yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, September 16, 2009

Gugu Gaga Berpantang

Hmm hari ni masok hari ke 12 mama berpantang.
Sobut pasal pantang,gile busan rupenyaaa la kan?
[ ade ke berpantang yg besh? ngehehhehehe]

Yola,dahla kena c-sect pastu nak mamam pon mmg very the limited.
Asek-asek ikan ruan,sayur sawi,lobak puteh.
Naseb baik now mak masak Ikan tenggiri or kadang2 Mak kasik juge makan ayam goweng.
Naik kembang tekak hokeh,lagila makan Ikan Ruan masak sup tuuu.
Seb baik bole mkn limau sunkist nak ilangkan loya.
Tapi nak baik luke cepat punye sapal,Mama tahankan jolaaa.
Sebab tak berapa lalu nak makan,berat pon cam dah turun byk.
Papa kata Mama dah kuwus,heeeeee :D
[ ala sepanjang preggy memang badan cume naik 10 kg je pon,dah mabok tak hengat punye ]



Dahla bulan pose ni kan,makanan punyela maha lazat mak masak utk berbuka.
Papa pulak hari2 la dia p bazar Ramadhan beli lauk sedap-sedap.
Sabau jellaaaaaa :(
Ngan cendol die,ayam masak merah,siput sedot,otak-otak,buah tembikai.
Ketam masak lemak cili api abah masak..oh tidak!!!
Pastu kuih lopes fav mama lagi,huwaaaa!
Kalo ade berann p la mamam kuih lopes tu Papa kata.
Gile,pulut tuuu!!
Seb baik mase mama sempat pose 11 hari tu,mama dah dapat kuih lopes tuu hari-hari.
Pastu geramnyeeee kat air batu,dah la panas2 gini kan :P
[ papa kata mama diharamkan minum ais 2 tawon,huwaaa!]


Papa pulak strict gile la jaga mama berpantang ni.
Seme big NO-NO bagi die.
Kalo nampak mama bukak stokin je mulela dia khutbah,adoyaaai.
Mak bidan pulak pesan itu ini kat die bla bla bla..
Nak pegang penyapu pon tak boleeeyy.
Nak sidai kain pon tak kasik gak.
Dahtuuu?? Busan oke bile Qiestina tido.
Sudahnye mama ngadap lappy jeee la dah seme mende tak bleh wat.
Ngadap Astro pon buhsan gakk.
Mama ni dahla spesies tak reti diam,bak kata Mak "ko ni cam gasing laaa,cam tak beranak je gaya"
dah nak buat camana,tak sokeee la dok saja.


Ni dah masuk 3 kali berurut & bertungku seme.
Okayla rase ilang ckit sengal-sengal badan tu,susu pon makin manyak..
Saket2 juge kena urut tu,tapi pastu nampak oklah.
Cume ade cite cam tak besh,Mak bidan yg urut tu kata tulang punggung Mama techik,tu agaknye mmg tak boley bersalin normal.
Adoyaiii,sedey pulak dengo.
Tapi takpe,pasni g buat xray & kompemkan ngan Doc betul ke idak.
Dahla Hubby nak baby boy pulak pasneh.
Takot siot nak kena c-sect lagi :(


Citer pasal pantang lagi..
Mak pot pet lagi die soh Mama pantang betul-betul.
Diala yg selalu ingatkan makan obat Leesa formula tu,minum gamat emas seme.
Jgn ngelat coz nanti kesan nye bile dah tua nanti saket sini sana.
Baikla Mak,anakanda menurut perintah!

Mama cakap kat Papa,cukup hari ke 45 nanti mama nak ukur Kluang Mall yg baru bukak tu.
Hahha balas dendam nyah!
Jelessssss ok Bee bole kuar hu ha hu ha seme.
Ahhh tak kire nak round Kluang Mall gakkkk..
Siyes bosa gile cam alamanda weehh..
macam2 ado,secret recipe pon ado.
hihi,tak sabo-sabo.
Kalo dah kaki sopeng kan,nak bawak Qiestina jalan-jalan carik makan.
:P


U all kalo time pantang bersalin tu selalu ape menu u all yea?
Meh sini share ngan Mama :)
Yang boley makan ngan tak boley makan la.
Yg setahu mama,Big NO-No mcm yg sejuk-sejuk,gatal or pedas-pedas tuu je.
Pastu breastfeed baby ni lagila kena jaga makan kan,takot nanti baby kembong ke cibirrrr.


Pantang oh pantang kinapa pantang busannn?
macamana pantang tak busan,tak boley kuar jalan-jalan..
lalaalalalalalalalalalalalalalalala...
[nyanyi hiburkan hati]



Arghhh sudahla yat,gomol-gomol Qiestina lagi bagosss.
Hape dah layan blues jekk :p



Qiestina now dah makin cerdik,berkat banyak baca Quran mase preggy agaknye :)
Alhamdulillah,die tak byk kerenah so far.
Dia cume bangun & nanges bile nak nenen & pampers die basah.
Takpun die nak mama & Papa gomol2 die,dukung2.
Selalunye siang dia byk tido,malam adela sekali 2 dia bgn terutamanye kejot org bersahur.
Bile we all baca2 kan selawat die senyap je terkebil2 tgk muke we all.
Clever anak mama ni yea ;)
Mak bidan pon kata mcm tu,pastu kepala die nampak mcm dah kuat jea.
alhamdulillah..moga anak dara mama ni cehat sentiasa..
amin..
Pastu malam-malam Qiestina takmo tido kat tilam dia dah,nak tido bawah ketiak mama juge.
Hehe,manje budak techik ni..


Meh layan gegambo terbaik dari ladang my lovely doter..
Untuk tatapan mama-mama angkat Qiestina khususnye.

Sile jgn busan,asek asek moke Qiestina kat sini yea.
Ni saje nak refer-refer nanti,ala ala diary gitu kan!
Juge buat tatapan Papa Qiestina bile die dah naik kapal nanti :D

Bcoz a picture worth thousand words....



Mama fav pic,syomellll sgt Qiestina landing kat Bear nehhh.
Dia terkebil2 tgk bear tu beso sgt ngalahkan die :)






Papa favourite Pic,die suke bangat Qiestina pakai baju penguin karer baby pink neh :)
Nanti mama belikan lagi baju santeeekkk2 ye shayang :)




Qiestina yang camera friendly..
techik2 dah photogedix yea shayang?
Pandai dah senyum, papa agah-agah die :)




Manje musyuk atokkkk...
Meh sini atok ajor cakap german mauuuu?
Jawaness lah!
Siji..loro..telu..papat...



Dan...
Pix panas from the oven :)
Captured by Mama petang tadi....


Dah muat dah rompers Osh Kosh yg Papa belikan aritu,cepat betul anak mama dah panjang
& bam bam yea.
Mata pon dah tak berapa shepet org kata :)





Dan si manje Papa mmg tak bleh berenggang ngan Papa die...

Hmm mama shayang sangat Papa & Qiestina taw :)
Tak terbayangkan hidup ini tanpa kalian berdua...




Qiestina happy la kat umah atok die ni,ramai org shayang die.
Ade atok,nenek,mak lang & mak cu die yg rajen layan dia.
Pastu ade kazen die si Dylla ngan & shasha sekali.
Hmm tgh tggu je si Farra & Airil balek raye weken ni,mau riuh rendah umah atok nehhh...
Seb baik Qies techik agi,kalo tak harus lari-lari main munge api sekali :)



Dear Papa Airil, bile Qiestina & Mama boley naik Caldina bawuuu Pak utehhh tuuu ekk?
Dah beli Caldina,wit raye Qiestina 50 hengget bawu berkeping2 jgn lupe yeee,PETRONAS manyak bagi monus kan :P

Airil..Pat ckit balek umah nenek tawww,kite nak buat photoshot the kazen Club :)


Qiestina with her kazen,Chacha [ 5 months old] baby yg bam bam..
Tggula kite dapat kaki nanti kite main munge api sesame yekkk?




Oke doke,nak bermanje ngan Papa Qiestina pulak.
Time-time ginila nak bermanje bagai ngan hasben kan..
Time saket-saket gini.
[manjeeee?]
kuang..kuang..kuang...


hehhehe jgn salah paham,die nak tulun sapu2 kan obat laaa kat jahitan czer mama.
Korang ni pk lain jeeeee taw :P
Den baru 12 hari bersalin wehhhhh!

Daaaa,gud nite :)





16 comments:

dey said...

waaaaah panjang tol entry dia...nampak btol kebusanan nyer...hihihihi selamat berpantang yat...ape laagi ,xde keje kan...jawabnyer tetiap hari laaa update blog.. ;)

CuppyCakeMommy said...

chumil sungguh eryysa qiestina..
to mama..mmg bosan masa berpantang..tambah lagi dgn panas..makan tak best..takleh kuar jenjalan..hubby takde disisi..baby kuat nangis..haiii..nasib baik tak meroyan saya ni dulu

The Mrs-Bride said...

seronok kan jadik momma!! hehehe.. well, masa me berpantang hari tu, tak kisah sgt pasal mkn.. ok jer my food! heh. tp ikan haruan tu kan, buat sup x sedap kottt.. try bakar dia! balutkan ngan daun mengkudu (x silap la) then bakar! pergh.. sedap2.. me suka! sedap la ikan haruan bakar, sape ckp x sedap? huhu. tp kalo wat sup mungkin lembik sgt kot! hehehe.. well, selamat berpantang yaa.. :)

edan rashid said...

cehhhh... baru 12 ari konon... ko jangan yat.. member aku ada yang buat rekod... anak no 1 bulan 1 anak no 2 bulan 10... hehehe... karang kang... hehehe... apa2 pung mata qiestina tu nampak memang dah terbuka luas dah tu... takdelah sepet sangat ek... dah balik tanah jawa kot... dia tak jadik korea dah... tehehehe... wokeh...

Suliana said...

yat!!aku masa pantang 1st week kat negeri 9..mak mertua aku bab2 mkn xjaga sgt, kiranya ayam pun aku leh mkn..cumanye bab kelakuan & perbuatan kita dia jaga la..mkn pun pinggan xpyh angkat, basuh tgn dlm mangkuk lagi..hehe.ikan haruan tu dia masak singgang.aku xpernah rasa ikan haruan tu, tapi sedap juga la.balik kluang, mak aku lebihkan bertungku.mkn asam pedas (degil) 7 ada satu hari tu aku teringin mkn sotong, esoknye, amik ko gtl2 kat bawah..lagi satu, aku juga terpaksa minum pati ikan haruan,eeii..rasa mcm kicap..ada lagi 2 btl kat umah..xhabis..hehe.. yatt, nurse kata, apa yg org tua kata jgn wat kerja masa pantang tu sama dgn fakta sains.masa tu tulang & urat2 ko yg dah meregang tu akan recover dalm masa 40 hari..sbb tu kena jaga elok2..jgn buat kje berat2 tau..take care..slmt hari raya..aku nak lik kg hasben esok..tata..mmuaahh to qies..nti aku ajak rahi dtg umah ko..

Mama Qaseh said...

normally org tunggu 100ari baru bleh "bermanja" ngn hasben..huhuhu..yat pon tunggu 100ari gak ke???hahahaha

Menu masa pantang lu..mmg le ikan haruan jer..tapi alhamdulillah saya ske sup ruan tu..tapi mesti ade ikan bilis sekali baru layanzz..sayur std sayur sawi je la..ayam??pas pantang baru merasa..huhuhu..yg len ikan cencaru..tu je la pon..

w|cKa` said...

kakak saya pesan jgn makan nenas.. nnt susu kering..

saya konfem.. xsampai 40 hari kak yat sure dah pegi kluang mall tu.. kakak saya masa sebulan dah fly balik qatar dah.. yg sorang agi plak masa sebulan dah pegi shoping dah..

slamat berpantang~~

Sue said...

sonok baca entry org berpantang ni.. huhu

sue masa pantang byk makan sup2 yg dimasak dgn halia.. takpun masak kicap boh lada hitam byk2. paling ringkas, goreng bilis tanpa myk dan tumbuk2 dgn lada hitam, makan ngan nasik panas... sedap!!

puterikurekure said...

qiestina memang tinggi ek.
:)

nanti dah besor, leh jadik model. model muslimah gituuu..

hotcocoa said...

ala rilek la weh, 40 hari je. klu ko x tahan 40hari ni, kang x smpi 40tahun ko dh mcm2 pnyakit lak. hehe. dgr je ckp mak tu. layannnn. hehe

qiestina mmg korean abih. hehe. t care yang :)

NURUL said...

lama tak jenguk blog kamu nie. tgk2 dah dpt baby girl yg comel. congrat yeah. somel laaa si qis nie :).

Marsha~ said...

dah lain dah muka Qies.. apsal yat takleh bersalin normal ek?? lama plak tu sakit.. tanak share ke?? huhuh.. Qiestina dah beli baju raya ke blom??

mamaelly said...

hahahaha pantang...

aku lagi bosan yat...dah la pantang sorang2..kalau ada baby tu boleh la jugak main2 kan..aku ni berpantang sorang2..lagiiiii la bosan amat...

pantang memang pantang la.cuma makan tak de la limit sgt sbb tak menyusu kan...tp tetap berpantang.tp ko jgn jadi cam aku eh..dalam pantang p kedai runcit...lagi 9 hari nak abih pantang aku p minum kopi railway..hahahaha ok..jumpa raya nanti kay

Ju@Lucky^Mummy said...

Alhamdulillah.. Selamat dah awak yer.. Sy silent reader.. comel la ur Qistina. Bleh swimming skali ngan my lil Tsara camnih.. huhuhu..Berpantang bebaik.. ikut la ckp org tua..

Mrs. Amie said...

I time berpantang tak makan pun ikan haruan.. i just telan pati ikan haruan jer.. haha

My Qaira masa newborn boleh tido dlm cot dia till 2nd weeks mcm tue dah tak nak tido dlm cot until now.. but I guess, masuk jer dia 3 bulan nie, I kena juga letak dia dlm cot.. tido sama bahaya...

take care dear... selamat hari raya!

Misbehave said...

i mmg x pantang cuma pantang keluar rumah je.hehe.

best wooo kluang mall, aritu i g macam2 ada.siap ada big apple lagi. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails