yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, September 29, 2008

Nak Muntah Demam Rayo!

Hep..hep!
Sile jgn double meaning bile baca tajuk entry kali ini.
Belommm! sy belom muntah-muntah uwek-uwek agi :)
But me & hubby wait for that time,arrival of our lil prince /princess someday.
Amin~! [sile aminkan beramai-ramai,while sy & bee akan gigih "bekerja" habes-habesan utk merealisasikan hasrat mak abah nak "Rayyan Danish" secepat mungkin.hihihihi.
Dorg nak cucu boy sesangat!!


Ok 2 hari dah kat umah MIL kat Pd nieyh,sgt super duper bz with raye prep.
Demam raye weh.[ sampai sy pon bebtul demam ni,flu,sakit tekak,batuk smpi muntah]
Penangan panas & penat sgt kot lately.
Nak g klinik td tp sume klinik dah tutup pulak tadi.
Last2 p pahrmacy je beli calrinase & ubat sakit tekak.
Naya je kalo raya2 demam.huwaaaa.tanak!!
Ni bau2 bawang mak mertua kupas pon rase nak bersin saja.
Nak muntah pon ade.[hish camane lak ghupe haku kalo mabok preggy nanti]
Hope our baby tu baik,dia keciankan mama dia peknen sorg2,papa dia jauh,hikss.

Ok dan inilah kegigihan suami sy dikala syawal kian menjelma ini;

bee & boy bz gile mengecat umah,lawa beb kaler ijau yg ceria :)



tak menahan tu pakai overall marine engineer dia kat Alam Maritim & Tanker Pasific
semangat org kapal taleh blah!
Yg deco suis lampu tu i liokeeee it.Bee punye idea creative la tu,sgt eric leong.
Dah mcm showroom pulak umah mak dia bebudak tu kerjakan.hihi.

Bee dari pas sahur la bz gile wat keja kemas itu ini,mengecat,mesin rumput,bakar sampah while his huney bz amik gambo.[bykla bz amik gambo,sy AJK dapur masak oke,mmg selalu tugas chef2 je serah kat wifey dia nieh.]
Cian bee,berpeluh2 kepenatan.
Tapi serius nampak dia sgt happy dapat beraya ngan family dia kali ni.
And ofkos i feel happy too bile org yg sy syg happy! Tak kesahla tak raye johor nagn mak abah mlm raye & pagi raya.Worth it :)
Membahagiakan suami beso pahalanya kan??


Lopeh dah penat2 mengemas Bee ajak pulak p car wash to "mandikan" his baby.
Yelah keta pon nak raye gak kan!
Dah agak dah mmg Q pjg gile,so awal2 agi sy dah plan bawak laptop & si ladybird tu.
Surfing tenet,reply komen yg byk amat org wish Samat ari raye kat frenster, reply komen kat blog & ofkos sempat berYM ngan Nanie & Fieza si wifey org kapal itu.
walopon Maxis broadband sgt siput kat area PD neh.sabo jelah.
Bee sempat zzzzzzz lagiks.Kepenatan tahap dewa la tuh!

Owh aksi terlampau laki bini di car wash punye tempat.Lama gile tggu "baby" di Spa kan.
Si ladybird penyelamat kebusananku!

Pehtu shopping groceries kat The store PD tu,sempatla rembat baju 2 helai.
hahaha..lagi2 baju bee kata.Dah mmg obses baju nak wat caner laling??
Lagi okla dr Bee yg obses keta tu kan??
BMW: Banyak mengabeskan wang! Nasib tak pakai BM! hehehehe.

Beli bahan-bahan nak masak sok,tetibe Bee terjupe geng kapal daa.
Bro tu naik kapal kelana 3,boley trn kat PD jenjalan.
Sambil hubby chit chat sy penuhkanla troli nagn segala macam makanan nak masak kuah lodeh sok..[ alamak tak reti sgt nak masak kuah lodeh,item wajib time raye kat johor]
Kena call mak neh,nak masak camana.
Yg lucu time tu Ajib SMS tye camana nak masak kuah lodeh gak sbb dia pon thn ni raye umah MIL kat Kelate.Kite senasib la Jib,ttp rindu masakan Mak Joho even diperantauan :)
Musti gigih masak Kuah Lodeh & sambal kuah kacang ni esok.

Oho hari ni gak besday my Bro In law yg bongsu tu si boy.
So kami plan mau menyepraiskan itu budak,belikan cake & party kecil-kecilan la tdi after buke posa.
Suke gile la mamat tu ade org celebrate kan.
Sape lagi kalo bkn idea kakak ipar dia yg mmg ske party2 makan neh!

Happy bufday boy..dah beso pjg dah ko..sile rerajin tolong mak yea,jgn asik bz keta n awex je.


dan inilah gambo fresh baru kuar oven,ahaks.
Baru punye pixas,sang ketupat yg dianyam oleh Puan Yatekhram nama sebeno.
Niat dihati nak ajar bee anyam ketupat,tp hampehh tgn dia mmg tak berseni lgsg.
Hancur daun tu dikerjakan tak rupe ketupat ponn.
Skill tu kena dimajukan agi laling.
Ajib bole buat,harus bee pandai buatnye.
Jdik Engineer lagi 800 ribu kali susah dr wat tupat tau.
Kojo Sonang,cam kacang je.

Bee kata: huney la anyam ketupat,bee bz nak siapkan cat umah neh.

Hmm sok byk gile agi keja menanti,nak buat rendang,nak rebus ketupat,ohh nak gigih buatt kuah lodeh yg sedap tahap mak sy buattt.[menantu Johor punye skill]
Pekena nagn kuah kacang,peeeeeerghh besh gile.

The Nogorian fwenz mehla dtg beraye umah MIL sy kalo nak rase kuah lodeh sy masak.
I will be here till raye ke 3 kot plg lambat before balek Johor.
Dokek jea,Kat Teluk Kemang tepi laut bebetul ni hah,Kat PD la mano lagiks.
Adeyla meh ajak Apis raye umah MIL sy,Nabila & Bard tu,Fizah yg selalu komen frenster tu..Owh yea Kak Ziela..maghiler..Ajak si kenit tu sekali kalo nak wit ghaye.
Along mohle sudi-sudikan beraye, kite amik yg jernih lupekan yg keruh :) & ofkos our bestest fwenz @ Matchmaker Puan Ena & Incik Ayo tu..
maghileeeeeeeerr dtg beraye umah mak mertuo den.
Cehhh promo lelebih pulak.
Den menantu kesayangan mak den,suko den la nak ajak engkorang dtg beraye.
hihi.
Dah merapu jea,den nak pekena clarinase & beradu dengan aman.
Hidung Den ni cam badut dah selsema.
Makan obat mlm ni sok ok la kan?
Hopefully..

K..Gud nite everyone.
Gud nite laling cayang yg bz mengecat agi tu.
Nanti pepandaila tido masuk bilek sndri ye kanda :)

Sunday, September 28, 2008

Balek Kampung halaman asmara :)

Dan tibalah masenya sume umat islam berpusu-pusu pulang ke kampung beraya.
I guess mulai semalam org dah bole baring atas jalan kat KL kot!
coz tgk parking keta kat area umah kami almost empty.Miracle bebeh.


Kami,tawon nie pertama kali sbg hubby & wifey juge pulang ke kg halaman asmara utk meraikan aidilfitri.
Spt yg dipersetujui,both of us will celebrate raya memula kat umah MIL dulu.
mengalah utk incik hubby kesayangan sy tu.
Tapela,nanti raya ke 2 or 3 kami kan pulang ke Kluang kg sy pulak :)
Eksaited tetap dirasai walo balek kg hubby,walo PD-Putrajaya tu mmg dah mcm seblah kg bg bee.
Yelah time cuti ni,bile sy keja dia musti balek umah mak dia almost every day.
Bagus kan dier,anak yg soleh =)

Well,1st time balek kg utk raye beri pengalaman baru for us
Sy sejak pg agi dah packing segala brg nak bawak alik.
Dengan bag baju ala2 beg AF tu,byk gile baju kena bawak.
Yelah maybe sy akan bercuti till 7 OCT,sbb Company kena mewajibkan every staff cuti till 5 OCT tu.[bgs kan PBLT) hehheeh..wat cumpulsory leave agi 3 hari tau.

Balek raye kali ini sgtlah lain dr zaman bujang..
Bknye kena fikir keperluan suami & MIL!!
Baju melayu johor dia kaler maroon tu & sy bawak gak 2 helai bj melayu mase nikah aritu spare kot2 bee nak join abah p marhaban akt Johor nanti.
Antara yg dibawak,Bag baju hubby yg selalu dia bawak naik kapal,bag sy,kuih2 raye [kuih tunjuk jea ]utk MIL,tak ketinggalan custom album wedding kami [ gile byk request org nak tgk gambo kawen peranten yg dah tak brp baru neh :P]

Oh yea.. semesstinya item wajib bawak Laptop,digital camera & ofkos my maxis broadband bg tujuan berblogging & surf tenet kat ghumah.[senang tranfer wit raye guna maybank 2u jek,hihihi]
Raya mmg raye,internet wajib surf gak [ dlm keta pon bole surf,busan2 otw kemana-mana] while incik hubby drive.
Yg kelako tu,incik hubby pulak berkali2 mengingatkan
" huney kabel laptop jgn lupe..huney, charger kamera tu dah masuk dlm bag belom??
Ahaks,sesungguhnya suami sy mmg sgt memahami wifey dia yg gile gadget tu sume.
Tq laling...i lap u beri2 strong la!!

ok bye-bye umah ku syurgaku..taking care..hiks :P



Before berangkat,Bee busy ensure his "power of dreams" in very tip top condition while me busy took his pixas.kakakakakakka.
Adoyaaai..penuh gile keta ngan our raye stuff.
Bonet full,seat belakang full.Gilos ahhh!
Pastu smpt bee kata;
camana ni huney kalo kite dah ade Qiestina nanti?? Brg kite dah byk gini,brg dia jek dah half keta ngan carseat,stroller bagai mane nak tarok??
Then me replied:Nguhehehhehehehe,kena beli lori kot bee :P

Dalam keta as usual lagu raye kedegang2 kat sume stesen radio la kan spjg Otw tu.
Hubby said:Bee cam tak caya la,tawon nie bee beraya ngan isteri [ sambil sengih memanjang]
Wifey: Huney pon cam tak caye,kite dpt raye sesama thn ni as hubby & wifey.Besh kan bee?


Wokey ready to go..bismillahirahmanirohim..

Peh tu kuar lagu aizad kat Hot fm,we all pon nyanyi lagu
"Hanya kau yg mampu" sesama..[lagu Fav hubby]
Beshh gile ahh.

Then both of us gelak2 macam nak mati.
Tak hengat punye gelak.
Hahaha,ntah ape yg kelako tak taula,tp mmg happy yg amaaaat kiteorg mase tu.
Rase cam suwit gile jea,1st time melalui pengalaman balek kg for raya,hubby ofkos plg happy sbb seaman mcm dia tak suka suki dpt cuti time raye.
Sekali thn ni mmg rezeki kawen agaknye,dapat cuti posa & raya dekat 2 bulan :)
Alhamdulillah..

Dalam perjalanan balek PD tu kami sempat singgah Nilai 3 jap.
Beli munge mau bagi MIL ,ini anak menantu mau mendecor itu rumah secantik mungkin di hari lebaran yg berbahagia ini.Chewaaah!
kebetulan bee balek kali ni,gigihla dia cat rumah mak dia kaler ijau pucuk pisang.
Sambut menantu baru/wifey ni punye pasal,kaler harusla meriah kan bee??
hehehehehe..

Owh oke,raye dah tinggal 2 ari jek lagi.
Sudahkan korang menunaikan zakat fitrah?
Sy kali ini suda ade suami yg membayarkan zakat..hehehehe.
Kebetulan aritu P jalan TAR mae sopeng ade amil kat khemah2 tu teros la bee bayo zakat fitrah sesiap.
Senang kan,PPZ dah letak amil kat byk tempat utk kite sume tunaikan rukun islam.
tawon lepas sy bayo sndri,thn ni alhamdulillah sy dah jd tnggungjawap bee.
Rm 5.20 utk Kl area,tmpt lain tak sure la berapa hengget.
Tak kesahla,mmg kewajipan kita utk laksanakanya.
muda-mudahan Allah lipat gandakan rezeki kita.

Sekali tgk bee salam amil tu tingat our Akad aritu..hehehehehe..
[ gambo bukan niat utk menunjuk,just gambo hiasan saje,harap maklum)


Owh oke doke,have to stop here.
Maseh ade byk keja mendecor umah MIL harus dilangsaikan.
[ Cian bee gigih mesin rumput & cat umah sengsorang tu] nak buatkan air posa lak.
Till then,Nak p masukkan wit ghaye dlm sampul pulak.
Tgh fikir2 nak bagi berape hengget utk mak abah,MIL,adik2 & sekup sekapat neh.
Maklumla ini tawon sudah 2 family,allotmentnye suda tukar maaa..
K..taking care :)

Saturday, September 27, 2008

Iftar with Bee @ The Coast Alamanda

Yayayayayayyayay! dah start cuti daaa~!

Yesterday after work,daa last day keja la kan before raya leave.
Very the kelam kabut la coz i have setel all my assignment given my immediate superior.
Org lain dah hip hip hooray,kami di HR dept so so so busy with payslip & bonus letter.
Duh,tapi bgs gak time anta payslip kat every dept tu,dapat bersalam-salam minta maaf.
Syahdu wokey!
I decided taken raya leave till tuesday 7 sept tp tataula kalo tade byk hal masuk opis awal.
Workload cam tak mengizinkan nak cuti raye lelama sgt.
Tapi mau juga hanimun before hubby abes cuti..
[tamoo cite hubby kena naik kapal ahh,rosak mood mau raye]

And happy juge sy dapat wit raye from Big bosh from 1 of project Dept.
Yay! alhamdulillah adelah $$$.Byk gak,lepasla beli Levi's selai.hehehehe.
Tak sangka oke dapat wit raya agi,coz i'm married.
Kalo bujang dulu mmg every year penuh je poket ngan wit raye bosh2 bagi.
Tapi sbb sy HR yg mesra alam [poyonye statement] & mungkin juge "rezeki kawen" still dapat gak.
Syukran :)

Terkejar2 nak balek smpai lame gak Bee tunggu dlm keta.
Sowi eyh Bee,huney sesangatla busy setelkan keja b4 cuti raye.
Then me tunjukla sampul wit raye & duit raya kat Bee.

Sharing is caring kan.
Wehuuuuuuuu..hubby kata beshnya bole banje bee kan! :) :) :)
Sy pon apalagi ajakla Bee p makan bosa Kat The Coast Alamanda.
Ade rezeki huney takkan lupe bee punye..
Sampai sane teros p booking tmpt siap-siap.
Pastu we both sambung agi nyopping Kat Parkson.
Belek punye belek rembat tshirt kaler putih selai je kat BUM Equipment.
Yg len2 nantila,Levi's tu nanti lah bee eyh :P

Ok doke capturing moments as usual;
Tapi kali ni snap pakai my Nokia 6210 jea,boley terlupa bawak My Olympus.hampeh betul!


Acara wajib yat ekhram ler,bergambo gedix..i liokeeee this sweet pixas.Manje-manje :)




The coast Alamanda,per pax 39 hengget net..okla kan,makan pon ok..tmpt pon ekslusif :)

muke bee gumbira & eksaited wifey mau banje iftar,sukeeeeeenye :)


Hubby bz read his CAR magazine while waiting for Iftar,wifey bz snap gambo makanan mase ni.



motif bee buat muke camni??? dia kata No camera plz huney..hampesss.


The kudapan @ The Coast Alamanda

sile control dr meleleh air liur di bulan ramadhan ini :P

bau kerang,udang & mcm2 "bakar" lagilah st menyelerakan wokey!


Macam-macam ado! cedaaaaaaaaaaaaapnye!


dan inilah yg bakal di ngap2 oleh sepasang lovin kapel,byk kan!

hamboih sukenya wifey dah tlg amikan makanan!

dah makan ringan makan nasi pulak,lauk??? mcm2 ade tp udang sgt wajib! hehhehe

adekah sy kelihatan pucat & kuwus?? ramai org kata gitu la lately neh!

wehooooooooo..nyum..nyum..nyum..lenkali bee banje huney pulak k :)

Makan buffet ramadan camtu sgt buat our tummy macam nak pocah wokey.
Lepas amik yg ringan,amik yg heavy.
Memula makan mee goweng,pastu ratah2 kerang & udang bakar.
Pastu ntah ape rojak petis & pecal johor jawa tu.
Pehtu amik nasik ngan memacam jenis lauk pulak.
Sy amik lauk ikan sweet sour,rendang ayam,udang goreng thai & sayur apa tah cam kailan tu.
Diakhiri ngan dessert segala macam kuih & jeruk mangga tu [bee marah gile sy makan jeruk]
plg sy suke air sirap buah campur dia.
Perghhh slurpppp..cam laici kang oke.
Kire worth it la 39 hengget per pax tu.

Dekat kul 9 both of us tak larat agi nak isi pewot.
Mata memasing dah cam garfield.
Lepas jek solat 2-2 g zzzzzzzzzzz kekenyangan.
hihi..penangan Iftar the coast.

Wokeyla mau bergolek-golek jap sambil fikir ape mau dipacking [baju & stuff yg harus dibawa balek kampung beraya.]
List packing kat Entry lain.
Oke daaaaaaaaa~!





Friday, September 26, 2008

Salam Kemaafan Sesuci Lebaran

Well,arini dah last keja dah kan??
Aura nak raya makin terasa kat opis nie but i'm so damn busy bee agi coz harus mendistribute all payslip & bonus letter to all staff arineh! [ yay,dapat bonus,alhamdulillah =) ]


Ok da lupekan kebz an keja itu..
keja smpi bebile pon tak abes kan..
semangat raya musti eksaited..hoyeaaahh :)


Wokey,di kesempatan ini sy bersame suami terchenta ingin mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat sume yg mengenali kami,kengkawan sekolah,kengkawan mase UPM,kengkawan mase ALAM,Kengkawan opis, kengkawan kelab org kapal & partner,kengkawan Kapal Bee & juge kawan2 cyber yg dikenali through frenster dah blog ku cayang ini tak kirelah yg dikenali,silent reader mahupun anonymous yg rajen bebeno menyinggah lalu mengomen blog sy ini.[ yat tak kesaaah :P]
Sudah ku maafkan kalian yg suke membuat onar itu sempena syawal yg mulia ini.

Buat Semua,
Sy mohon maaf seikhlas hati andainya ada kata-kata yg mengguris hati,terlepas cakap,teremo tak tentu hala,termarah tak sengaja,terkasar bahasa,gurauan terover & sume-sume lah yg bisa membuatkan hati panas.Mungkin penulisan sy di blog kadangkalanya menyinggung hati sesiapa.Kita manusia biasa tak lps dari kesilapan..Maafkan sy yea :)
Juge mintak dihalalkan segala makan & minum selama ini.

Marilah bermaaf-maafan sempena ramadhan & syawal yg mulia ini.
Ambil yg keruh buang yg jernih,ehh terbalek amik yg jernih buang yg keruh..
Semoga sesuci lebaran menyatukan ukhwah kita semua,insya allah.
Menyucikan hati kita semua dari maksiat hati & dengki dengkos segala.
Amin..

Our Custom made Kad Raya design By YatEkhram :)


Juge jemputlah datang beraya ke umah kami @ Putrajaya ini..
Kuih raya & duit raya sile bawak sndri [ ahaks,just kiddin ;P]
Takyah tggu kami buat open house sile-sile menyinggah beraya ke umah kami sementara stok maseh ada.Kehadiran sume dialu-alukan.Tapi make sure la give me a call 1st takot kami g hanimun pulak raya ni :)

Kalo kompem kami buat open house raya nanti,officially kami akan SMS/Emel oke.
Tgguuuu...open house yg besh cam last year.
Insya allah,kalo ada rezeki.
Tggu ye Fieda, Kak Leen,Kak Yus & kak wanie yg rindu soto ayam masakan yat tu!

Oke doke,kepada semua yg nak balek raya dah tu,sile drive berhati-hati.
Pastikan tidak mengantok semasa memandu,tidak memotong sesuka ati & pandu cermat jiwa selamat.Kalo rase nak race tu p Sepang circuit la weh!
Semoga selamat sampai ke kg halaman memasing,insya allah.

Will be hapdets later entry raya & sisa-sisa ramadhan al mubarak later.
Stay tuned =)

Thursday, September 25, 2008

Raya PD Vs Raya Kluang

Owh sgt mengantok malam tadi balek kul 3 pagi g Sopeng last minutes kat Jalan TAR agi with hubby & skuad geng2 bujang yg besh itu.
Pastu beramai-ramai acara singgah sahur Kat Kg Baru.
[ Nantilah hapdets bergambo,maleh nak tranfer gambo kat camera & edit chantek punye).
Suke buat pixas editing kat umah guna my own laptop.
And sgt Yayyyy,sy merembat 5 helai tudung Donatello mcm2 kaler & selai Mortada kaler ijau yg sy pakai p koje arini.[menci dah mahal sbb limited,25 hengget selai oke..slalu 15 hengget jek]
Tapi sbb memikirkan tudung2 itu diambang kepupusan cam org utan so mak beli jela.
kang nyesal tak sudah!
pehtu kami memborong kuih raye,mcm-mcm ade.
Tart nenas my fav,cornflakes madu,nestum cookies.
pastu si incik hasben yg sgt "Eric Leong" tu beli apa tah home decor nya barang.


Dan semakin dekat hari lebaran yg dinanti.
kat opis ni rasenye sume kepala dah melayang smpi kampung memasing.
No mood at all nak keja dah.[ tp keja seriyes byk gile sbb gaji & bonus raya neh!]
Suasana hari raya ngan lampu lip lap,ngan ketupatt gantung2..lagu raya toksah kata la.
Every PC memasang lagu raya sekuat2 tidak.[ cume bkn my workstation,HR beb!]
Ngan penuh hamper-hamper consultant & supplier bagi.
Pergh nasib baik posa,kalo tak dahhh ngapppp famous amos yg lazat neh.hihihihi.

Hmm sebut pasal raya kali ini,
Sy gumbira & teruja sbb menyambutnya pertama kalinya selepas bergelar isteri .
Lebih happy sbb suami tidak lupa daratan [ ada kat darat la tu!] time posa & raya ni.
Yeah itu sesungguhnya buat sy sgt bersyukur pd Allah.
[bukan senang beb org kapal nak dapat posa & raya kat darat]
Kerjayanya luarbiasa ckit.
Selalu syg bini tinggal-tinggalkan :)

Akan tetapi..
cehhhh! [ kenapakan aku spt mahu menggunakan bahasa boombastik pg ini?]

Rasenya inilah dilema semua pasangan berkahwin tak kira yg baru or dah lama kawen.
nak balek kampung sape raya ni?
Umah belah suami or umah belah isteri?
Sile Osom!
But hubby sy awal-awal lagi dah guna kuasa veto,dia kata tawon ni raya musti kat umah mak dia kat Telok kemang PD.
Huwaaaaaaaa..
Ingatkan thn pertama kawen kat belah wifey!
Bukan tak happy,cume rase cam lain sbb spjg 25 thn sy idop pepagi raya musti raya ngan mak abah kat kluang Johor.
Seblom raya busy anyam ketupat bawang tu [ only me,Kak y & Ajib tau anyam ketupat]
Selalu musti buat 100-200 biji ketupat p anta kat jiran-jiran ngan kuah kacang,kuah lodeh,ayam merah..
Pastu busy masukkan kuih dalam bekas,tukar kusyen,langsir segala.
Huwaaa..malam raya tu yg meriah kan kat kg!
Dengan kebabboooooooooom meriam & mercun.

Tapi kali ini maybe dari hari sabtu ni sampai raya ke 2 or 3 sy beraya kat umah mak mertua.
Huwaaa..harusla lain suasananya.
Bukan tak besh,cume tak meriah sbb adik beradik hubby tak ramai.
Lelaki pulak tu,lagilah tak happening cam adik beradik pompuan sy yg gile-gile remaja tu.
Anak sedara pon tak ramai.
Family sy walopon hanya Farra & Dylla [ tawon depan tambah sorg agi anak abg long,anak kami insya allah,doakan jea] tapi keriuhan 2 org tu berlari2 kat umah papan mak sy tu bole buat sy rase cam ade 100 anak buah.
Riuh gile!

Then pastu terfikir tapelah,redha je.
Tempat isteri disisi suami kan?
Takkan sebab tak dapat nak raya kat kluang nak mogok ngan hubby pulak kan!
Kalo ini yg membahagiakan somi-ku-cayang itu ,sy follow jela :)

Mak sy selalu pesan,jgn beza-bezakan mak mertua ngan mak sndri.
kena anggap mcm mak sndri walopon takkan sama.
Dah kawen ngan anak dia,kenalah "kawen" ngan the whole family dia.
Lagipon bagila chance org kapal yg dah 5 thn tak beraya kat darat tu.
Bagi dia can nak peluk cium mak dia di pagi raya yg syahdu tu.
[ Sy pon nak pelok cium dia gak,mintak ampun, sgt byk salah melaser n emo kat bee]
Dikala takbir raya sahut-sahutan tu.


Raya ke 2 or ke 3 musti cabut balek kluang pulak beraya ngan my family.
Kat Johor,bukan takat kena balek kluang umah mak abah but kena tawaf seluruh batu pahat tu umah Atok belah mak & Adik beradik mak abah yg sgt ramai itu.
Imagine adik beradik abah 8,adik beradik mak 9!
Belom campur sedara mara bau2 bawang & the sekupu sekapat.
Byk gile umah kena dtg beraya tuu.
Tingat agi turun naik tgga umah sedara mara,smpi abah sakit kaki.
mmg dr pagi sampai malam beraya sakan berkonvoi beramai-ramai 2-3 keta.
[ tawon ni ajib raye belah mertua dia kat Kelate,missing sorg adik beradik.
Dah kawen ginilah kan payah nak kumpul semua adik beradik sekaligus]
Dan sgt Yay,raya ini bolelah sy beraya sambil tayang suami yg plg encem kat ati sy tu kat sume yg asik tanya mana hubby bile sy balek kg sengsorang selama neh.
[ dendam neh..hehehe]

Hampesss.

Well,nasib baikla sy & hubby sama-sama selatan.
Dari Putrajaya balek PD pastu teros balek Kluang.
Buatnya sorg Utara sorg Selatan?
Huh,harus gado tahap cipanzi kot!
Balek raya punye perihal.
hihihihi.

Hmmm raya mana-mana pon sama kan?
Asalkan ade org terchenta disisi.
Bulan baik hari baik ni rasenya buang karen @ kurang pahala jek bermasam muke sbb ni.
Kena sepakat membawa berkat jela.
Dah tuka status dari bujang ke kawen kenalah terima hakikat sharing is caring.
Fikirlah sendiri!!

Ok doke..have to stop merapu here.
Mau call incik hubby soh dia p bank tuka duit raya.
Semalam dah g 7 bank kat Putrajaya ni abes dah stok duit raya.Hampes.
[kang kalo tade gak,we all bg wit syiling jelah yg penuh 1 tabung bawah rak LCD Tv tu,wakakakkaka.Tu Tabung Duit beli eskrim Our Rayyan & Qiestina tu!]
Ngehehehehehehehehe :P

Till then.
Chiaaaao!~

Tuesday, September 23, 2008

Jenjalan Cari Makan @ Melaka pulak

Aik dah 1.15 ptg??
Time to lunch,eyh break sekejap.
Bz gile ahh lately,nak cuti raya neh.
Tapi lega gaji staff sume dah release & siap ngan bonus raya.
Alhamdulillah =)

Maseh lagi preparation for Aidilfitri Eve.
Hubby ajak p Nilai 3 last sunday for survey his Helikopter & beli cat umah mak dia tp bile smpi situ ahh sudah.. niat asal sy nak beli bunge jek utk mak mertua [ 1st time ade mak mertua katakan].
Ni kan anak menantu kesayangan mak PD [ hubby yg kata gitu oke]
Harusla amik hati ibu mertua.

Tetibe nampak karpet bulu kucen yg chantek,ahh apalgi rembat la.
Beli 2 dapat 50 hengget je selai.
One for our sweet home and one for Mak sy kat Johor.[ harus ske gile ahh mak tu nanti]
Besh gile gegolek,mmg lembut sesangat cam bulu kucen.
Hubby la plg suke golek-golek kat karpet tu sambil layan LCD tv.
Macam baby wokey :P

Pastu dah kawen nie,beli la bekas kuih raye yg kaca-kaca tu.
nampak ekslusif la,hubby yg pilih.[ hubby yg pilih tau,bkn sy..dasat kan]
Dia sgt teliti oke nak tgk ade defect ke tak.[ mmg sgt semangat nak beraye kat darat si tukang perabes kuih raye tu]
Murah je 7 bijik siap tempat angkat yg steel tu 50 hengget jek.worth it la kan!
Mak ikot je la.
Laki mak bayo kan!
hehehehehehe.


[ laki bini busy bee sopeng raye kat Nilai 3,panaaaaaaasss oke ]


Pastu tgh2 sopeng tu dah kul 4 lebih oke bole pulak hubby kuar idea spontan ajak nak makan ikan bakar kat Umbai melaka.
Dia soh sy roger my bestfwenz Emmi yg mmg org melaka tu.
Tup2 minah tu mmg free.
Pastu sy roger pulak beshfwenz Hubby Incik K nama sebeno tu join same.
Bertiga tak besh,berempat lebey baik kan!
Solat asar sesiap kat Nilai pastu gerak teros ke Umbai Melaka.

Apalagi masetu dah kul 6 kami singgah Shell R & R somban beli air kotak & Dunkin Donuts.
Mmg tak sempatnya nak smpi melaka time tepat berbuka.
Hubby bawak his power of dream ala schumacher la aritu.
Laju yg amat,kecot pewot den nie oke.

Sesampai je sana sy & emmi order la.
Yay seafood bebeh!
I liokeeeeeeeeeeeee it so so damn much.
Hubby jeling je sy order ketam & kupang.
pastu sutun goweng tepung.nyummm..nyum..
Kena cubit2,cakit tauuu.
Dia tak bg sy makan cfood coz allergic,tp sy bantai gakk!
Ampun sayang,pagi raya kang huney mintak maaa'hap eyh :)


Besh gile wa cakap lu makan ikan bakar kat Umbai Melaka.Jomla g lagi Jommm!


Pas berbuke we all teros p Umah emmi yg tak jauh dari Umbai.
Tumpang solat maghrib & Isyak,wat jamak qasar sesiap.
Pehtu ingat smpi situ jela our gathering upernya kaki jalan tu [hubby] ajak p jenjalan Melaka la pulak.
Cian dia nak tgk pameran Alien kat MITC tak kesaampaian.
Mana de alien da time bulan posa gini cayaaaaaaaaaaang!
Pehtu apalagi si penggemar No 1 MCD nie [penyumbang keuntungan MCD No 1 di Mesia kot]
ajak kami menyupper kan diri @ bersahur kat MCD melaka raya.
Mmg happening wokey,siap gedegang2 lagu raya kat MCD time tu.
Arghhh blissnye makan bubur ayam & ayam goweng.

MCD maniac tgh ngap ngap ngap sambil lepaking with bestest fwenz


Sesampai umah mak mertua sy kat Telok kemang PD dah pukul 3 pagi.
Duh Ngantoknye.
Tapi tetap bgn masak nasi goweng utk hubby & tetamu2 kami itu.
cecampak je ponnn..tapi licin.
Tq Emmi & Incik K yg beshh.
Hengkorang bebetul member yg besh gile ahh.
lenkali kite runner Penang lak makan char kuew teow.
Bile ahh nak buat keja gile nie?? p penang semata2 nak makan je?
Bile ? Bile??
Yat & Ekhram tak kesahhh!
Aritu dah p cameron semata2 nak lunch daa.
Hiks,hubby sy mmg rajen berjalan,bini dia ponn.
Mmg sehati sejiwa sejawa wokey bab travelling ni.
Time dia cuti2 cengginila nak ajak dia ke bintang bulan sekalipon.
Tula kebeshan kawen ngan org kapal kot,tak berkira sbb jarang spend time =)
Tq my dear darling.


Dan inilah gaya sahur hasben sy pagi tadi,
sendiri masukkan roti john dlm microwave bagi panas.
Pastu sy masak mihun goweng utk dia [ hubby wajib makan berat]

suami mithali sedang membantu tolong tgk & makan


Duhhh tak beshnya tinggal 7 hari jea posa ngan hubby tawon nie.
Tak beshnyaaaaaaaaa..
Sy suke posa ngan dia.
Solat sesama,sahur & ofkos berbuka sesama.
Sgtla kualiti time.
Sgt tenang & bahagia bile bersama dia.
lelagi time pas solat sesama tu,he kiss my forehead & i kiss his hand and cheek.
Owhh sgt indah perasaan itu.
No words can describe.
Nikmatnya hidup berkawen.
Alhamdulillah,Ya allah.. moga kebahagiaan ini abadi hingga ke syurga.

But i'm so glad tawon nie dapat berpuasa dr hari 1st ramadan & insya allah hingga ke akhirnya dgn suami yg amat sy chenta.
Bukan senang utk org kapal mcm Bee nak dapat cuti ngam2 time posa & raya.
Alhamdulillah,Thank u Allah for this.
Harap2nya tawon dpn dapat posa & raya sesama lagi.Amin..

Oke Dokie Solat Zuhur dulu.
Keep in taching then :)

Sunday, September 21, 2008

Shoppin Raya..lalalalala =)

Sementara Incik Hubby maseh lena diulit mimpi kat sofa sanun,bolela menghapdets blog :)
Kepenatan sgt la hasben gwe tu menyopping semalam.

Oke spt yg dirancangkan sy & beloved hasben outing @ dating together to find an item/stuff for Eid Celebration.

We both,gerak dari umah dlm kul 4 ptg camtu,tanak tghari yg sgt panas dan tak snggup bersesak-sesak dlm terik mentari kat Jalan TAR tu.
Memikirkan Kl sgtla jammed,kami decided parking keta kat Putrajaya sentral [sgt dekat dr umah kami,2 min drive] and took ERL yg selesa itu direct ke KL Sentral.
Pastu naik Putra LRT la smpi stesen Masjid Jamek.
Humaaaaaaaaaaangai org sgt la ramai semalam.
Spt dijangka demam raya dah semakin dirasai warga ibukota.
Kami berdua mmg kena jalan berpegangan tgn kalo tak mmg ilangla dlm lautan manusia tu.
Bunyi hp pon dah tak dengo dlm hingar bingar tu.

Hubby siap bawak beg skola @ bag laptop saya utk isi barang2 hasil sopeng kami aritu.
Chumellll la pulak :)
Kepala otak dia mmg bole wat batu cincin daaa,mmg sgt berguna bag skola itu sbb takyah bimbit bag plastik bebanyak.
Bole jalan berpegangan tangan lomentik =)

As usual,the photomaniac ni takkan sesekali meninggalkan Olympus 8.0 megapixel yg selim ini
[ kena mention brand ape sbb org selalu sgt tanyo sy pakai kamera ape,gambo santek.. bukan niat show off oke :),tade maknanya harta dunia ni sume ]
Sy mmg kemana-mana,item wajib dlm handbag [ tak bawak mekap oke lagi] jgn tak bwk kamera.
hihihihi.
Kat Jalan TAR tu pon i guess ade photojournalist competetion sbb sana sini org dok usung their
DSLR [Nikon D300 tu beb!] to capturing moments.
Suasana persiapan hariraya la kot :)
Beshnya,cam berangan jadik cam dorg jugak.
Boley kee bee?

Ok coz picture worth thousand million words here the pixas we snap;



Pertama kali bershoppin raye as hubby & wifey,inilah gayanya.ahaks.



Pastu us p SOGO la pulak to buy some cloth for incik Hubby & my beloved ayahanda.
Since bujang mmg item wajib beli utk abah ialah baju.
Now hubby pulak, dah jadik item wajib beli utk dia.
Ntah,mmg obses ngan baju kot sy neh.
Tapi tadelah beli yg branded bagai,paso malam harga 5 hengget pon layaaaaannn.
Suar sedap kat paso mlm tu mmg my fav oke.
Tadelah ruam ke gatai2 badan bile pakai.
Hubby pon kata dia gatai badan pakai baju mahal.
hahahahahaha..ade-ade je laki aku neh.
Nasib baik sy tak belikan baju "cap ayam" utk dia semalam.
Mmg "cap ayam" betul tau!
tulisan kat tshirt tu.

Kul 6,30 ptg both of us naik foodcourt kat tgkt plg atas tu,tp malangnya sume tmpt dah full.
Huwaaaaaa..
Then us decided beli jela air dulu utk buke posa.
Makan later-later la.
pastu sbb tade tmpt duduk kami berdua dok je bersila cam ala-ala piknik kat tepi air terjun tu.
Muke selamba cik bedah je laki bini nie.[walopon ade org igt kami blom kawen,hihihi]
Pastu yg sgt kelako tu ramai la pulak follow us ikot bersila kat tmpt tu. bwk air memasing.
Jadik ikutan la pulak.
Yat & Ekhram Tak kesahhh :P
Janji dpt layan Watermelon Juice yg lazaaaaaaaat tu.
Dah abes sopeng baru kami p makan lauk ikan bakar gerai tepi mydin masjid india tu.
Mmg peveret sy since zaman UPM makan ikan bakat kat kedai tu.


Hubby & wifey terpaksa bersile tp tapelah yat & ekhram tak kesaaaahh :)


Dan inilah hasil rembatan yg tak seberapa semalam..
Sume murah-murah je.
Berjimat cermat demi mase depan Ekhram's Junior.
Beli yg penting2 like baju hubby,baju my abah,tudung for mak & my mak mentua,brooch utk adik-adik & sedikit pembaziran beli munge api utk mak uda & pak uda main ngan si kenit 2 org tu.[ pak uda & uncle ekhram dia yg lelebih nak beli senarnya :P]
Me tak jadik beli baju kurung lagi coz ade tu mmg chantek tp mak haii reganya pon chantek.
Tapela dah ade 4 helai dah baju raya yg dibuat & kengkawan hadiahkan mase wedding aritu.

Sopeng ala kadar je raya kali nie,asal boley :)



Hubby tak ketinggalan riki helikopker remote control kesukaan dia.
Aritu dah beli 1,jatuh teros taleh terbang.cian bee..nanti eyh ade rezeki beli baru.
Owh hubby ske amik pixas wifey dia ni time malam-malam sbb lampu2 ketupat yg meriah tu.
nampak suasana raya dia kata :)


Dah dapat sume items yg diiginkan,we all yg mcm nak pengsan kepenatan @ tercabot kaki pon decided balek umah la.
Sampai je dlm ERL,ginilah aksi terlampau kami.
[ time tade ramai org dlm tren je boley buat camnie tau,kalo tak mmg kena babap]
taleh letak kaki kat seat depan tu,passenger lain nak duduk.
Tapi sbb Abg Emi ade share ngan ERL,maka adik ipar dia nie leh suka suki buat camtu.
[ jgn marah ye abg Emi & ERl..gurauan di bulan ramadan je,jgn emo kang lagha posa tu)
korang tau "lagha" ape kan!



Balek umah malam tadi siap pekena mapley agi tu.
Hubby nak menapau nasik goweng utk sahur.
Dia tau dah wifey dia ni tak larat nak bgn masak,so tak paksa.
(bagila chance ari ahad nak rest ckit)
Sayanng beeeeeeeeee.[ faktor2 yg nampak simple tp sebenonya beso maknanya nila buat gwe bertambah syg kat dia,tqqqqqq laling].

Oke stop here,off to Nilai 3 nak cari jambangan bunga utk ibu mertuaku.
Arini kami berdua berbuka kat umah Mak kesayangan hubby kek PD sano.
Hubby suda merindui gulai asam podeh air tgn bondanya.
teros tuko slang la nak poie PD.
Beee..kite amik angin laut bulan posa ni cam syiok je bee.
Jom!

Friday, September 19, 2008

Al Fatihah..Takziah buat Abg Emi & Family

Semalam jantung sy seakan terhenti bile
dapat call from my sista,Kak Y.



I'm so deeply sad to hear that news,mule2 terfikir mak abah or adik beradik kat kg.
Sebab kak y kata,ko jgn terkejot k ape akak nak betau nie.
Dup dap dup berdebar gile dada ni.
Rase cam nak pecah.
Then she told me adik abg Emi [her hasben] telah dijemput ALLAH.
Her adik ipar ( Abg Hisyam) yg PTD keja kat libya tu meninggal dunia eksiden semalam.
kemalangan keta dan menghembuskan nafas terakhir kat tmpt kejadian.
Pergi takkan kembali lagi :( :(

Innalillah hi waina lillah hirajiun..
Dari Allah kita datang dari Allah jua kite kembali.
Dlm usia 30 tahun dia dijemput Allah.
Allah lebih menyayanginya.


* Emo mode*
Sob..sob..sob..

Seriyes sebak gile,mata berkaca-kaca kat opis.
Serta merta teringat kat wifey Arwah Abg Hisham yg selama ini ber pJJ ngan hasben dia.
Dia kat Mesia,hubby kat libya as PTD.
Setahun jupe beberapa kali jek,last jupe 2 bulan lps kot, mase anak kedua dorg lahir.
Hati sy sgt tersentuh bile teringat anak-anak dia yg maseh sgt kecil,masih tak mengerti apa-apa.
Muzaffar bru setahun lebih,Muazzam baru je 2 bulan.
Ya allah beratnya dugaan buat Kak Izad.
I can feel what she feel rite now.
Kehilangan suami tersayang buat selamanya.
Ingin rasenya memeluk dia saat ini,mendoakan semoga dia tabah hadapi ujian Allah dikala syawal kian menjelma ni.
Owh kalo sy kat tmpt dia macamana..
dahla sekian lama merindu suami..pulangnya sebagai sekujur jasad yg tak bernyawa.
:( :(
Dengan anak-anak kecil yg memerlukan kasih syg ayah.
Kehilangan ayah tersyg dikala usia masih sgt kecil.
Mesti dorg kan selalu tye. mama,mana papa??
Sedehhhhhhnya :( :(
Huh berair mata ni bile taip entry kali ni.

Mase balek dr opis serta merta betau hubby this sadly news.
Me hold him so tight..so so tight.
hubby pon cam pelik mase tu,even mmg hari-hari kena pelok.
Macam rase tanak lepaskan hubby mase tu.
Terbawak-bawak perasaan,terkenang kalo sy berada kat tmpt Kak Izad.
kehilangan insan yg amat dicintai.
Nauzubillah min zalik.
Sy selalu doakan suami & insan2 yg sy kasihi dilindungi Allah.

Situasi ini juge buat sy terfikir utk selalu menghargai org-org yg kita sayangi.
Tak kira suami,keluarga,kawan-kawan.
Hargaila sementara mereka masih ada.
Hidup ini terlalu singkat kan utk kita,esok lusa tak tau ape kan terjadi.
Hidup yg terindah sekali cume.
Nanti dorg dah tade nanges airmata darah pon dah tak guna kan.


Call mak sy betau new sedih nie tadi,as usual mak yg ratu air mata tu menanges dgr berita ni.
Maybe mak & abah sy turun putrajaya arini utk melawat besan dorg tu.
Sy & hubby pon tak g melawat lagi sbb jenazah tak smpi lagi dari Libya.
Insya allah kami akan pergi melawat juge.
Jenazah akan dikebumikan kat Putrajaya maybe mlm ni atau esok.

Abg Emi,Ayah,Ibu,Eza & Abg husni dah sy anggap mcm family sndri.
so close sbb mmg duduk dekat2 sini & selalu berfamily gathering.
Sepanjang mengenali arwah abg Hisyam dia mmg warak orgnya & sgt loving hasben.
Selalu tgk dia romantik pegang tgn his wifey kat umah.so sweet.
Mmg suami & ayah yg baik.
Kebaikanya akan dikenang smpi bile-bile.

Buat Abg Emi & Family..
Takziah dari kami sekeluarga.
Semoga tabah hadapi ujian Allah ini.
Redha dengan takdir yg ditentukan Ilahi.
Perginya dlm ramadhan yg mulia,moga Rohnya ditempatkan dikalangan org-org yg beriman.

Al fatihah...

Updated: Petikan Berita Harian 23 September 2008 ( Selasa)


PUTRAJAYA: Setiausaha Kedua Kedutaan Besar Malaysia di Libya, Khairil Hisham Ahmad, terbunuh dalam kemalangan jalan raya berdekatan Lapangan Terbang Tripoli, Khamis lalu.

Kemalangan itu berlaku selepas waktu sahur dan sehari sebelum Allahyarham menyambut ulang tahunnya yang ke-31.
Lebih menyayat hati, Allahyarham yang juga Ketua Canseri hanya sempat menatap wajah bayi keduanya, Ahmad Muzaffar, berusia dua setengah bulan, selama 11 hari ketika pulang bercuti ke Malaysia 3 Julai lalu.


Isterinya, Shahrizad Mohd Sharifuddin, 30, yang bertugas sebagai pensyarah di Universiti Kuala Lumpur (UniKL) menerima berita sedih itu ketika membuat persiapan menyambut Aidilfitri bersama bayinya serta anak sulung mereka, Ahmad Muazam, berusia satu setengah tahun di rumah ibunya di Bangi, dekat sini.

SHAHRIZAD memangku anaknya, Ahmad Muzaffar di Tanah Perkuburan Islam Presint 20, Putrajaya, semalam.( salah tu sebenarnya baby ni namanya Ahmad Muazzam)

Jenazah kemudian disembahyangkan di Masjid KLIA sebelum dibawa ke Tanah Perkuburan Presint 20 dan selamat dikebumikan jam 4.45 petang.

Suasana pilu menyelubungi tanah perkuburan termasuk dengan kehadiran kedua-dua anak pasangan itu. Turut berada di tanah perkuburan itu ialah bapa Allahyarham, Ahmad Kassim, 57 dan ibunya, Asiah M Salleh , 55, keluarga terdekat serta pegawai Kementerian Luar.

Difahamkan, ketika kemalangan jam 6.10 pagi (12.10 tengah hari waktu Malaysia), Khairil Hisham yang mula bertugas di kedutaan itu pada 25 Mac 2007, maut selepas kenderaan pacuan empat roda dipandu kakitangan kedutaan warga Ghana menuju ke lapangan terbang untuk menjemput seorang tetamu dari Malaysia, merempuh bulatan.

Rempuhan menyebabkan tayar kenderaan itu meletup lalu terbabas sejauh 10 meter sebelum merempuh sebatang pokok.

Setiausaha Ketiga kedutaan itu, Mohamad Afif Abdullah, yang mengiringi jenazah Allahyarham berkata, Khairil Hisham yang duduk di bahagian belakang mengalami kecederaan dalaman, termasuk kebanyakan tulang rusuknya patah dan tengkorak retak.

"Sebenarnya Allahyarham sudah membuat persiapan meraikan ulang tahunnya dengan membeli juadah untuk menjemput rakan berbuka puasa di rumahnya," katanya ketika ditemui di tanah perkuburan itu, semalam.

Jenazah Khairil Hisham yang diterbangkan dari Libya menggunakan pesawat Emirates EK346, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) jam 2.15 petang semalam.

Mohamad Afif berkata, isteri Khairil Hisham sebelum ini tinggal bersama suaminya di Tripoli, tetapi pulang beberapa bulan lalu untuk bersalin.

Shahrizad yang ditemui hanya sekadar berkata: "Allahyarham pernah berpesan supaya saya menjaga diri dan anak-anak."



Thursday, September 18, 2008

Civil Engineer & Accounts Clerk need @ PBLT

Sesaja mau share internal advertisement yg bosh emel to all staff.
Currently,available position at PBLT ( Pembinaan BLT S/B,Ministry of Finance inc)

~ Accounts Clerk- At least have a minimum 1-2 years experience in accounting line.
Have LCCI,STPM or Diploma in Accounting/Business Studies.

~ Civil Engineer-Must have Degree in CIVIL Engineering.
Prefer yg ade 2-3 tawon experience in PMC/Consultant company before.
Wajib tau guna Microsoft Project dengan excellent.
Kriteria lain ofkos willing to travel bcoz our current projek serata malaysia & tahan maki
( ni kata project manager) ahaks!just kiddin kami sume sgt mesra alam disini.
Dun wori our site je serata malaysia tapi keja daily mmg kat HQ saja ( precint 9 Putrajaya)

For more details just log on to;
http://www.pblt.com.my

Interested or have friends job hunting/nak tuka keja cari pengalaman baru silela emel resume ke meja HR department ni: yat@pblt.com.my

* Only shortlisted will be notified*

Wednesday, September 17, 2008

List For becoming Aidilfitri

Omg!!

Arinie dah 17 ari dah posa kan?
Gile kejap je mase skrg nie,pejam celik pejam celik dah nak raye dah kite sume.
[napa ahh bile time hubby ade dcc mase cam cepat gile :( je]

Wokey,thn nie 1st time both of us raye as hubby & wifey.
Makanye sgt byk mende harus difikirkan utk raya kali nie.
Dulu bujang tade hal la kan,ni dah kawen sumenye suda tuka juga.

Btw here are my list raya;

~ Baju raye-Baju sy dah siap 2 pasang,2-2 kaler maroon sedondon ngan baju melayu hubby.Baju melayu teluk belanga johor.Tawon nie hubby kena bergaya ala-ala johorian.Dah siap & siap tergantung dlm lemari pon.Mine is songket bunga tabur,kebaya okels.Aritu mase wedding tak merasa pakai songket so raya kali nie merase la pakai cam peranten baru.( mmg pengantin baru agi pon..hiks)

~ Kuih raye-owh thn nie plg tak menempah ngan kengkawan..tatau napa selalu ramai je my colluages jual kuih tp zaman minyak naik ni cam kureng pulak org jual kuih raye.But me already beli kuih popia simpul 2 paket.Cam bese 1 for my family,1 for my in law.
Pastu beli almond london 4 balang from kamal & 4 paket batang buruk from Suzzane wifey org kapal yg suda pandai wat bisnes itu.Kuih2 lain tapela kang rembat kat air hitam time balek johor je penuhkan 1 bonet keta cam tawon lps.wakakakakkaaka..

~ Brg-brg umah? Curtain or sofa? duh! tak beli lagi.Cam malas je nak hias2 sgt umah sewa kami nie but hubby mmg sgt obses mau beli L shape sofa kat Cavenzi tu.[Beria dia ajak p cavenzi puchong pas berbuke td,tp owh sy cam sgt malas nak kuar oke]
Dia kata baru besh golek-golek layan bola kat LCD tv yg bosa tu.Huh,tak abes2 bola saje laki gwe tu oke.Chelsea die hard fan tu!
Golek-golek ngan wifey manje dia ni kat bilik agi besh.hihihihi.
Barang umah yg len takyah dah beli,byk gile dah kengkawan bg adiah kawen aritu,cawan mangkuk pinggan complete set.Owh ye Mangkuk kuih raya je kena beli neh! kang kengkawan dtg harus la hidang kuih raye kan.

~ Baju raye for families- Duh! sejak kawen nie terlupe pulak nak belikan baju abah mcm selalu,tp tape harusla ajak hubby p jalan TAR,sogo carik baju kasual for abah.Abah sy tak ske kemeja2 sgt,dia suka Baju T kolar je coz ak rimas nak p beraya sakan..ok must buy kain pelekat juge.Biar thn nie abah murah rezeki menantu2 dah belikan dia baju & pelikat sume tp sy ttp mau belikan juge utk dia.Utk mak & jugek mak mentua,rasenya mau belikan tudung bawal Grade 1 yg lembut tu [ my mum sgt obses bawal oke] anak dia ni je obses donatello & mortada tp sygnya tudung peveret sy tu dah pupus.Susah gile nak carik.I dun like plain2 tudung actually,ske corak-corak sbb nampak stylo dan kena ngan muke yg bolat neh.
Untuk adik-adik yg gerdix tu? suda ku belikan sorg sepasang baju kurung moden kaler maroon juge.Dorg tu ske pakai gaya hip-hip horay.maklumla budak2 baru nak naik kan!

Kasut raye- tak beli agi,tp ske beli kat Cartino sonea kat kluang je.Hubby kata huney nie pantang alik kluang musti beli kasut kan! hehehehe.Murah jek less than 30 hengget tu yg beli selalu.Sandal je pon.Sy tak ske high heel bagai,seksa oke.Kasut kawen arritu ade 3 dah,so takyah beli.Hubby pon baru rembat sandal hush puppies so takyah dah beli.Jimat!

Baju-baju my niece~ Owh gaun & baju kurung si Farra & dylla pon tak beli agi.
As usual 2 pasang nanti mak uda belikan eyh.Musti sedondon kalo tak harus gegado di pagi raye
2 cucu kesayangan mak abah tu.Sementara lom ade anak sndri nie,bolela mak uda & uncle ekhram spend $$$ utk korang yek.Jangan hengkorang demand nak baju osh kosh bgosh or Guess baby suda.Mak uda tak ckp kaya oke laling.Mak uda pon pakai baju cap ayam jek.

Duit raye~Owh tawon nie sudah ade 2 family,Belah me and belah hubby.
My niece 2 org jek,anak sedara hubby 4 org,tapi kazen2 kecik sgtla ramai..
Berapa henngget nak bg tiap sorg eyh? tape-tape duit syiling melambak kat tabung bawah tv tu.
heh,budak skrg demand oke.Singgit pon dorg lempar.Cap ayam betol.zaman kite kecik2 dulu dpt 20 sen pon dah appreciate sesangat dah kan?
Alamak duit raye pon tak tuka agi,nantilah tggu gaji next week soh hubby p bank tuka duit.
Masuk sampul sesiap pastu.
Utk mak abah & immediate family amaun nya beso ckit la kan!
[ ceh sgt berjiwa financial controller]

Bunge api`~ aik nie pon masuk dlm list ke? hadeh hari tu ade my colluages jual ingat nak beli nak main ngan my niece tp hubby tak kasik la pulak.takot kena tangkap polis.Duh,skema la pulak laki gwe tu.Cam tak meriah je raya kalo tak bling...bling bunge api.Ni kalo kat umah mak abah nie sure dah meriah pasang pelita kat laman umah.Baru terasa suasana raya.Beshnya!

Sopeng ape agi erk?
Berjimat cermat fikir dulu seblom beli.
Ceh poyo gile je ayat.
Tp tula kan nafsu membeli tu membuak-buak saje bile dah smpi sopeng kompleks apatah lagi kat area jalan TAR yg heaven gile ngan segala mcm brg tu.
Harus rambang mata nak beli memacam.
Kena jimat-jimat gak neh,coz time hubby cuti tak de gaji.
Kena saving jugak,nak p hanimun agi sume nak $$$$
Pening jugek nie,bonus ntah ade ke tade.
Mana aci..gomen dapat bonus!!
Kami yg anak starikat gomen pon nak jugakkkkkkk.
"pak najib..tulunla approvekan bonus PBLT eyh [menteri kewangan 1 yg baru,br declare td]
Kami pon nak raya jugek.

Cepatla ari sabtuuuuuu..
Nak p sopeng dengan berhemahnya..
Harusla cam ulat taik kan area jalan TAR tu dekat raye neh!
Tapi tape,sy ske meriah-meriah.

Jalan TARRRR..tggu kami!!!

Tuesday, September 16, 2008

Half Year Of Wonderful Marriage

Ade ape dengan 16 September 2008?

Kerajaan baru terbentuk ke?
Desas desus yg sana sini gembar gemburkan?
Nope,tade kena mengena pon dan sy tak minat bout politic thing.
heeee..

Actually today sy & incik hubby genap 6 mths melayari alam berdua lebih baik secara sah.
How time flies so quickly skrg nie kan!
Cepat je rase mase,cam maseh fresh kat ingatan very the happening wedding ceremony.
Sometimes sy maseh rase cam tak pecaya dah jadik wifey org apatah lagi bile Bee onboard.
Time tu "bujang" la kan :P

6 months being his official wifey,tapi 3 months je dok serumah sharing is caring.
3 Months selebehnye kami berkawen PJJ sorg kat tgh laut dalam sorg kat Bumi Putrajaya.
Dlm tempoh tu kami lgsg tak jupe dan Allah jelah tau how we miss each other.
Through handset or satelit phone we communicate each other.
Somtimes 2 mggu juge lost contact.
Owh mase tu bekalan kaseh syg dah tahap negative dah.
Nasib baik tak bunyi2 cam bateri phone yg lemah.hehheehe.
But then i could survive without hubby around.
Biar dibelenggu rindu tahap dewa,tabahla duhai hati.
Alhamdulillah :)
Allah takkan membebani hambanya melebihi kesanggupanye,inilah yg sy pegang.


Pertemuan tak sengaja last Jan 2007 teros hubby dtg merisik March 2007 and we decided to get married last March 2008.
Owh chenta pengapit akhirnye termeterai dgn sekali lafaz lafaz ijab & kabul.
Kalo dikenang balek saat jatuh chenta pandang pertama tu,we all sure gelak bosa punye.
Kelako wokey bile ingat si buntal & si montel yg mcm cat & dog bole angau tahap dewa.
Imagine la jadik pengapit to our beshfrenz wedding's rupenya titik tolak jodoh terindah ini.
Finally we meet our soulmate yg dah ditentukan sejak dr alam luh mahfuz.

Walopon kenal & berchenta sekejap tapi we both realize our bond so strong.
Chemistry dan kebersamaan dlm byk hal menyatukan kami ke alam perkahwinan.
Orang kata kalo dah jodoh ikan di laut asam di darat dalam periuk jadik lauk asam pedas mcm sy masak utk hidangan berbuke arini.
hiks* mmg peveret hubby oke.
[Sy berjaya memasaknye dengan cemerlang lagi terbilang].huhu.
Alhamdulillah Allah permudahkan segalanye perjalanan cinta ini.
Kenal,kapel,merisik dan teros happily married.
Udah citer salasilah perchentaan la pulok!

Well,berchenta lepas kawen lebih besh actually.
Sbb senang nak kenal hati budi suami,kegemaran dia,ape yg dia tak ske and bla..bla..bla..
Dulu kan tak dok seghumah cam byk benda tatau pasal hubby then now br sedar owh hubby sy camnie orgnye.
Dalam ketegasan dia ade kemanjaan tahap dewa,dlm kecerewetan ade kebeshan tahap maksima.
Ade sesuatu yg special dlm drinya make me luv him so much.
Heh,what i'm trying to say actually huh?

Based on my experience marriage is all about..
Married life is full of emotion and colors.
Tempoh mengenal hati budi,berkongsi segalanya tanpa syarat.
Berkongsi impian dan harapan bersama.
Saling melengkapi dan cube memahami firasat hati.
Berkongsi perasaan yg sama dengan nawaitu cinta kan abadi selamanya.
Mencari redha ilahi berkat ikatan suci.
disertai komitmen & kaseh syg sejati.
Sebenarnya cinta lepas diijabkabul.



saat terindah selepas diijabkabul bersame suami kesayangan sy yg besh =)

6 months bersama as hasben & wifey,soklan cepumas spt berikut adelah sgt peveret;
"bile nak ade baby'??
dah ade isi ke?
dah uwek2 ke belom?
" korang planning ke ape nak baby?, ke mase baby making ******
[ siot je tye camtu oke,tak saspek langsong]

To us,jgn dipersoal kuasa yg diatas sana.
Rezeki ajal maut jodoh anak sumenya dah ditentukan Allah.
Sapelah kite nak persoalkan tu sume?
Relaxla,we all baru 6 bulan je kawen beb.
Tamoo fikirkan sgt bout this,nanti tensi lagi payah nak preggy.
Ade rezeki nanti insya allah,akan ku warwarkan pd semua.
Doakan jea.



To my dearest sayang..

I thank you for the love & patience.
For infinity love,for being my shoulder to cry on.
For lend ur arms when i really need ur hugs.
For being my besh friend,my sweetheart,my everything throughout this long life journey.
For being my bestest motivator ever.
I couldn't ask for anyone else ever since u step into my life.
Thanks u so much for this wonderful marriage we have.
For our blissful marriage.

Terima kaseh cinta untuk segalanya.
Tanpamu tak mampu berdiri tiada lagi beerti.
Terima kaseh syg menerima diri ini ape adenya.
Mencintai & menyayangi tanpa syarat.
Same-same kite layari bahtera perkahwinan nie hingga ke akhirnya.
Dan semoga nanti Allah anugerahkan kita si chumel pengikat kasih penyambung warisan.
Insya allah.

I wanna u to know,ur the bestest & my only one for the rest of my life.
Always be my baby..
Same-same kite berdoa pd ilahi moga masjid terindah yg kite bina atas nama cinta kekal hingga tarikan nafas yg terakhir.
Amin..

I love u beri-beri strong hubby :)
Mwaaaahs..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails