yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, September 17, 2008

List For becoming Aidilfitri

Omg!!

Arinie dah 17 ari dah posa kan?
Gile kejap je mase skrg nie,pejam celik pejam celik dah nak raye dah kite sume.
[napa ahh bile time hubby ade dcc mase cam cepat gile :( je]

Wokey,thn nie 1st time both of us raye as hubby & wifey.
Makanye sgt byk mende harus difikirkan utk raya kali nie.
Dulu bujang tade hal la kan,ni dah kawen sumenye suda tuka juga.

Btw here are my list raya;

~ Baju raye-Baju sy dah siap 2 pasang,2-2 kaler maroon sedondon ngan baju melayu hubby.Baju melayu teluk belanga johor.Tawon nie hubby kena bergaya ala-ala johorian.Dah siap & siap tergantung dlm lemari pon.Mine is songket bunga tabur,kebaya okels.Aritu mase wedding tak merasa pakai songket so raya kali nie merase la pakai cam peranten baru.( mmg pengantin baru agi pon..hiks)

~ Kuih raye-owh thn nie plg tak menempah ngan kengkawan..tatau napa selalu ramai je my colluages jual kuih tp zaman minyak naik ni cam kureng pulak org jual kuih raye.But me already beli kuih popia simpul 2 paket.Cam bese 1 for my family,1 for my in law.
Pastu beli almond london 4 balang from kamal & 4 paket batang buruk from Suzzane wifey org kapal yg suda pandai wat bisnes itu.Kuih2 lain tapela kang rembat kat air hitam time balek johor je penuhkan 1 bonet keta cam tawon lps.wakakakakkaaka..

~ Brg-brg umah? Curtain or sofa? duh! tak beli lagi.Cam malas je nak hias2 sgt umah sewa kami nie but hubby mmg sgt obses mau beli L shape sofa kat Cavenzi tu.[Beria dia ajak p cavenzi puchong pas berbuke td,tp owh sy cam sgt malas nak kuar oke]
Dia kata baru besh golek-golek layan bola kat LCD tv yg bosa tu.Huh,tak abes2 bola saje laki gwe tu oke.Chelsea die hard fan tu!
Golek-golek ngan wifey manje dia ni kat bilik agi besh.hihihihi.
Barang umah yg len takyah dah beli,byk gile dah kengkawan bg adiah kawen aritu,cawan mangkuk pinggan complete set.Owh ye Mangkuk kuih raya je kena beli neh! kang kengkawan dtg harus la hidang kuih raye kan.

~ Baju raye for families- Duh! sejak kawen nie terlupe pulak nak belikan baju abah mcm selalu,tp tape harusla ajak hubby p jalan TAR,sogo carik baju kasual for abah.Abah sy tak ske kemeja2 sgt,dia suka Baju T kolar je coz ak rimas nak p beraya sakan..ok must buy kain pelekat juge.Biar thn nie abah murah rezeki menantu2 dah belikan dia baju & pelikat sume tp sy ttp mau belikan juge utk dia.Utk mak & jugek mak mentua,rasenya mau belikan tudung bawal Grade 1 yg lembut tu [ my mum sgt obses bawal oke] anak dia ni je obses donatello & mortada tp sygnya tudung peveret sy tu dah pupus.Susah gile nak carik.I dun like plain2 tudung actually,ske corak-corak sbb nampak stylo dan kena ngan muke yg bolat neh.
Untuk adik-adik yg gerdix tu? suda ku belikan sorg sepasang baju kurung moden kaler maroon juge.Dorg tu ske pakai gaya hip-hip horay.maklumla budak2 baru nak naik kan!

Kasut raye- tak beli agi,tp ske beli kat Cartino sonea kat kluang je.Hubby kata huney nie pantang alik kluang musti beli kasut kan! hehehehe.Murah jek less than 30 hengget tu yg beli selalu.Sandal je pon.Sy tak ske high heel bagai,seksa oke.Kasut kawen arritu ade 3 dah,so takyah beli.Hubby pon baru rembat sandal hush puppies so takyah dah beli.Jimat!

Baju-baju my niece~ Owh gaun & baju kurung si Farra & dylla pon tak beli agi.
As usual 2 pasang nanti mak uda belikan eyh.Musti sedondon kalo tak harus gegado di pagi raye
2 cucu kesayangan mak abah tu.Sementara lom ade anak sndri nie,bolela mak uda & uncle ekhram spend $$$ utk korang yek.Jangan hengkorang demand nak baju osh kosh bgosh or Guess baby suda.Mak uda tak ckp kaya oke laling.Mak uda pon pakai baju cap ayam jek.

Duit raye~Owh tawon nie sudah ade 2 family,Belah me and belah hubby.
My niece 2 org jek,anak sedara hubby 4 org,tapi kazen2 kecik sgtla ramai..
Berapa henngget nak bg tiap sorg eyh? tape-tape duit syiling melambak kat tabung bawah tv tu.
heh,budak skrg demand oke.Singgit pon dorg lempar.Cap ayam betol.zaman kite kecik2 dulu dpt 20 sen pon dah appreciate sesangat dah kan?
Alamak duit raye pon tak tuka agi,nantilah tggu gaji next week soh hubby p bank tuka duit.
Masuk sampul sesiap pastu.
Utk mak abah & immediate family amaun nya beso ckit la kan!
[ ceh sgt berjiwa financial controller]

Bunge api`~ aik nie pon masuk dlm list ke? hadeh hari tu ade my colluages jual ingat nak beli nak main ngan my niece tp hubby tak kasik la pulak.takot kena tangkap polis.Duh,skema la pulak laki gwe tu.Cam tak meriah je raya kalo tak bling...bling bunge api.Ni kalo kat umah mak abah nie sure dah meriah pasang pelita kat laman umah.Baru terasa suasana raya.Beshnya!

Sopeng ape agi erk?
Berjimat cermat fikir dulu seblom beli.
Ceh poyo gile je ayat.
Tp tula kan nafsu membeli tu membuak-buak saje bile dah smpi sopeng kompleks apatah lagi kat area jalan TAR yg heaven gile ngan segala mcm brg tu.
Harus rambang mata nak beli memacam.
Kena jimat-jimat gak neh,coz time hubby cuti tak de gaji.
Kena saving jugak,nak p hanimun agi sume nak $$$$
Pening jugek nie,bonus ntah ade ke tade.
Mana aci..gomen dapat bonus!!
Kami yg anak starikat gomen pon nak jugakkkkkkk.
"pak najib..tulunla approvekan bonus PBLT eyh [menteri kewangan 1 yg baru,br declare td]
Kami pon nak raya jugek.

Cepatla ari sabtuuuuuu..
Nak p sopeng dengan berhemahnya..
Harusla cam ulat taik kan area jalan TAR tu dekat raye neh!
Tapi tape,sy ske meriah-meriah.

Jalan TARRRR..tggu kami!!!

10 comments:

hAizi si bObOb said...

hamboi,,
mao shoping manyak lg eyh,,
hee,,
tape2,,
xsabo kn nk raye dah neh,,
kalu de munge api lg besh,,
kan kan kan,,,
*gedixx*

nway,
haizi de award utk k.yat la,,
email me at haizi_bryanaldo@yahoo.com eyh,,
sbb blog da jd private,,
*sobsobsob*

Yat Ekhram said...

aik napa pulak dah privatekan blog??
ade resakse gorgom kaco2 ke?

ok btw kak yat punye emel puteri_qiestina@yahoo.com
silela invite kalo sudi.

Munge api? ha'ah tula kan aritu adela opismate jual tau,kak yat pon dgn kondifem tempah 30 hengget mcm2 jenis mercun ade,sekali hubby tau abes dia pot pet2 macam mak nenek.
rosak plan nak main ngan anak2 buah gwe.hiks hiks.

hubby said...

kensel sopeng la camni, hubbyyy dah tau huneyy beli mercun sampai 30 hengget.

shima said...

wah yat, sgt panjang list yat for hari raya ye...hee..hee...kalu akak lai la berjela2 panjang nya..hee...hee...tunggu my list ye yat. kita sama la yat tapi xserupa..akak pun obses yg tudung donatello nih tapi tulah kan payah nak carik...huhuhu

Yat Ekhram said...

hubby..

sopeng tetap sopeng.
lagipon mercun 30 hengget tu dah kensel ponn tau.

( kenape cam bkn laki aku je yg komen nie eyh,aku cam musykil,naluri isteri sejati ni berkata bukan hasbenku yg komen) ke ade anynomous gile meroyan pepandai jadik hubby!

kak shima;
tau takpe byk gile kan list raya.
tu br raya berdua,sok2 dah ade rayyan & qiestina ntah camana la pulak.:P

tula hangen tul tudung donattelo & mortada kecik tu dah tak jual.sy & kwn baik sy emmi obses gile tudung tu,kecik & senang pakai.stylo lak tu.

elly_yang_comel said...

YAT...

nak p jalan tar p awal2..aku kuar awal sampai sana kul 10 pun dah berduyun2 orang.parking pun pusing2 banyak kali dapat kat pertama kompleks..ramai giler orang.aku dah la tak leh ramai2 nie.takut pengsannnnn

elly_yang_comel said...

YAT...

nak p jalan tar p awal2..aku kuar awal sampai sana kul 10 pun dah berduyun2 orang.parking pun pusing2 banyak kali dapat kat pertama kompleks..ramai giler orang.aku dah la tak leh ramai2 nie.takut pengsannnnn

Yat Ekhram said...

tula sapal ingat nak p pas zuhur la za,alang2 bole teros p buka posa.

huh aku tau sure org cam ulat taik kan?? ngan segala mcm ade jual kat situ.Aku nak beli tudung,kain pelekat,bunga-bunga..huwaaa.Ingat macam nak naik LRT tp camana pulak la nak bwk brg byk2 camtu,kena bawak keta la jugak.

ujung2 posa ni lagila harus extravaganza kan jalan TAR.
jgn aku pengsan dah,rak pepasal laki aku kena angkat.wakakakkaka.

.t e n t a n g.n a n i e . said...

hehe k.yat sti arineh tgk shoppin sakan neh!~

k.yat da besar xleh men mercun da..dok kt dapur g buat keh raye byk2!!hehe

;)

btw-ap bershopin!~

Yat Ekhram said...

Nanie,

iye baru je pas pengsan menawaf Jalan TAR ngan hubby neh,tau tak tak nampak brg yg dijual.Org ramaiiiiiiiii gilez..

jap agi nak hapdets entry shopping raya yg sgt very nak pengsan tu.

munge api?? hihihi..we all beli jugak.Nak men jugaaaaak! yg kelako tu hubby kak yat yg tak bg beli tu beria beli.hahhahahaha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails