yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, July 28, 2009

Gugu Gaga Mama Qiestina

Keja melambak jeks hari ni tapi cam sgt malas je.
Ntahla dah sarat gini dok lame-lame cam tak selesa je,baby smack down je kejanye.
See tg taip-taip ni terberenti kejap sbb kaki cumils ke siku cumils bagi sejibik kat Mama die.
:)

Kengkawan opis pon dah asek tegur-tegur bilenya nak kebabom neh,nampak cam dah tak larat je..
Besh juge being preggy neh,org selalu bagi layanan spesel,tak kasi buat keja berat-berat la,bagi priority time que nak beli makanan la.
Sangat sweet disebalek kepayahan :)



Turn to 35 weeks mggu ni,mama rase cam payah gile nak tido lena lately.
2-3 hari neh asal kul 3 pagi je musti baby mama yg notty neh kejot Mama g pee pee.
Pastu mulela mama golek kiri golek kanan taleh nak tido dah.
Layan die kicking,then cakap2 ngan die soh die sleep coz mama nak kena keja pagi-pagi tu.
Tapi malangnye hanye mengantuk pas subuh,hampeh aih!
Ke memang gitu sindrom dekat-dekat nak EDD ni kengkawan?

Nak calling-calling papa,die takde line la pulak dah 5 hari neh.
Aritu 8 hari takde line, kapal die ade job kat tgh laut dalam kat sempadan Vietnam tu.
Kali ni ntah berapa hari pulak,tataula.
Ntah-ntah papa nak wat seprais agi tau-tau dah sign off,balek umah teros.
Cehhh,berangan la mama!

Kalo ikot schedule,Papa sign off early Aug ni,tapi tula kan keja cam Papa ni unpredictable.
Kotla pengganti die tanak naik kapal agi,masak la haiii.
Yela sure ramai nak posa & raya ngan family kan..
Tapi demi Qiestina Papa memang kena balek juge.
Ni 1st time Papa nak sambut darah daging buah hati die :)

Papa kate jgn risau la,sure die balek punye.
Papa pujuk2 baby tggu Papa balek tau baru kuar..
Mama pon pujuk-pujuk baby hari-hari,tunggu Papa balek dulu taw..
hehhe..macamla die paham kan?
Nenek & Mak ngah pon kata mase pegang pewot mama aritu,baby tggu Papa tau..
Nenek risau je bile Mama makan doyan aritu,die tak kasik takot panas2 sgt terberanak awal nanti.
Ala bukan makan byk pon,seulas dua je bagi ilang mengidam.
Mama pon takot nak makan byk sbb gile babas punye panas badan pastu.

Now Mama busy tanye-tanye tips kat kengkawan neh utk mudahkan bersalin.
Mama hari-hari berdoa mudah-mudahan dapat bersalin normal,takotla belah-belah tuu.
Macam2 tips juge mama dapat,u guys kalo ade petua mehla share yea :)
Makin dekat harinye ni makin saspen dah ni.


Hari tu ade mak bidan ajar buat air selusuh,tapi tu kena Papa yg buatkan.
So kena tggu papa alekla,coz die yg kena buat air tuuu.
Ntah mak bidan tu kata,doa suami yg paling mujarab time-time nak bersalin nanti.
Siap pesan siap-siap nanti jgn lupe bermaafan ngan hasben,Mak abah & seme org kalo bole.

Part mintak maaf ngan hasben ni yg taching nehh weehhh,yela Mama kan dogil ckit kan pa? :P
Mau drama queen haku ni part2 bermaafan neh.

Mak & Abah pon hari-hari pesan jgn lupe amalkan Ayat Bismillah 6, Doa Nabi Yunus & Surah maryam tuu.
Pastu mak kata jgn malas-malas jalan,nanti mudah ckit nak bukak "jalan".
[Oh yang ni mmg hari-hari ku amalkan,sbb poie keja jalan kaki je ngan Antie Eyta]
Sampai opismate sume saspek tahap denggi Mama yg sarat ni larat lagi berjalan.
Ala bukan jaoh pon,umah sekangkang kucen je ngan opis.hehehe.

Ni buhsan ah ckit,Antie Eyta,Antie Rini & Antie Owi g coti-coti Mesia kat Indon nuuu.
Hari ni kot baru derang balek.
Hope bawakla soubenier besh-besh & gegambo yang marbles.
Jangan bawak virus najis mughalazah itu sudeh.
[kelako gile antie eyta kata die nak tido peluk DSLR kesayangan mama takot org curikk :P
Mau guling2 papa gelak ni kalo die dengo..hahahahaha..]
Mama patotnye nak ikot p trip neh,tapi dah memboncet gini ade ke org kasik naik flight kan..
Takpa-takpa nanti pas baby kuar kite p sopeng Bandung plak eyh?

Hmm sebot pasal baby,confinement set tak carik agi.
Mak asek-asek tanye dah beli lum Leesa formula tu yg siap ngan bengkung bagai tu seme.
U all ade suggestion tak selain Leesa Formula ape agi yg besh?
Coz mama paling tak soke makan obat manyak-manyak ni..
Cukupla time preggy ni hari2 makan segala vitamin,huwaa..
Tu pon kena paksa ngan Papa kengkadang,ehehehehe.

Wokey,got to go ahh.
Sula tak bole tahan duduk lama-lama baby can't stop smack down.
Pastu die keraskan badan die soh Mama jalan-jalan la tu.
Oke shayang,Mama bawak jalan-jalan round opis oke?
:)


p/s : Congrats to geng org kapal, Azza & Am yg baru dapat baby boy.
pehni Ct Cak'on pulak kan?

Pastu bulan 8 ni juga beshpwen SKKM, Hawa & Syima pon mau meletop suda.
huwaa kite bertiga cam janji je kan?
Same-samela kite merasai pengalaman jadi Mama eyh?

dan oh yea adik iparku si baini juge sedang tunggu hari mau lahirkan satu-satunye cucu boy Mak & abah bulan 8 nehh..[yea Mak & abah sy mewah cucu raye tawon ni,sile bawak duit raye lebey bile dtg beraye umah kami,hahahha]

Ahhh sorang2 suda selamat,Mama pulak counting day mau kebababooom :)

24 comments:

koklie's said...

hi yatt, i punye pregnancy pun lebey kurang u jgk i baru nk masuk 31weeks sofar mmg malam2 baby suke kejut i pg peepee, kadang2 more than once tapi bese la mommy die ni kuat tido sket so kengkadang pegi peepee pun leh lagi tersenguk tertidur dalm toilet hehehe, tapi mmg lately ni rase berat je badan jalan pun da mcm itik kan hehehe, yatt air selusuh yg hasben buat tu kene wat ape ek heehehe

puterikurekure said...

dah tak lama lagi ye yat.
tak sabarnyeee.....

skang ni, dah boleh rileks2 sket dah.
jalan kena slalu tapi slow2.
orang kata, senang nak beranak nanti.

:)

Yat Ekhram said...

koklies,

tula masuk je 8 bulan jgn mimpi ahh nak tido nyenyak kroh2 mcm zaman sorg kan :)
kejap-kejap bb kejot "mama bgnla,baby nak main ngan mama.."

Tula samala sy pon kdg nak tetido kat toilet tu,taula pewot dah beso kan dok kat toilet pon cam saket2..

oh air selusuh tuu?
sy tergelak beso taw time bidan ajar tu..cam 18sx ckit tapi gitula bak kata bidan.
Nak share kat sini tapi takot kena ban pulak blog sy..hehehehe.

Yat Ekhram said...

puteri,

tula jalan pelan2 tp Dr kata jgnla sampai ukur malls.
Sebab sakit2 kat bawah neh kan..
kite bawak baby + air ketuban yg berat kan..

Skrg ni kalo siang rase nak bum bum je..seb baik bosh cam paham je tgk kite dah sarat2 gini :)

busyuksayang said...

biasa la tue yat...qiestina dah tak sabar2 nak kuar :)

PadNani~~{@ said...

Salam Yat,

Hope everything going well dear..mama+baby+preparation mental fizikal+emosi sebelum dan selepas bersalin..nani doakan k:)

Biasa time2 mcm ni mmg rasa nak pee je time tgh lena tido..esp kalau kita mmg byk minum airkan..normal dear. N masa Hafiy, ketuban nani pecah masa tgh tido..ingatkan pee2..but mencurah2 keluar mcm air terjun + darah.

Nasihat nani(yg baru berbaby satu), Yat jgn takut sgt k..esp bila baca pengalaman mommy2 yg bersalin. Setiap org punya pengalaman yg lain2..Just banyakkan doa moga dipermudahkan Yat bersalin dan selamat semuanya. InsyaAllah Yat dan baby diberi kekuatan..sakit bersalin tetap sakit dear..cuma pengalaman kita berbeza2kan:)

Nak dekat2 bersalin nani mmg ada prepare air selusuh n banyakkan berjalan. Mlm air ketuban pecah tu actually nani baru lepas pusing mall. n Yat pun mesti dah amalkan baca surah2 Maryam n others tu kan..good preparation.

Alhamdulillah hubby Yat dapat teman Yat masa bersalin nanti..seriously its gave nani huge effects masa dlm labor:)

Tak sabarnya nak tgk Qiestiena..mmmuuuaaahhs mama n baby Q. Take care dear

edan rashid said...

umang ai.. mak buyung nih... sempat lagi dia memblog eh... ahahaha... saje drop by... tengah takleh tido... aku rasa gegirl ko saje je tu tak kasik tido... dia nak kasik practice nanti dia nangis malam2 ko cepat jaga... ahahaha... orait... take care...

hawa said...

hi yat..tul ar..
semakin hampir semakin berdebar2 tau..
aku da masuk 36 weeks smlm..x sampai sebulan pun lg ni..nak menangis, cuak mcm2 ada..
berdebar2 jek rasa..serba x kene rasa skrg ni..
anyway aku doakan ko dipermudahkan segalanya..nni sama2 la kita ganti pose ek..heheh..

farah ariff said...

hi yat :D
enjoy ur pregnant days..haaa bab air selusuh tuh..kita x minum air selusuh just minum air musoffa dengan banyaknye tiap kali doa masa nk minum :P alhamdulillah ok gak masa bersalin. try la sementara nk tunggu hubby balek tuh. saba eh hubby kte balik just 1 week sblom bersalin (tu pon nasib baik sbb baby decided kuar awal :p)

Yat Ekhram said...

busyuk,

ala jgnla kuar dulu,tggu papa balek :)

Yat Ekhram said...

Nanie,

tq dear for the tips :)
tula mmg takot ahh bile baca pengalaman org lain beranak..ade tu cam scary gile ngan berjam2 saket.last2 kena c-sect..tapi tula bahagian kite masing2 kan nanie :)

Insya allah hubby will be here time bertarung nyawa tu,mudah-mudahan doa & semangat dari seme baby lahir dengan selamat..

mama pon tak sabo nak tgk qiestina!
wawawwawawawawawwa..

Yat Ekhram said...

dan,

tula pasal,anak aku ni cam papa die suke layan bola kul 3pagi.Sok2 dah lahir mmg layan bola sambil jaga anak la gamaknyeee..kui kui kui..

Yat Ekhram said...

Hawa lalinks,

oh my dear,aku nak kol ko asek tertido je malam2..gile ahh now tak larat gile kan..balek keja smpi umah solat +mengaji teros tumbang..pastu kul 3pagi berjaga sbb g toilettt..hahaha..

ko mcm mana?? Dr kata bole bersalin normal tak?? ko nk bersalin sini ke kg?? dah kebabom nanti betau haku tauuuu..nak tau pengalamn ko dulu..

Haku pon takot neh,tp kan pg tadi aku dengo fadzillah kamsah kata pahala lahirkan baby sama dengan 1 haji mabrur bagi tiap urat yg terputus..masya allah..semangat teros aku dengo gitu tadi..hehehe..

Yat Ekhram said...

hye farah,

tq yeahhhhhhh for the good tips.
harus kena carik air musolla ni..mane nak carik ye??

oh farah dulu pon bersalin normal yea?

Ha;ah tula pasal,yat hari2 pujuk baby neh pls..plsss..tunggu papa balek dulu baru kuar..yela kan takot ahh nak face sorg2..pengalaman pertama kan :)

doakan sy yea..

farah ariff said...

kte dulu abah yg belikan kat kedai depan jek (eheks..rasanya kat mana2 jual kot).air ni yellow in color - MUSOFFA tau.

aah bersalin normal. pecah air ketuban masa tgn layan movie pada bulan mengambang kol 3 ptg(btoi ke tajuk tuh yg rosyam tuh). lepas maghrib g hospital. kol 11 lebih malam tu bersalin :) pengalaman yg x leh lupe seumur hidupku.. so beautiful (and ermm.. :p)

mamaelly said...

a'kum...yat..wah sabar kay..banyakkan berdoa agar senang bersalin.cam aku aritu arwah anak anak aku mudahkan aku..tak rasa ape masa dorang keluar..sampai sepital pun mmg dah bukak jalan 11cm..nasib baik tak tercicir tengah jalan..ahaks..

aku aritu beli leesa formula gak...memang nak kan dia punya bengkung tu pun.tapi ubat la kan..aku lepas makan ubat leesa tu aku sambaung ubat knampung..laegi seralsi n sedap badan tul.lena tdo...membuang pun senang..ahaks..orang kg paya yg jual.maybe mak kau kenal kot orangnye tu...kalau berminat aku leh bagi no telefon orang tu.murah2 pun murah...ok..selamat ehh..jeles jeles

Tulip said...

hi kakYat ;)

dh taklama dh tu yer...bab minyak selusuh tu, mak Tulip yg buatkan.. myhabi plk buatkan air selusuh sj sbb dia tadak minyak tanak :D org ckp doa ibu kita sendiri & suami lah yg paling mujarab tuk buatkan minyak & air tuu...Wallahu'Alam...

bab confinement set tu pun, Tulip pun pening2 jgk...tp cam terpikir nk campur NR produk & Leesa...taktau la advisable or not..

ok,tgcare dear ;)

WaN dAn TiE said...

yat
huhuhuhu kita punya tempoh..x lama
huhuhu yat semua pink seronok..
semoga sentiasa bahagia dgn hubby
yat..
baby t x tahu boy or girl..
mmg really suprise? huhuhuhhu
x sabar nak tunggu baby kuar....
mmg x nak tahu...sekarang still main teka2 lagi huhuhuhuhu

senioritasara said...

hi dear....
gud luck..banyak2 exercise
nice blog...

rahmat said...

Salam Yats.....Bila due? dh lahir babynya jgn lupa roger2 abg mat ya...deliver kat mane...berpantang kat mane...kluang ke?

Yat Ekhram said...

abg mattttttttt...

lamenye tak roger2 kan :)
ape kabau??
musti makin masyuk amik gambo..

yat deliver kat an nur specialist bangi insya allah..pastu teros balek kluang pantang umah mak.
yeahh musti roger abg mat bile bb dah kuar nanti,nak soh abg mat amik gegambo baby santek2 :)

aluyyah said...

good luck yatt! Baby Q jangan nakal-nakal tau.. jaga mama...

dey said...

fuuuuuh susah betol nk tggl kan komen kat entry time ataas kapal..skg juz sekali click terus kuar..jakun plak rasa ...hehehehehehe ..tu yg komen kat chatterbox jer..

heeeeeeeeeeee im home n loving it..

all d best yer..hope she'l wait 4 her daddy 2 b home br dia kuar.. ;P

Cheetah said...

salam kak. Dh mcm shows erra fazira tu plak.hehehe. Anyway congrats on ur pregnancy n take care! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails