yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, October 6, 2008

Edisi Raye Extravaganza @ Hubby's PD

Assalamualaikum...

Phewwww~!
Selamat Hari Raye sume =)
How's raye u all??? musti memacam citer raya nak share kan???
Blog ckit berabok bcoz kesibukkan beraya sakan.
sowila yek kengkawan.

Ape kes pulak kan nak hapdets blog musim raye cenggini.
Makan kuih raye agi beshh.

Owh oke,here i wanna say TQ soooooooooo much coz mase malam raye & pagi raye tu i received almost 50 SMS wish samat ari raye for me & hubby from u guys.
[Bee jeles gile phone sy asik bunyi SMS masuk..hihihihi,nak wat caner laling..wifey u ramai kwn yg ingat & sayang..muhehehhehe.]
Terima kaseh ye kengkawan :)

Btw,sy & incik hubby br jea smpi our sweet home putrajaya lepas meredah jammed maha dasat sepanjang dr Kluang to Putrajaya td.
Penattt Bangat sehhh!
Bee dah selamat membongkang kat his fav Lshape Cavenzi tu,tak smpi ati nak kejot pulak.
Tapela,let's me hapdets entry raye dolu bcoz mata tetibe tak ngantok after gigih masak mihun sbb incik hubby mengadu lapa td.
Ape kesss kul 11 bukak warong Bee??? hihihihi.
Sok sy still tak koje,cuti2 spend time with Bee lagi.
Planning tadi nak naik Genting teros for our hanimun tp jammed maha dasyat maka kami mengensel idea last minute itu.
Tapelah,sok maseh ada kan!
Bajet nak cuti sampai selasa neh,kalo bole nak drag sampai Rabu.
Lantakla kan,cuti tawon byk lagi..lagipon nila masenya nak hanimun ngan Bee!

Btw,thn nie sy & incik suami terchenta meraikan aidilfitri pertama kalinya sbb Hasben & wifey kat umah Mak Bee kat PD tu.
Sy sejak sehari seblom raye gigih wat ketupat,rebus ketupat pastu masak kuah lodeh.
[Saje nak perkenalkan makanan tradisi Johor Kat family In law]
Yelah thn nie 1st time berjauhan ngan mak abah time raye tu yg sume kena buat sendiri.
Mase masukkan beras dlm ketupat tu..oh i like nak nanges terkenangkan kg halaman.
Sadis rupenya beraya di rumah mertua.
Sedey gile beb!
Bukan tak happy tp suasananya sgt lain dr umah sndri.
[ U all yg penah raye kat Umah MIL musti tau caner perasaanya]
Tp berkat kegigihan usaha tgga kejayaan Ketupat & Kuah lodeh hasil masakan sesedap rase sy menjadik & sgt laku di pagi raye itu.
Alhamdulillah :)
Berkat bantuan Mak Abah yg byk membantu ajar masak through phone jugeks.
Nasib baik tak 3G.
hihihihihi.


Yeahh dan inilah menu air tgn menantu Johor di pagi raye :)
Lomak berkrim disukai ramai..lelagi part Soto Ayam tu sold out bebeh!
Den Sukoooooo..



Pagi raye suasana adelah sgt havoc & happening apatah lagi keriuhan si kecik anak2 kakak Bee yg berlari-lari berkejaran itu.
3 Org macam 30 org oke!
Faris ,Sara & Haffiy yg chumel berbaju ungu violet sedondon.
Kat belah hubby sy adelah digelar "Mak Lang" & kat Johor " Mak Uda".
Duh..asik tersasul jek .
Poning pale den..sbb dah biasa selama ni mak uda.
hihihihihi.



Suasana hari raye yg happening amat..


Sara,Faris & Haffiy kegembiraan dapat wit raye from their Pak Lang & Mak Lang :)
Simpan wit eyhhhh cayang...



Bermaaf-maafan session berjalan dengan gelak2 seisi keluarga & yg kelakonya sy bz capturing moments boley terlupa nak minta maaf ngan Bee.
Last2 kami saling bermaafan dlm keta Otw nak p beraya umah Abah dia jek.
Sadis betul..tapi takpela,ttp taching & lomentik.
Lelagi part Bee kiss dahi & pipi tembam sy.hhehhehehe.
[Bertuah punye wifey!!]


* Sob..Sob.. Minta maaf ye mak selalu emo sentap ntah hapa-hapa tuu..
Nah mak ni wit raye dari kami yg tak seberapa*



Aktiviti plg happening ofkosla sesi bergambo family.
Kali neh dah tambah sorg agi family member [ sy la tu].
Mudah-mudahan next year bertambah lagi family member "si kenit" pulak.
Amin..


Family MIL at Pagi Raye..



After Capturing moments session [ cam beselah kan aktiviti wajib bergambo gedix]
Kami semuanya memulakan Edisi Sentap jejak kasih beraya ke umah Abah Bee pulak.
[ Parents bee divorce]
Sgt sayu & syahdu oke suasana mase tu.
Yelah di pagi raya pertemuan anak beranak yg lama tak jupe.
Jupe bapak mertua daaa..
Mmg sgt kecoh & riuh la suasana hari raya pastu.
Deep down inside my heart.i'm so touched sbb finally we can get together as Syawal.
Semoga aidilfitri merapatkan ikatan kekeluargaan kita bersama.


Ziarah Abah Bee @ Bapak Mertuaku pulak..happening wokey!



Well,Pengalaman pertama beraya as hubby & wifey beri pengalaman yg tatau nak explain ngan kata-kata.
Speechless oke.
Antara Sayu,terharu,happy sume campur baur.
Yg pastinya happy sgt sbb tawon ni merayakan bersama insan bernama suami & family baru.
Sgt gumbira & teruja i can say :)
Dan jugek merasakan diri ini sgt bertuah dapat meraikan raye bersme hubby thn ni.
Thn 1st kawen.
Sbb Kerjaya hubby tak suka suki dpt balek time raya..

Owh kami as usual sedondon in maroon.
bling..bling gitu!
[ sekali pak lah n wifey dia pon kaler maroon daaaaaaaa..mase majlis open house PWTC ]
Sy preparekan Baju melayu teluk belanga utk Bee & for me Kebaya Songket bunga tabur.
Mak kata cam peranten baru.
hehhehehe..aura peranten maseh ada kan,baru 6 mths je kawen :)
Org2 kapal yg selalu ber PJJ cam kami mmg sentiasa peranten baru!


Coz picture worth thousand words..

So Enjoice this riang ria raye pixxas;


Kami di pagi raya yg syahdu dlm nuansa Maroon ke pink an..
Lomentik & juge happening :)

My fav raye pixas with Bee..Mak kata cam gambo kawen..
musti cuci & frame kan neh :P


My encem boy in JOHORian Costume..laki sapaaaaalah yg macho neh??
[ sape lagi nak puji kan kalo bukan wifey sndrik!! ]



Lepas je beraya umah abah,sy gigih memasak Soto Ayam & prepare fruit cocktail pulak bcoz kawan Kapal bee nak dtg beraya.
Adoyaaaaaaaii..asik masuk dapur jela sy aritu.
Tapi takpe,i love to cook bebeh.
happy bile tgk org ske makan ape sy masak.
Then ptg raye tu Hafiz & his wifey adeyla dtg umah MIL.
Whoaaa..macam janji jek kebetulan dorg pon sedondon kaler maroon jugak.
[ Org kapal sehati sejiwa..hihihihi]
This newly weds kapel look so matching together.
Baru je kawen 08.08.08..
Welkam to the Club bebeh.
Tq soo much sudi dtg beraye walo hngkorang sesat barat tu hari yek.
Nanti kami wat open house kat Putrajaya mehla dtg agi!


Chenta Org Kapal Fwenz pon dtg berayo..timo kasehla korang..


Dan ini adalah Dialog sepasang suami isteri dlm keta otw balek ke Putrajaya td..
[ sape meluat nak baca sile main jejauh dan klick tanda pangkah [X] kat belah kanan tu..

Bee: Huney..besh kan raye kali neh??? hubby happy sgt tau..
Huney: Yea ke?? [ sambil sengih ngengada] huney pon happy sgt tau Bee.Bee happy napa?
Bee: Bee happy gile sesangat sbb nilah 1st time hubby rase meriah gile raye, Boley turun darat,ade kampung..balek kampung,beraya sakan..prepare gile gaban for raya & sbb ada huney dcc Bee.. [ haku dah kembang happy bile dengo part neh]
Huney: Mana besh raye bujang ke kawen??
Bee: Ofkos la raye dah kawen..bee rase excited gile nak balek kg,yela selama ni kan raye kat PD jek..ni dah kawen balek kg Huney kat Kluang.Cam besh gile jek kite Raye sakan tuu..
Rase sgt meaningful sgt raya kali nieh [ mata bersinar-sinar & senyum happy]

*** Happy mode***

Tq Allah For this happinesss..
Alhamdulillah..

Okla..Entry beraya sakan tahap dewa Kat my side belah Johor will be hapdets in next Entry.
Sudaaa pukul 3 pagi,mata sudah kelat & comforter berserta " bantal pelok " suda memanggil.
So kena stop entry Raye part 1 kat sini.
Taking Care & Gudnite everyone :)

18 comments:

D'Panther Nurul said...

wah..meriahnyer berhari raya sis.. bila mau buat open house pulak nie?? hehe.. :-)

elly_yang_comel said...

yat..next year turn aku plak masak memasak juadah raya kat umah mentuaku di sarawak nun...

aku dah la baru nak belajo masak..jeles sey tgk ko wat lodeh n soto tu..wat le kelas masak memasak..aku nak belajooo ne...waaaa takuttnye

busyuksayang said...

yat dah balik putrajaya ya...saya still on the way nie...hujan lebat plak tiba2...

anyway, meriahnya raya yat ya...suka saya tengok...:)

Yat Ekhram said...

Nurul..yeahhh sgt meriah raye kali ni ada 2 kampung.Abg Ekhram kata besh gile raya kali ni dah kawen.tggu entry raya Jphor pulak eyh! lagi happening tahap dewa dr PD.

Open house insya allah on this 18 Oct ( sabtu) igtkan nak wat weken ni tapi kami plan nak hanimun naik genting la pulak.

Btw,nanti dah kompem kak yat sure invite Nurul,jgn tak dtg!

Yat Ekhram said...

Za..haha tau takpe.Aku pon cam gelabah gak mana reti sgt nak masak kuah lodeh ngan ketupat tu sndrik.Siap edisi sentap la ngan MIL aku sehari b4 raya tu..Muke ketat :P hahahha..tp pastu okla.Beselah kan menantu-mentua punye hal..Nanti ko taula camana..

Btw,aku sgt kagum ngan diriku ketupat itu menjadik ngan cemerlang & kuah lodeh tu sedap lagi digemari semua tetamu nogorian! amik ko makan lauk johor..aku dah mandrem sesiap.wakakakka..[ sambil gelak jahat] tadela..just kiddin.

Ko kena blaja tau..kang malu ngan MIL tatau masak! siap2kan diri nak jadi wifey & menantu yg baik dr skrg.

Kelas memasak?? mehla dtg umah aku kite main masak2 [ wak lu]ngehhehehe..mehla dtg beraye umah aku.Kalo tade aral 18 OCT ni open house extravaganza we all.Nanti aku invite official eyh.

Yat Ekhram said...

Busyuk syg..

Ha;ah yat dah balek putrajaya mlm tadi..Jammed maha dasat! Tp arini still tak keja rela kat umah ke ngan hubby.Ni baru je alik dr alamanda main bowling..wawawawwawa hubby menang siap strike!

Besh gile mmg raya thn nie..eksaited 1st time dah kawen raya kan.hehhee..tggu sy hapdtes raya Johorian Part pulak ye!

.t e n t a n g.n a n i e . said...

uhuh sgt jeles tgk sume org da updated kisah raya!huhu~

besh yer dpt ry ngn hubby..hehe

Yat Ekhram said...

nanie..

hapdets jgn tak hapdets..

ala twon depan nanie raya pulak ngan hubby kan! amin...

**Nanie kak yat dari dulu nak tye nanie guna font apa kat "salam aidilfitri" tu?? puehh akak cari kat adobe,photoscape sume tak jupe font tu..akak suke!!

.t e n t a n g.n a n i e . said...

jap nani cek jap!~
tu font scriptina ;)
try la!hehe

insyaAllah raya nxt yr nani kwen..tp ry dl,br kwen.hehe.maybe bln syawal jugak.doakan ye k.yat ;)

Yat Ekhram said...

owhh scriptina ke???
tu kat adobe photoshop ke apa??
kak yat memacam guna software..
mmg obses bangat bab2 menghedit gambo neh!
mmg cecita one day mau bukak kedai gambo ke @ photojournalist mcm ala2 saiful nang tuh..Abg Ekhram bole benti keja kapal.ceccecewahh :)

Insya allah nanie..niat yg baik Allah kan sentiasa permudahkan jalan.
Doa pd Dia byk2 k..

a.i.n.h.u.s.n.a said...

giler bez la kak yat..=) tp xde la sampai giler kan..hehehe...bez nyeeee ry tahun pertama sebagai somi isteri..

timing kak yat mmg betoool sgt. husben balik time start pose..pastu dapat ry sama..meriahhhhh..pandai masak lak tu...tu y abg ekhram sgt shayang..hehehe.bez ar kak yat sy tgk..huhuhu.

elfiz7 said...

nak taweennn jugokkkkk!!isk iskk

Yat Ekhram said...

ain...

ha'ah tula dear..kebetulan jek abg ekhram balek malam merdeka tu mmg bebetul merdeka then teros posa & raya sesama.Sesungguhnya kak yat amat bersyukur :) bkn senang kan nak dapat kegembiraan berganda mcm ni.Tula ain,bile kite sabar atas tiap dugaan & ujian..Allah kan balas ngan kebahagiaan..Kak yat pegang tu.

Weheee part masak tu kak yat mmg minat,lelagi bile hasben amat ske makan kenala pandai masak.Nak rase kak yat masak meh dtg ghumah..tggu ye open house kak yat!

Yat Ekhram said...

Elfiz...

whoa mana dapat link blog kak yat neh..happy reading kesah tak semprna akak :)

mehla kite kawen beramai2..
sesungguhnya kawen mmg besh..lelagi kawen ngan org yg dicintai.Mudah2an mawaddah & rahmah teroskan menyinari ikatan suci ini..

Elfiz ade blog tak??

D'Panther Nurul said...

Ha!!tu dia puan yat kita telah bersama2 mengajak kita berkawen beramai..hehe..nanie pun dah buat announcement nak tawen syawal tahun depan.. okay2 akak.. mari kita sama2 tunggu kad tawen dr nanie pulak yer.. hehe..

sis..ni raya kat PD pun dah meriah.. kat Johor lagi la meriah niekan.. kg sendiri mesti lebih meriahkan akak kan.. cepat2 hapdet k kat Johor pulak..hehe..

erm..insyaAllah if tak de aral nurul gi k open house umh akak yer.. :-)

.t e n t a n g.n a n i e . said...

syhh nurull..br dlm perancangan la..hehe*blushing*

jom kte berkawin beramai2..hehe..
k.yat nani xguna adobe pon..pkai on9 jer..lunapic.com..dl nani ade adobe..pastu ayah da delete software tu..geramnya!die mara comp die jd berat sbb ari2 nani edit n upload gamba..hehe ;p

Yat Ekhram said...

Nurul & Nanie..

yeahh marilah berniat dari ati yg suci murni tulus mulus mau membina masjid terindah bersama org tersyg :)
Org kata apa yg kita fikirkan adalah 1 doa maka jom pk yg baik2 saja.


Kak yat doakan both of u will join wifey club tak lama agi.Kak yat & abg ekhram lapo nasik minyak dah ni.

Jom meramaikan komuniti kelab perkahwinan org kapal,nanti laki kite sailing bule selalu sharing2 lepak sesama.hehehe.

Kawen jgn tak kawen..
semayang sorg 1 jek pahala,da kawen 70 kali ganda pahala..kan besh tu..tgk muke laki ngan kaseh syg pon dpt pahala jihad.cheh gaya ustazah lak haku.kekekkekeeke.saja nak galak org kawen..sbb mmg besh alam berkawen pahit manis dikongsi bersama.

yeah adik2 nanti dah kompem open house kak yat invite ye.Btw u all bole tak msg no hp kat inbox frenster kak yat. :)

Anonymous said...

Happy je kan.. Tapi sayang dah bercerai.. tula.. asyik berlagak.. seafarers married club la.. wifey org kapal la.. padan muka...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails