yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, January 6, 2009

Aura Preggy Mama





Mak aih entry saye betau happy news sampai berpuluh2 komen sy accept.
Thank u Semua,ngan silent2 reader pon kuar ye :D
Terima kasehla yea,bersame blog yatekhram yg bese-bese ni.


Baru lepas makan nasik lemak,siap goreng ayam sendiri tuu.

U all kagum tak sy yg taleh bau2 ni goreng ayam sndri?
Allergic tu padahal dengan bau2 bawang & minyak berlinang-linang tu.
Loya yang amattt-lah.
Tp jiwa Chef lah-sgtt sebati gitu kan :P
hehhehe.

Ntahye,baby dlm ni kalo mama makan peveret dia,dia baik je tak meloya.
Tgk nasik lemak kat kedai bawah blok nampak sedap,teros bancuh2 Susu Enfa Mama perasa coklat tu.
Pewot lapa,bunyik2.
Anak manje mama lapa yea?
Syian dia.
Tgk tv layan Spa-Q la dari ptg td.
Qiestina.ehhehe.Bukan sebab Qiestina Spa Q tau.
tapi our baby yg dah ade nama tu since sy skola dulu.
Tak kenal papa baby ni lagi that time.
Takde kena mengena pon ngan cite Spa Q taww.
Just coincidence gitu.

As usual antie Eyta dtg jap yatekhram homme sembang2 n temankan mama.
Dia the one yg memikul "amanah" dari Abg Longnya [ suami sy laa]
utk tgk2kan ibu mengandong ni.





Eyta "Abg Long" & Sy mase buke posa kat Kenny rogers aritu.




Tengahari tadi sy flat gile gaban,tatau kenapa.
Berat gile kepala ni,plus aircond kuat yg amat kat opis tu buat berpinar2 kepala ni.
Dahla opis tgh renovate bau org mengecat lagila rase nak pengsan mual loya.
Kebetulan bosh sy meeting time tu,apalagi sy baring n take a nap jap kat surau.
[sowi ye,kalo tak preggy takde nya nak mengular2 bagai,org HR beb]
Nasibla bosh tak carikk,ala dia paham kot sy preggy mabok2.
Nak MC sy tamoo la nak manjekan diri sgt,selagi larat sy nak gak p keja.
Carik rezeki utk baby :)

Semalam sy betau dia that i'm preggy dia say congratulation,alhamdulillah.
Time tu sy submit my 1st medical claim for this year kat dia.
My baby rupenya rasmikan medical claim thn ni :D
Selalu time bujang & dah kawen tp blom preggy berapa sen jela sy claim.
Org lain baru setengah thn suda habes entitlement.
Pasni bykla medical claim sy coz claim utk monthly cek up segala.
Ntahla tak decide nak cek up kat gomen ke private tp pk2 balek sbb co cover medical expenses .
[saye la tukang cek claim medical seantero pblt itu..hihi]
Tapi ramai kwn2 soh jugak buku pink kat klinik kesihatan Putrajaya yg lokasinya hanya seblah opis sy tuu.
Hmm tapela lambat lagi,dah 3 mths nanti baru mule cek-up.
That time Papa dah balek cuti :)

Ari isnin aritu p jupe doc,kali ni Dr pompuan kat klinik dekat umah sy jea.
Dr ni beshla,dia detail ckit cekk.
Timbang berat,tinggi,tekanan darah,urine test.
Semua oke Dr kata,urine pon takde kotor.
Tekanan darah tu naseb tak tggila kan,sbb stress gitu byk keja lately plus Bee jauh kan :(
Dr kata jgn stress2,byk2 berdoa & jangan lupe makan acid folic yg dia bagi tu.
Nak makan ape-apa tgk2 dulu sbb nanti effect to baby.
Yea baikla Doctor~!


Sebot pasal makan,bykla pantang org preggy ni kan?
My sis/my sista in law asik call/sms betau itu ini.
My colluages pon tak lokek ilmu betau info2 preggy kat sy.
Taleh minum air limau,air tebu,air kelapa,nenas lagila diharamkan teros la kan.
Dahla time loya2 ni rase nak minum yg masam2 tu.
Jeruk pon taleh makan,tak elok acid tu dorg kata.
Dorg soh sy makan juge walo tak lalu makan,cube makan ape yg bole makan.
Tp tula makan nasik berlauk2 yg ayam merah ke apa tu sy dah tak lalu sbb minyak2 tu.
Yang kuah-kuah sup ke tomyam je suka.
Bau2 org masak kat foodcourt pon rase nak weng weng weng.
Tapi tula demi baby,sy harus makan juga.
Syian anak mama ni lapa.

Banyak pulak tu info2 vitamin kena amik after dah 3 mths nanti.
Ade suggest makan Obimin la,Neuro plus la,Salindah la.
Alamak mcm takot je nak cube makan tu sume.
Anyone penah try?
Mmg bagus ke?
Sy ni sgtlaaaaaaaaaaaah menci makan obat.
Tapi demi baby mama sanggup buat ape saja.

Sy kalo ptg2 je rase demam seram sejuk gigil2 tu smpailah maghrib camtu.
Cume tak muntahla.
Rase sejuk,time tu comforter/Sweater la kawan baik.
Aircond harus padam teros.Ahahaha,syian team HR kena mengalah utk preggy mama ni.
Naseb baik ade 2 preggy mama in my team.
Cume sorg tu dah abes fasa uwekk2 dia,kalo tak dia saja MC sbb mabok2 terok gak.
Tenkiu u all chemuaa.
Bagus yea preggy,org sume concern kan kita,hihi.

Ingatkan barula nak secret2 ttg kepreknenan sy kat opis,tp jgn harapla kan.
Jadi org HR ni asik org carik nak refer itu ini so bile diaorg tgk sy muke pocatt je teros la dorg dapat agak sy ni berbadan 2.
Adoyai.
Takpela,kot dapat adiah stroller Combi yg ringan gilezz tu ke nanti from my co.ahahahahahaha.
Demand ye anak mama :P


Sebut pasal morning sickness & preggy sy happie sbb cam jangkit menjangkit la pulak aura ibu2 mengandung dikalangan kwn2 sy.
Mule2 kan sy temankan Hawa yg preggy tu,tup2 sy yang preggy now.
Pastu peranten baru Puan Zaleha kite pon dah 5 weeks,then my BFF since skola rendah Fukusyiman pon tgh mabok2 tahap max,dah 7 weeks.
Semua baru2 preggy.
Cam kelab ibu2 preggy pulak kan?
Who will the next..

Nak kata suratan /kebetulan menjangkit ni kan,3 hari before sy tau sy preggy tu kan,1 of my colluages tgh mabok2 terok tau,dia tak lalu makan nasik ayam yg dia dah beli.
Pastu dia bagi kat sy soh makan,masetu semua kwn2 usik sy 'wahh yat,ko amik berkat Puan Nita [bukan nama sebeno] yee'
Then cek lepas 3 hari tu confirm sy preggy 5 weeks.
Macam tau2 je kan :)
Coincidence.
Segalanya keja Allah.


Pastu mase last day with Bee,time hantar dia kat Kemaman tuu kan sy rase cam berat gile nak lepaskan dia.
Menangis bagai nak rak polok2 dia malam tu.
Then rupernya that time sy dah 3 weeks preggy.
Patotla sedey sgt,upernya si chumel dlm ni turut bersedey sbb Mama & Papa dia nak berjauhan lama pastu.
Bile fikir2 balek,baru cam pk..oo yela aku dah preggy that time.
Tu yang emo semacam je tuu.
Hormon preggy mama ni kan sensitif.

Baby pon tau sedey ye pisah ngan papa?
Takpe k sayang..Mama ade selalu dengan baby.
Mama promise jaga baby baik2 mcm jaga Papa dengan kaseh sayang.
Papa work utk kite kan :)
Sure Papa pon windu gile kat kami kat sini kannn?

Papa balek nanti pewot mama dah memboncet cam papa.
wehhhhhhooo.

Hmm,kinda mish Bee so much lately.
Since i carry our little munckin ni lagila rase windu tahap dewa.
Maybe sbb bonding.
Maybe sebab darah daging dia inside my womb.
Tapi mama taleh sedey2 bagai kan,nanti baby pon cedey.


Papa,nanti papa balek mama nak mamam Kenny rogers lagi tau..


Sayang..i promise.
Huney janji take care our little precious baik2.
Dialah lambang kaseh syg kite kan.
Zuriat anugerah ilahi yg kite nantikan.
Doakan kami selalu tau.

Hope to see u in my dreams tonite.
Polok-polok papa tightly.

*Mwaaaahs*
Luv ya Papa.

Mama & Baby cumils.



























31 comments:

The Mrs-Bride said...

dear, kalo rasa loya.. mkn la Oranges.. Sunkist tu ker.. elok! sbb ada Vit C. me alhamdulillah so far xde muntah2 tp Oranges tu mmg jadik favourite skang ni.. suka rasa masam2-manis tu.. heh! anyhow, take care okay.. im entering my 2nd-trimester now.. can't wait! :)

HaninFarshid said...

congrats....jaga baby dlm perut betul2 :)mmg time awal2 bulan, akan rasa lemah2...

Yat Ekhram said...

Anita,

oh oke,tp takpe ye sunkist tu bkn acid juga?? tak bahaya ke awal2 camni? tapi tula my sista siap potong2kan aritu soh i makan :D

wahhh nak 2nd trimester dah yea?
abes dah hazab mabok2 ye?

Yat Ekhram said...

hye hanin,

ade juge awak kat sini :)

tima kasehh.
Oh tula hanin mabok tak??

yat ni kalo pg cam tadi musti half hour tu muntah la kat sink dapo tuu.Pastu lembik,baring2 jap.Minum susu p keja.

Ginila kan hanin jd ibu.

p/s baby yatekhram say hi to haninfarshid baby :)
boy ke girl tu?

M.E said...

hai.. seronok baca awk dh prgnt..
i wish all da best n jaga diri bebaik tau.. jgn lompat2 like me huhuhu bln 1-5 mmg kena jaga elok2..
awl2 ni lagi kena jaga lagi la 1st baby.. mkn mende yg berkahsiat.. k.. take care of ur self n bb.. :)

WaN dAn TiE said...

yat
morning sickness teruk ker?
nanti pergi klinik mintak ubat untuk muntah2 tu...dgn pening rasa ader...yat bersabarlah byk2 yer...
tie pun kadang ader rasa mabuk 2,dgn pening gitu

misbehave said...

yat,

kira ok la u stil bley masak lagi..i sejak tau preggy mmg x sentuh langsung kuali tu..makan luar je, kalau hubby nk grg2 fries ke dia goreng sendiri..hehe..nasib baik dia paham.mmg i tak tahan bau minyak + tumis2 ni..even now pun makan i still memilih..huhu..

kadang2 neighbour i masak bau sampai ke umah i rasa nak sound je makcik tu..kekekeke tapi mana bole kan..haha..

sunkist tu mmg elok, i start 5mths ni ari2 minum sunkist coz mmg elok tuk skin baby + mummy also hehe.better than soya..

kalau soya stakat baby putih je tapi sensitif, tp sunkist mmg baby nye skin nanti bersih je coz vit c kan plus tak sensitif....

ubat tahan muntah tu mcm2 kaler i da makan mmg tak berkesan, sampai kena masuk pakai drip kt ward , itupun tak tahan lama muntah balik..tapi Alhamdulillah lepas 1st trimester da ok da..hepi + healthy!

take care tau!

Shaza said...

hi kak yat,
wah dh merasa aura2 bakal ibu ye
seb bek baby baik2 aje dgn mama dia kn?
always take care ye
maintain good health

ah la kak yat
ari tu tetiba xble nak msk
ni naseb baik jmpe blik

ety said...

hye kak yat...

sabar ek..mmg ada sesetengah org rasa mrning sickness ni teruk sgt..tp tu sume dugaan kan..

take care..

PadNani~~{@ said...

salam yat=)

do take care mama n baby k..
jgn tgl folic asid..bagus utk prtumbuhan otak baby
lagi bagus klu yat bole mnum susu..

mcm nani dulu, susu mmg x suka minum..tp sbb baik utk baby, nani ambik jgk..tu pun kdg2 skip. tp kalu susu kotak coklat tu mmg sdap nani minum=)

bykkan mkn fruits mcm delima, kurma, kismis, epal k
ms nani preggy, nani addicted to epal n dates..mcm yummy sgt!

amalkan selalu baca surah Maryam, Yusof, Lukman, Yassin n others dgn niat dipermudahkan segala urusan Yat mengandung dan bersalin nnt, dikurniakan putera/puteri soleh soleha, sihat dan sempurna sifat=)

*kissess utk baby dlm pewot mama*

BiniKapten said...

Coincidence read your blog..
I dont know y i'm still reading this blog eventho most of your blog is like to much!ntah ape2 ntah..
Emmm...your are to excited to having a baby...
My advice kan u tak payah ler excited sangat sbb kat luar ni pun ramai org yang bakal jadik ibu..
And you stage pun awal sgt lah kan..banyak kan berdoa..
cara u ni mcm nak bagitau satu dunia yang u ni pregnat or husband u sorang yang boleh wat anak...
stop writing all the nonsenses thing ler..
Agak2 ler kalau nak tulis tu...
tulis ler something yang bermenafaat bukan nye unsur2 kebanggaan you tu semata2..
Sekelip mata jer tuhan boleh amik kegembiraan you tu tau tak..
Just relaxs,dont so excited..hari2 cite ttg the same things...nak muntah i bace...
I think i knew your husband before..
His a good man..And i just wonder,why she married with this type of women yang macam suke menunjuk2 dan bangga..kalau dia bace blog u yang asyik cite benda2 nonsences ni..mesti dia tak suke..
My sincere advise..
You tak payah ler letak cite2 yang ntah ape2..wat org meluat..di ulangi M.E.L.U.A.T sesangat..
Banyakkan berdoa,senyap2 jer pun dah ok..Yang penting you tau ape yang u nak n u impikan...

FaF_2 said...

BiniKapten,

suka hati la die nak post apa2 entry pon.. dah nama pon blog die.. klu dah ko rasa melampau n meluat ko x yah la baca... pi main jauh2 je... ko tau ke laki die suka ke x ape yg die tulis... yang ko nak persoalkan nape laki die kawin dgn die pun ko tu sape? Tuhan ke??? sebab laki die kenal die pompuan yg cane la laki die kawin dgn die...

shish...komen ko pun too much jugak cik kak... mcm la die ade kacau hidup ko sebelum ni..wth...

Anonymous said...

ek eh bini kapten nie..

hehehe aku yang hangin bila baca komen dia.

blog dia suka ati dia la nak taip pe pun..aku punya blog pun aku punya suka nak taip ikut hati aku.

aku pun bakal jadi ibu..sama baya ngan kawan aku nie...so aku faham bila dapat berita gembira tu mmg kalau leh nak bgtau kat satu dunia yang kita akan jadi ibu.ko ni dah kawen belum...dah pernah jadi ibu blm..kalau belum memang patut la ko cakap merepek cenggitu...ko tak faham jiwa seorang isteri n jiwa seorang bakal ibu...

aku pun sokong ape yg akak atas ni komen..

cermin diri tu dulu kalau nak mengomen orang yekkk...

to my prend yat..

bawak banyak sabar kay...anggap je semua tu dugaan masa pregnant ni kay...kuatkan semangat..ingat kat baby n hubby je kay...

take care beb

pesanan said...

kepada bini kapten,apa yang anda lakukan adalah sgt x baik.
anda tahu apa fungsi blog?blog adalah tempat kita menulis,meluahkan apa yang kita rasa,apa yang kita mahu bukan apa yang orang mahu,bukan apa yang orang rasa.jauh sekali apa yang awak rasa dan mahu baca.

ape yang awk buat ni boleh menjejaskan kesihatan si ibu tau.sudah lah suaminya jauh darinya,boleh lagi bagi pressure cmni padanya.

kalau awk sedare seislam kami,awk x kn ckp mcm ni pada dia.awak tu patot mendoakan kesihatan beby dan ibu.kalau ye pon mahu menasihatkan jgn terlalu excited,perlu kah dengan cara sebegitu rupa?ayat yang menyakitkan hati?lagipon apa salahnya dia mahu menceritakan kegembiraanya.apa dia buat ini sgt bagus.bahkan semua orang yang membaca akan mendoakan baby tersebut.bayangkan semua followers membaca tidak termasuk secret readers lagi yang membaca blog ini mendoakan kesihatan dia dan anaknya..Allah.

jika sebab inilah,sebab apa yang awk tulis menjejaskan kesihatan ibu dan anak..jwblah depan Allah nanti..

Anonymous said...

bini kapten
awak pnye grammar tunggang tebalik~
cermin diri dulu
jgn maen tembak orang je
nk tegur,tegur dengan berhikmah
ingat..menjalinkan,merapatkan ukhuwah it wajib,memecahbelahkan ukuwah itu haram..

fiza said...

k.yat rilex k..
jgn peduli pe bini kapten tu ckp..
gila gamaknya dia tu..
dia yg sbenarnya ntah hape2 ntah..

to bini kapten..
yg ko sibuk pehal..
biar dia la nk tulis pape pn dh blog dia..
kalo ko nyampah or meluat ko xyah la bc coz ramai lg org yg nk bc..
mental btl la org cm ko ni..
xsuka tp still nk sibuk kt blog org..pegi main jauh2 la wei..

to k.yat,
ingat tau jgn pk pape pn psal pe dia ckp..
anggap org mcm tu juz nk uji akak je time2 akak cmni..
mira tau akak xcited nk dpt baby n akak juz nk share bnda yg akak tggu ni ngan sume kwn2 akak kn..
xpe2 hanya "KITA-KITA" je yg tau pe yg akak rs..
sabo k..take good care!
nati mamam kenyang2..
Luv u =)

zatiel said...

hai...
urm i lom kawen, lom ade anak...tp i ade sorang tunang yg sgt penyayang..n i dapat rasekan bl i pon ade baby ngan tunang i mcm kak yat n hubby dia, i pon xcited..
kpd bini kapten, mesti laki u lagi xske bl bace pe yg u tulis...da la litang pukang je mcm xblaja bahase..
heh sori la..i panas ati sket bace tulisan org merapu mcm tu..mcm xpegi skolah je mengata org...nt tuhan balas baru padan muka tu
hum so kak yat ilek2 le..yg penting abg ekram cayang...bukan cam dia..ntah2 kurang kaseh sayang..pasal tu jadi camtu hahahahahahaha

Aziani said...

Salam,

Alamak skali kecoh la plak kat sini.
To Yat, sabo je la banyak2.
Kalo kite pun mesti sronok dapat brite yg amat dinanti2 kan ni.
Tambah2 lak usia perkahwinan Yat ni dah lebih 6 bulan kan.
Lgpun kalo dah kawen mesti nak orang ke 3 kan, ni rezeki Yat tau.
anak tu kan pengikat kasih kita ngan suami.
So Yat, jgn hiraukan ape yg org lain nak kate.
Anggap ni semua asam garam hidup.

:)

Anonymous said...

hye sis!! tahniah erk..
selalu baca blog sis =)
semoga selamat semuanya keyh..



~silent reader =)

BiniKaptenKapalKorek said...

*Yang Tersurat
Coincidence read your blog..
I dont know y i'm still reading this blog eventho most of your blog is like to much!ntah ape2 ntah..

*Yang Tersirat
Actually i suka sangat baca blog u. bkn coincidence read. hari2 pun i bukak n baca blog u ni tau.




*Yang Tersurat
Just relaxs,dont so excited..hari2 cite ttg the same things...nak muntah i bace...

*Yang Tersirat
Kan tadi i dah cakap. i suka baca blog u. klu x xde la hari2 i baca. sbb tu i tau hari2 u cite pasal apa.




*Yang Tersurat
I think i knew your husband before..
His a good man..

*Yang Tersirat
I sebenarnya suka kat husband u..




*Yang Tersurat
And i just wonder,why she married with this type of women yang macam suke menunjuk2 dan bangga..kalau dia bace blog u yang asyik cite benda2 nonsences ni..mesti dia tak suke..

*Yang Tersirat
Why husband u kawen dengan u??? bukan dengan i??? I rasa i lagi baik drpd u... I jeles ok... I kene reject dengan husband u... why???!!! why die reject i???!!!


Hahahaha... saje nak bagi yat gelak guling2...
jgn pk sgt ape org ckp tau... take care of ur health n ur baby also...
org klu x suka tengok org lain sng mcm tu la..
x pyh amik port...

eja ishak said...

to bini kapten yang tah apa2 tuh...
cik bini kapten..u pahal nak baca blog org pastu komen2 yang tah apa2..konon sincere advice...padahal kutuk org..pahal lak..u tak senang kan dengan kebahagiaan org kan..tolong la beb..kita nie ader perasaan..bila u buat org sakit hati..u sendri jugak akan rasa sakit hati...ingat tuhan tu satu...dia tahu sapa yang bersikap benci n sapa yang bersikap ikhlas..so pepandai la pk sendiri sikap u tuh...

to kak yat..

akak..org macam ni patut dihapuskan dari dunia cyber...suka mengkondemkan org..nak nasihat konon..tapi tak tahu nak nasihat sbnarnya...dah..dah..tak moa sedih...

hidup kak yat!!!!!!!

Anonymous said...

beserdahana lah dlm menulis, becerita ttg personal.. bkn tak bole crita, tapi i rase mcm terlalu details sgt nak crita kat org tentang hal peribadi...ya..u bangga dgn ape yg u miliki skrg..tp,just simpan la prasaan u 2 dlm diri u sendiri.biar la u dgn husben u sendiri je yg tau..i doakan smoga u n baby sihat n slamat..

fairy tales said...

dear kak yat..abaikn je ape yg BiniKapten 2 cakap..
otak dia tgh mental x..
mesti one of the screw dlm kpale otak dia loose kot..


kpd BiniKapten
ngok ngek ape?ikut suke ati r kak yat nk tulis ape..
kalo da xsuke buat ape bace bukak blog kak yat ni..
dr ko buang mase ko 2 mengutuk org bek ko duk diam2 je la weh..
blog ni tmpt luahan perasaan..
ko sedeh sbb kak yat x ngadu kat ko ke?
come on la xpnh lg jumpe org mcm ni..
kak yat nk menunjuk ke ape ke da sah2 terang2 tulis yatekhram blog..
bkn BiniKapten blog..
kalo ko xpuas ati g wt blog ko sndri n tulis la sgala mcm cerita yg sgt rndah diri 2..

dear kak yat
take care..
kalo x larat rest tau..
org yg screw tercabut 2 abaikn je..
nanti kt plak same geng ngn dia..


lurve u sis~~

Anonymous said...

Eh,Bini kepten ..(yer ker @ orang gaji kat umah kepten ?)

sy rasa awak ni ada mslh mental la..peduli ape dia nak tulis ape kat blog dia.yg awak tergedik2 x suka ni kenape.

tak boleh tgk org senang langsung..
awak tu takde perasaan ..org lain happy kita semua pun tumpng happy same..

klu tak suka, baik jgn msk blog org.. p buat blog sendiri n baca sendiri..kesian deluuu..

miss aida said...

kak yat,

tahniah ...jaga diri bebaik2 k..

fairy tales said...

ahhaha kak yat

diz time blog kak yat sgt panas kn.
huhu..

kak yat ok x?ni da xon9 da ni..


take k

+__+

Anonymous said...

cukup- cukup la 2 crita hal pribadi..its to much... kesian husben awk n baby

.t e n t a n g.n a n i e . said...

bertuahnya abg ekhram dapat wifey yg sgt2 penyayang+begitu sygkan suami die.





haish~
byknye nyamok denggi kt cni~


k.yat t8 cr k.yat!!huhu
nt nani dtg bwk ridsect kasi semburr skett~

aziezainal ~~ said...

take care

yourself and baby

lydiaazura said...

adoiyaii..mase ni lah semua nk mengaku bini kapten..kelakar la...gaduh kat blog yat...huhuhu...

lydiaazura said...

adoiyaii..mase ni lah semua nk mengaku bini kapten..kelakar la...gaduh kat blog yat...huhuhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails