yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, May 26, 2011

tips nak buat NUFFNANG masyuk





Alhamdulillah syukur nikmat, pada tuhan yang memberi rezeki..
dan trimas to nuffnang yang baik hati memberi qies rezeki dari kegigihan mama berbelog :P

*gigih laaaaaaa sangat, hehe*

deswai laah ai tak terfikir nak 'curang' lagi ngan nuffnang sebab selalu je ada rezeki dari dia..
baru-baru ini mama dapat rezeki lebih, advertorial jobs with nuffies.
amaun yang dijanjikan, alhamdulillah lebih dari cukup nak beli toys, jajan & baju bajan qies.
Syukur syukur :)


taleh cerita lelebih bout this, a bit prebet & konfidensel.heeehe.


tak baik show off orang kata, tapi saya nak show off hasil dari nuffnang saya nie utk encourage u all seme berbelog dengan lebih rajen, lebih gigih & ikhlas..





ada 4 buffered earning tengah menari riang :)
i liokee!






prestasi belog cap ayam ku last months.
alhamdulillah dekat 10,000 unik visitor bebeh!
i lebiu korang beri strong laaa..

*korang jangan compare belog cap ayam ni ngan blog otai, derang 100000 UV okeh*


okay, raaaaaamai nak tau kan macam mana nak dapat buffered earning seme tu macam mana?
dah lama ai nak buat entri ni tapi masa selalu jez mencemburui.bila dtg idea qies mengacau teros ilang idea. hahaha alasan.



nak tips tak?
sila jadik polowers saya dolu, ekekkee.juz kidding, saya tak suke paksa org follow belog saya :)

back to tips,
ini apa yang ai faham laah ye, lemme share with u all my lalings readers..

kalau nak buffered earning jumlah unik visitor blog kita mesti ramai & maintain tiap tiap hari.yela fikir macam ni, kalau takde org nak baca belog kita, macam mana advertiser nak kasi job kat blog kita? derang mestila fikir win-win situation kan? so macam mana nak buat orang raamai suka baca blog kita tu?

makanya haruslah rajen menghapdet cerita yang besh-besh ye kawan-kawan. tak payah guna ayat boombastik macam novel ke apa yang penting updates.sebab ramai org nak tau apa cerita kita hari ini, esok. dah kalau sebulan biar berabok belog camana readers nak setia, betul tak? makanya kalau bole biar hari-hari ada updates.macam saya kdg termiss jugak sbb busy banget jadik CEO ni kan, tapi ye seboleh mungkin try mengupdate sebab nanti raamai yang windu :P
* HAHA poyos*

okay kalau nak buat entry tu pulak, tips lagi nie :

1) tajuk biar boombastik contoh ayam goreng, cuba tambah 'ayam goreng mama qiestina sedap gile!' haa kan menarek ramai org nak tau apa isi entry tu.

2) janganlaa ayat panjang berjela sangat tapi langsung takde gambar,ramai org suke tgk belog sebab nak tengok gambar.tak payah nak ada dslr, pakai hp cap ayam pon bole :)

3) kalau tulis blog tu, janganlah guna bahasa sms banyak sangat, nanti orang tak paham.
contoh ' spew ske mkn mee goweng mehla dtg uma ak.. * ape ke benda ko tulis ni dik?* meh akak lempang lelaju mau? hahaa.jangan sentap ye dik, ni cth makcu qies suke tulis :P


4) lagi satu kan, jangannlaa belog tu berat sangat sampai lambat gile nak loading. dahla backround gelap, tulisan pon tak nampak.kalau seme mak nenek widget nak letak, tu buat beratnyaa tu.sampai satu tahap org malas dah nak baca apa korang tulis, kan dah rugi! pastu satu lagi background lagu lagu tu kadang-kadang membingitkan telinga, kena pulak ai yang buka tab banyak banyak ni.ehehe. *just my 2cents, jangan mara*

5) bila buat entry berunsurkan info, kasi lah link utk readers refer.contoh hotel genting ni besh.sila klik di sini.sebab dari pengalaman saya, ramai yang suke search tiara beach resort & so on kat blog saya * kapt mazlan, bak komisyen sket, hehe*
lepastu labelkan tiap entri tu, so senang readers nak refer contoh labels :holiday



6) tips yang terbaik : menulis biarlah ikhlas dari hati :)
jangan copy hasil keja perah otak penat lelah orang lain, ni ada ai baca kelako gile bole pulak copy paste entry orang lain siap typing error pon sama.haiyaa kalau nak copy pon beragak laa sket, edit mana yang patot :P



dan kalau nak banyaaaak lagi tips tentang nuffnang atau cara nak pemeskan belog ni rasanya lebih baik refer ke belog sifu blog bro GTO yang pemes itu :)







si gula-gula hati yang bikin tiap entri tak lengkap tanpanya :)
rasanya ramai suke pegi belog ai yg cap ayam ni sebab dia kan?



daaah, masa untuk mengasapkan dapur pulak.
apa pulak nak masak utk hari ini? hmm nanti kita share lagiks resepi dari dapur mama qiestina okay..


sekian terima kasih.
hope u guys like it this entry dan bole dapat manfaat dari perkongsian ilmu yang tak seberapa ini.kan saya dah kata awal-awal dolu, saya tak reti mengajar,hiks :P





15 comments:

Salina@IbuAqil said...

Yearrrrhh!!! ibuAqil dtg sini sebab rindukan keletah si Qies gula2 hati mama 2 lah.. Sambil2 tu jeling2 jgk kat kecomelan mama dia yg ada lesung pipit 2.. Sweet!!! Walaupun jarang tggl jejak tp mesti dtg sini.. :D

bonda dadif aka akish said...

ye betol!!suke g belog yatt pasal ninina la...

hehehehhe

=)

Luv like this.... said...

cayaleh kak

aritu baru buat status fb psl nuff amount y x bergerak2 tetibe kluar plk tips2 ni...harus la salu rajin hapdet :)

TheFusionTea said...

beshnya nuffnang, first kena daftar la dulukan..nak la mcm ni, Alhamdulillah bagi tips ni, insyaAllah rezeki Qies and family bertambah-tambah la nanti.

MamaAiman said...

thank you so much kakyat.. sangat berguna utk saya yg dah 5MINGGU tak update ape2 entry disebabkan terlalu bz dgn kerja..dari isnin-semalam saya takdapat nak bukak internet, hari pas tengahri baru ada masa nak qada' sume..ni yg terasa mcm nak update ni hihi..akak pencetus idea la..kene amik masa ni before masuk meeting kol 3 ni huhu

mamashikin said...

dulu kadang2 jer masuk blog yatt..tp dah ada qistina, hari2 i masuk..kadang2 baca entri sama smpai 2 kali.hehhhe

::zAsyikein:: said...

semnagat nie!!..eheheheh k.yat camner Nur kasih

Suliana said...

tu le, blog ni klu rajin update mmg masyuk, nak2 lagi cite best2 kan dlm tu.. hehe.. anyway, tahniah la ye dah femes amos gitu, nuffnang pun dah percaya :-))

Mama Kembar 3 said...

en nuffnang pun sayang ka qiestina tu hehehe. btw, thanks for sharing dear :-)

Mama Qiestina said...

sue,

takde maananyaaa lah pemes sue, blog cap ayam jee belog aku ni :)

tulaa yang pntg ko rajen update, sure org suke baca.aku peminat no 1 blog ko, cume tulaaa sometimes masa yg tak ckp nak drop komen.dok umah ni lagi bz rupernya sue..adehh!

deqlis said...

thanks tips yg menarik..sedey BE sekali je dpt pastu tak pernah merasa dah....harap menang tiket wayang nuff jer laa....

deqlis said...

oh yer..


nk mintak tolong vote ellis


1. Klik LIKE this page..

http://www.facebook.com/MyWrangler?ref=ts

2. Then gi
http://apps.facebook.com/mywranglerway/

kat "search photo" type "Ellismelia Mohamad" then kuar gambo deqlis pakai baju biru...then LIKE yer..

klu leh guna gak ID suami/adik beradik dan vot byk2x..thanks u..

atau Jom join GA Deqlis.. Timaceh

siti asiah said...

kalu tak tgok Qies sehari, winduuu...:)

Siti Asiah said...

salam k.yat...camne nak suh senang org cr blog kite??

cthya, org gune carian BING,YAHOO,GOOGLE@kat mane2 taip jew almt blg kite,terus kuar...

michael simon said...

REZEKI BUKANNYA DARI NUFFNANG..REZEKI DATANG DARI ALLAH...BOLEH JADI SYIRIK...NUFFNANG HANYA SEBAB MUSABABNYA SAHAJA REZEKI ITU..HATI2...TAKUT SYIRIK SECARA TAK SEDAR

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails