yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, July 23, 2009

34 Weeks with our Lil Princess

Yesterday Mama had an appoinment with gynae,Dr Fatimah @ An Nur Specialist Hospital.
Appoinment kul 3 ptg, so Mama decide take half day leave & this time my besties Antie Ori temankan Mama lagi.


Tima aceh antie owi,susah2 je agi amik cuti gak nak temankan Mak Buyung ni.
Sampai bosh Antie Owi pon dah tau Hubby Mama keja offshore & die pulak soh temankan Mama Qiestina neh.
hehhehe..
Tq Encik Zul :)
Seb baik co bagi kite cuti yg banyak kan setahun.


Since Papa pon tak balek lagi,die pon riso if Mama g check-up sorang2.
Memule antie Eyta pon nak ikot tgk bakal anak sedara die tp mama takmola ramai-ramai g,susahkan die je nak amik cuti seme.
Hmm..Mama owe so much from u guys.
Seiyes Mama blessed to have fwenz like u all SAHABAT..
Who really cares & sgtla concernnye throughout this pregnancy journey.
Rezeki Qiestina agaknye,dlm womb lagi dah ramai sayang die :)
Alhamdulillah..

Okels back to check up,Mama sampai An Nur awal so sempat solat near surau Wad Bersalin tu.
Whoa Mama tgk ade ibu-ibu pas bersalin ngan kain batik & stokin nye sambil dipapah oleh hasben memasing.
Pastu Nurse tolak katil baby tu,wah musti baru bersalin!
Sempat gak skodeng baby-baby baru lahir kat Nursery tu.
Alalalalalala somelnye nyenyak tido.
Dah terbayang dah qiestina dalam tu :)


Then my turn for check up around 4pm macamtu,cam biasalah Nurse amik urine,timbang berat segala.
Phewww..Mama naik 3 kg tapi still oke sbb spjg pregnancy Mama cume baru naik 7 kg je.
Dr Kata kalo bole jgn lebey 12kg,takot macam-macam complication like darah tinggi,kencing manis etc.
Papa sempat call Mama time nak tunggu jupe Dr Fatimah tu,die pulak feel eksaited la kan nak tau result check up buah hati die.
Shian Papa,selalu miss nak temankan Mama..

Then jupe Dr fatimah yg very nice itew.
Dr fatimah tanye camana sehat ke,any problem..
Then teros dia scan-scan nak tgk our precious baby.
Ahahahaha,Baby betul-betul buat Mama tergelak la semalam.
Tau tak die buat ape??
Dia sucking thumb!
dua-dua ibu jari kiri kanan masok mulut siap nyot..nyot..nyot..
Alalalallalalalala somelnye!
Mama rase nak kuarkan die kejap pastu geget-geget die time tu.
* psiko tak hengat tgk flesh & blood *

:)

Pastu Dr Fatimah tgk berat sume,dia kata baby dah 2.4 kg rite now,placenta oke & air ketuban sume cukup..
Alhamdulillah..
Kalo ikot EDD 4/9/09 tp Dr Fatimah kata gak maybe at 38 weeks baby can pop out.
Now dah 34 weeks,means another 4 weeks to go!
Kot-kotla lahir merdeka ke,anak merdeka la alamatnye.
ehehe..
Ade 2 tarikh cantek 31.08.2009 or 09.09.09.
Sayang nak tarikh mane satu?

Huwaaa,am i ready??
Seriyes nerbes tak hengat dah ni.
Yela nak berjuang antara hidup & mati kan melahirkan zuriat ni.
Kengkawan pon dah start tanye-tanye tak takot ke nak bersalin dah?
Huwaaa..maunye tak takot beb.
Tapi nak tanak kena face juge demi baby.
Mama can't wait nak tgk buah cinta Mama ngan Papa ni..
Muke cam sape,molot cam sape & Mama nak tgk die ade tak dimple cam Mama.
Ehehehe berangan je Mama ni..
Tak kesahla asal die sehat sempurna,itu doa Mama & Papa hari-hari..


Pas checkup,Papa call update lagi bout his lil princess.
Mama betau Papa yg anak dara die sejibik cam Mama suke isap jari mase baby.
Papa gelak tak hengat punye,harus sekapal dengo die mengekek.
Die happy sangat bile tau everything in good condition,alhamdulillah..
Kengkawan Kapal Papa pon tumpang happy.


Hmm diam tak diam dah semakin hampir mase yg dinanti.
I'm already at my 34 weeks, dalam mase tu hanye sebulan je Hubby ade disisi menemani.
Ramai juge yg bertanye soklan cepumas,camana rasenye memboncet sorang-sorang without hubby around?
Adoila-hai.
Hmm camana nak kata ek?
Sonok? happy? sedey?
Yela kan besenye time preggy nila mentel + nak manje lelebiy ngan hasben kan..
kalo bole nak dibelai dimanje cam puteri 24 hrs.
But it's different with me coz i'm married with Marine Engineer yg kejanye di tengah laut dalam.
Dan sy menyedari hakikat itu semenjak i accept him as my soulmate.

Hmm..
It priceless moment actually.
Pengalaman yg terpaling berharga buat Mama.
Mix feeling i can say.
Preggy for the 1st time..
Dengan mabok-mabok tahap kritikal,loss 9 kg at my 1st trimester due to morning sickness,pehtu cramp here & there.
Kadang2 tak larat nak angkat kepala pon bile datang mabok2 tu seme.
I'm stay alone at home.
Bukan senang sebenarnye tapi Mama harus cekal & tabah.
Hidup mesti ade beraaaaann kan,Sahabat?



Allah itu maha penyayang..
Alhamdulillah i can manage it with support from fwenz & family.
Mengidam itu ini seme dah tolong carikan utk Mama.
dan..
Rasenye doa-doa kamu kamu semua juge buat sy kuat.
Juga the main reason sy bertambah "gagah" is our precious baby inside my womb.
Kadang2 mama rase bonding between me & her seolah dia bagi support.
Mama tamoo sesedey..Mama u have me..
My Baby kickin, smack down,gimrama & so on inside to persuade me yg kadang2 down gile bile rindu kat Papa die.
Tipula kalo kata Mama cool gile,tak nanges bile sorang2.
Mama ni nampak je kuat tapi hati tisu gak.
Mama down gile bile ade prob kat opis or watever.
Mama need Papa to share everything.
Senang citer pengalaman preggy tanpe hubby around neh mmg mencabar tapi ia juge mengajar mama jadi kuat,independent & sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan.
Yang penting ape kengkawan?
...........................KERJASAMA!
hehehe cam wonderpet plak :)

Baby baek kan,selalu bagi Mama kerjasama tak buat Mama tired-tired sangat carry die.
Selalu Papa cakap-cakap ngan die..
baby tamoo notty.. Papa work jaoh coz nak beli macam2 utk baby,nak bagi baby comfort living. Anak Papa baek kan :)
Papa pon selalu ingatkan Mama jgn lupe makan all obat yg Dr bagi tu obimin,Neurogain & minum susu Anmum Materna tu.
Hadoyai hari-hari kena makan obat daaa!

Hmm Papa dah tak saba nak balek dah tu,yeahh insya allah another 2 weeks lagi Papa balek.
Yeah..yeah Papa homecoming :)
hope check up pasneh Papa bule teman mama. Insya allah..
Papa dah hantar notice kat opis die,betau his wifey gonna deliver any time on this Aug.
kena betau awal2 kat org opis tu,kang die tak kasik Papa balek.
Kalo tak balek mmg alamatnye ade mak buyung datang tunjuk pewot kat opis itu.
Hahahahaha.




Papa shayang..we happily wait for your homecoming..



Hmm ok that's all Mama rambling for now.
Ntah hape-hape je kan :)
Okels kena sambung buat keja,byk gile kena handling over kat wonderpet team neh before Mama cuti-cuti Mesia for 2 month nanti.

Daaaa..

Nota kaki: Sangat malas nak amek gambo terbaru memboncet,dah berabok Nikon kat dalam bag.Nanti ye tggu "photog org kapal" balek then baru bergambo gedix agi :)

Sahabat..bile ha kite nak outing shoot outdoor?
u all balek from Padang nanti jommmm!!

32 comments:

puterikurekure said...

yang,
jaga diri k.
tak lama je lagi ek?
tak sabar ok tgk baby yat.

Yat Ekhram said...

put,

tu ahh tak lama agi jeks.
takot + tak sabo.

awak pon take care taw.
dah tau lom hot dog ke cheese berger?

treasurekeeper said...

salam yat..

sama2lah kita melangkah 34wks ni..
dah habis shopping sume?
kalau bab shopping rasanye mmg takkan habis kan?
anyway..take care..nanti kita tgk baby sape klua dulu hehehe :)

-hajar

edan said...

nikon yang berabuk tu... pakai weh... kang rosak... tak nak amik gambar perut pun snap je apa2.... shutter tu kalau dia tak kerja nanti dia malas... bila malas... selamat jalan la....

Dina said...

Alhamdulillah.. sume okay.
Kamu beruntung Yat..

Sama-sama la kita doa Papa Qiestina balek on time yea.. saba tau Qiestina, tunggu papa balek dulu taw~*

Nia said...

just come across your blog :D sama la suami kita pun jauh...he is a seaman :D selalu kena tinggal. but life must go on...congrats and take care...

azieaz said...

hehe..yat...cai yuk..jgn takot yat..redah ajee!!!..kalo pk sgt pn nnti kang jd mende laen..so..redha je la..wat mcm xder pape..hohoho..byk2 doa tuk mudahkan sumenye..insyaALLAH sumenye OK..

Syen said...

bila mula cuti?

ctm-cak'on said...

akak, jap je rasenye kan dah 34weeks ;)

next time papa qistina dh leh teman qistina dlm peot mama die, sure happy giler...

sy lak yg isau bb x mau kuar2 lg ni bile ur Dr. ckp 38weeks bb dh leh kuar kan...

my bb nk tggu our 1st anibeseri kot, hehe...(think +ve jap...)

x sabar nk tggu pic mama to be yg latest ni...

w|cKa` said...

kakYat,
btol kata Dina.. kamu beruntung..

saya doakan semuanya selamat..
bleh saya dokong baby comel akak x?

Yat Ekhram said...

Hajar,

yeahhh marila kite melangkah ke 34 weeks ^.

kejap je kan bb dah nak kuar dahh.
huwaaa takot + seram neh!

tapi tak sabo nak tgk babyyyyyyy!!

Yat Ekhram said...

Dan,

tula pasalnye NIkon aku dah berabok tahap dewa tu,aku malas gile ah nak amik gambo.Kalo ade pon amik gambo brg2 baby je..tula dulu takde DSLR nak sgt ade,dah adooo haram nak gune.Ekhram tau neh harus die meroyan..

Tapi takpe,malam ni aku nak ajar Sabat gune DSLR,nak soh die bawak amik gegambo santek kat padang nuuu..

Yat Ekhram said...

Dina,

yat beruntung?
Hmm ala biase aje dina,dina pon same sangat beruntung ade padi yg besh itu :)
tak lama lagi ntah2 ade FJ..amin..

Tula dina,yat hari2 cakap ngan Qiestina..tggu papa balek taw baru kuar,papa nak tgk live die lahir..Papa nak iqamatkan die.
Mudah-mudahan...

Yat Ekhram said...

Nia,

hye seaman wife jugak yea?
:D

glad to see u here.
ha'ah ginila kan life as org kapal wife.Sayang Wifey tinggal-tinggalkan..

tq for ur kinds words & salam kenal :)

Yat Ekhram said...

Azie,

ahhhhhhhh takotnye lagi bile baca exp azie bersalin aleesya tuu,cam saket gile kan! tapi tula org kata pengalaman org beza2..

Just doakan yat dipermudahkan bersalin yea & baby sehat & bam2 cam aleesya yg somel itu..

Yat Ekhram said...

Syen,

aku tak cuti awal kot..
tapi tgkla macamana nanti kalo gwe tak larat.

btw,this aug anytime aku kena jaga2 itu qiestina mau tgk donia dahh.Ko tgk nanti camana HR bile aku takdak..
haru biru ke idak.hehehhehe..
Tapi team wonderpet ade,sure gaji masok on time punye la :)

Yat Ekhram said...

Ct,

hmm 38 weeks doc kata selalunye bole bersalin tp depend jugakla kan..
kadang cepat kdg lambat..

baby awak tu comfy tu dok dalam pewot,mama dia bagi makan besh2 je kan hari2 ngan vitamin bagai..

Kak yat doakan ct selamat bersalin taw..dah lahir nanti sile tempek gambo "menantu" kak yat byk2 haaa :P

Gambo gumuk nanti tggu papa balek ahhh,bole bergambo outdoor kat tasek putrajaya ke dataran.now sgt malas nak bawak DSLR.ehehehe.

Yat Ekhram said...

Izan,

lagi-lagi beruntung.hehehehehe.
alhamdulilah..i'm blessed :)

Kak yat pon doakan izan + dina tak lama lagi mengalami saat indah pregnant + ade "anak kapal" & marila kite buat kelab anak-anak kapal ketika itu.hehehehe..

bole antie izan nak dukung,nak amik berkat.Nanti qiestina dah lahir kak yat pasti announce sape2 nak dtg visit kena bawak wit raye skali :P

Mama Qaseh said...

Yat,
I can't imagine if my hubby was not around during my last pregnancy..
u mmg tabah le yat!! Good..nanti baby qiestina pon akan setabah mama dia..hehehe

busyuksayang said...

alhamdulillah..tinggal beberapa minggu jer lagi...doa yg baik2 utk awak...moga semuanya selamat ok...take care dear *hugs*

Aleyn said...

As'kum...

Selamat menanti ketibaan putri sulung mu. Semoga Allah permudahkan segalanyer...

Salam perkenalan

Cik CT said...

hai yat...jg diri bebaik..tak lama lg dh tu..

Anonymous said...

bestnyer da nk jadi mommy!!congrats

I'm Syikin Nasir said...

hai yat...

Akak doakan semoga yat sentiasa tabah dan kuat ketika di alam mengandung ini dan kuatkan semangat untuk menunggu kelahiran anak ini....akak pun dah merasa masa mengandung anak 1st n 2nd pun sama ngan yat sorang2 gak..sebab my hubby seamen gak...insyaallah yat boleh wat punya yang penting kita kena set kat mind kita yang kita boleh buat...tidak lemah...

Yat Ekhram said...

apash,

tula ramai kata mcm awak..tak pat bayangkan kalo dorg kena preggy sorg2 without hubby :)

betul kata awak.moga qiestina tak gembeng & mentel bile dah lahir nanti.Die kena kuat sbb papa work jaouh demi die :)

Yat Ekhram said...

busyuk,

tulaaaaaaaaaa dah tak lama lagiiii.
tima kaceh yea doakan sy.
awak pon jaga bb baik2 tau..

Yat Ekhram said...

ct,

tima kaseh :)

Yat Ekhram said...

anon,

syape lak neh?? bagila nama :)
tima kaceh yaaa..

Yat Ekhram said...

Aleyn,

tq & salam perkenalan juge :)

Yat Ekhram said...

Kak syikin,

yeaa 1 more sailormen wife :)
hmm tima kaseh akak atas tips & nasihat ituuuu.Yat kena blaja dari org2 berpengalaman like akak neh nak jaga baby seme time hubby sailing..

Yups,jadik wife seaman ni kena kuat..kuat..kuat..
lagi2 bawak baby ni kenala exra kuat kan kak :)

puterikurekure said...

yat,
kite dapat hotdog. hahaha!
tapi, dalam hati nak sangat cheeseburger. kite tukar nak?

(bertuah la yat nak tukar baby ngan kite kan..)
;)

Yat Ekhram said...

puteri,

papa die kata no no no no :P
actually papa die nak sgt gurl,sy oke je boy ke gurl :)

takpa awak,yg pntg die sehat sempurna..

kite "berbesan" laaa..
hehehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails