yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, October 6, 2008

Riang Ria Raye @ Kluang Johor Part 1

Salam My fellow readers :)

Yeszaaaaaaaaaaaa...


It's my side [Kluang] punye citer raye pulak :)
Enjoiceeeeeeeeee!
So many story & pixas [almost 1GB memory card my Olympus full beb]

Ayayayyayayayyayyaii manyak selonok wooo mau citer raye di umah family sy @ Kluang tu.
Very vogue the vass happening outrageous booom boom bang raye wokey.
Rase berat ati gile nak balek Putrajaya semula.
Malehnyaaaaaaaa..

Pepagi 2 Syawal tu sy dah siap pack sume brg2 & masukkan dlm bonet keta Bee nak balek Kluang.
Bee tak bgn agi mase tu,sy tinggalkan selai baju T dia jek atas katil.
The rest bagasi raye dah hangkut sesiap dlm keta tanda ketidaksabaran berjupe ayahbonda tercinta di Kluang.
lelagi bile abah & Kak Y dah kol manyak kali tye bile nak smpi kluang.
Tak sabo ok..
Eksaited tak hengat balek raye ngan suami.muhahahahahaha.
1st time katakan oyy.


We both gerak 10.30 am tp hanye smpi kluang around 2pm sbb meredah jammed maha dasyat sepanjang Highway PLUS tu,nak bayo tiket tol pon amik mase half hour wey!
Selalu PD-Kluang 2 Jam setengah je dah smpi weh!
dari Tol Ayer Itam ,Keta byk amat menuju ke Batu pahat,tp jalan ke kluang okla clear.
Bole menginitial D bak kata Bee.hehehhe.

Sampai jek umah all my siblings dah kumpul Except Ajib & Baini je tade,dorg raye Kelate tawon neh.
Kalo tak harus la perfect our family.
takpela,tawon dpn insya allah sumenya berkumpul [ if hubby balek raye laa..kalo tak huwaaa..]

Sampai je teratak tmpt bermanje,skolah,membesar & berkawen tu tgk suasana raya amat happening kat ghumah.
keliling laman umah abah letak pelita dgn lampu liplap.
pehtu cat ghumah dah tuka jadik kuning,gambo2 konvo sume dah gantung tmpt lain.
And ofkos mak sy menukar langsir & kusyen baru sumenya bertema coklat.
Kuih raye??? mak aihhh penuh semeja.
Meriah habesss!

As usual acara bermaaf-maafan seisi keluarga berlangsung ngan riuh rendah & tiada adegan airmata kali neh coz sumenya dah eksaited nak p beraya.
Adik & Akin ofkos paling happy sbb dapat wit raye from me & Abg Ekhram.
Mak Abah pon dapat wit raye jugeks Our niece Dylla & Farra.
Suke la dorg tu sume..:)
Sy pon dpt wit ghaye from Bee..Yay! Tq laling..


Edisi mintak maa'ahap & Edisi memberi sadaqah kat Adik2,anak buah & Mak abah.
Aikkk..sy pon dpt wit raye???
Jgn jelesssssssss :P


After Solat asar,Kami berkonvoi beramai-ramai teros menuju kat Umah makcik belah mak kat area kluang tu gak then g umah kazen2 yg cume seblah menyeblah umah jea tu.Suasana as usual sgtla happening bile sume adik beradik dah kumpul.Riuh wokey.
all of us sgtlah harmoni dlm nuansa marron sedondon.
idea sapa lagi kalo bukan "akaaaaaakkk'jugak!
Tawon dpn kak y dah siap2 pilih nak ala2 English style.
Sonok ramai adek beradik ni wokey.. :)
6 org riuhnya cam 8000 800 org!
Lelagilah part make over time tu,Akin & adik mmg sgt berjiwa mak andam.


Happy familia in Maroon Theme sehati beraya gitu :)
I liokeeeeeeeeeeeeee it bebeh.




The siblings & Mak abah in maroon five theme on Eid 2008,bling bling gitu!
Anak dara & Mak dara bergaya cun dihari raye.
3 sudah dibook,hanye tggl adik sorg.


Pas beraya kat Kluang,2 keta konvoi teros p umah Nenek @ embah dlm bahasa jawa kat Parit Raja Batu Pahat.Jowo wokey! [ cumenye sy tak reti cakap jawa,paham jea org cakap]
Sampai sane adik beradik mak yg 9 org tu ramai dah balek pulak,so only our family conquer the house.Besh gak dapat la rest puas2.

Sampai umah atuk ofkos my beloved hubby plg glamer & jadi tumpuan ramai sbb dia new members in the family :)
Pening pale Bee org sembang cakap jawa.
Dia sepatah pon tak paham kot2 la org ngumpat dia.
Yg dia tau cakap till now tak abes2 'Jalok ngapuro"-Minta maaf je.
hehheehhe..sgt lucu when the nogorian married with Johorian jawa..culture mix gitu.
Bee plg tak makan tempe!!

The raye journey continue..

3 keta adik beradik & mak abah buat edisi terjah ke umah sedara mara.
seiyes happening gile.sgt besh dapat kumpul sume sefamily.
Ajib & baini jgn jelesssssssssssss :P



loving kapel get ready mau buat edisi terjah & menayang muke kat umah sedara mara.
Nila harinye ku mau menayangkan suamiku yg kacak bergaya kan!
Kalo tak tu tiap kali gwe balek kg sorg busy la tye mana Bee.
Tak paham-paham ke laki gwe koje kat kapal 3 bulan br boley balek tu pasal haku lone ranger slalu.
So org kampung..sile tatap muke suami sy & intebiu la dia pasal kapal ke,kapal kena hijack pirate ke,Mohd Ekhram Sharif kan beri penjelasan terperinci.
hehehehehehe..
[aikk pjg pulak caption gambo neh ]


3rd of Syawal,all of my family berkonvoi raye beramai-ramai 3 keta.
We all as usual beraya umah adik beradik mak [9 org] & adik beradik abah [8] org.
Tu pon tak sempat raya semuanya.
Dlm hari tu jea dah lebih 10 umah kami p beraya dr kul 10 pg smpi 10 malam.
Seiyes rase nak tercabut kaki turun naik umah.
Bee kata ni bebetul raye sakan & pengalaman baru utk dia.
We all cam kumpulan Baraan [ org jawa kata,dlm melayunya marhaban] dari umah ke umah.
Cume tak berselawat jea.
But sgt besh g beraya byk2 umah jupe memacam makanan yg pelik2 yg hanya jupe time raya je.
Antaranya yg plg jadik bahan lawak kami,Oren buduhs cam ayam.
Oren tu cam dalam botol kicap..mmg pemes gile sejak sy kecik dulu.

macam2 ada kami jupe time beraye! kelako gile pren buduhs tu Cap Ayam.
kiteorg gelak tak hengat!
Duh makanan peveret mase kocik tu Oyyy!!!!



Camera whoring & the photogedix in action..
Ni baru amik guna compact camera jek,tggu haku ade DSLR nanti siap lagi vass gambo haku amik.ngehhehehehe.

Part plg tak tahan gelak bab makan kuih kapit gulung beramai2 tu,sume action cam smoking.
Wakluuu!!!
[ malangnya kami sefamily anti rokok sebeno..say TAK NAK!!! ]
Syukur Abah,Ajib,Abg Emi & beloved hubby tak smoking.
Mmg tu pon ciri2 suami idaman sy dulu.
[ for perokok tegar sile jgn terasa ati yea ]


Ok family pixas pulak...nampak harmoni gile nuansa sedondon.
Harus cuci frame neh.
Ajib & baini korang jgn jeelesss..korg tersingkir dr akademi Mohtar's..hhehehehehe.



Dalam sebok2 beraya manusia yg plg eksaited mengutip duit raye tak lain tak bukan my cutie niece Farra ( anak kak y] & Dylla [ anak Abg Edi]
Dua kazen chumel ni mmg taleh berenggang langsung..mmg cam kembo siam.
Yelah memasing tade adik lagi..asik mintak kazen jek kat Mak uda dia neh.
Nanti eyh..Mak uda & Pak Uda buat kazen chumel kawankan Farra & Dylla yea :)




Buah hati pengarang jantung pisang intan payung pasar malam kesayangan family.


Si manje mucuk Mak Uda & Pak Uda.
Dorg kata..Mak uda nak kazennnnnn!!!!
bukanye nak adik,hampesssss betoll...Dorg Manje amat Ngan Pak Uda dia.

Sonok bebudak tu dapat wit raye while kami yg tade agi "handbag' ni bz menghulur wit raye thn nie.Tapela sedekah dibulan yg mulia ni..mudah2 an bertmabah lagi rezeki.
Amin..

Jalan-jalan raye sgtlah memenatkan but sgt besh.
Jupe sanak saudara tuka2 cite.
Sy happy sgt sbb kali ni beraya sakan ngan Bee.
Seiyes sgt eksaited.
Rase cam byk gile nak share ngan u all sume kegembiraan pertama kali beraya as husband & wifey kali ini.
But have to stop raye part 1 @ Kluang here.
Bateri Laptop suda kehabisan.

Stay tuned then..
Tggu sy hapdets raya part 2 @ Kluang pulak.
Gud Nite Malaysia..Eyh gudnite everyone! [ coz br tgk feedjit tadi readers from UK,US & Jordan pon ade]
Tq la spend mase mase itu emas bersama sy.
Daaa~!





4 comments:

alina said...

hehehhee kak ena 2nd day dr rembau (rumah hubby) kol 9.30am Alhamdulillah x jumpa jam lak... hehhehe...

Yat Ekhram said...

aik kak alina pon singgah blog sy :)
samat dtg bebeh =)

caner mak buyung???
meh pass ckit berkat ngandong tu kat sy meh..nghehehehe.

tula jammed maha dasat kat hiway & jalan tuju bp tu..kek rombau oke je.
bilo mau dtg ghumah den kek putrajaya?

ziela said...

hi yat.asm.SELAMAT HARI RAYA.wah sgt best thn ni yek dpt raya sakan.mmg hepi nmpknye.xpela org ada abg dcc.lain tahun, jd mcm akak uhuks! sgt sedih.apa pun hepi hari raya ok.

Yat Ekhram said...

hye kak ziela..

Samat ari rayo!!!

yeahhh very the sgt bestest raye kali ni..u know la knp kan?? bcoz thn niw dah jadik bini org..& plg besh incik hubby ada dcc menemani.
Tula thn deoan tataula dia ade ke tak time raya..tp yat nak pujuk2 dia ada time raya.Unpai pon unpaid la asal raye je balek.hehhehe.

How's raya?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails