yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, August 14, 2013

ALLAH plans it perfectly.




 Alhamdulillah syawal ini, Allah grant my prayers.Even in different ways and situation.I'm blessed.
 For the sake of our darling qiestina's happiness :)

Let's the picture tell the story..








Kita merancang, Allah juga merancang.Namun perancangan Dia yang paling terbaik.I'm pretty sure there's a blessing.Allah tu takkan menguji kita diluar kemampuan kita kan? tak ada siapa mahukan perkara buruk terjadi, tapi andai itu takdir-nya kami redha.Kerana yakin ada kasih sayang dan rahmat disetiap ujian Allah.Ajal maut  rezeki jodoh pertemuan perpisahan segalanya dah tertulis.

tarik nafas.istighfar. Senyumm.
Relax & chilss.

Amalkan baca surah alam nashrah bebanyak, raut ke muka dan serata badan.See, terasa lapang dada dan boleh menulis entri yang sekian lama dipendamkan.Sejujurnya, momma tak bersedia nak share dengan semua feminats no 1 blog qies ni.Momma tahu semua orang tertanya-tanya kenapa mengapa sebab apa macam mana.Pheww.Ligat dalam otak meneka.Momma tahu semua orang sayang momma *caih perahsantan*

kan?
:P

Alhamdulillah Allah juga pemberi kekuatan diri.Momma kini semakin bersedia dengan apa saja takdir yang tertulis dan dirancangkan olehnya.Let's see how it goes.

For my yayang yang jauh dimata, momma doakan qies happy happy beraya dengan Papa.Had a quality time & blast wif Papa.Weekend ni kita beraya lagi ye sayang! Momma mish u so beary much.Allah je tahu.Insha-Allah bila qies dah besar, qies akan faham semua ni.Qies kan anak Papa Momma yang baik, yang solehah yang bijak yang kuat.Since dalam womb momma lagi qies kuat tau.Qies kan teman setia momma dulu kini selamanya.








satu hal je momma nak bitau qies,

Momma sayanggggg qies, Papa pun sayaaaaaaang qies.Sayang banyak-banyak, gemok gemok besar besar seluas  lautan.Biar apa pun yang terjadi antara Papa & Momma, qies tetap kesayangan kami sampai ke jannah.Sampai syurga.Momma dan Papa cuma nak buat qies happy.


Dikesempatan ini momma nak berterima kasih buat semua yang sudi mengerti dan memahami, atas kata-kata semangat dan doa.Terus doakan kiteorang yeh.Saya hargai semua itu dan korang memang terbaik  kerana korang buat saya terus tersenyum dan terasa bersyukur oh i'm not alone, semuanya concern lillahi taala :)

Allah ada, yes la tahzan.

Ok bai.Sebelum ada airmata syawal yang tertumpah, lebih baik momma stop ;p



50 comments:

Ann Ilias said...

Allah knows best. Stay strong friend. Yeah, aku dh ulang ayat ni like always. Tak ada ayat lain yg lebih baik dr mohon korang berdua terus kuat. Allah sayang sbb tu Dia uji. Hugs

mamashikin said...

Saya suka baca blog ni..selalu tunggu entri terbaru.
wp tak kenal..tak tahu cerita..tapi sy yakin yat seorang yg sgt tabah..kata2 yat selalu bagi pendorong dan semangat buat semua...
insyaAllah kebahagiaan milik yat sekeluarga nanti..
kem salam kat qistina.

Aisy Nasiha said...

Saya selalunya silent reader. Kali ni terpanggil nak komen pula.

Apa apa pun yg terjadi, kenalah banyakkan sabar ye... Insha Allah ada kesudahan yang baik bg orang yg bersabar dan bertakwa.. Macam kata awak, Allah takkan uji sesuatu di luar kemampuan kita.. Malah yg diuji itu insan terpilih. Lagi, di saat diuji, berdampinglah dengan insan yg tepat supaya tak terganggu emosi atau apa sahaja kesan yg tak baik...

U can fo it. saya doakan yg terbaik ye

zahirian said...

sedeyy..be strong utk Qies..

ellysa emran said...

As salam yat....
lama jugak Lisa tak singgah disini..
walaupun tak tau apa yg berlaku,Lisa cuma dapat meneka that something goes wrong happened in ur life.Itu hal peribadi awak dan kita cuma tumpang simpati.
Moga2 Allah permudahkan jalan untuk awak dapatkan penyelesaian scr baik....

Hidup ini satu ibadah. Lisa doakan yang terbaik untuk yat mengharungi hidup akan datang. Life must goes on, dear!

Take care of u both n salam aidilfitri!

Suliana said...

Be strong yat. Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. AKu hanya mampu mendoakan kesejahteraan kau dan qies. Moga tabah menghadapi ujian Allah. Semoga mendapat yg terbaik dari Allah. *hugs*

sihatbyMAMAELLY said...

tiap kali ada gambar sebegini keluar air mata aku takkan boleh ditahan2.sebak dan sedih.tapi aku tau ko dan qies sangat sangat sangat kuat dan tabah.Allah tahu apa yang terbaik. Aku doakan ko dan qies.

anyway thanx ajak aku makan meegoreng ko yg sedap aritu..chill

Maria Firdz said...

Allah tahu yg terbaik...

Maria Firdz said...

Insha Allah anda kuat... Allah know the best for u...

intanurulfateha said...

akak.. nanti free reply whatsapp kite ye. syg akak.. :')

Hazrina Nasir said...

rasa syahdu baca entry kali ni... hugs yat. yat mama yang tabah dan kuat. insyaAllah yat mampu hadapi semua ni. semoga Allah merahmati yat dan qies serta papa qies selalu. insyaAllah Allah tahu apa yang terbaik untuk kalian dan Allah sentiasa memberikan yang terbaik.

Siti Asiah said...

tengok gambar je dh tumpah airmata...huhu
akak kn kuat demi Qies...

dakcik said...

b strong okey kak yat..i know u will b supermomma to qies syomel tuuu..

saya doakan kebahagiaan akak sefamily like dulu-dlu..:)

p/s : Selamat hari Raya

Ezan said...

Yat,

Semoga Yat terus kuat utk hadapi sgl dugaan.

Allah itu Maha Adil. Hanya Dia yg tahu yang terbaik utk kita kan.

InsyaAllah, kebahagiaan itu milik Yat sekeluarga juga satu hari nnti..

Amin ^_^

Anonymous said...

Akhirnya... dah cerai.. jadikan pengajaran ek...

Momma Qiestina said...

Anon,

awak memang suke eh penceraian?
*pelik*

No one nakkan sesuatu yang buruk terjadi & sentiasa doakan yang terbaik.

Daisyhani said...

Camtu skali komen anon tu..Nauzubillah. apepun yg dia sakit ati sgt ngan yat..tapi tetaaapppp nk bukak gak blog nih..mmg weirdo

sayang qiestina selalu said...

Dear kak yat...

Abaikan je orang orang yang jiwanya sakit dan berkeladak ni.Tak mati dek keji tak hidup dek puji.

Kesian anon yang komen ni mungkin hidup dia tak gojes macam kak yat! Nampak bahagia tapi hati & jiwa kosong sbb tu byk masa drop komen macam ni.. Yang penting kami-kami peminat blog qies semua sayang & selalu doakan kak yat & qies homey homey tu.

Keep on blogging ye kak.Jangan sesekali mengalah sbb saya tau kak yat super duper kuat.

muah muah qies!

Momma Qiestina said...

kepada semua sayang sayangku dan musuh-musuhku (hahha ada ke?)
choooyyy sangat mak ni bukan retiss pun noks.toksah nak dengki kat mak macam kiah propa.

Btw, thanks for all support.Allah knows best kan :) Saya ok dan kuat.Dun worrry.makan kuih raya dulu.

akish ali said...

yat...be strong...Allah tau awk kuat...dan awk bole..tu yg dia jentik sikit dugaan utk awk...
awk momma yg terbaek utk qis...

selamat hari raye...meh dtg jb yat..

=)

Sue said...

salam aidilifitri..yat n qies..

b4 ni sue ade baca, ade terbau2 tp buat tak tau taknak menyibuk..tp until now masih blur.. tp rasanye betul apa yg sue fikir...

sabar ye yat. Ingat... Allah hanya akan uji orang yg Dia sayang. Supaya kita lebih dekat kpd Nya.

Iryani Noor said...

Assalam Yat,

sebak baca entry ni.. berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul... be strong ye yat.. Allah knows the best.. pasti ada hikmah disebalik ujian Allah ni..

Selamat Hari Raya dear

*hugss & kiss Qies for me*

kak suzi said...

Tiap kali baca coretan yat kebelakangan ni mmg terasa ada yg berat ditanggung.even banyak persoalan ingin ditanya,tp saya paham you need time to calm yourself.apa2 saya harap yat tabah & kuat hadapi dugaanNya.be yourself..be best mom to qies..senyumlah walaupun ianya pahit...

Anonymous said...

bukan dengki tapi anon macam kami tak suka kamu.cara kamu balas komen kami masa tgh bahagia dulu.that all.tak berdendam tapi entahlah.baiki kekurangan kamu terutama dalam bab penampilan.macam makcik2..

Momma Qiestina said...

Anon,

hehe macam mackcik-makcik eh? fyi saya memang anty to 6 orang anak sedata saya yang syomel syomel.hehe.

Ok bebeh, mekasih sebab amik berat pasal saya :) Saya terima teguran dengan berlapang dada.

Tapi kan? KAMI? ni reramai komen berjemaah ke ape ni? hahaha!

Momma Qiestina said...

Kak suzi manakah ni? Kak suzi Ex BLT ek?

Anonymous said...

Yat,

Walaupun i komen guna anon gak tapi i rasa anon yg dengki dgn yat nie pernah berada disekeliling yat sebelum nie...mungkin org yg yat kenal pun sbb perasaan tak puas hati tu sangat menebal dlm diri...agaknya dia tak sehebat yat kot....hahaha..

tak boleh blah siap komen pasal penampilan... cer tengok penampilan diri anon tu dulu...

Semoga bahagia milik Yat dan Qies sentiasa Aminnnnn.....

Anonymous said...

sebenarnya dalam apa jua keadaan kite kene bersederhana..

kalau dulu di setiap entry kamu, mesti nk bagtau betapa bahagia nya kamu sekeluarga..tp dalam tak sedar, dalam setiap gambar yang kamu upload, nampak macam kamu seorang saja yang sedang bahagia..dan bukannya sekeluarga..

Walau apa pon, sy doakan agar si kecil qies dilimpahi kasih sayang seckupnya..kesian si comey yang tak tau apa-apa tu...

Momma Qiestina said...

Anon,

Tak salah pun berkongsi bahagia kita agar orang lain turut sama merasa bahagia.

Itula yang dikatakan bahagia membahagiakan menurut kata inpirasi saya, Prof Dr Muhaya :)

Anonymous said...

kak..sy cadangkan akak off je komen utk anon

errr..sy pun anon.tak pe..sy baca je entry akak lepas ni tak yah komen

1st time komen nih..sbb geram plak komen anon2 kat atas tu.

kuat ye kak.

SitiH.

Momma Qiestina said...

Siti H mana pulak ni ye?

:)

Anonymous said...

sebagai anon yg baca blog kak yatt dari dulu..sy tak pernah rasa kak yatt ni menunjuk..sy baca pon sbb dulu sy nak kawen dgn sailor gak. bila baca blog kak yat rasa seronok. sy doakan kak yat tabah dan tak terkesan dgn anon yg negative tersebut.

Mama Rizqullah said...

Yat,

Apapun yang berlaku hanya yang mengalami sahaja yang mengetahuinya...people may say anything sbb tak kena batang hidung sendiri.Sabar + takwa + tawaduk + merendah diri + jauhkan diri dari orang yang negative insyaallah,you'll find the true happiness.

To the anon@kami...

Berani kerana benar,takut selalulah pakai Anon...chillss!!!

Momma Qiestina said...

momma mas sayang :)

I lebiu beary strong yang! hehe takla yang, sket pun i tak terkesan dengan kata-kata negative ppl.They say can whatever they want sbb mereka tak berada dalam kasut saya.

Insha Allah, berkat doa sahabat spt kamu, saya dan qies bahagia kini.Alhamdulillah :)

Momma Qiestina said...

Anon positif :)

Hehhe tula different ppl diff perception.Hanya yang celik hati dapat menilai.Takpela bak kata prof muhaya, jangan cari penghargaan manusia tapi redha Allah.

Biar sejuta manusia tak suke kita kat dunia sbb masih ramai yg sayang, tapi kalau kat akhirat nanti Allah tak sayang kita, habislaa.

Tima kasih ye yang for positif komen tu.I heart it beary much!

Anonymous said...

tuelah manusia bila kita nasihatkan dulu tak mau dengar..ada saja jawapan yang tak masuk akal.bila dah ditimpa musibah barulakeluar ayat2 berbaur motivasi..baru ingat kata2 dari orang bijak pandai..petik pelbagai hadis sahih..kalau dulu kamu bersifat neutral dengan setiap komen yang dilemparkan pasti tidak ada yang membenci.manusia sering lupa pandang bawah bila tengah bahagia..ya tak salah kongsi bahagia tapi cara kamu agak keterlaluan..ayat "ko ado" seolah2 tunjukkan hanya kamu yang berhak bahagia..saya tak penah dengki tapi saya rasa kamu patut muhasabah diri dan renungkan apa yg terjadi adalah atas kesilapan kamu sendiri.sapa saya tak penting.tapi saya adalah kawan kamu yg pernah bertemu dan berjumpa kamu.nasihat dari seorg kawan,bila diri belum cukup sempurna jangan berlagak2 seolah kamu tabah.bangkitlah dengan cara senyap bukan hebahkan pada org..saya rasa itu adalah lebih baik.

sekian

Momma Qiestina said...

dear anon?

kawan yang pernah berjupa?
sapekah? fyi i have a lots of friends eveywhere.Kawan skool, kawan universiti, kawan opis, kawan bloggers, kawan alam maya dan sgt ramai kawan geng mommies.Tapi yang bebetul 'sahabat dunia akhirat' hanya beberapa orang sahaja.maybe awak bukan dikalangan 'sahabat' tu ye?

Ternyata awak silap menilai saya hanya kerana ungkapan 'kau hadee?' tu.rasanya mostly bloggers pun ada tulis macamtu, tak semestinya kerana showw off.Tu kan bahasa gurauan, takkan nak tulis blog formal abes kot? hehehee.

Tak semestinya apa yang kita lalui tu musibah.Mungkin juga ujian.Ingatlah hanya org yang terpilih je Allah bagi dia ujian sbb itu tandanya kita dalam perhatian dia.Allah syg kita.Saya rasa saya tak pernah pun mengeluh or mewar-warkan kesedihan saya kot.Cer baca entri entry saya, entry mana yang berduka lara sangat tu?

kalau betul awak kawan yang penah jupe, no hal directly emel me at puteri_qiestina@yahoo.com..No hurt feeling babe, syawal ini buang yang keruh ambil yang jernih.peacee!




Anonymous said...

kak anon,

udah2 le tu..kan bagus klu kita doakn kebaikan & kebahagiaan utk org lain. InsyaAllah kita pun akn beroleh kebaikan & kebahagiaan instead of bg komen mcm2, hurts other people's feeling. dlm islam pun ada suruh kita berbaik sesama manusia, apatah lg sesama muslim & nabi kita (SAW) pun ada ckp org yg xmjaga hbungan sesama muslim, memutuskn silaturrahim tu bukan dr umatnye. mungkin ada yg k yatt buat sblm ni mguris prasaan akak, mgkin sengaja atau tak, tp jgn jadikn tu alasan utk akak trus kondem dia. sesama manusia x elok simpan dendam. smua org nak bahagia & takde sorg pun yg tak diuji. mgkin skrg ni time k yatt, sape tau esok lusa giliran kita..kita xtau pe akn jd slps ni & kita pun xtau kt mane tmpt kita kt sane..so, klu bleh, cuba la jelaskn pe yg tak puas ati, bermaaf2an, buang yg keruh amik yg jernih. seorg kita benci, tak mustahil sribu org benci kita balik. 1jari tlunjuk kita tuding kt org, ingt ada lg 4jari yg tuding ke arah kita

& utk k yatt,

sabarla & trime la smua tu sbg dugaan.Allah tau akak kuat, sbb tu Allah bg dugaan utk akak. InsyaAllah hikmat & nikmat yg tak ternilai akan jd milik akak nti. Allah Maha Adil & Allah xpernah zalim pd makhluknye..stiap ape yg kita buat tu dicatat & ada ganjaran. moga akak & qies bhagia slalu, even in different ways..even tnpa abg ekhram..dh ditetapkn sejak luh mahfuz, itu pjalanan idup akak.yg pntg kita ikhlas & redha terima ketentuan Allah.

~mama zaara~

Anonymous said...

hi,

sy anon jugak,tp bukan anon yg di atas..terpikir jugak, rsenye ade betulnya jugak kata² hmm.fikirkan la.

"hihi.. 'kau hadee?? aku la yg sedang bahagia sekarang...aku sorang ade laki..'kau hadee??..lain org lain tafsirannya..mula² org suka..lama-lama macam nk menunjuk plak..mungkin kita x sedar..(kalau kite sedar, takde la kite ungkap lagi kan?

peace!

Anonymous said...

k.yattt cyg..

la tahzan..

Adoyai anon anon seme jgnlaah tambah sedey ati kak yat.kalau tak mampu nak bercakap baik2 lagi baik diam.sy sbg org yg rapat ngan k.yatt sy tau apa yg k.yatt lalui.Korang tatau betapa tabahnya dia, selalu ketawa dan maintain senyum walau hati berdarah.Tabikk ok!cer korang kat tempat dia? jangan main hentam kromo org je.Tak kena batang idong korang bole arr ckp camtuu camni.lagi baik doakan k.yatt kuat!

dear kak yatt, sorry sy guna anon jugek sbb sy xde blog.sabar eh k.yatt, Allah bersamamu selalu..

## sy respek kak yatt sgt kuat, tak mudah melatah.kalau sy jd k.yatt meroyan 7 keturunan dah.keep going strong k sis!

-feminatsno1qies-

sahabat dunia akhirat said...

::.. Sesuatu yang mendadak datang namun dengan cepat pula ia menghilang..
Tanpa meninggalkan bekas dan itulah warna kehidupan kadang hati berbunga-bunga oleh hal yang sebenar semu layaknya fatamorgana..

Allah lebih tahu yang terbaik untuk hamba-Nya..
Semoga kesabaran dan keikhlasan kita bertamah apa yang sudah terjadi menjadi pelajaran untuk melangkah ke depan lebih berhati-hati..
Apa yang sudah terjadi nikmati adalah pengingatan kita agar selalu mensyukuri..

Wahai diri jangan terlaru larut dalam kesedihan karena sesuatu yang buruk telah terjadi padamu..
Belajarlah menjadi dewasa..

Apapun yang terjadi tetap bersyukur..
Sedih, bahagia ,semua itu pemberian-Nya agar kita jadi orang yang sabar..!!
Aamiin..

ZUERA said...

As-Salam..

Pendekkan cerita,jangan dibalas lagi apa yang anon komen..
Berdiam itu lebih elok..
Tak guna meneguk yang yang keruh..
Suka duka kita biarlah Allah yang tahu..
Manusia nie macam2 peel..
Bukan mudah nak puaskan hati semua pihak..
ada yang memahami begitu juga sebaliknya..
Terus memandang ke hadapan demi anak kecil sis..

Bangkitkan demi meneruskan kelangsungan hidup..
Apalah ertinya hidup di muka bumi jika tidak diuji..
Allah Maha Mengetahui segalanya..
Semoga sis diberi kekuatan dan ketabahan dalam melayari dugaan yang satu nie..
Teruskan tersenyum dan buang kepedihan itu dikit-dikit..
Setiap rasa sakit itu pasti ada ubatnya kecuali mati..

Maaf jika kaa-kata saya agak kenasihatan sikit..
Siapalah saya untuk berbuat demikian..
Masih naif dan kerdil dalam alam rumahtangga..
Tapi saya percaya dugaan yang paling hebat dalam alam kelamin adalah detik 5 tahun pertama..
Saya masih terus belajar dan sentiasa beringat tak selamanya matahari akan menyinari..

Selamat Hari Raya..!

Anonymous said...

Salam
First time baca blog yatt...terasa nak komen juga...apa yg saya nmpk ini semua perancangan Allah. Dah tentu yat x nk berjauhan dengan suami tapi takdir Allah suami dah kerja mcm tu....bila dah jauh mcm2 masalah pd pandangan sy ( x tahu kisah sebenar)..bykkan bersabar kerna sabar itu indah n doakan Allah gantikan musibah ini dengan sesuatu yg lebih baik. Wasalam

Anonymous said...

kak yat..sabar byk2.jgn pk komen anon yg -ve tu ye.kuat ye kak yat

Anonymous said...

kak yat..sabar byk2.jgn pk komen anon yg -ve tu ye.kuat ye kak yat

Momma Qiestina said...

Dear sayang sayang semua,

Terima kasih atas segalanya.Just keep praying for me & qies yeh :)

Doa doa dan terus doakan.Itu je saya pinta dari kalian.

anirza said...

kuat kan semangat kak yat..utk qis yg syomel....ALLAH tahu apa yg terbaik buat akk..

ashra said...

;( sebak didada bc entry yat
sememangnya..awk sorg yg sgt tabah.raut wajah yat yg lembut..mcerminkan kekuatan awk

lama sudah kenal yat.wpun bkn kawan maya rapat..tp kenal yat dr entry dolu2 yg b3 hga skang b2,rasa nk hugs yat ketat2.

teka teki sy juga da tjwb dgn entry ni.
moga yat dan qiestina temui bahagia yg dijanjikan allah ats ksbran yat.

:( dugaan tiap ant kita lain2 kan.namun semuanya tuk uji keimanan kita.
didik qiestina kpd kefahaman agama k.mudahan di akhirat kelak..bahagia kita akn lebih kekal

Anonymous said...

Kak yat syg.. Dh lama x ikut perkmbgn akak. Dh hmpir 3 tahun lebih.. Dlu sblm kahwin sy slalu bc sbb d lamar sailor juga.
Now sy dh ad anak 2 tp bkn kahwin dg sailor.
K.yat, sy doakan Allah kuatkan hati akak. Temukan akak dg hikmah yg lbh baik. Menggantikan yg telah hilang dr akak dg sesuatu yg lbh mulia.amin..
Sy tabik akak suka menulis. Byk perkara sy belajar dr akak.
Love u kak yat. ., n surely Allah loves u more..
Shuhadak shokri.

Anonymous said...

Ya allah.....sy br th kak.....xpe yg penting akk kene kuat n yakin rezeki allah tidak pernah terlewat untuk bertemu dgn tuan ye......suke tgok gmbr akk dlm fb.....pikir positif n terus maju ke hadapan.....

Pijot

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails