yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, August 8, 2010

tutorial nak besarkan saiz gambar kat belog.






wehooo buat pertama kalinya mama qiestina nak wat tutorial kat belog neh.

seblom tu, sila jangan gelakkan saye sbb saye memang tak berapa reti nak mengajar owang secara maya macam nie.kalo tunjuk live siap bawak laptop mmg bole berguru ngan jayanya. kan mama akim & mak ngah kan? ewah!



lately neh saye banyak dapat emel & pm kat fesbuk bertanyakan macam mana nak buat gambo jadik beso,jelas terang & nyata macam saye tempek kat belog saye ni.sbb sangat puas kan tgk gambo yang tantek lagi syomel tu bersaiz besar :)


so to puan nurul mama raina yang bertanyakan soklan ini dan kengkawan sekelian alam marilah kite mulakan sesi perguruan di alam maya kite skrg..
hiks hiks.



langkah 1:


U all kena tau main wrapper's width belog korang so barulah bole nak set gambar jadik besar saiznya.ini adalah sgt sangat penting,kalo tak nanti gambo u all tu tak muat pulak sbb saiz belog tak cukup lebar.


fyi, belog saye nie jenis 2 column ye kengkawan...so saye set main wrapper belog saye jadik 610px. untuk cari html codes, pegi kat your Dashboard. Click on Layout, then Edit HTML.


(kalo nak senang carik : Click CTRL-F to search for <#main-wrapper>


pastu dah jupe, dia akan kelihatan seperti di bawah ini :





tukarkan width jadik ke 610px



langkah ke 2 :




add gambar macam biasa tu lah....



langkah ke 3 :



image make sure pilih yang large okay!




langkah ke 4 :





dah upload gambo tantek tu, g klick kat edit html



langkah ke 5:


item yang dikalerkan merah & hijau tu adalah item yang wajib diubah utk menjadikan gambar bersaiz besar.


tukarkannya jadik seperti ini :





width: jadikan 600px

height : delete semua kecuali tanda ''

dan S800 adalah wajib.kalo tak gambar tu pecah & tak sharp.


diye akan jadik spt ini,


ubah bahagian yang kaler-kaler tu saja okay.the rest jgn kacau.




langkah 6:



g kat compose dan teruskan menaip apa apa saja yang korg nak citer tuuu sampai habes then teros klickpublish post kaler kuning tu macam biasa.



hasilnya gambar u all akan jadi besar menarek tertarek puas mata memandang macam neh,


tarrrrrrrrrrrrahhhh!

*wink wink*






besar,menarek tertarek memang da bomb kan! :)




paham tak laling lalingss semua ? ke still blur blur?
okay kalo stil tak paham maila dtg jupe saye bawak lappy.HAHA.
saye akan ajarkan sampai paham.ewah.
ala senang je excelli,just godek godek HTML code jeek.



btw, selamat mencube u all :)
kalo dah berjaya wat, let me know eyh? nak tengok jugak hasilnya kat belog korang.ehehe.



okay dokey.bagi mengakhiri tutorial kite malam ini marilah kite lihat senyuman cik eryssa qiestina bagi meleraikan kekusutan & keserabutan.kikikikiki.





auwwww chakkkkk :))


sampai jupe lagii lalings semua.insya allah ade mase mama qiestina ajarkan lagi ilmu-ilmu bermanfaat yeh..


nuniteee :)




30 comments:

nalhuda said...

yat..tq..akak ni silent reader blog yat...suka tgk qies sbb tu hari2 baca blog yat. hari ni ada lak tutorial yat...akak pun try ler buat...cuba yat tgk, menjadik tak...

http://sitinalhuda.blogspot.com

cikmin said...

terbaik dari mama qis...

selamat menyambut ramadhan Al-mubarak buat yat :)

nieda said...

mmg cantik tertarik...hari tu pernah cuba tapi disebabkan buat 3 column, size gambar dah besar mmg x menjadi..

Ummi said...

bagus cikgu..ade bakatlaa..lepaih ni boleh buat tuto banyak2..

Mama Qiestina said...

kak huda,

ma aceh ya being my reader :)
ehehehe yat tau ramai suke tgk qies.kikiki.

yat dah tgk blog kak huda tu,tantekkk berjaya buat gambo besau..i liokee!

Mama Qiestina said...

cik min,

hahha terbaek yeee? ala tah hapa hapa sifu tak brp nak sifu ni mengajar..

selamat berpuasa jugak yaa.maaf zahir & batin ya spjg kita kenal..

ummi nia said...

kak yat..xjd pn sy buat resize tue..

Mama Qiestina said...

ummi nia..
aik ikot tak step kak yat ajar?

kena ubah main wrapper blog dulu,kasi elbar.kalo tak mmg tak muat gambo besooo..dia akan jadi separuh je.

then baru ubah HTML code gambo mcm akak ajar.

Suliana said...

ooo.... itu macam ka.. aku punya 3 column, nnti aku try jadi ke tak. tapi, aku punya pakai blogger in draft, dah ada setting small, medium ,large sume..sama tak?? hehe

Mama Akim said...

huh!! harus tok guru datang mengajar depan2 ni....

n.a.j said...

wa..belajar satu benda baru hari ni..thanks..

sya said...

salam kak yat...

sy dah lama jadi silent reader kat yatt..ska sgt2 tgok gmbar qies.. baru tau camner nk letak gmbar besar2 mcm dlm blog kak yat.. thanks for the info...:-)

Masrina binti Alim said...

Salam kak yat,
saye dah try buat yg akak ajo tu..jadi nga jayenya..suke sgt.mekaseh k yat yer..
selamat berpose tuk k yat sekeluarga

emmykamal said...

salam kak yat..
tima keseh kongsi info pasal gambo chantek 2..emy dah try..jadi..heee suke2..tp..emy guna hdset cap ayam je..huhu..sila beri tunjuk ajar ku sifu..heee =)


http://emmykamal.blogspot.com/

NURUL said...

thanks yat. nanti nurul nak try buat laaa. hrp2 menjadi laa. hihihi. thanks so much yat

Mama Qiestina said...

nurul,

dont mention dear :)
yat pon tak reti sgt nak ajar orang.ehehe.ni main taram jeee.tah korg paham ke tak..

kalo nurul tak paham kite chat kat fb malam2 yaaa.selamat menempek gambo raina syomel!

Mama Qiestina said...

emmy,

ala kak yat pon guna dslr cap ayam jeeekkk.tak kesah janji gambo tu priceless + santekk kan :)

kak yat dah tgk blog kamu..menarekk!

Mama Qiestina said...

sya,

ehehehehehe selamat menempek gambo besar dgn tanteknyeeeee :D

tq ya kamu add link kak yat.salam kenal..geng cinta kapal kan :)

Softtouch [Hanim] said...

halal yer sy amik tutorial nie..sy nk cube kat blog sy..TQ..Salam kenal

tQa said...

assalamu'alaikum:)
kak yatt..tq sooo muchhh utk tutorial ni:)
memang terbaiikkkk la;)
alhamdulillah sye dh cbe:)
memang best la;)
puas hti tengok gmbar besaaaaar belake;)

k yatt try la tgk ye:)

http://aisyahhumaira9257.blogspot.com

:)

terima kasih lagi sekali:)
pasni k yatt boleh la cbe buat tuto lain plk:)
sye silent reader blog akak..since akak gne banner qies pakai pink "yat ekhram precious momentos" :)

:)

tq akak:)

Mama Qiestina said...

hanim,

salam kenal :)

sile sileee.jgn segan segannn...
sy dah tgk dah gambo awak kat belog..menarek!

Mama Qiestina said...

tqa,

ehehheeh terbaek eyh? ma acehhh *blushing*

ala kak yat pon tak brp reti nak ajar..ni ikot cara akak lah :)
btw kalo u all paham akak sgt rase besar hatiii :D

tq for being my reader yaaa.salam kenal jugeee.

IxoR@ said...

wowww weeee....

saya nak mencuba la...

terima kasih kerana tutorial yg sgt mudah nak faham...

yeayyy...

;)

Mama Qiestina said...

ixora,

senang pahammm yeee? hehee.

okay samat mencobaaaaaaa membuat gambo becau.dah jadik bitau akak yeh?

Noor Sa'adah Haji Jailani said...

kak yat..adah tak jumpe pn main wrapper tu.. penat la cari.. tak jumpe.. lg 1, adah tak tau pn adahnyer blog tu bp column.. may b 2 kot.. hehehe

zteesyahmi said...

hi mama qies.. tq bg tutoriall..

try gak buat.. mak aiii... becarnya! campai tk nmpak dah border tepi, sbb blog 3 column.. hehehe..


bc blog mama qies ni capai type pun nak type ala2 beby2 cakap.. hehehe..


so tk adi la bt gmbr2 becar.... ;)
but nanti2 tkthu la kalau nk try gak buat... ;)

~eZmALiZa~ said...

salam :)

saya terbace komen puan dari blog puan lynna..

so, saye da try tutorial ni. tp kan, saye xdapat cari jugak word <#main-wrapper> ni..puas saye cube gune care CTRL + F pon xdapat di kesan jugak.

tapi saye cube gune care puan yang adjust code HTML yang dah sedia ade gambar di entry. yes! saye berjaya besarkan gambar melalui care itu saje.

tapi utk lebarkan blog, saye xdapat. adekah ianya sebab saye menggunekan jenis classic dan bukanlah jenis modern??

terima kasih utk tunjuk ajar! :)

JaJa'Z said...

jaja berjaya buat dah!!!
tapi nak tanya..kita kena ubah setting ti tiap2 kali upload gambo ke? atau dia akan automatic jek tukar...

*ziemiey* said...

salam k.yat..=)
salam kenal..lame da kot jd secret admirer akak..haha..suke tgk qies..shumell sungguh die..time kaseh kak bg tuto ni..arini bru menjadi nk try..hehe..nt akak tgk la btol ke tak sy buat yer..hehe

anakecil said...

yat...aku br nak wat blog nie...aku slalu gak jd silent reader ko...ngehngehnegeh...aku br bc tutorial ko ni...tp aku tak jumpe pun main wrapper tu....pape pun tq kongsi info....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails