yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, September 29, 2008

Nak Muntah Demam Rayo!

Hep..hep!
Sile jgn double meaning bile baca tajuk entry kali ini.
Belommm! sy belom muntah-muntah uwek-uwek agi :)
But me & hubby wait for that time,arrival of our lil prince /princess someday.
Amin~! [sile aminkan beramai-ramai,while sy & bee akan gigih "bekerja" habes-habesan utk merealisasikan hasrat mak abah nak "Rayyan Danish" secepat mungkin.hihihihi.
Dorg nak cucu boy sesangat!!


Ok 2 hari dah kat umah MIL kat Pd nieyh,sgt super duper bz with raye prep.
Demam raye weh.[ sampai sy pon bebtul demam ni,flu,sakit tekak,batuk smpi muntah]
Penangan panas & penat sgt kot lately.
Nak g klinik td tp sume klinik dah tutup pulak tadi.
Last2 p pahrmacy je beli calrinase & ubat sakit tekak.
Naya je kalo raya2 demam.huwaaaa.tanak!!
Ni bau2 bawang mak mertua kupas pon rase nak bersin saja.
Nak muntah pon ade.[hish camane lak ghupe haku kalo mabok preggy nanti]
Hope our baby tu baik,dia keciankan mama dia peknen sorg2,papa dia jauh,hikss.

Ok dan inilah kegigihan suami sy dikala syawal kian menjelma ini;

bee & boy bz gile mengecat umah,lawa beb kaler ijau yg ceria :)



tak menahan tu pakai overall marine engineer dia kat Alam Maritim & Tanker Pasific
semangat org kapal taleh blah!
Yg deco suis lampu tu i liokeeee it.Bee punye idea creative la tu,sgt eric leong.
Dah mcm showroom pulak umah mak dia bebudak tu kerjakan.hihi.

Bee dari pas sahur la bz gile wat keja kemas itu ini,mengecat,mesin rumput,bakar sampah while his huney bz amik gambo.[bykla bz amik gambo,sy AJK dapur masak oke,mmg selalu tugas chef2 je serah kat wifey dia nieh.]
Cian bee,berpeluh2 kepenatan.
Tapi serius nampak dia sgt happy dapat beraya ngan family dia kali ni.
And ofkos i feel happy too bile org yg sy syg happy! Tak kesahla tak raye johor nagn mak abah mlm raye & pagi raya.Worth it :)
Membahagiakan suami beso pahalanya kan??


Lopeh dah penat2 mengemas Bee ajak pulak p car wash to "mandikan" his baby.
Yelah keta pon nak raye gak kan!
Dah agak dah mmg Q pjg gile,so awal2 agi sy dah plan bawak laptop & si ladybird tu.
Surfing tenet,reply komen yg byk amat org wish Samat ari raye kat frenster, reply komen kat blog & ofkos sempat berYM ngan Nanie & Fieza si wifey org kapal itu.
walopon Maxis broadband sgt siput kat area PD neh.sabo jelah.
Bee sempat zzzzzzz lagiks.Kepenatan tahap dewa la tuh!

Owh aksi terlampau laki bini di car wash punye tempat.Lama gile tggu "baby" di Spa kan.
Si ladybird penyelamat kebusananku!

Pehtu shopping groceries kat The store PD tu,sempatla rembat baju 2 helai.
hahaha..lagi2 baju bee kata.Dah mmg obses baju nak wat caner laling??
Lagi okla dr Bee yg obses keta tu kan??
BMW: Banyak mengabeskan wang! Nasib tak pakai BM! hehehehe.

Beli bahan-bahan nak masak sok,tetibe Bee terjupe geng kapal daa.
Bro tu naik kapal kelana 3,boley trn kat PD jenjalan.
Sambil hubby chit chat sy penuhkanla troli nagn segala macam makanan nak masak kuah lodeh sok..[ alamak tak reti sgt nak masak kuah lodeh,item wajib time raye kat johor]
Kena call mak neh,nak masak camana.
Yg lucu time tu Ajib SMS tye camana nak masak kuah lodeh gak sbb dia pon thn ni raye umah MIL kat Kelate.Kite senasib la Jib,ttp rindu masakan Mak Joho even diperantauan :)
Musti gigih masak Kuah Lodeh & sambal kuah kacang ni esok.

Oho hari ni gak besday my Bro In law yg bongsu tu si boy.
So kami plan mau menyepraiskan itu budak,belikan cake & party kecil-kecilan la tdi after buke posa.
Suke gile la mamat tu ade org celebrate kan.
Sape lagi kalo bkn idea kakak ipar dia yg mmg ske party2 makan neh!

Happy bufday boy..dah beso pjg dah ko..sile rerajin tolong mak yea,jgn asik bz keta n awex je.


dan inilah gambo fresh baru kuar oven,ahaks.
Baru punye pixas,sang ketupat yg dianyam oleh Puan Yatekhram nama sebeno.
Niat dihati nak ajar bee anyam ketupat,tp hampehh tgn dia mmg tak berseni lgsg.
Hancur daun tu dikerjakan tak rupe ketupat ponn.
Skill tu kena dimajukan agi laling.
Ajib bole buat,harus bee pandai buatnye.
Jdik Engineer lagi 800 ribu kali susah dr wat tupat tau.
Kojo Sonang,cam kacang je.

Bee kata: huney la anyam ketupat,bee bz nak siapkan cat umah neh.

Hmm sok byk gile agi keja menanti,nak buat rendang,nak rebus ketupat,ohh nak gigih buatt kuah lodeh yg sedap tahap mak sy buattt.[menantu Johor punye skill]
Pekena nagn kuah kacang,peeeeeerghh besh gile.

The Nogorian fwenz mehla dtg beraye umah MIL sy kalo nak rase kuah lodeh sy masak.
I will be here till raye ke 3 kot plg lambat before balek Johor.
Dokek jea,Kat Teluk Kemang tepi laut bebetul ni hah,Kat PD la mano lagiks.
Adeyla meh ajak Apis raye umah MIL sy,Nabila & Bard tu,Fizah yg selalu komen frenster tu..Owh yea Kak Ziela..maghiler..Ajak si kenit tu sekali kalo nak wit ghaye.
Along mohle sudi-sudikan beraye, kite amik yg jernih lupekan yg keruh :) & ofkos our bestest fwenz @ Matchmaker Puan Ena & Incik Ayo tu..
maghileeeeeeeerr dtg beraye umah mak mertuo den.
Cehhh promo lelebih pulak.
Den menantu kesayangan mak den,suko den la nak ajak engkorang dtg beraye.
hihi.
Dah merapu jea,den nak pekena clarinase & beradu dengan aman.
Hidung Den ni cam badut dah selsema.
Makan obat mlm ni sok ok la kan?
Hopefully..

K..Gud nite everyone.
Gud nite laling cayang yg bz mengecat agi tu.
Nanti pepandaila tido masuk bilek sndri ye kanda :)

10 comments:

D'Panther Nurul said...

wah kak yat..bz dengan persiapan ray yer..anyam tupat.. hehe..
cian kak yat selsema pun masih lagi gigih menganyam.. hehe.. inilah dia menantu mithalie contoh :-)

nurul kat umah ni nurul sorang je pandai anyam.. yang lain tau makan je..hehe.. mak pun lupa dah nak wat ketupat mcmana.. haha..so nurul la sorang2 dok nganyam sampai naik ngantuk2 duk nganyam..

anyam untuk makan satu family yang ade 6 orang nie je cukup la..yang len tu pakai nasi impit ready made je la.. hehehe..

Yat Ekhram said...

NUrul: Tula yang..sume kat umah ni tak reti wat tupat.dorg bese masak tupat segera jek.tak beshh..pd kak yat tak meriah raye tade ketupat daun.

tula kak yat gigihla anyam sengsorg,tp senang jek,hubby kata cepatnye u anyam.I taleh nak catch u ajar i.hhahahaha.
Tapela dia tulun makan jea :)
tu maseh gigih lagi tu mengecat,umah beso gaban,penat nak ngemas.Tobatla kalo kami nak beli umah bosa2.sederhana aje dah.

Tula kan nurul,bile raye bz gile.
Sok lagi la ade yg terlentang kot kat dapur kepenatan!

Yat Ekhram said...

Nurul: hiks statement menantu mithali tu tak tahan :P
mmg pon kak yat then only daughter dlm umah neh,mmg kesayangan mak mentua la kan.hihihi..Dahla abg ekhram tu anak kesayangan dia,makanya dia harus syg bini dia jugaks.wakakakkakaka.

Demam pon kena gigih gak beb.

D'Panther Nurul said...

hehe..betul2 tu akak.. tak meriah raya tanpa ketupat daun...nurul puas ajar kakak & adik nganyam.. tpi langsung tah ape bentuk tah jadi..susah la..itu la..ini la.. senang je kan akak sbnrnye..[nada orang reti nganyam..haha]

nurul nuntut ilmu nganyam pun dri nenek kawan.. hehe..dulu2 masa tak reti nganyam pakai nasi impit ready made tu jugak.. ni sejak menjak dah tahu..tiap2 kali raya ma beli daun.. dah tahu dah sape yg kena anyam kalau tak len tak bukan muka missy ni ha..hehe..

hari ni bertungkus lumus nak memasak plk yer akak?? hehe.. jangan kuak lentang kat dapur tu sudah yer?? kita kuak kupu2 je.. kecik cikit..hehe.. chaiyok2 sis!...

.t e n t a n g.n a n i e . said...

k.yat nani xtahan nx gelak tgk abg ekhram siap pkai bj overall kapal cat umah..hehe..semangat xingat!!
.
.
nani xpandai anyam ketupat..nani pandai beli yg da siap jual kt supermarket jer..ha pasni silela ajr nani cr2 nx anyam ketupat..
.
.
owh k.yat,tula 'ladybird' yg k.yat maksudkan?kiut2..hee

Yat Ekhram said...

Nurul: ahhh ketupat dah siap rebus dah,tggl tggu masak je neh,mau dah abes gas baru masak tu.Pepagi agi akak dah kol mak akak tye cara nak isi beras & wat kuah lodeh tu.
Tetibe ade adegan tak besh pulak pg ni ngan MIL ( tak sesuwai cite kat public).Tak kesahla,now kak yat saspen nak tggu jadik ke x tupat tu.Takot terkeras or lembik jea.

Yg lucu tu pepagi ni akak dah betau mak akak kat Joho tu mak musti bawak hp kemana-mana tau,org nak tye memacam ni cara masak kuah lodeh tu.hiks.tulah padahnya kalo hanya masak kuah lodeh time raye.kekekekekeke.
Ni musti tunjuk kat Mak mentua kuah lodeh org JOho sgt lazat!

Kedegang2 bz kat dapur smpt agi blogging kan! hehehehe.laptop letak kat dapur nyah :)sambil2 masak bole YM.

Yat Ekhram said...

Nanie: hahahhahahaha..jgnkan nani tak tak tahan golak,den yg bini dia pon mulenya tak tahan gelak dia pakai overall engineer kapal tu! siap kak yat perli dia..bee,safety boot ngan helmet tanak pakai skali ke?? kan safety first..hehehehe.

Ala kacang je nanie buat tupat tu.Skali ajo kompem nani bole watnya,kak yat tau nani jiwa seni.hehe.

Ladybird?? oh ye itulah dia si cumel peneman kak kak yat dimana jua berada.Bile nagn dia khayal tak sedar mase berlalu.Surf net anywhere,dlm keta,dlm bilik..ni hah kat dapur sambil tggu ketupat masak.kekeekkeeke.

Silela dapatkan di wakil maxis anda,hanya RM 138 unlimited,mainla internet smpi nak muntah.Kalo utk postpaid maxis like me,only 118 unlimited.Beshh wooo..takyah guna internet kat opis yg ntah hapa-hapa ntah tu.Dahla kat opisline tak clear nak blogging ke frenster,silap2 bule kena buang keja.hihihi.

kalo nanie nak murah,gunala celcom Rm 68 jek,tp line dia agi siput kot.& tadelah "ladybird" yg chumel!

.t e n t a n g.n a n i e . said...

hoho tula ble tah nx pandainye nganyam ketupatnye..kt cni deorg xbuat ktupat.pkai yg ready made-ketupat nona tu..hehe..haha!k.yat npe xsuh abg ekhram pegang spana trus jer..hehe..klaka la hubby k.yat tu..hee

haa btul tu k.yat,nani mmg bjiwe seni..dr tadika lg da msk mcm2 aktivity seni!nani minat melukis!!sgt suke!

haa k.yat kakak nani pkai celcom rm 68 tula..ble die bwk blik kg alahaii penat btui nx tggu..bapakla lembab..hehe..nani ingat pasneh nx tuka pospaid maxis jerr..org kapal tu da bisin2 pot2 suh tuka pospaid..sng skett nt xdela 'kte' jerr yg nx topap-kan die time smpai port..[huhu!]mcm mane la awek die neh x miskinn..huhu..kalo die kt bintulu lainla sng,bole topap sendiri..huhu..pastu nx nani nx beli 'ladybird' jugakla..chumell la..iskh..geram!!

Yat Ekhram said...

Nanie..laki kak yat mmg sgt berjiwa engineer tu sapal la taleh blah dia punye baju keja tu :P

haha..yaaa mari reramai guna maxis broadband,si ladybird tu limited edition tau..masetu tgh kempen wildlife tatau la now ade agi ke x.aritu kak yat p OU ada promotion only 108 unlimited utk postpaid maxis.

Kat kg maxis slow ckit la..tp takat nak cek frenster bole je.Ni kak yat siap blogging agi.hehhee.
Jap agi nak update entry raya :)

Anonymous said...

over 21 and looking where to [url=http://www.generic4you.com]buy viagra online[/url]? or even how to buy [url=http://www.avi.vg]adult toys[/url]? well you can try this websites and [url=http://www.rxpillsmd.net]buy viagra[/url]. [url=http://www.generic4you.com]sildenafil[/url] and [url=http://www.generic4you.com]generic viagra[/url] online. you can also buy [url=http://www.generik4u.com]sildenafil citrate[/url] online.
so for [url=http://www.avi.vg]sex toys[/url] and [url=http://www.ewgpresents.com]viagra online[/url] check us !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails