yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, October 8, 2008

Bestest Raye @ Kluang Part 2

Salam :)
Wehooooo..kite sambung citer bestest raye @ Kluang Part 2 pulak la yea :)

Asik2 raye!
Nak buat camana kan,mmgla penat hamat beraya sana sini pusing 1 Johor tapi sgt besh.
Jupe sedara mara tua muda bersalam2 saling bermaafan.
Bukan ke time raye jela kite bule semua org tak kite darjat & pangkat.
Lupekan segala luka lama,di aidilfitri hari terbaik utk saling bermaafan & eratkan silaturrahim.

Sesungguhnye kemaafan itu dendam yg terindah.
Walopon kengkadang hati terluke @ tersinggung kengkadang payah nak memaafkan org yg melukakan ati kite tu kan??
[apetah lagi org yg buat cite bukan2 ttg kita & fitnah kite memacam,sgt hurt oke]
But sempena bulan syawal ni elokla kite saling bermaafan lupekan segala segmen sentap.
Mana tau ini syawal kita yg terakhir.
Dosa sesama manusia hanya manusia boley memaafkan.
Hidup ini tak lama,so enjoiceeeeeeee dgn sentiasa berbuat baik dgn sume org.
Jauhi sifat ujub,riak & hasad dengki,itula sebaiknye kan??

Wokey,our journey of raya tak abes2 ngan agenda makan.
Me & Family tak ketinggalan membuat Edisi Terjah Yat Ekhram ke umah sahabat sejati Cik Eyta @ Felda Kahang Timur Kluang.
Sesat barat nak ke umah dia but terubat bile nampak makanan sodap2 tu.
chehhhh..makan saje!
Beshhh amat,Eyta dah sesiapkan manyak makanan yg heaven2 utk sy & ofkos laki sy tu.
Dan jugak utk bapak angkat kesayangan dia.
Apelagi tambah 3 pinggan la Bee makan lauk pauk yg sodap2 tu.
Sume makan berselera tahap dewa tak pandang kiri kanan dah.


Edisi terjah raye ke rumah Cik Eyta santekk,pandainyeee sahabat sy masak..


Ni aksi2 ' terlampau' keletihan yat ekhram sebaik tibe umak makcik sy.
penat hamat panjat bukit umah dia kat FELDA tu teros masuk umah berlunjur kaki menyandar ngan Bee.kihkihkihkih.

Si Farra tak abes2 bergurau-gurauan nak Pak Uda yg rajen melayan.
Panjat badan Pak uda tu..bagi dia training tawon depan Qiestina pulak panjat.hihihihi.




Pas balek from FELDA2 serata Kluang all og us buat Edisi terjah Beraya ke umah Ketua kampung la pulak.Mcm2 kesah hot & sensasi org kampung la kami dapat.hehehehe.Sejibik cam reporter majalah 3.Tula kan balek kampung sekali sekala ade saja cite besh & tak besh di dengar.
Tapi takpe tu sume asam garam kehidupan.
Semangat berjiran tu yg pentg,sbb org2 kampung la tulang belakang hidup & majlis wedding kami yg amat meriah aritu.
Tanpa dorg tadelah org nak rewang 7 hari 7 malam.
Rewang= gotong royong.
Bukannye merewang cam ala2 gadis boh*** tu oke.
:)
Jadik translater bahasa jawa la pulak nagn Bee lately ni.
Dia nak sgt blaja.
Tapi tula syg sy anak jawa yg tak reti cakap jawa.
takat paham org cakap,kalo korg ngompat2 tu aku paham k.
Rugi.....



Edisi terjah Umah Tok Ketua & Tok Bilal Kampung Palembang Baru Kluang.
nama kampung sy sgtla ke"jawaan" but penduduknya sgt harmoni & muafakat membawa berkat.


Well,kat kampung saye yg kebanyakkan masyarakat jawa maseh mengekalkan tradisi raya umah ke rumah beramai2 @ dikenali sbg baraa'an.
Saling menziarahi & budaya marhaban kat kampung sy mase dikekalkan smpi la ni.
Tradisi kunjung rumah ke rumah & ofkos my family involve tooo.
Siap2kan makanan utk rombongan Baaraa'an [bahasa jawa]
dan sylah yg bagi wit raye utk kanak2 & ada gak mak kanak2.
Bee so eksaited nak merasai kemariahan marhaban pompuan berselawat.
Kat nogori mana ade kan!
Only Johor-Jawa jek ade tradisi marhaban umah ke umah ni.
Unik kan budaya org jawa..
Umah kak shima kat Muor ade x??


hamboi mementangla marhaban pompuan bee bz enterprame jadik tuan umah yea??
See the makanan yg we all prepare..abes laku gile hokey!!




Tu diaaaaa..penuh sesak mesak umah bile rombongan marhaban yg seramai 60 org +++ buat edisi terjah sambil berselawat..meriah gile oke!


Before tggu rombongan marhaban tu datang kami sempat pose bergambo gedix ngan mak abah & adik kat tgga rumahku syurgaku.
Mak abah syg bangat umah kayu diaorg tu,tak kasik robohkan buat umah bawah tu..
Yola umah tula kan tempat dorg bersama membina chenta kekal sampai la ni dah ade 2 cucu.
Nostalgia tu dari anak2 kecik smpi dah grad,koje & kawen!

Siap berangan tu ngan Bee nak beli tanah.
Nak ade laman luas cam umah mak abah bole parking 8 bijik keta & build our own dream home.
Pehtu anak2 kami lari2 berkejaran cam Dylla & Farra.
Beshh gile!
I liokeee suasana kampung.
Tenang & sgt mendamaikan.
[ Abah kata susah2 dok Kluang je buat umah seblah umah mak abah]
Gud idea..akan difikirkan :)

My abah & Mak my greatest idols & motivator.
The bestest person i ever had in my life.
Dorg bukanla graduate jauh sekali bergaji ribu riban tp sy sgt kagum cara mereka membesarkan anak-anak.
Tak dimanjakan ngan wang ringgit,tp disiplin & kaseh syg buat kami consider 'somebody' skrg ni.
I mean tak mudah nak skolahkan anak2 ramai smpi University.
Dorg rela naik motor buruk je,makan ala kadar asal anak2 blaja.
Dan sy rase tibela masanya kini utk kami membahagiakan mereka.
Berkongsi rezeki yg ada.

Semoga yat & Ekhram kan sebahagia mereka berdua.
Amin~

Tima kaceh mak & abah..
Keranamu kami di sini.
Jasamu dikenang tetap kekal dlm hati.
Terima kaseh atas doa & kasih syg.
Mwaaahhh [ tetibe rase sayu oke bile tingat dorg even Bee ade dcc skrg ni]
Even Bee take over tugas menjaga sy dgn penuh kasih sayang.
Even abah dah amanahkan pd Bee utk bersame sy sampai syurga.
Mak & abah tade galang gantinye!

So sahabat..
Hargailah mak abah kite sementara dorg maseh ada.
Pesanan utk diri sndri yg selalu terleka juge sejak bersuami ni.
Komitmen as wifey kan.

Mase neh kami dah sesiap nak gerak balek Putrajaya dah u sapal pakai Tshirt n jeans jek.
Berlengas hokey nak berkurung2 bagai nak tempuh perjalanan jammed tahap dewa tu.




Capturing bestest momentos with the familia & bee.
Tak menahan tu tgk aksi Mak Abah melentok sakan berdua lebih baik.
Tua-tua pon lomentik wokey.

Ok masenya utk meninggalkan Akademi Mohtar's kian tibe.
Seiyes cam rase berat ati gile nak balek Putrajaya.
Raye mood je.
Nak tggl umah mak abah tu..ahhh malasnya.
Tapi kena balek jugak..maseh ada tuntutan cari rezeki & meneruskan tugas di bumi Putrajaya.

Isnin lopeh sy cuti2 hanimun golek2 kat ghumah Ngan Bee jek.
Kemas2 umah Putrajaya pulak,isi2 kuih dlm balang utk kwn2 sini nak dtg beraya.
Pehtu ptg tu wat 1st time nye kami main boling sesama kat Alamanda.
Bee menang siap strike tu.
Nantila update later bout that.

Owh oke lately nie di opis & di mana saja kengkawan sebok bertanye kat sahabat sy,Eyta.
Chehhhh.. tak tye kat sy tu..
"taaaaa..bile sahabat awak si yat & laki dia nak ajak open bumbung neh???"
Kiteorg rindu la nak makan Soto & sume yg yat selalu masak tu...
Yg mase party Peti sejuk la,open house la tu..

Ciss mementangla umah kiteorg tgkt 10 kan.
Open bumbung la statement.
Flat ala penthouse gitu.kihkihkih.
Pehtu mmg pon sy ske ajak kengkawan makan tak kire apa acara.
Kalo dah dasar org jawa kan,mmg dah jadik tradisi ajak org dtg umah makannnnnn.
Sejibik like mak & abah slalu buat.
Mak abah kata tetamu dtg umah kite tandanya rahmat,bawak rezeki.
So if org ske dtg umah kite tu bagusla kan.

So kengkawan out there..
Insya allah allah our open house raya will be on this 18 October saturday.
Terpksa gak betau awal sbb mlm td Kak irene pon wat on 18 gak so takot nanti ada lagi clash.
nanti payah pulak tuan umah ni nak kemana-mana attend open house u all kalo dah sama hari.
Nanti butir2 our vogue the vass open house will be inform by emel/sms/ & blog oke.

Weken nie taleh la buat open bumbung,kami berdua mau hanimun ke kota keriangan bersejuk-sejukkan demi mencapai misi 70 Juta rakyat Malaysia.kihkihkihkih.
Statement tak hengat.. :P
Jumaat ni start cuti till sunday berwinter-winteran di Kota Keriangan itu.

Panjang gile entry raya kali neh,eksaited kan.
saja nak bikin ati Ajib [adik gwe yg Engineer Petronas Kerteh tu panas sbb x pat balek raye Joho] kikihkikih.Dia raye umah mak mentua kelate daaa.

Ok to mY lovely Bro Ajib..
Today 8 Oct kan??
So Kak Yat & Abg Ekhram wanna wish u happy bufday 25 :)
Suda tua wokey.
Semoga semakin happy & berjaya.
Semoga ko & baini cecepat ckit jadik mummy daddy pasni & bagi cucu boy kat abah.Abah dah tingin bangat nak cucu boy daa tuuu.
Nak tggu akak ko neh,Abg Ekhram kata nak Qiestina la pulak.miehhahahahhaa.
Jangan tak reti2 nak berfamily gathering kat open house we all mggu dopan oke.
[ Nak ckit bonus PETRONAS boley??] hehehhehe.

Our happy siblings mase Ajib & baini nikah kat Kelate last March 2008.
mase ni den 5 hari agik nak jadi wifey Ekhram..


ni family dah tambah "2 budak chumel" power uff gurl.
power rangers je tade agi.


laki bini Juru- teror chemical patla "chemical romance" kan baby chumel :)



Ok daaa~
Chef Yat Mau fikir menu ape mau dimasak utk Open Bumbung/open house kami.
Kuih tunjuk dah melambak dah atas meja import dari Ayer Itam Johor tu.
The extravaganza kerepeks.macam2 ado!
Menu berat2 lagi mengenyangkan pulak kena sediakan.

Daaaaaaaaaaa..mwahhhs.







4 comments:

busyuksayang said...

nampak best jer cocktail tue...

and agree with u yat...kemaafan mmg dendam yg terindah...:)

Yat Ekhram said...

yeahhhhhhhh mmg sgt beshh koktail tu laling..tggu yek open house yat nanti yat buat gak..kamu & suami dijemput hadir on this 18..

ya btull..walopon payah nak memaafkan org yg melukakan hati kita,sebar cite bukan2 ttg kita semata nak menjatuhkan kite,x puas ati & motif berbaur PHD tapi itula kan..Kemaafan dendam terindah.Yat ada baca bile kite maafkan sume org,kite dpt pahala & faedah.
What u give..u get back.

Raya-raya ni eloklah saling bermaafan..lupakan segala edisi sentap.

Eyh ok pjg la pulak..yat tgh bz2 kemas jap agi nak hanimun naik genting ngan Bee ni actually.Jomm ke kota keriangan jom!

marsha said...

woaaahhh.. sakan betul beraya.. berdua pualk tu... seronoknyeeeeee...
lama ke hubby cuti??

Yat Ekhram said...

marsha..

yeah raya sakan bebeh..
sonok sgt thn nie dpt posa dr awal till raya neh ngan hubby cayang.Hubby cuti till end of this mths kot..dia tgh standby la neh.
hope sempat la spi our open house this 18..

Just back from hanimun @ Genting neh..bessshhhhhhhh..org bz beraya kite bz berhanimun.hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails