yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, October 7, 2009

Citer bersalinkan Qies yang terindah =P

Dah sebulan lebey Qies lahir baru sempat nak citer pengalaman bersalin kan u all =P
Basi tak basi tapi ramai pulak soh cite,so mama share la yea.

Sowila sebab rase eksaited + angau tgk muke anak sendiri mengatasi rase saket yg telah dialami,tu yg tak sempat nak story..asik amik gambo Qies je :)



Kronologi kelahiran Eryssa Qiestina [ kronologi tak menahan tu :p]


3 September 2009

~ G check up ngan My sayang kat An- Nur Specialist Hospital bangi tu cam bese.
Mama pose tau time tu,sekali my gynae kata nak tgk bukaan dah berapa sbb die heran dah nak smpi due date [ 4.9/09] tp mama still gagah berjalan makan suka suki time berbuka di bulan ramdan.Dr Fatimah siap kata "aik tak sakit lagi?' ngan senyuman termanis die tula.
Pastu kena seluk yg siyes sakit gile u,Doc siap bukak jalan..dia kata " Dah bukak 1 cm..i rase kalo tak malam ni,esok u musti saket neh" .Then die siap bagi pilihan kalo still tak sakit nak beranak die bg til 09/09/09 induce Qiestina.Dia bagi can till 41 wks sbb air ketuban cukup & baby movement ok.

~ Pas cek up tu siap jalan2 PKNS sopeng kuih raya,kotla dah besalin tak sempat nak makan nti.Beli tart nanas fav mama,sudahnye malam tu bleeding dah,sakit sengal2 bawah ari2 cam senggugut tu.Malam tu around kul 12 kot rase datang contraction tu..tapi tak saket sgt.Still bole tido,cume tak lena je.Nak kejot Bee,dia cam nyenyak gile so pk takpela kalo dah sakit gile baru kejot :) Malam tu siap rendam akar fatimah la,bile time sahur tu mama tgk dah kembang semangkuk bunga akar fatimah tu.Mama teros minum air akar tuu..


4 September 2009

~ Mase sahur tu gak tgk dah kuar tanda darah,pewot cam mulas2 nak poo poo tapi tak pon.
Teros kol mak & kakak tanya camana,mak soh teros g spital takot tu mmg tanda nak dekat dah baby nak kuar.So mama cargas pack baju papa dalam bag,bajet sehari je kan kat ward..So mama bawak baju papa selai je..Baju mama & baby mmg dah 2 mggu lps siap2 dok dalam keta dah.

~ Dalam kul 7.30 pagi camtu sampai An-Annur,teros bbrpe org nurse yg baek2 belaka sambut,die tanya dah saket nak besalin kee? Pastu teros die bawak p labour room nak tgk bukaan berapa.Aduh! Part ni la paling mama tak soka,saket gile hoke.Mama siap paut tgn Papa menahankan saket kena seluk,dahla contraction dah mule time tu.
Pastu bidan tu kata baru bukak 1.5 cm je.Laa..baru 1.5cm keee,dah sakit dah time tuuu..
Then buat CTG tu nak tgk heartbeart baby,kuat bunyi heartbeart dia..pastu siap ade graft trn naik tuuu..bile saket contraction dtg graft pon naik..Papa siap rakam videola time neh..siap bagi kata kata semangat lagi.

~ Doc kata sy kena admit aritu gak sbb dah smpi due date.Hari jumaat di bulan ramadan yg mulia ye kawan2..sy dok berdoa baby kuarla hari tu sbb sy pon lahir ari jumaat,penghulu segala hari :) Pastu Papa teros register masuk ward,bayo cash for normal delivery..we all dapat bilik single,okla puas hati beso space dia..siap bole kawan2 & family dok berkampung la dalam ward tu temankan saye yg tgh "berjuang" :)

~ Then mama tuka baju spital yg ala ala jubah kaler kuning tu,Nurse kata relax2 dulula kat ward.Pastu die soh sy pilih menu nak makan ape,3 times per day.Aduii dahla tu time org posa kan,mama sedap melantak pulak.Menu dia sedap2 pulak tu..siap ade nasik beriyani bagai.
Pastu minum air selusuh yg mak abah buatkan.


10.00 pagi: Mama relax2 kat ward sambil baca yassin,Papa pon sama baca quran.
Kat annur tu mmg tiap mase kat ward dia pasangkan ayat2 quran.Rase tenang je org tgh saket ni..

12.00 tgahari: Mamam dengan berseleranya makan lunch,nasik tomato ye kawan2.
Papa tumpang tgk je sbb dia pose that time kan :)
Mase ni saket datang dalam 20 minit sekali kot,so boleh relax2.
Nurse buat CTG lagi.Senang cite byk kali la buat CTG sbb nak monitor heartbeart baby.
Sama ngan BP..tiap jam kot die amik,Alhamdulilah mama semenya normal tak demam ke apa.


2.00 ptg: Sempat borak2 ngan my bestest Antie Eyta & Antie Rini yg dtg visit.Thank u all for support..time tu sakit ilang sakit ilang...Antie eyta tak sabo dah nak tgk Qies :)


3.00 petang: Dr Fatimah datang bilik nak cek bukaan lagi.Aduii seluk lagii...masetu seketul darah beku kuar,yela dah dia rodok2 nak bukak jalan kan..terangat2 montot mama masetu.Dr siap cakap nanti time nak bersalin jgn angkat montot ye,kang koyak byk nanti.Seluk punye seluk baru bukak 2cm.Duh! baru 2 cm keee??? Then time tu gak Dr fatimah rekmen mama amik epidural,tapi mama kata ok nanti nak fikir dulu.Cheh! bajet cam tahan sakitla kan!
Pastu dia bagi obat poo poo masuk kat belakang tuu..dan dan tu saye lari p toilet kuarkan segala isi pewot.


5.00 petang: Saket contraction mule datang tak sampai 10 minit sekali.Bile datang saket tu ya allah mmg tak pat nak citerla sakitnye,rase nak putus pinggang.Tapi kejap je dlm 30 saat pastu ilang..Sayang masetu kesian gile dah tgk wife dia ni,siap ajar tiup huf.. huf.. huf..tiap kali saket gile tu datang.Pastu sayang ajak jalan2 kuar ward,org kata byk jalan mudah nak bukak jalan..
Time tu siap g nursery tgk baby2 org lain.Bile nampak baby tu cam semangat mama nak harungi sakit bersalin..gud terapi tuuu..psiko time2 sakit.
Mase ni dah berpuluh sms tye mama nak bersalin lum? Sakit2 pon sempat mama reply.hihi..
Pastu bile dtg saket tu,Sayang la mangsa pautan mama.Dia seminit pon tak berganjak sebab die sgt syedih tgk mama sakit time tu.Die trn bawah kejap je nak p beli lauk berbuka...


7.00 malam: Time berbuke,syian sayang dia pon tak lalu makan sebab mama.
Siap bagi lauk ikan tenggiri fav dia kat mama,dia nak mama makan juge takot takde tenaga nak push nanti.Time ni dah mule syahdu oke,mama berkali2 mohon maaf kat Papa & mintak papa doakan semuanye selamat..siap nanes2 sama la time ni :)


9.00 malam: Sempat lagi layan citer fav mama "Nur kasih" ngan papa kat dalam ward tu..
Beso oke tv dalam ward tu :)
Time ni MIL da sampai dari PD,borak2 gak ngan die,,dia bagi tips soh baca doa bla bla..
Dia kata mmg sakit kalo kuar tanda darah sbb tu namanya "kembar darah".Kalo kuar tanda air ok tak sakit sgtt.Adoiyaaa naseb badan!


10.00 malam: Dr fatimah dtg bilik lagi,die kata nak cek bukaan la apalagi.
Dia siap kata " awak nampak cam tak sakit jeee,bole senyum2 lagi ni" hihi..dia tak tau haku menahankan sakit jeee.Doc soh amik epidural gak sbb mama dah sakit lama sgt.So bile amik epidural dapat kurangkan rase sakit & bole tido malam tu.Nanti ade tenaga nak push..Mama siap tanye ade side effect tak? Dia pulak kata insya allah takde pape..dia sndri pon amik epidural.
Mase tu dah bukak 4cm..hmm baru 4 cm? aduiiii lamenya nak bukak 10!
So mama agree la nak amik epidural,for the sake of baby.


11.00 malam : my sis pulak dtg nak bagi support.Time ni sempat borak gelak2 sampai abg ipar pon kata "awak ni cam tak nampak tgh sakit nak bersalin"..hehheehe.Tula agaknye org yg close ngan kite dtg bg2 semangat,kite rase lupe kejap kesakitan tuuu.Yg kelakanya tgh gelak2 bile dtg sakit tu sy senyap kejap sambil tiup huf huf huf..


5 September 2009

12.00 tgh malam : Masuk labour room ngan ditemani Papa yg hanya memakai kain batek mama.Kelaka gile ok,sbb dah kalut kan papa tak bwk kain pelikat dia.Dr pon usik2 die..kakak mama siap usik takot ekhram je yg kena bersalin ni,seb baik ade janggut.hihi..

12.15am : Pakar bius,Dr Ikram datang nak bagi epidural.Nama dr sama ngan nama Papa tu :)
Baik je doc ni,ngan soft spoken die.Dia siap terangkan epidural ni bagus utk mama2 yg tgh sakit bersalin sbb dpt kurgkan rase sakit.Side effect tu senarnya takde ponn kalo dibuat ngan betul..
Kalo yg ade efek cam sakit belakang ke ape tu maybe dibuat oleh org2 yg tak pakar mcm dr pelatih yg baru nak blaja try & error camtu.Tgk je jarum suntikan tu mama dah seram dah,teros hug papa.Seb baik dia injek kat belakang so mama tak nampak time Dr cucuk tuu..so sepanjang dr nak bgi epidural tu,Papa jadik mangsa pautan la,berpeluh2 oke.Dahla time tu ade org seblah bilik meraung2 mcm org gile nak beranak.Rasenya 1 spital bley dengo jeritan dia..takot gile dahla tgh malam kan! rupe-rupenya ade org afgan mana tah,deliver baby boy berat 3.8kg,langsung tak koyak & tak jahit Dr fatimah tu kata.OMG!

U all yg nak bersalin tu jgn jerit meraung2 yea,better baca selawat or apa2 ayat quran.
Tu lagi boley ilangkan saket :)

Then pas je epidural tu Mama cam lega la,kebas je dari pinggang ke kaki.Saket dah berkurangan.
Dr Fatimah kata die jangka kul 5 pagi ni musti dah bukak 10cm sebab dia dah masukkan obat cepatka bukaan tuu..Dia nak pecahkan waterbag,skali dah pecah sendiri.Pastu Dr soh Papa balek bilik tido dulu,haiyaa mase ni mama sedihla sbb sorg2 kat bilik bersalin tu.Siap sms2 ngan kwn2 baik mama time tuu..

3.30am : Sakit tak bleh blah datang lagi mengganggu mama yg baru nak lena.Siyes penat gile kan seharian dah menanggung saket. Saket gile time nie,tak bole nak explain la saketnya..bile tiap kali saket tu dtg mama paut katil sbb papa takde time tu.Dia cam saket nak poo poo tapi 88x agi saket la [ ni bkn nak takotkan u all yg nak bersalin yea]. Pastu teros nurse cek,sekali da 8 cm daaa..wah cepat betul! patot saket nak mati dah time tuuu..Terus Nurse panggil Dr Fatimah yg da siap2 ngan baju plastik die tuuu.Dr soh nurse panggil papa kat bilik sbb proses bersalin nak mule dah.


3.40am: Papa sampai seblah mama ngan mata merah mengantok,papa kata die tak pat tido terkenangkan mama yg tgh saket.Syian papa! sama-samala kite rasai susah payah kan pa..

Pastu Nurse ikat kaki mama kat palang tu,bile rase saket cam nak poo poo die soh push.Mase ni Dr Fatimah dok dpn mama dibantu bbrp orang nurse & bidan.
Bidan tula yg guide camana nak teran seme,separuh nyawa mama push oke tapi tak kuar kuar.
Sampai air 1 jug abes,bayangkanla camana.Papa la tukang suapkan air kat mama guna straw time tuu..Tiap kali tu dia bagi kata2 semangat kat mama, "huney bolehh,push kuat2 demi qiestina" sambil die pon baca Doa nabi yunus tu ngan segala ayat quran la.
Berpeluh2 mama time tu,basah baju mama.Tiap kali tu Papa lap2 dahi mama sambil pegang kuat tgn mama.Papa kata kalo nak terajang die time tu pon takpe,die rela.hihi..

Thank u sayang..
tak terbayangkan kalo Papa takde dcc time2 kritikal mcm tu..

** Memang sangat penting kehadiran suami disisi saat2 ingin melahirkan baby ye..dialah penguat semangat,dahla mama ni penakot,hihi **


5.00am = Dah 1 jam 1/2 try push tapi baby tak mo kuar,Dr kata tak rase lagi tinge or rambut baby.Mase tu tgn Dr dah rodok2 mama punye tutttt,lantakla dah tak maluw ape dah time tu,mmg terkangkang depan die la kan.Penat gile mama push,sudahnye Dr kata tak boley tggu lagi ni heartbeart baby dah low,so kena go for emergency c-sect.Masetu mama dah sedey + frust gile oke.Mama dah sedaya upaya cube nak normal tapi dah ketentuan agaknye Qies nak kuar lalu tingkap. Teros dalam kesakitan yg maha teramat tu Dr mintak sign nak c-sect.Mase tu Papa pon dah sedey gile,nampak die nanes time tu..Mama tau die risau gile mama ngan baby.

5.30am = Kena sorong masuk Operation theatre yg paling ku takuti itu,teros Dr Ikram bius2 & seme nurse tukakan baju & buat ape yg patot.Dr Fatimah mule nak belah pewot mama time tu..huwaa mama dah tak rase ape dah,pk time tu asal baby selamat suda.Mase tu cam mamai2 sebab dah sgt kepenatan,pastu Dr pakaikan topeng tu teros cam tak ingat ape tah.Rase cam kat alam khayalan je time tu..
Papa time tu dah nanes2 kat luar bilik & hanya berdoa mama & baby selamat.
Punyela saspen die time tu...



6.13am = Lahirlah puteri kami yg syomel lemak berkrim disukai ramai ni ke dunia.. Die nak 5 September juge rupenya.
Sebab mama mamai time tu,tak patla hug Qies cam mama2 yg bersalin normal :(


Begitula story mory bersalinkan Eryssa Qiestina ye kawan kawan.
Panjang lebar,hope jgnla takot nak preggy / bersalin pulak.
24 jam bertarung nyawa,berharap dapat normal sekali kena belah pewot daa.
2-2 rase sakit tuuu..
Ape nak buat,redha saja..Allah lebih tahu ape yg terbaik utk kite hambanya kan :)


Biarpon saket gile i tell u,tapi mama happy sebab akhirnye mama dah ade zuriat darah daging pewaris takhta [ ade ke harta? lol] sendiri.
Pengalaman bersalin ni nikmat senarnye,rugi ahh kalo tak rase nikmat bersalin sbb tu kurniaan utk setiap wanita.[ just my 2cent opinion,jgn ade sape2 terasa yea :)]
Takpe besar pahalanye melahirkan anak :)
Tiap 1 urat yg saket Allah janjikan kite pahala haji mabrur,insya allah.

Mama rase indah sangat kenangan melahirkan Qiestina neh biar byk gile ujianye.
Ngan berkampung kat wad 4 hari,dah mcm umah sendiri dibuatnye.
Papa pon kata mcm tu,bile kami kenang semula musti rase taching semacam jea.
:)


Hmm citer pasal pengalaman bersalin neh,bahagian masing2 sebenarnya.
Ade yg payah gile,ade yg senang je tapi saket mmgla saket.

hihi ni pon rase berdenyut2 kat tempat kena belah tu,agaknye mama melasak jalan jalan dukung Qies yg dah 4kg tuu.
Kena banyak rest tp Qies skrg asek nak bergomol2 je ngan mama,nak dukung2.
Sabau jela kan =)



Flashback sweet moment,



Anugerah terindah mama sebaik lalu tingkap =P




Ni pestime mama tgk Qies,booolat kan muke die.
Syian dia nanes mase ni mama tak pat hug die sbb mama tgh saket taleh bgn.

lama2 muke die jadik kecik & now dah bam bam sbb kuat num ucu :)





Ok doke,Qies dah mule cranky tuuu.
Die jeles betul mama main lappy neh,nak main ngan die pulak.
Daa,sampai jupe lagi =)

37 comments:

Kika Mohamad said...

i dulu pun ade cadang nak bersalin kat sane .. diorg kate doc tu baik .. bace dkt forum susu ibu ;)
last2 bersalin dkt kpmc puchong .. wah mencabar ye mama qish ;)

Marsha~ said...

tudiaaaa... takut pulak nak beranak lagi ni..... huhuhuhu

Anonymous said...

salam kak yat,
saya ni silent reader yg slalu baca blog kak yat a.k.a peminat citer2 life kak yat.. (bukan mak enon tau)..

nak tanya.. kak yat ms cuba nak deliver normal tu Dr. lum sempat gunting lagi kan.. sbb ada gak fren saya yg kena gunting tp at last c-sect.. sian gak fren saya tu kena berpantang atas/bawah.. huhu..

Nur Hidayah said...

eerr...rase nk nanes r bce cte nie..takot pon ader..huhu..

Mrs. Amie said...

hihii.. i pun tak tahan bab seluk menyeluk nie.. benci betul..kalau ingat blik, tak sanggup rasanya nak ulang lagi..hii..

Alhamdulillah, Qies pun sihat...happykan dpt baby?

Take care dear!

Mama Qiestina said...

kika,

yups Dr Fatimah tu mmg nice sangat2.
I mmg rekmen dia kalo kwn2 nak cek up ke bersalin kat An nur :)
Dia very professional & so soft spoken,kite tgh sakit ni bole ilang rase sakit bile die rawat.ahahaha..

Sampaikan i slalu ckp ngan Qies "nanti dah beso jadik Doktor sakit puan cam Dr fatimah yeea" hihi..boley ke?

yea mencabar tp sweet =)

Mama Qiestina said...

Marsha,

ala jgnla takottt..dulu mase u bersalinkan qila senang je kan :)

i doakan mudah u bersalin yeaa.

Mama Qiestina said...

anon,

ahahhahaa lawak mak enon la pulak :P

hmm seb baik DR fatimah yg very the profesional itu tak gunting tuuutt haku..kalo tak atas bawah la robekkk.
jadiknye maseh "ketat" ye :)
[ ini bkn 18sx taw].

Mama Qiestina said...

dayah,

ahahahaha nanes jgn tak nanes.

camtula mak kita susah payah lahirkan kita,so hargaila ibu :)

Mama Qiestina said...

amie,

tula bab seluk i plg menciii.
pedih + ngilu gile okkke.
tapi kena gak sbb kalo tak camana nak tau dah nak bersalin lum :)

betul2,kalo kenang part saket rase serik jeaaa,tapi nak la juga baby boi pasni..hihi.

yea sgt besh ade baby!

Suliana said...

haha..bagus ko xserik lagi..aku plak risau nak beranak lagi caneni..pregnt ok, nak beranak tu yg seksa wei..nnti tgu cite entry aku plak..hehe

f a i z a h 's said...

Salam yat...

Cam takot ja cite yat tuh...mmg masing2 dgn pengalaman melahirkan yg berbeza...sy baru ja preggy nk masuk 9minggu..da mcm cuak la pulok dgn cite neh..dahla skrg tgh mabuk2 yg dahsat...nti nk bersalin lakss... ya allah...harap2 dimudahkan sgalanya... ameen

busyuksayang said...

kesakitan akan hilang sebaik saja terlihat wajah si comel :)

pengalaman tue sgt berharga & tak ternilai kan...saya pun tak sabar nak lalui semua tue...minta2 dipermudahkan segala2nya...

take care laling & peluk cium utk qiestina :)

ez@ said...

Best la pngalamn kak yat...cayer x za nangis time baca entry nih...tetiba terkenang kan nasib sendiri bila nk deliver baby nanti..takut2 b atas kpl time tu...beruntung kak yat suami di cc....

masrina said...

salam..ai..

sy ni kwn kpd ajib n baini..slalu gak singgah kt akak punya blog nih..ms kak yat kawen ritu pun sy attend gak..
kisah kiter cam sama..cuma bezanya sy berjaya beranak normal..Alhamdulillah..3 hari gak tunggu jalan bukak..last2 induce je, but no epidural..selamat berpantang ye..kater org, kalu c-set nih lagik teruk n longer period kiter kena pantang..bertahun2 gak la..so, akak beware ngan mknan yg bisa2 wpun dah habis 40 ar bpantang..k..

Mama Qiestina said...

faizah,

dun wori dear..banyakkan baca quran & doa mintak dipermudahkan.tak kesahla normal ke c sect asalkan baby selamat :)

tahniah ye on ur pregnancy,take care baby...makan yg berkasiat oke.

Mama Qiestina said...

busyuk,

betul tu sakit bersalin tula nikmat utk tiap wanita :)

tak kesahlah sakit asal dapat pelok buah hati darah daging sndri.

i pray for u yeahhh..
yg dalam womb tu boley wat boipren ke kawan qiess?

HaninFarshid said...

hanin pun c-section....tapi hanin cucuk half sedar...so boleh ler borak2 with farshid and tengok and peluk kyra after lahirkan dier....yups! walaupun sakit and penat....biler tengok kyra terus hilang semua sakit tu...seronok je tengok muka innocent dier :)semua orang pelik..hanin leh jalan-jalan...gerak2....and ketawa2 after operation...alhamdulillah...sakit hanin tak lama...rasa nak tambah lagi sorang adalah... ;)

anyway, happy 1 month qistina :) hope jadi anak yang solehah untuk mama and papa :)

take care...

Mama Qiestina said...

eza,

aduila haiii jgnla nanes dear :)

mmg taching kalo tingat time bersalin tuu..abg ekhram pon cakap yg sama.kak yat kalo tgk gambo time tgh saket nak bersalin tu tatau napa murah je airmata,cam terharu sebak segala la..hihi..

abg ekhram mmg adjust baik punye time akak bersalin dia cuti,tp time preggy sebulan je dia ade dcc..time tu mabok sorg2 la sbb nak cuti lama time skrg ni.

takpa,nanti time eza soh hubby cuti gakk,mmg sgt pntg sokongan hubby time2 kite sakit tu dik..

Ena Mazly said...

Lain orang, lain pengalamannya Yat..Tak kisah lah normalor c-sec, yang penting dua-dua selamat dan sihat.

treasurekeeper said...

salam yat...

panjang nye entry bersalin nih...

nanti qiestina dah besar sikit boleh baca, soh dia baca ni supaya dia appreciate pengorbanan mama dia ni ha..betul tak?

tp bila kita dah jadi ibu, kita lebih appreciate mak kita kan??

-hajar

Mama Qiestina said...

hanin,

whoa kagumla hanin bole gelak2 bangun seme after bedahhh :)
yat kan rase nak terburai pewot..day 2 baru bole jalan2 ckit,tu pon after kena cabar ngan 1 mak bidan laser ni..pastu mmg yat haramkan la sapa2 buat lawak sbb taleh nak gelak..sakit gile perot.

hanin dulu lama tak br baek luke tuu?
hanin makan ape ek pjg pantang??
yat til now rase cam ngilu2 pedih agila..

Mama Qiestina said...

kak ena,

betulll..tak kesahla bedah ke normal..asal baby selamat itu suda buat hati berbunga2 bahagia..

bile kak ena nak tmbh sorg agi?
abg sayang tgh ade tuuu..cargass!

Mama Qiestina said...

hajar,

hahahha betul2 i nak qies baca blog mama dia ni,dari mule bercinta ngan papa dia dah ade segala story dalam ni :)

betul tu hajar,after bersalin buat i lbh appreciate my mum..hubby pon kata die lbh syg kat mak & lbh sayang kat mama qiestina ni..hihi..baru suami2 ni sedar kan betapa besar pengorbanan isteri2 lahirkan zuriat derang :)

hajar bile lak nak story...
nak gak baca!

Mama Qiestina said...

mas,

oh kawan ajib & baini yeee???
sowi ye maybe akak tak perasan awak dtg wedding kami aritu :)

bolela kita share2 mama's story pasni yeaa.

Encem la adam khalish :)
nak kawan2 boleyyyy..

btw jemputla dtg majlis akikah anak kak yat & anak ajib baini sekali 18 okt ni kat kluang..

mamaelly said...

yat...aku lagi kelakar...sakit nak bersalin yg aku rasa semalamam mmg aku ingat sakit nak sembelit.ye la..baru 6 bln mana aku tau nak bersalin dah.3 kali p toilet...yg last skali aku masuk toilet aku siap meneran lagi sbb geram nape poo poo tak nak kuar kuar gak.aku siap boleh bukak tutup tin bubur segera tu lagi nak wat bekpes...pastu bila aku tetiba sakit yg amat sampai duduk tak kene...diri macam ada benda nak jatuh..aku raba2 sampai terasa cam kepala baby n bila dengar laki aku jerit " kepala baby kepala baby..." kelam kabut p spital..rupanya jalan dah bukak penuh.kene marah aku ngan doktor..nasib baik tak tercicir...dah nak wat cam mane...mana nak tau nak bersalin.hahahah....

nasib baik la arwah anak2 aku tu mudah kan aku.2 kali push dua2 keluar...ermmm tp tak serik kot nak bersalin lagi..hehe

NURUL said...

mama qiestina, boleh tak nak tahu bape harga yg pihak hosp an nur charges?

leh bgtahu detail tak kalu tahu lah.

utk price normal dan c-section juga. juga utk charges harga epedural dan sebagainya. thanks mama qiestina.

Mama Qiestina said...

za,

ahahahaha tula mudah gile bahagian ko kan :) kalola aku sesenang ko..aduii beshnya la.Ni saket contraction tu siyes cam nak matila kan..tapi aku pon tak serik..dah tgk moke si comels rase worth it la mabok + sakit beranak tu seme :)

ko usaha lagi yeaa.
usaha tgga kejayaaan gitu.

weh kalo ko alik kluang,dtgla aku wat akikah anak aku 18 okt ni..

Mama Qiestina said...

Nurul,

alamak kena reveal ke berapa kena caj bersalin kan Qies :)

oke hope reader yg lain tak salah paham ingat yat ni show off ke ape yekk..pasal bersalin aritu mmg from poket papa qies la,company tak kaver langsung..

Hmm kalo normal delivery bilik single sy kena 1590 aritu,complete package la tuu.Ngan baby dapat injek vitamin K,BCG & nursery jagakan baby plus caj Paed sekali.Makan 3 kali sehari..sedap woo lauk dia :P
Bilik beso ade tv,toilet luas..
bilik tu bole suka suki hubby or family nak temankan tido..hihi.
yg penting akak pilih an-nur sbb reputasi dia & islamic..sepanjang mase al quran dlm ward =)

Kak yat sebab emergency c-sect so kosnya nurul bole imagine kot..
lebey kurg hantaran kawen daaa..
tapi tu pon kire ok lagi compare ngan KPJ punye specialist or Colombia.Akak kena dekat 7K..tapi sbb emergency.Kalo mmg dari awal dah tau mmg c-sect dalam 5500 je stay 3 hari 2 malam.Gynae pulak Dr fatimah yg sgt besh,so soft spoken & mmg akak plan kalo nak beranak ke 2 nanti mmg ngan dia lagi la.
Dah jatuh "chenta" oke..hihi.

Epidural tu tak mahal mana,dalam 350 je kat annur.Siap nagn pakar bius yg top lagi,Dr ikram tu penah masuk Pa & ma..die buat pon ok & sgtlah baik orgnya :)

Bile nurul bersalin?
Mmg nak bersalin kat annur jugak yea?

emas_juita said...

salam...dah penah tegur tapi jarang bagi komen
besarnye kudrat seorang wanita kan..... ;)))

farah ariff said...

congrats again yat..
bile baca yat nye entry tringat masa deliver iman nk dekat 1 thn lalu (cepatnye masa berlalu).
selamat la lalu pintu hehehe
tapi tu la kan time sakit dia xleh nk cakap
i x amik epidural just injection biasa dan gas penenang ( tenang ke?!!) lol

.ArianiAizat. said...

seronoknya bc pengalaman k.yat :)

effizwaN said...

salam kenalan kak yat...
congrate dapat baby yg sgt syomel n moolat...^^

Mama Qiestina said...

emas,

betuk betul betul...
gitula kuatnye seorg pompuan..lelaki pon tak bleh nak face sakit beranak ni..heheheh :)

Mama Qiestina said...

farah,

tula kan saket contraction tula mmg tak bleh la..rase nak mati je,pinggang nak putus..kuar je si kenit ilang dah seme..saket pon berbaloi baloi gitu =)

Mama Qiestina said...

nanie..

ahahahhaa org baru kawen amacam???

ade beraaannn mau bersalin?
besh oke :P

Mama Qiestina said...

effy,

shalam kenal jugeeeeee :D
thanks yaaa..Qies montot die kembang semangkuk dah org asek puji syomel jee..

btw,thanks for came here,dear..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails