yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, July 12, 2009

Ilang ingatan Sopeng for Ekhram Jr!

Today mama dah masuk 32 weeks 3 day!

Huwaaa,means dah lapanbulan.
Ayoyoyo tibe-tibe gigil la pulak kaki neh terbayang dah tak lama lagi nak jejak labour room yg menakotkan itew.
Tapi dlm hati tak sabo juge nak tgk muke pemilik kaki chumel yg selalu bikin tarian sehati berdansa dlm womb mama neh.
See,mama ckp pasal die je die bagi kicking sebijik.
Notty ye anak dara mama!
Tak kasi mama blogging pasal die ye.


My baby now mcm sgt aktif la pulak,tak kire siang malam dia suke moving-moving.
Ni musti gara-gara papa suke nyanyi 'i like to move move it" ni.
Kejap-kejap kang dia kat kiri,kejap kejap kat kanan.
Kadang-kadang Mama terkejot bile dia kickin tu,kuat gile tak padan ngan gegurl.
Haihh..anak papa kan,suke tgk bola.
Tapi lucu gak bile dia kicking tu,Mama musti tersenyum.
Ntah..rase cam hati berbunge-bunge je bile dia kickin then pewot mama bergelembung2.
Bile cite kat Papa ngan die-die eksaited.
Papa tak sabo nak balek la tuuu kan :)
Tapi malam-malam lately neh Mama sure bgn 2-3 kali sbb nak pee pee.
Ngantok gile tapi gagahkan juge bgn.
Mak kata,agaknye rambut baby banyak sbb tu asek pee pee.
Iye ke?
Alalalalallala,tgh bayangkan musti somel.
hehe.

Hmm this 2 day kunun cam nak p sopeng for our lil princess.
Tapi cam malas amat pulak,lgpon Papa musti tak kasik punye.
Aritu Mama guwau-guwau je ckp nak p Midvalley sorang2 sbb buhsan kat umah tp Papa kata No Huney! Pewot dah beso tu nanti kaki cramp..Papa takde sape susah?
So Mama ikot cakap Papa dok umah jegh.
Ntah cam gatai-gatai je nak sopeng agi sbb mothercare tgh sale gile gaban ni.
Ingat nak cari botol susu lagi.
Dah beli 1 brand AVENT tu tp 1 mana ckp kan!

Baju?
Toksahlaaaa,gile gaban mama ilang ingatan sopeng beli baju baby je lately neh.
Baru-baru ni opismate Mama [Kak Needa] p Bandung,Mama kirim kat die je belikan baju-baju somel.
Ya ampun gaun chumel gile,ngan legging,rompers segala.
Baby GAP,Oshkosh,Carters..haih Mama pon takde baju branded camtu sayang! Mama & Papa pakai baju Cap Hayam je taw.
Habes penuh 1 paper bag baju2 baby mama beli,tp beso-beso smpi dia umur 1 year nanti bole pakai.
Cite kat Papa aritu,haihh pot pet pot pet la die.
hehehe.
Sape lagi nak ngabeskan wit Papa kalo bukan Qiestina Pa :P


Oh yea,Kak Needa hadiahkan Baby 1 set baby gift kaler ungu yg sangat somelsss & rompers.
Cutie yg amat ade topi,baju tido,booties.
Haih anak mama neh blom lahir lagi dah murah rezeki yea.
Thank you antie Needa,Mama doakan hajat antie needa nak dapat baby gurl tercapai. Amin..

So far checklist baby stuff almost 90% complete.

Here are the item yg mama dah prepare for my lil munchkin,

- Napkin [Mama beli yg printed kartun2 kat Anakku tu 1 dozen]
- Sleep suit [ ade lbh 10 helai kot,mcm2 brand ade KIKO,Pureen,Pigeon,Anakku tp saiz beso-beso dari 3-6 mths,Nenek soh beli beso-beso]
- Baju lubang-lubang [ sbb now global warming kan,beli 2-3 helai]
- Mitten & Booties [ ade dlm 10 kot,karer-karer tp byk pink karer]
- Rompers [ Ni mama gile beli yg wording2 tu,adelah 10 kot,hehe]
- Stokin [ ade 2-3 pasang]
- Kain Bedung [ Nenek joho dah tlg jahitkan 5 helai,tq Nenek!]
- Barut [ Mak ngah @ Kak Y bagi Farra punye]
- Baby wipes
- Cotton bud
- Tikar tukar brand pureen
- Botol Susu brand AVENT
- Peyukat susu
- Boonet ade 2
- Receiving blanket
- Bath tub
- Towel Mandi
- Towel kecik2
- Nappy rash cream
- Minyak Telon
- Bottle brush
- Baby comb & brush
- Bedding set [ Mama beli Pooh karer kuning]
- Stroller [ Kak y bagi Farra punye]
-Walker [ pon Kak y bagi Farra punye]
- Buai [ Ingat tanak ajar baby naik buai tp ade opismate nak hadiahkan]
- Termos & water filter [ Tq to Abg Emi sbb promote Ken 2 from Elken tu,sgt senang utk buat susu nanti ade air panas & suam & yg pntg air tu bersih gile!]


Setakat ni tula Mama dah prepare utk si manje Mama.
Tapi ade lagi yg Mama still cari-cari like:

- Diaper bag [ Mama nak cari yg mcm bag skola tu coz kang kalo Papa bawak takle segan,so far cam suke brand simple dimple tu tp mana nak carik ek?]
- Baby bouncer [cam berkenan kat Fisher price tu tp rega adoyaii]
- Baby playmate [ mane nak carik yg murah & somel?]
- Baby cot [ tggu papa balek nanti baru carik,berkenan kat baby cot IKEA kaler putih tuu]
- Breast Pump [ramai suggest yg karen punye tp rega adoila hai!]
- Hospital bag [ ni lagi 1 ntah bile nak cari,kang Mama pack dlm bag NIKON papa je kang :P]
- Barang2 nak isi dlm hospital bag [ ape ahhh?,kain batik MIL dah bagi aritu]
- Kabinet baju Baby [ ya ampun dah penuh sebilik brg2 die je]
- Stroller/buggy [ mama nak cari yg ringan mcm COMBI or Mac Laren tu,tgkla bajet nanti]
- Baby carrier/Car Seat [ biar papa pilih,dia yg nak selalu intial D bawak baby jalan-jalan



pinky-pinky set mcm-mcm ado yg buat Papa angau kejap aritu :P


sikat,berus botol,cotton bud pon mau karer pink juge!



lagi-lagi pink! baju neh murah jek 3 helai baru 30 hengget kat Reject Shop :)



tgh imagine qiestina pakai legging ngan rompers neh..eeeeeeeee..





baju tido budak techik,mase ni tatau gegurl agi mama beli banyak puteh je :)


botol susu,minyak telon & tikar tukar




hye mommy little monster..
Rompers ni papa yg belikan kat East Cost Mall kuantan aritu..
hehehe..Ma aceh papa!



From Baby GAP & Carters.
Baju baby gurl bole buat Mama ilang ingatan.
Hehhehee..




Gift from Kak Needa lalings.
Tima kacehhhhh..tak sabo nak pakaikan kat girlfren Hafiy..hehehhe..





Penuh gile stuff budak techik ni..
Dear Papa,sile jgn saket jantung bile balek nanti tgk lambakan barang2 qiestina.
Peringatan Penting: Sile balek awal sbb kite ade operasi membasuh baju-baju puteri kesayangan u..
Mama tak larat nak basuh sorg2.
hehe.
[ alamak Nappi Clean tak carik agik.Ayayaayayayai]






dan bedding set utk our lil princess bum..bum..
Mama gile beli barang2 Pooh juge.
Dah nak jadi Mama ni,harus kena suke karektor kartun!



Adoyai cam nak patah pinggang Mama duduk lama-lama depan lappy neh.
Mama pon nak bum bum dulu la.
Dahla tgk tv tadi ade citer hantu,Mama takotttttttttttttt!
Mama dahla dok sorang-sorang kat umah ni.
Imaginela screen LCD 42 inch tunjuk muke pon......... ahh tidak!
Hampeh betulla..


Cepatla Papa balek..
Mama windu..
:(
:(

Huwaaaa!
* emo tak pasal-pasal*










19 comments:

busyuksayang said...

wah!!! semuanya comel yat...geram jer tgk :)

w|cKa` said...

kakYat,
asek soping barang baby ja.. brg akak xcari ke?
masa kakak saya besalin aritu, byk jugak brg utk dia..
maternity bra, maternity pads, nursing pads, set jamu bengkung apa segala lagi la..

w|cKa` said...

asek beli barang baby je..
barang kak yat xbeli ke?
masa kakak saya besalin aritu byk jugak brg dia beli..
nursing pads, maternity bra, materniity pads, set bengkung apa suma tu, maternity toothpaste.. byk lagi la.. xingat apa lagi..

Mama Qaseh said...

sy paham tol..mmg sakan bile beli brg2 baby gurl ni..lg2 baju2 gaun ni..geraammm..

misbehave said...

hi yat,

diapers bag tu leh bli kt mom's care midvalley.

hospital bag tu leh pakai beg balik kampung je,x yah bli beg baru..

hospital bag-kalo bersalin kt private (like me-az-zahrah) cuma bawak baju sendiri + baju bby tuk pakai time balik je.yg lain2 mcm baju, toileteries,pampers baby, pad,termos sumer hospital provide.

playgym, bouncer sumer tu leh bli kt on9 store :

babyjaya.com
mybbstore.com

selamat menyopping!

~Pn.Ct.Noraazillah~ said...

hi yat...wah preparation yg cukup rapi..ha diapers beg yg mcm bag skolah tuh brand anakku byk..ops katil putih mcm yg anis hadiahkn tu ada kt Jusco.. :)

baju lengan pjg takyah beli byk sgt sbb weather skrg amatlah panas..tp masa yat bsalin dh masuk musim tengkujuh kalu kt timur lah..hehe

ha..paling ptg jgn lupa minyak yu yee cap limau tp panas skit so masa dlm ptg guna minyak telon @ minyak TYT utk menghilangkn kembung pewut...

edan rashid said...

uhukssss.... waaaaa.. manyak shopping.... so tak pyah la kasik hadiah ek... ahahahahaha... nanti tak terpakai pulak... tehehehehe

shima said...

Yat,bag Simple dimple tu leh carik kat jusco je. Happy shopping for the kenit ye.

irzanal said...

kak, byknyeee brng baby..

sy plak yg jd excited tgk brg baby byk2 camneh..

kn kawen cepat neh jwpnye..

ngee~

alina said...

biar rambut lebat... leh jd alya... kecik2 dah pakai accessories bagai... comel gitew...

Mawar misswateva said...

kak yat,
take care=)

D'Panther Nurul said...

waahhh... sangat beshhh tgk kat yat wat preparation... buat nurul makin teruja la... uisshh..nurul lambat lagi.. tapi boleh la ambik tip-tip sikit dari kak yat.. hehe..

puterikurekure said...

wah! bestnye dah beli macam2. tak sabar nak tunggu this weekend. harap2 masa tu dah boleh beli barang2 baby jugak. (sebab tunggu genap 7 months)

takmo takut2 tau nak beranak ni. kena berani. (ceh. cakap macam tuan punya badan ni berani la sangat). hehehe.

mrs.lune said...

whoaaaa..best2...sy lak y eksaited tgk barang2 tu...hehehhee. xsabar nak tgk yat ekhram jr ni=)

Suliana said...

yat..breast pump tu xpe beli yg mahal pun..klu ko kira2, balik modal la compare ko beli susu tin tu..aku pakai spectra 3...rm 300lbh jer..anak sihat,save duit & bil hospital...hihi..good luck yer..ko susun barang terigt preparation aku b4 bersalin (dalam bath basin tu)..hihi

Mrs. Amie said...

my suggestion, breast pump belilah electric punya.. u won't regret even very costly.. it produce more milk compared to manual..hihihi.. good luck dear!

Yat Ekhram said...

weeeeeeeeeeeeeeeee manyaknye advice :)

tima aceh seme.
sy bz lately neh tak sempat nak reply semenya.

Zaleha Ismail said...

Yat...
Ken2 tu memang bagus...esp for yat yang akan ada baby... hehehehe.. Tak payah masak air panas hehehe....

Akakpun ada tapi bukan Ken2... BP2.... Ken2 model baru.. BP2 model lama....

Yat Ekhram said...

kak zaleha,

tula baru2 ni abg ipar promote Elken ken 2 tu..air die besrsih gile kan..rupernye air umah kite selama ni mmg amatlah kotornye kan..

mase yat beli tu promotion 2.3k je kalo tak rega bese 3k+++.
Tula aritu igt nak tye akak worth it tak beli ken 2 tu sbb akak penah keja elken kan..then yat pk punye pk amik jela demi kesihatan semua.

A'ah senang sgt water filter siap ngan air suam + panas.Senang nak buat susu nanti :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails