yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, September 28, 2009

Masham Manis Laye 2009

Salam semua,

Alhamdulillah..diam tak diam syawal dah seminggu lebey.
Maseh dalam mode raye,haha musti u all berat ati gile nak p keja kan?


How's raye u all kali neh?
Sure sonok kan..
Ade yg beraya pestime jadi hasben & wifey,ade yg pestime jadi mama & papa juge kan..
Juge ade yg jadi peranten raya kali ini kan?
[ Congrats to Nanie & Jat- Geng chenta org kapal community :)]
Semoga kamu berdua berbahagia melayari "kapal" kasih buat selamanye.

Kak Yat, Abg Ekhram & Lil Qiestina doakan semoga pasni cepat dapat "anak kapal"..amin.


Senarnye banyak gile citer raye nak share + ratus ratus gambo nak share tp mase & connection broadband both maxis & celcom sgtla maha siputnye raya raya gini.
Kalo laju pon time tgh malam,time tu Qiestina asek nak nenen la pulak.
Taula dah jadik mama neh takde maknenya nak tido lena macam dolu dolu.



Owh happy + sadis raye kali ini.
Syawal ke 2,mama & Papa bawak Qiestina p spital sebab die demam + flu.
Panas suhu badan die tu yg mama risau tuu.
Tensi betul banyak klinik tutup,ingat nak bawak p specialist sekali cap hayam betul spital tu takde paed la pulak.
Last2 bawak g gomen spital jee.
Doc check then Qiestina terpaksa admit ward utk doc monitor raye ke 2 tu ngan Mama.
Tak sangke raya-raya kena dok ward..
Huwaaa..syedih gile mama time tgk Nurse tu cucuk tangan Qiestina nak amik darah.
Meraung sampai meleleh-leleh air mata si techik kesayangan mama neh,ngan Mama pon nanges sekali.
Gile syedih tgk anak sendiri sakit :(
Apelah Qiestina tau dalam umo sekecil dia kan..
Poor Qiestina :(


Then doc check2 seme ok dah,dia siap wat xray & urine test seme nak tgk kot ade virus infection ke ape.
Perasaan Mama time tu takyah cakapla,syedih yg amat.
Nanges tak hengat la,ngan Papa pon same jiwa kacau tgk Qies saket.
[ u all yg jadi mama tu sure faham kan]
Dahla kena tahan kat ward yg horror mcm tu,Papa pulak taleh temankan :(
Tiap kali time melawat Papa dtg bawak ape yg patot.
Seb baik petang raye ke 3 tu boley discaj daa.
Lega rase hati,sebab sgt tak selesa dok spital oke.
Semalaman Mama tak titon jaga Qiestina kat ward,ngan budak2 lain yg saket asek nanges jerit jerit je.
Taula ward budak-budak kan,havoc tak hengat punye.

Now mama realized...
Camni rupenya menjaga baby saket.
Menuntut pengorbanan & ketabahan yg bukan ckit.
Alhamdulillah.. Doc kata nothing to worry cume beselah baby senang dapat infection sbb imun dia tak kuat lagi.
Lebey-lebey lagi raya gini org serbu Qies gomol-gomol,tu senang berjangkit penyakit demam flu.
[ habes takkan nak sorok Qies dalam bilik je kot]
Ramai datang umah raye kali ni nak tgk my darling princess ni.
Doakan Qiestina teros sehat yea shemuaaa =)



Raye kali ni meriah habes kat umah atok nenek Qies neh.
Orang datang beraye tak berhenti sampai la ni.
Ngan sedara mara belah abah & mak,kawan-kawan Mama & jiran-jiran.
Ni pon mak & abah baru pas kepenatan g Baraan ( marhaban dari umah ke umah ke umah).
Papa pon join abah sekali nak rase tradisi masyarakat jawa johor.
Naik motor kapcai abah join orang kampung bermarhaban.
Sana sini makan saje..
Mama sempat tulun Nenek qies prepare food like sandwich & puding buah utk rombongan marhaban yg ramai gile.
Penuh sendat umah Mak & abah,tapi mmg terasa la suasana raye.
Biasalah raye kat kampung kan..


Kengkawan Mama ade gak yg datang beraya & visit Qies like Antie Eyta,Antie hana,Antie nija & Tak lupe juge Antie Elly & hasben.
Antie Hawa,hasben & kawan Qiestina si Fatin pon datang tgk Qies taw.
Owh kawan kapal Papa ankel Dezek & Antie Suzzane with lovely Alyssa pon dtg beraye.
Thank u so much u all :)
Masheh bagi wit yaye juge..



Raye kali ni gak happening habes sebab seme adek beradik mama 6 org tu berkumpul.
Bayangkan 6 beradik + 4 menantu + 5 cucu get together.
Macam nak roboh umah mak & abah.
Seb baik Qiestina,Chacha & Airil maseh techik agi,blom pandai lari-lari.
Tawon depan siapla derang "kemas" umah atok nenek derang neh.
Raya kali ni lebey bermakna sebab mak abah dapat 3 cucu baru sekaligus.
So ofkos baby-baby syomel ni paling jadik perhatian ramai.
Alhamdulillah..manyak wit raye Qiestina dapat collect juge,rezeki Qies..
Chaca & Airil pon mengutip saje la..
Seme yang datang selain beraya nak tgk baby boy & gurl ni.
Seb baik Qiestina behave je tak meragam,Airil jela cranky ckit.
Penat agknye datang dari Kelate,10 jam dalam keta..seb baikla Papa die bawak Caldina so selesa la perjalanan jauh tu.
Sekarang ni umah mak dah sunyi alek sebab Airil & Farra dah balek umah derang.
Tapi takpela insya allah nanti majlis akikah & cukur jambul jupe lagi..

Sebut pasal Cukur Jambul,my darling Qiestina dah bercukur motakk yea :)
Dah takde dah rambut lurus rebonding diee..hehehe.
Takpa now pon dah tumbuh 10mm Papa die kata,pas ni sure agi lebat.
Pasni nak timbang rambut dia,nak sedekahkan berat rambut tu.


Momen-momen raye 2009;

Let's them speak =)


Qiestina & her cheeky kazen,5 orang kanak-kanak riang cucu kesayangan atok.
Only 1 boy anak adik Mama si Ajib [ Airil]


Presenting Future Doctor/Engineer/Astronout...





New Born baby in the family :)

Mohd Airil Azhan Bin Mohd Ajib born at 10 Aug 2009 & Eryssa Qiestina Binti Mohd Ekhram Sharif Born at 5 September 2009.
Tak sangka betul Mama & Pak uteh ajib kawen sama sama ( Mac 2008) ,dapat baby pon lebey kurang same juge.

Airil,the only one hero in the family.
Syukran..meriah Mohtar's & Co tawon ni =)




Qiestina & her comelllicious kazen, Emy Syalieza ( 5 months cutie gurl)
Chacha neh anak ke 2 my Abang Long :)

Chacha..tawon depan kite main mashak-mashak ngan barbie doll ekkk!




Qiestina with cheekyness & brilliant kazen,Farra Najihah.[ anak my second sis,Kak Y]
Niela kawan Qiestina kat Putrajaya nanti..

Kak Farra windu qies takkk?? Nanti kite main same-same ekkk?? kite tgk cartoon kat tv bosa papa qies..




Qiestina with Nur Adylla Amani [ 7 yrs old] first cucu in Mohtar's family.
Dylla neh anak sulung my Bro,Abg Adie.
Comellicious,cheeky & genius too.

Nanti qies dah beso bole main patung barbie shame okeelss!

Adoyai dapat bayangkan raye tawon depan harus "runtuh" umah atok bile 5 cucu sorga ni lari berkejar-kejaran..


Yatekhram Family on Syawal,


proud mama on 1st syawal with Darlin Qiestina.
Shayang anak mama,mwahhh2


Papa pulak nak polok polok gomol Qies...

Daddy's Precious little angle..

Papa shayang sangat Qiestina taw!
Nanti Papa naik kapal tamoo notty,tamoo gembeng2,dok baek2 ngan mama ye shayang..
Papa work utk Qiestina :)



Our dreams comes true...

1st raye family potraiture,till death do us part.
U both the light of my life :)

Mudah-mudahan tawon depan kite sefamily dapat beraya sama lagi,insya allah..



Pose tak bleh blah new mummy...

Pas beranak 16 hari tapi gaya menten okels :P
Orang kata dah kuwus,ape rahsianyeeeee?? hihi..
Tak cukup titon,memalam jaga Qies + makan lauk org pantang lerr..



Manyakkkkkkkknye wit yaye Qiestina...
Mama nak cikit moleyyyy??

Alhamdulillah rezeki Qiestina,berkepok rezeki die :)
Tima kasheh semua..
Nanti Mama simpan kat ASD yea.



Suasana extravaganza raye...
When the whole family get together,ginila jadinye :)


Penuh laman umah Mak & Abah ngan keta anak-anak..
Papa airil siap ade keta raya bawuu ...
Rezeki Airil sungguh =)

Nanti qies nak naik Caldina pak uteh jalan-jalan ganu moleeeyy??
g Makang kopok leko.. G anta Papa naik kapal kat kemaman...





Ramainyeee kengkawan mama datang beraya & terjah Qiestina...


Antie Suzzane & Ankel Dezek dtg Kluang semata-mata mau mamam kat Kluang station yg yummy itu..
Antie Elly & hasben datang mau amik berkat :P
Antie Hawa dtg bawak BFF qiestina si fatin walo dia dlm pantang juge
[ kami kelab c-sect..haha]
Tak lupe rombongan anak dara Antie Eyta,Antie Hana & antie Nija.

Thanks for coming & Wit raye for darl Qiestina =)
masyukkkk!



Oke that's all for now.
Si techik Qiestina musyuk manje suda mau nenen..
Haihh,die 1 jam sekali mau num ucu..
Dahla susu mama die tak berapa nak meriah.

Any tips nak manyakkan susu?
Meh la share ye mommy.com semua =)





14 comments:

treasurekeeper said...

kesiannya baby Q masuk hospital? so camne dia sekrg? dah sihat completely?

hopefully cepatlah baby Q sihat...kesian mama & papa risau..

take care yat :)

aluyyah said...

kesian... Qiestina...

bebudak kechik memang camtu.. agak kena provide hand sanitizer pada sapa yang nak sentoh Qies gak nyerr...

:)

apapun.. jangan langgar pantang ye Yatt!!

aluyyah said...

Baby Qies yang chumel...

pada Yatt.. Jangan laggar pantang taw!!

The Mrs-Bride said...

*ahem*

takde lah terrer sgt.. sket2 bole la! :P btw, nak manyakkan susu.. minum air byk2.. air susu ke, soya ke.. apa2 lah.. then for me, me makan PIL ASI! alhamdulillah ok jgak... tp byk lagi cara, try surf ok! :)

selamat hari raya yerr..

Suliana said...

yat, aqil pundema time rya..tapi ibu dia still blh beraya lagi.hehe..nak bykkan susu, bagi baby minum sekerap yg mungkin & bykkan mnm air, mkn lobak putih, bayam, jantung pisang, air longan & sup2 yg ada jintan& herba2..insylah jadi..aku yg paling jadi makan herba2 tu, mmg bengkak..

alina aka mommy alya said...

uwaaaa.... qies dah bootak rupanyer... lain dh muka dier... xpe2 tgu ada rmbut balik, dh kuat berdiri, riang ria... then mommy n mama calling2... leh bergambar ngn kakak alya kt putrajaya garden tu... gedix ngn camera daddy masing2... hehehhee...
Selamat Hari Raya Yat...

mamaelly said...

alalala ciannye Qiestina...harap dia dah sembuh la eh.

tembamnye aku..

Bee Diyana Razali said...

Salam Yatt,

Kita sampai sekarang still breastfeeding,alhamdulillah susu masih banayk walaupun dah 8 bulan.Baby Hawa pun still nk menyusu badan walaupun dah campur ngan susu formula.Masa dalam pantang hari 2,kita makan sawi.Means sawi 2 sy rebus.beside that minum susu tuk breastfeeding.Ada orang kata,makan sayur lobak putih buat sup...tp sy lak x lalu nk makan lobak putih.so makan lah sawi until now.syukur sangat sbb masih ada susu badan.Try la..mana tahu menjadi kan..

Misbehave said...

get well soon ye qistina :)

me so far amalkan
-minum air longan
-minum soya
-minum air

nak kata banyak tu idal ler tapi kenyangla kalo alya nak menetek :)

Mama Qiestina said...

Hajar,

alhamdulillah qies semakin cehattt :)
tapi somtimes idung dia cam tersumbat juga.besela cuaca panas sejuk + musim raya ni asek kena gomol je.


Baby hanna so far cehat kan?

Mama Qiestina said...

Aluyah,

nak provide hand sanitizer tu tak menahan..

yg kelaka tu papa qies nak jadi jaga,tak kasik org ramai2 tgk qies mcm kat spital..hihi..

Mama Qiestina said...

Nita,

pil ASI tu mana nak carik ye?
kat klinik ke spital ade takkk?


Sue,

oke tq for the tips beb.
akan ku usahakan demi si techik.
Btw ko sekali pump tu dapat brp oz?
mmg exlusively bf keee?


Elly,
ahahahhaha,ko mmg tembun!


Kak alina,
yaaaaa tggu dah beso ckit bole gambo gedix guling2 kat tepi tasek ngan kak alya :D


misbehave,
ohh tq for the tips.
u pon fully bf yeaa?


diana,

baguihnye dah 8 mths still meriah susu...thanks for the tips dear :)

Suliana said...

yat.aku exclusively BF..stkt ni aqil 8bulan, alhmdlh lum campur.aku wat double pumping dptla 10oz sekali pam..sbb aqil mnm 25oz sehari..tu kira cukup2 la..klu aku balik lewat, mau babysitter call susu xcukup.hehe.nnti qies hantar mana?

Anonymous said...

Hello!


II am very happy that i finally found www.blogger.com!

A msn contact told me about it, but went offline before he gave me the domain, i searched 4 hours!

Anyways, as my first share to the community i wanted to show this:

Its a free report on how to earn money online, and there are only a few left.

I was a bit skeptical at first, but it looks like really good value!

[url=http://www.kennyrogersreport.com/?s=xr]
Get your copy on how to earn money fast online right now!
[/url]

It wont last forever! so be nice and say thanks!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails