yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, February 6, 2013

3 years 5 months my little munchkin.




Si jantung hati Momma dah masuk 3 tahun dan 5 bulan usianya.
-_-


Dah mula bersekolah sejak sebulan yang lalu, semakin petah berkata-kata, semakin berkembang akal dia.Kadang-kadang rasa nak nanes terharu tengok dah pandai macam-macam.Pakai baju sendiri pun dah pandai.Tapi sekarang peel terbaru dia tersangatlahhh memilih baju.Nak yang kaler pink, mesti ada gambo cat takpun nak pakai baju kurung siang malam pagi petang.Duh, jenuh mak ni melayan.Pegi skool pun ikot suka dia lah nak pakai baju ape, takde dia nak pakai uniform-nya.Pasrah je cikgu, nak marah pun tak bole sebab qies the youngest in the class.Baby katakan :P

Janji nak p skool dah ye nak..

Geram tengok kenotty an dia tapi at same time nilah penghibur momma no 1.
Ade anak ni 1001 perasaan ada :)

Sekarang ni hobinya melukis kat tab.Pheww dari takde rupa orang dah jadi orang, walaupun orang lidi.Lepastu ikan siap ada sirip bagai, bunga pun pandai dah lukis ada kelopak.paling suka sekali dia lukis bunga alamanda.Eh, taulah awak rindu kan kedai runcit alamanda :D
Beratus dah harta intelek dia dalam tab ni.memang berbaloi papa belikan.Bijaknye bukan main si kidal ni, terharu momma.hehe.


Milestones terbaru..
Dah beratus patah perkataan dia pandai lontarkan, cuma still masih pelat.Kalau G tu tak reti sebut dengan betul lagi.Contoh:


Abang jadi Abam..

Datang jadi datam..

Yang tak bole blah tuu..qies cakap.


Momma tu galanggg..!! 

Haha.momma garang ye yayang..?
*kuangasamboi*

Momma awak ni garang-garang sayang ok.Kalau tak nanti naik lemak berkrim laa kan ;p



Notty sangat.mulut tu kalau dah potpetpotpet macam kak Nam betul :P
Dulu masa baby ya rabbi berat betul mulut tu, sekarang fengsan nak menjawap soklan cepumas dia.




bajet macam baby lagi, yelah kamu sorang lah baby dihati momma , yang paling syomel dihatiku.





Menggode gode sangat! Rasa nak rotan rotan je.hehe.


Dari segi pemakanan pun very the simple dimple tapi nak makan doplohpatjam.Pendek kata selagi celik mata mulut tu memang kijenya mengunyah.

Celik mata suka makan baulu fish, donut or roti coklat.kadang nak biskut cecah air milo.Kat skool macam-macam menu teacher & asst yang bagi.Tengahari kang makan nasik..ini memang lah kena paksa.Yang momma penin kepala tu sekarang ni suka nau nak makan nasi lauk ikan masin sepat campur kicap.Aduyaiii-nye.Ini dah macam fav momma time mengandungkan dia dulu.Hari-hari mau ikan masin.Tapi budak kecik mana bole makan selalu.

Hmm, tabiat pemakanan masa preggy mempengaruhi kot.Ker memang masa momma mengidam tu qies yang nak..? hehe.bukan salah ibu mengandung kot :P

agagagaga larikk...!!

Susu pulak masih no 1, sustagen coklat selangseli dengan dutch lady cekelat  faveret no 1.Still bottle avent tu laa jadi pojaan hati dia.Nak guna sippy cup memang dia tak layan.Dia suka menyusu sambil  baring, jari gentel-gentel baju, habits dari zaman baby.Layankan jelah.Cukup darjah 1 nanti taula stop guna botol ye yayang.




Pampess..?


Yes still pakai lagi.Pheww memang jenuh ajar dia potty training tapi dia refused.Susah betul nak ajar poo poo/pee pee kat toilet.Asik dah ter..baru bitauu momma.Masa tu memang resakse laa momma ni :P

Kadang tu momma paksa jugak tak pakaikan pampes.Biar dia pegi toilet.Penah sekali tu qies cakap,

"momma qies sakit poyott..sakit poyot.."

haaaa berlari macam atlet lah momma ni bawak dia ke toilet.sekali tunggu 10 minit tak kuar-kuar jugak.eiy budak ni kang :P Lepastu pakaikan pampes teruss haa amik selepukk 'intan berlian' dia kuar.Bertuah punya anak.Dia macam tak reti nak meneran without pampes.Akekekeke.Pembersih ya rabbi.

Selagi tak pampessless ni Nenek dia pun bising, tapi bila momma work kesian jugak kat neneknya terkejar-kejar nak tengok qies dah ter.. ke belum.Kadang bila dipaksa jugak penatla cuci sepah-sepah tuuu.HAHA :P

Cucu sorga sorang memang manjanya lebih.grr.

So mommies sekalian  please share cara termudah untuk ajar anak potty training :D
Kalau tak semakin kaya lah kilang pampes sebab qies.kuikuikui.


Sekian.

5 comments:

pink.plate.liyana said...

tomeinye qiess!!

ooo..nak poo poo guna diapers lg ye..auntie babap nanti =)

Suliana said...

Kena ajar waktu ko xkeje kot yat. Time weken ke. Dpt ajar full 2 hari ok gak.. Takpe, sabar. Bg dia masa sebulan tgk cmna.. Lama2 nnti dia biasalah tu. Hehe..

ummi nia said...

nia alhamdulillah..siang mlm mmg dh xpakai pampers..memula mmg menguji kesbrn nk ajarkn dia..

Yati Abdullah said...

Yatt, Hannah start potty masa saya pantang harith, masa tu shes not even 3. mmg mula2 susah jugak tapi tips nya jgn pakaikan dia pampers, lepas tu selang 10 minit bawak dia pegi toilet, suh dia duduk ke cangkung ke kat toilet tu lama2 pun takpe, simbah2 kaki dia mmg akan ter wee wee jugak akhirnya. nak nak kalau baru nenen susu kan. buat slalu camtu selang 10-20 minit je Tanya or bawak terus pi toilet. lama2 nanti ok la dia tau sdiri nak buang bila. and bonus kalau kite beli potty budak2 tu letak atas toilet bowl kaler2 gitu brand sweet cherry ada banyak. semangat sikit kan dia nak membuang.. hehe qies dah besar nau dah tu, girl lagi senang potty dari boys. hehe selamat mencuba! :-)

Yati Abdullah said...

Yatt, kena try jugak, jgn pakaikan dia pampers pastu selang 10 minit-20minit bawakkan dia pi toilet.suh dia duk termenung dalam tu, simbah2 sikit kaki dia mmg akan terwee wee la tu nak nak lepas nenen susu kan.
Lagi satu bonus kalau kita belikan potty training yang letak atas toilet bowl tu banyak jual brand sweet cherry kaler macam2 baru dia semangat sikit kan.hannah smpai taknak kuar nak duduk termenung atas toilet bowl tu. Lama lama nanti ok tu mmg awal2 akan ada la eksiden2 tapi mmg kena buat juga lama2 nanti dia nak wee wee sdiri ckp. yak yak lambat sikit tapi bila dia tau konsep nak buang bgtau senang sikit dah..hehe selamat mencuba

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails