yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, September 25, 2008

Raya PD Vs Raya Kluang

Owh sgt mengantok malam tadi balek kul 3 pagi g Sopeng last minutes kat Jalan TAR agi with hubby & skuad geng2 bujang yg besh itu.
Pastu beramai-ramai acara singgah sahur Kat Kg Baru.
[ Nantilah hapdets bergambo,maleh nak tranfer gambo kat camera & edit chantek punye).
Suke buat pixas editing kat umah guna my own laptop.
And sgt Yayyyy,sy merembat 5 helai tudung Donatello mcm2 kaler & selai Mortada kaler ijau yg sy pakai p koje arini.[menci dah mahal sbb limited,25 hengget selai oke..slalu 15 hengget jek]
Tapi sbb memikirkan tudung2 itu diambang kepupusan cam org utan so mak beli jela.
kang nyesal tak sudah!
pehtu kami memborong kuih raye,mcm-mcm ade.
Tart nenas my fav,cornflakes madu,nestum cookies.
pastu si incik hasben yg sgt "Eric Leong" tu beli apa tah home decor nya barang.


Dan semakin dekat hari lebaran yg dinanti.
kat opis ni rasenye sume kepala dah melayang smpi kampung memasing.
No mood at all nak keja dah.[ tp keja seriyes byk gile sbb gaji & bonus raya neh!]
Suasana hari raya ngan lampu lip lap,ngan ketupatt gantung2..lagu raya toksah kata la.
Every PC memasang lagu raya sekuat2 tidak.[ cume bkn my workstation,HR beb!]
Ngan penuh hamper-hamper consultant & supplier bagi.
Pergh nasib baik posa,kalo tak dahhh ngapppp famous amos yg lazat neh.hihihihi.

Hmm sebut pasal raya kali ini,
Sy gumbira & teruja sbb menyambutnya pertama kalinya selepas bergelar isteri .
Lebih happy sbb suami tidak lupa daratan [ ada kat darat la tu!] time posa & raya ni.
Yeah itu sesungguhnya buat sy sgt bersyukur pd Allah.
[bukan senang beb org kapal nak dapat posa & raya kat darat]
Kerjayanya luarbiasa ckit.
Selalu syg bini tinggal-tinggalkan :)

Akan tetapi..
cehhhh! [ kenapakan aku spt mahu menggunakan bahasa boombastik pg ini?]

Rasenya inilah dilema semua pasangan berkahwin tak kira yg baru or dah lama kawen.
nak balek kampung sape raya ni?
Umah belah suami or umah belah isteri?
Sile Osom!
But hubby sy awal-awal lagi dah guna kuasa veto,dia kata tawon ni raya musti kat umah mak dia kat Telok kemang PD.
Huwaaaaaaaa..
Ingatkan thn pertama kawen kat belah wifey!
Bukan tak happy,cume rase cam lain sbb spjg 25 thn sy idop pepagi raya musti raya ngan mak abah kat kluang Johor.
Seblom raya busy anyam ketupat bawang tu [ only me,Kak y & Ajib tau anyam ketupat]
Selalu musti buat 100-200 biji ketupat p anta kat jiran-jiran ngan kuah kacang,kuah lodeh,ayam merah..
Pastu busy masukkan kuih dalam bekas,tukar kusyen,langsir segala.
Huwaaa..malam raya tu yg meriah kan kat kg!
Dengan kebabboooooooooom meriam & mercun.

Tapi kali ini maybe dari hari sabtu ni sampai raya ke 2 or 3 sy beraya kat umah mak mertua.
Huwaaa..harusla lain suasananya.
Bukan tak besh,cume tak meriah sbb adik beradik hubby tak ramai.
Lelaki pulak tu,lagilah tak happening cam adik beradik pompuan sy yg gile-gile remaja tu.
Anak sedara pon tak ramai.
Family sy walopon hanya Farra & Dylla [ tawon depan tambah sorg agi anak abg long,anak kami insya allah,doakan jea] tapi keriuhan 2 org tu berlari2 kat umah papan mak sy tu bole buat sy rase cam ade 100 anak buah.
Riuh gile!

Then pastu terfikir tapelah,redha je.
Tempat isteri disisi suami kan?
Takkan sebab tak dapat nak raya kat kluang nak mogok ngan hubby pulak kan!
Kalo ini yg membahagiakan somi-ku-cayang itu ,sy follow jela :)

Mak sy selalu pesan,jgn beza-bezakan mak mertua ngan mak sndri.
kena anggap mcm mak sndri walopon takkan sama.
Dah kawen ngan anak dia,kenalah "kawen" ngan the whole family dia.
Lagipon bagila chance org kapal yg dah 5 thn tak beraya kat darat tu.
Bagi dia can nak peluk cium mak dia di pagi raya yg syahdu tu.
[ Sy pon nak pelok cium dia gak,mintak ampun, sgt byk salah melaser n emo kat bee]
Dikala takbir raya sahut-sahutan tu.


Raya ke 2 or ke 3 musti cabut balek kluang pulak beraya ngan my family.
Kat Johor,bukan takat kena balek kluang umah mak abah but kena tawaf seluruh batu pahat tu umah Atok belah mak & Adik beradik mak abah yg sgt ramai itu.
Imagine adik beradik abah 8,adik beradik mak 9!
Belom campur sedara mara bau2 bawang & the sekupu sekapat.
Byk gile umah kena dtg beraya tuu.
Tingat agi turun naik tgga umah sedara mara,smpi abah sakit kaki.
mmg dr pagi sampai malam beraya sakan berkonvoi beramai-ramai 2-3 keta.
[ tawon ni ajib raye belah mertua dia kat Kelate,missing sorg adik beradik.
Dah kawen ginilah kan payah nak kumpul semua adik beradik sekaligus]
Dan sgt Yay,raya ini bolelah sy beraya sambil tayang suami yg plg encem kat ati sy tu kat sume yg asik tanya mana hubby bile sy balek kg sengsorang selama neh.
[ dendam neh..hehehe]

Hampesss.

Well,nasib baikla sy & hubby sama-sama selatan.
Dari Putrajaya balek PD pastu teros balek Kluang.
Buatnya sorg Utara sorg Selatan?
Huh,harus gado tahap cipanzi kot!
Balek raya punye perihal.
hihihihi.

Hmmm raya mana-mana pon sama kan?
Asalkan ade org terchenta disisi.
Bulan baik hari baik ni rasenya buang karen @ kurang pahala jek bermasam muke sbb ni.
Kena sepakat membawa berkat jela.
Dah tuka status dari bujang ke kawen kenalah terima hakikat sharing is caring.
Fikirlah sendiri!!

Ok doke..have to stop merapu here.
Mau call incik hubby soh dia p bank tuka duit raya.
Semalam dah g 7 bank kat Putrajaya ni abes dah stok duit raya.Hampes.
[kang kalo tade gak,we all bg wit syiling jelah yg penuh 1 tabung bawah rak LCD Tv tu,wakakakkaka.Tu Tabung Duit beli eskrim Our Rayyan & Qiestina tu!]
Ngehehehehehehehehe :P

Till then.
Chiaaaao!~

15 comments:

elly_yang_comel said...

heheh yat..

slamat ari raya.sempat lagi p jalan TAR eh.sabo je la...

cian raya umah hasben eh.tak pe..biarkan dia.asalkan itu yg membahagia kan dia.aku nie bersiap sedia la tahun depan.sarawak lagi tu.sorang2 kat sana..mak ayah aku sure meleleh ayaq mata.ye la..mana ada anak lain..aku sorang je la..huhuhuhu cedihhhnyeeee

p/s : aku doa2 raya tahun depan aku dalam pantang..heheh tak yah balik sarawak..mana leh org dlm pantang naik kapal terbang..ahaks

Yat Ekhram said...

Alops Za..

tula sapalnya tawon nie 1st time aku raya kat tmpt lain selain kluang.Huwaaa..sayu beb! aku terkenang kat umah mak aku happening gile ngan adik beradik berkumpul.pastu makan ketupat ngan kuah lodeh tu.Kat PD ni mana ada kuah lodeh tu! nampaknya aku la kena "mejoho-jawakan" umah mak mertua aku nanti.Aku jadik chef la nampaknye!

Nak buat caner beb,da kawen kena ikot somi la.Asal dia happy aku pon happy la :) maleh nak gado2.

Ko bersedia la tawon dpn raya umah mak mentua oke.jgn nangis di pagi raya cam lagu "airmata syawal" CT tu udah.hahaha.

tak menahan statement dlm pantang tu! weeeeeii aku dulula :P

.t e n t a n g.n a n i e . said...

k.yat~
sti meriah gle smbutan raya k.yat taon neh..maklumla 1st year jd isteri org..hehe besh2 ;)

td pon nani br jer g tukar dwet raye kt bank..ade mmg ade..tp bapak la kedekot die bg smpul raya 1 jerr..huhu

btw,smoga k.yat berbahgia di hari ry bersama insan tersayang k!

muah
=)

ekhram said...

kasi chance hubby tahun nih raya kat PD ye..huneyy tamo la sedeyy, huneyyy kan isteri mithali menantu kesayangan mak kan?

D'Panther Nurul said...

kak yat~
raya umah hubby yer tahun nie??? takpe2..pengorbanan isteri demi incik hubby yang dah lama tak beraya di darat.. tak kisah la kan di mana..janji dengan incik hubby di sisi.. hehe..

sure sonok giler akak kan dpt beraya ngan hubby thn nie.. rezeki akak kan hubby kat darat untuk 1st raya as husband & wife..hehe..

thn depan lambung duet syiling pulak erk nak raya kat mana.. =P

k akak..semoga raya atahun ni lebih bermakna..selamat hari raya aidilfitri..maap zahir dan batin.. :-)

Yat Ekhram said...

nanie cayang: hmm sonok dik dapat raya pertama kali as a wifey to beloved hubby.teruja buat persiapan itu ini & kak yat teruja menanti pg raya tu saat salam & kiss mohon maaf dari suami.sure syahdu gile la kan!
we'll see then :)

duit raye tu? alhamdulillah hubby kak yat dapat duit tuka kat Cimpeng (CIMB) tadi,siap dapat sampul agi.Cayang bee :) susah payah dia q demi kak yat.

Tq so much laling.doakan kami kekal bahagia hinnga syurga ye.

Selamat hari raya nani..minta maaf zahir & batin kalo ade terlanjur kata.Walo hanya di alam maya kite saling mengenali,nani dah mcm adik kak yat dah :)

hAizi si bObOb said...

moshi-moshiii ~!!

kak yat tamao sedey2...
raye thn depan balek kluang dulu plak k,,
dis year kasi chance kat itu incik hasben =p

slmt ari raye sis,,,
maap zahir batin =)

Yat Ekhram said...

Nurul dearie:

yups dear,raya kat mana-mana pon sama je actually.cume ckit sedey tak dapat cium tgn mak abah di pagi raya as usual juge kemeriahan raya kat kg sndri.Tapela,pagi raya ni ada suami terchenta utk disalam & dipeluk.
hiks *

dah kawen nie mmg suami priority.
so nurul sementara bujang ni sile enjoyyyyyyy :)

samat ari raya jugek buat nurul.
Minta maaf kalo ade salah & silap.mehla jemput beraya ke teratak usang kak yat & abg ekhram kat putrajaya ni =)

Yat Ekhram said...

Haizi:

huwawawwawawawa..sob*sob
gediks manje punye gaya.(cehh!)
ha'ah tula kasi can kat abg ekhram bermanja-manjaan nagn mak dia di pagi raya..

kena accept dia anak kesayangan mak,jarang dpt jupe mak di hari raya.makanya sbg isteri yg understanding lagi solehah harusla mengikut suami dengan seikhlas hati :)

tak kesahla,janji raya kan.

samat ari raya gak buat haizi.
balek raya mana tawon nie?

busyuksayang said...

yat, inilah adat org berkahwin kan...mula2 rasa sengal skitt...lama2 nanti ok la...

cam saya, saya buat rotation...kalo this year, kg dia...next kg saya plak...x yah nak pening2 kepala kan...:)

anyway, selamat hari raya to u & hubby...have a safe drive & great raya too...:)

ellyn said...

Yatt,

welkam to de klab...ala stakat PD -Kluang tu bkn jauh sgt dek ooi..
ahkak ni Klate-Mersing..w/pun 2-2 dipesisiran pantai tp tetap 2-2 ujung negeri kat msia..apa kess...

so thn ni ahkak to klate dulu dr ahad -raya ke 2.raya ke3 wa chow balik mersing n sampai bl x tau sbb ku sambung coti sampai 10hb...gila pjg cuti beb...

so slamat ber osom..

shima said...

Yat..Raya mana2 sama je. Yg penting happy...hee...hee...sabar yek..

Yat Ekhram said...

busyuk sayang;huwaaa tulah kena rotate kan? baru afir & square.st time kot tu yg kalut ckit.

samat ari raya tu u & hubby,jemputlah dtg beraya umah sy :)

kak leen: A'ah tula kak lin cam adik sy ajib tu kawen ngan mek kelate,tawon ni dia balek kelate pulak.dah kawen susah kan nak kumpul sume adik beradik sekaligus.

tau tak kakak yat balek umah in law,yat umah in law,ajib umah in law,cian mak abah yat pg raya tu tggl 2 anak dara tu jela kat umah.

Kak lin nanti bawak amar & adam dtg umah ye.Insya allah ade rezeki harus ade invitation open house.tp umah yat raya2 hari2 terbuka,sile-sile dtg!

kak shima: raya tak sama kalo kat jhr bessh ade mak abah sy.hihihii.
kena bertolak ansur kan dah kawen.
hubby kena banje hanimun nie sbb yat dah mengalah nagn dia.bluwekk!

meh2 dtg umah ajak org kapal & aqieff jugak sufya :)

Sue said...

hai yat.. sue dulu 1st time raya as wifey pun raya umah mertua dulu. tapi tu mmg sue yg decide since zaman anak dara lagi, u... konon2 isteri/menanti mithali.. hehe.. so start dr tu, tiap tahun akan rotate la. this yr umah mertua lagi sbb last yr da umah mak sue.

cuma tahun ni maybe sue akan lebih byk membebel kat damia la. sbb kan sure dia sibuk nak makan itu ini. thn lepas tak pandai lagi.. hehe..kena la spare byk2 baju dia.

nway, kad raya 4 u.. amek kat umah yea

Yat Ekhram said...

sue: ist time raya as wifey cam kalut ckit kan? yela alam baru..selama ni kita raya bujang tadenya nak pk kan hubby,mertua bagai.Ni dah kawen harusla fair & square,pk keperluan suami sume.

Btw,tapela kan raya2 ni tak baik gado sbb nak balek kg.ikot jela asal hubby happy,it's make me happy too..

whoa beshnya raya dah ada damia..
baby yat nanti dania :P hiks dah ada nama tu.musti byk gile kan baju damia,girl kan byk choice kan? yat selalu belikan bj anak buah 2 org tu.

kad raya?? thanks kak sue.
selamat hari raya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails