yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, January 14, 2009

Mabuk owh Mabok :(

Hmm,tamoo tulih panjang2 just nak update jek sbb dah berabok kan umah sy.
[umah yatekhram pon berhabok juge since tuan umah dilanda kemabokkan tahap max & tuan 1 lagi keja kat tgh laut :P ]

Mggu ni sy semakin lemah,makan je muntah balek.
lembik gile.
Semalam MC half day,bole keeee?
Coz byk gile keja kena setelkan kat opis ni.
Tapi jap2 tu p uwek2 la kat kat toilet.
Tgh2 dok muntah tu kwn2 dok urut2kan belakang.Lega ckit.
Pastu baring2 jap kat Surau.
Minyak kapak la jadik kwn baik.
Sy nak lawan juge,tamoo ikot sgt lembik2 mabok2 alahan ni actually.
Then,dah tak larat sgt sy balek umah time lunch time tuu.
Kawan-kawan kata jgn paksa diri kalo dah tak larat,tp keja bykkk buat sy susah hati nak MC.
Dorg kata moke sy pooocat gile,yela muke org sakit.


P klinik Dr kata beselah alahan preggy,dia bg ubat tahan muntah,vitamin B and air garam tu.
Dia kata kalo teruk sgt nant bole kena admited kat spital masuk air guna dripp.
Owhhh nooo.
Takotnyaaa :(
Tapi siyes 1 benda pon taleh nak makan,harus muntah balek :(
Sampai umah je dari kul 2-5 sy tumbang tak hengat kat sofa tu.
Ya ampun..penin,muntah segala la.
Solat pon buat dalam keadaan duduk,sgt tak berdaya.

Juge sgt bertrima kaseh kat sahabat,dia sgt mengambil berat hal sy & bakal "anak sedara"dia ni.
Dia balek keja je tulun2 kemas2kan umah,basuh2kan pinggan mangkuk segala.
Ntahla sy sgt loya melihat pinggan2 kotor kat sink tu.
Bau-bau makanan lagilah diharamkan teros.
Dasat kan allergy sy?
Tima kaseh antie Eyta.
Kami doakan Allah rahmati awak,cepat2 bertemu jodoh,murah rezeki..amin.


Fwenz,
Any tips utk ilangkan lemah,lesu,mual,muntah,penin sy ni??
Sangat tak berdaya lebih2 lagi motivator no 1 sy tu tak dpt call dah berhari2 ni :(


Okla nak p larik ke toilet ni.
Sgt mual & loya padahal dah melantak pelam muda semangkuk ni.

Doakan cepat2lah mabok2 tahap dewa ni berakhir yea.


p/s Niat hati nak privatekan blog,tp 100 reader je bley view.So far dah lbh 100 reader bagi emel adress.
Hmmm,tgkla camana nanti.Now tgk tak larat nak godek2 blog sgt.

22 comments:

puterikurekure said...

jaga diri ok.
:)

misbehave said...

takde tips la yang, da mcm2 tips i ikut sumer tak jalan..mmg normal..i aritu 2x masuk ward kena masuk air + ubat tahan muntah pakai drip..ubat makan ni mmg tak jalan dah...mc tahun lepas sampai abis..coz dkt 1 bln gak la mc..siap ofis amik replacement staff..hanya bersabar je..
byk2 berdoa, nanti masuk 2nd trimester ok la tu :)

Anonymous said...

Aslmkm Kak Yat,

Sy ni silent reader yg hardcore utk blog yatekhram =). Sy suke je baca kisah2 kak yat n hubby, n sy kagumi ketabahan kat yat..tu yg bt sy jadikan kat yat sbg idola. salute la kak yat =). oleh itu sy harap kak yat jgn la private-kn blog kak yat ni, sy percaya ramai lg silent reader blog ni yg akan kecewa kalau kak yat private-kn. kami pn nk b'sama kak yat dlm perjalanan yg m'gembirakan ni..so harap kak yat pertimbangkan la ye. n take care of urself n baby jr. wishing u all the best in evrythng.. -maira-

MeL said...

tips ~ jgn mkn makanan yg bermiyak n pedas sgt ;)

PadNani~~{@ said...

salam yat n baby dlm pewot=)
lama x dgr brita..
siannye..alahan terok!
nani paling2 pun pening kpala..bawak tido je,sbb mmg x larat nk buat ape2.
yat jgn tggl ubat doc k..folic asid n others..sbb dh kurg vit..mkn muntah aje.
hopfully, 2nd trimester ok insyaAllah=)

mieza@nonie said...

salam kak...
akak try la makan set salindah tu...insyaallah tak de la loya teruk...

~fana~ said...

alololo...
siannye kak yat..
sabar r ek..

neway..
xyah r private2 blog kak yat..
biar jer owang yg jeles ngan kak yat 2 tros jeles ngan ayat2 ngancam kak yat kat dalam blog neh..
hehehe..

kem salam pelok syium kat baby tomey ek..
:o)

Mrs Azmar said...

Hai yat..

mmg pon xde tips yg betul2 leh ilangkan loya tu..sy dulu pon try mcm2 tapi x jalan gak..

mmg takdir kita mabuk2 time preggy nie..

Tapi jgn ikut sgt..kena isi perut gak. kang x pasal2 jadi cam sy terus dpt gastrik sbb asyik muntah tp x mkn..paling tidak mkn biskut..

Sy aritu dh 5 bulan br selera mkn dtg balik..tapi len org len kot..x tau le..

Jaga diri lok2 ye yat..

fiza said...

k.yat..

agaknya smua org cmtu kot..
kakak ipar mira dulu pn cmtu..
smpai jd kurus lak bila pregnant..
tp bila dh msuk bulan ke 3 dh makin ok..siap dpt kembar lg..hehe
yg penting k.yat kena kuat n try gak makan..tp bila dh xlarat sgt jgn paksa diri eh..
take care sis =)

Ayurosni said...

xleh nk buat pe ,yat.mmg gtu.sabar eh.Insya Allah blh lalui sume tu.tp xpe yat, org kata, kalu time preggy alahan teruk, nnt mudah nk bersalin.sabarkan diri ye.mkn jgn lupa.try la mkn sup kalo nasi bese xleh nk mamam.

mamaelly said...

yat...aku pun teruk gak nie...skang nie aku muntah air je...angin memangjang...sakit kepala jgn cite la...huhuhuhu camni rupanya mak kita dulu2 kan...aku banyakkan minum air oren je..masam2 tu..sabar je la kay..mudah2an anak kita nanti jadi anak yg berguna

Anonymous said...

huhu..sesetgh org mengandung akan alami alahan seperti itu termasuk la saya ni gak. Semua kerja rumah tak dpt dibuat; letih thp cipan, pening, muntah2 lepas makan, sakit blakang, betis etc. Berat badan mmg turun & skrang masih mcm tur gak. Harap2 bila kandungan 4 bulan dh okay kot. Kita berharap...

elya ezrin said...

kak yat...

syiannye kat kak yat...tp saye tau akak nih kuat! akak jage diri elok2 tau..jgn wat keje berat2 tapi jgn lupe mkan yg sehat2 ye...

sy sntiasa doakan akak & baby =)


p/s:
*rindu celoteh kak yat ^_^*
*yatekhram jr, jgn biar mama u sakit2 sgt ye,nnti die x bole nk cot cet dlm blog die,auntie rindu =p *

take care sis!

Anonymous said...

muak dgr cite mabuk kau..

AmiYs said...

hmmm...

aku pon mabuk ni...
mkn nasi mmg ssh la...
sumbat roti dgn biskut kering jek...
setakat ni muntah2 kureng...
loya aje yg lebih...
n pening2 lalat...
huuuuu....

Poyolahyat... said...

mengada-gada lah ko ni yat..
biasa lah tu..buat anak tau..
mabuk ckit dah kecoh satu dunia...
kalau tanya doktor sehebat mane pun sama jer advice dia org..kena banyak bersabar...
nti dah 2nd tri. hilang lah mabuk tu..

syd said...

askum..terima kasih linkkan saya..congrats nak dapat baby..:-)

WaN dAn TiE said...

yat
tabah yer..
hadapi semuanyer
semoga semua ok..t doakan

A said...

hm....nak bg suggestion pon x reti....sbb saye sendirik muntah2 dr mule pregnant sampaila skang nie. padahal agik 2 weeks jek nak bersalin. xpe...niela thrill nye mengandung...ye tak?

fairy tales said...

kecow gler la c poyolahyat ni~

tapape jer..
gian ke ape?
rilek je kak yat dia ingt kak yat nyebok kat blog dia kot..
heeee


+__+

take care sis

aluyyah said...

hai, mummyyy yattt!!!

isskkk... jangan makan benda masam tak elok la pada si manja dalam peyottt tu.....

amalkan makan madu and kismis.. InsyAllah alahan preggy tu akan kurang... baby pun akan jadi sihat

sparkling said...

alo sian nye asyik muntah2 je ye..have a deep rest dear.

u'l be okay.:)

p/s-dh bape months akak?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails