yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, October 13, 2009

First time bawak Qies tgk peranten ~

Saturday aritu, pestime mama kuar bawak Qies g wedding kat umah jiran we all neh.
Papa tak ikot sebab die still kat PD aritu,so Qies g ngan mama,Atok,Nenek & Mak Cu die.
Mama pon gamble je g padahal tak abes agi pantang.
Ahhh busanla,lagipon Hani dah jemput mama,wajibla kena g kan :)
[ alasan] :)

Mama risaula gak kan kat tempat sesak + panas camtu Qies nanes.
Maklumla die tak penah agi g tempat crowd camtu.
Musti tak selesa sebab akan digomol2 ramai org.
Sekali upernya sangkaan mama tu meleset same sekali,die sangat well behave aritu.
Bunyi lagu memekak camana pon dia syedap je tido kat pangkuan mama or nenek die.
Dekat 2 jam kat sane,2 jam la die syok titon.
hihi..gud girl anak mama..
Hope time majlis akikah die weekend ni,dia pon baik cam ni.

Mama pakaikan Qies baju gaun yg syomel ngan headband die.
Cam besela si techik ni jadik perhatian ramai,kalahkan peranten =P
Ngan mama pon jadik perhatian juge sbb still dlm pantang agi kan dah kuar umah.ahaha.
Dahla terserempak mak bidan yg urut mama aritu,adoyai.
Seb baik tak kena cubit ngan Wak yah tu,siap die pelawa mamam agi.
Tapi sbb mama still dlm pantang die kasi mamam bubur pulut itam je..
Boleyla!
Lauk aritu mcm2 ado..sedap2 la haiiii.
Ade ikan keli sambal fav mama tuuu,tp sayangnye mama tumpang tgk jela taleh mamam.
Mak kata jgn carik nahas makan ikan berbisa.
Okla tahan,sabo yat..

Oh lupe lak nak kenalkan peranten..
Hani & Khairul ni anak jiran mama la..
Abang si Hani ni dulu kire bestpren mama jugakla [ hazli],slalu merempit..opsss naik beskal sama2 time g skool dulu.
Kire cam awie ngan erra la,wahahhahaha.wah gitu!
Papa kalo baca ni jgn jeles yea.Takde maknanye..
Dah lama amat tak jupe kwn2 skool termasuk mamat ni walo sekampung,maklumla masing2 kat utara selatan timur barat kan.
Mama pon since study kat UPM dah nomad sana sini.
So tgk alamak budak2 kampung dah beso beso encem cun semenya.

Wedding aritu tema pink + biru.
Mmg syantekk la kan.
kebetulan kami sefamily cam ikot kaler tema,seme maroon gitu.
Qies pon apalagi mustila karer pinky.hihi.

Ok doke,tak sahla kalo takde gegambo menarek tertarek kat entry yat.ehehe.
Seme gegambo dicaptured by adik yg gedix juge abahku yg semakin pandai menggunakan DSLR.Cayalahhh!
Nanti gambo Akikah Qies boley hamek lagi syantekk ye =)



Qies ngan mama,tak lengkap happy family sebab Papa tak ikot.
Budak musyuk masham syok tido tak kesahla panas ke bising..


Pestime si Qies ikot mama g wedding,syokkk je die tido :)
Besh ye ramai2 org..

Ramai kata mama dah kuwus,ye keee?



Qies with nenek & her mak ucu,still nak titon gakkk.
Siap tgn tutup muke tu..maluw la kunun.hhehehe.



Si Cucu Sorga kesayangan Atok & Nenek.
Qies nak balek Putrajaya dah next week ni insya allah.
Atok ngan nenek jgn nanes windu Qies ye!
[maklum dah sebulan lebey menggomol Qies hari2 kat kluang ni]



The bride & groom.
Congratulation & welkam to the club!
Besh kan kawen =P




Mak Ucu Qies yg gedix nak naik pelamin.
Jgn gade gade,SPM around the corner adik sayang oiiyyy!



Alamak mama kantoi la pulak jalan2 dlm pantang neh..
Tu tudung ungu tula bidan terhebat tuu,saket patah tulang pon die bole ubatkan..
Seb baik wak yah tu sporting,kalo tak harus gwe kena khutbah aritu.hehheehhe.
Okla kan,dah 35 hari pon bersalin..agagagagagaga.



Menu wedding pon terhebat gak,macam2 ado.
Adela 10 lauk kot..ikan keli,sambal belacan,ayam goweng + ntah apelagi mama wat tak nampak sebab taleh mamam..
Tahan napsu sebab mau sehat & kuwus cepat =P



Ha nila kapel cam awie ngan erra time skola dulu..Opsss.
[ mati haku awek si hazli baca entry nehhh,kenyataan berai mati..hiks].
Die pon seprais la hai tgk haku dah ade baby girl yg syomellll.
Eko cepat cketttt join club yea incik hazli...beshh wooo kawen + ade baby ni!


Beshla hai bawak Qies tgk peranten,die dilayan kalahkan peranten.
Siap mama di payungkan la kan.
Baby mana leh kena panas kan,nanti die domam..


Oh yea aritu gak pasangan peranten baru tu siap kiss anak manje mama neh.
Mau amik berkat :D
tapi mama lupe lak nak mintak bedak peranten..takotla kan Qies kena sawan peranten.
Tapi alhamdulillah Qies sehat walafiat je.

Qies kena gomol2 ngan peranten..semoga cepatla hani memboncet pasni yea..
Amin...



Dan....

"Peranten" tak bleh blah dihati mama...



Budak bam bam yg baik tak meragam tak cranky..asek titon je kat majlis kawen yg maha bising,panas & extravaganza itew.
Bagus,gud girl die bole dibawak majlis.
Ni mama & Papa lagi shayaaang kat die ni =)
Mwahhh!


Nanti mama & Papa bawak Qies jalan jalan cari mamam + sopeng + g zoo tgk animal pulak ye shayang.
Tggu Qies beso ckit nanti ye darling..

Wokeyla,ade projek "potong kuku" si techik pulak ni.
Die tgh tido ni baru senang nak buat projek kejakan die.
[ takot gak senarnye nak potong kuku die yg very the syomel tuu,tapi kena gak buat].
Kemain lagi si techik tu syok tido dalam pelukkan Papa die.
Melepas rindu yea shayang :)
Papa pon baru sampai petang semalam,tak lepas menggomol anak dara kesayangan die.
Macam dah 3 mth tak jupe je gaya.hehhehehe.

Ok doke,have a nice day =)



29 comments:

emas_juita said...

kalau betul2 3 month tak jupe nanti cane tu yat?xpe2 demi rezeki...

w|cKa` said...

best la kak yat.. pas besalin pon badan maintain je.. still leh pakai baju2 b4 preggy..

Mama Qiestina said...

juita,

tula tak pat bayangkan lagi 3 mth papa berjauhan ngan Qies.hope qies well behave la,dia paham papa die work & mama die kena jaga die sorg2.

Mama pon work juge demi cari rezeki utk dia :)

Mama Qiestina said...

izan,

aahahaha tula penangan mabok teruk sepanjang preggy.akak naik cume 10kg dari zaman tak peknen,tu pon berat baby,air ketuban & uri kot..
then now lost 13 kg dah sbb penat jaga qies,tak cukup titon seme :)

kamu pon bole nanti..
asal pantang betul2.kak yat ni pantang so so je,byk ngelat.hihi.

Marsha~ said...

takpe... csec boleh je nak kuar jalan2 walau tak habis pantang sbb bawah tu tak luka.. tp kalau bersalin biasa, jgn harap... terbukak jahitan nanti.. huhuhuhu..

mamaelly said...

wahahahahah aku aritu lagi..baru 2 mgu pantang dah sampai kedai runcit...alasan nak beli shampoo..kalau kirim kat ayah..ayah tak tau..hahahah padahal nak berjalan2..amek ko..kantoi ngan makcik2 kampung abih kene membebel...ari yg ke 30++ aku p minum kopi railway..pakai jeans..lagi la kene bebel...hahahaha mak mak zaman skang...

eh khairul mane ek..cam tak perasan plak..

busyuksayang said...

wah!!! sedap jer qies tido ya...comel jer...muahssss

Anonymous said...

hello there..i nak tanya..kat mana u beli headband qies tuh???...

Anonymous said...

hello there..i nak tanya..kat mana u beli headband qies tuh???...

AIRA HANIZA said...

hello there...i nak tumpnag tanya..Kat mana u beli headband mcm qies pakai tuh???...so cute!!!

Mama Qiestina said...

Marsha,

tula gatai je kaki nak kuar..then bole pulak mak ajak g kenduri tawen anak jiran..apalagi..hahaha.dah lama kena kurung kan :)

Itula mak pon kata gitu,die kata kalo ko beranak normal bawah berjahit jgn harapla ko nak jalan laju2 mcm ni..kepit2 je.tapi cser seksa tang lain,bile batuk ke gelak pewot rase nak terburai..lmbt baek pulak tuu.
kalo bole normal,go to normal la..
czer payah jaga.

Mama Qiestina said...

za,

adoi tula mak mak moden kan...
pantang sap sap soiii jekkk.
Tula mak aku bebel tak hengat hari2 soh aku bertungku,berstoking sme.Dia kata kang dah tua badan sakit sini sana..adoiiilah hai.

Part stokin tu aku ok agik..part ari2 makan ikan rebus tu naik kembang tokak den ni hah.seb baik now die kasik dah makan ayam..hihi.
Pastu pedas2 segala tak bleh sebab qies kan menyusu..sabau jela.berkorban demi anak kan :)

Mama Qiestina said...

busyuk,

tula kat umah org baekkk je dia,sampai umah kami siapppp..menyanyi lalalalalala nak dukung jeee.

.ArianiAizat. said...

kalo toa k.yat larat jejalan tym pantang,dah lama nani paksa dtg kenduri nani aritu..hihi =p

Mama Qiestina said...

anon & aira..

oh ade gak org berkenan kat headband Qies yeaa :)

Beli kat butik anakku..macam2 pesen adooo.rega rm 12.90 je..kalo nak lagi vogue d vass kat lovely lace baby lagi cumils2..tapi rega pon cumil gak :)

Mama Qiestina said...

nanie..

wakakkkaka time nani kawin tu akak baru brp hari jeee sayang oyyy.tapi kalo ikot hati nak gak g jalan2 time tuu..hihi.

busan oke dok umah saja,seb baik ade qies utk digomol & berokben bole main2 tenet.

-3p4- said...

aloh3.....senyap nye qies kat rumah penganten yg bising2 tu kan?cute gile.
leh pulak dia tido gitu...muzik agaknye dia pikir bising2 tu..

Mama Qiestina said...

3p4,

aik nama apa daa? :P

ha'ah tula sapal,tak sangka die baik je tak nanes rimas2 ke bising2 macam tu..siap bawak susu dia tak minum ponn :)

tula agaknye dr dalam pewot mama dah biasakan dia bising2 sora tv or papa bersorak tgk bola :)

cik mas said...

sangat comel gambar qies kat header tu. ish.. tak sabarla kami nk ber3 jua.. :D

Mama Qiestina said...

kak mas,

hehe tu gambo terbaek dari ladang yat captured semalammm...kebetulan dpt snap dia senyummmm..mmg gile amik gambo die je now.

sabo kak mas,x lama agi je je kn kwn qies kuar..amin..

mamaelly said...

yat...aku jadi tak sabar plak bila tengok si qies nie...hehehe tak sabar nak menggomol baby

AIRA HANIZA said...

TQ mama qies...I suka yg qies pakai tuh sebab dia lebar....Nanti boleh la i check it out kat Anakku...TQ again

Mama Qiestina said...

elly,

sabo agi 8 mth ko bulrh gomol puas3 anak ko yeee..kotla gegurl lagila habes wit ko nak melaramkan dia nag gaun syantekkkk :D kumpul wit dari skrg la gamaknye yeee..ade anak ni asek nak sopeng brg anak jee..pastu siap sediala tak cukup titon smpi aku kuwus semulajadi takyah p slimworld nyah..

Mama Qiestina said...

aira,

hmm small matter :)
btw i pon nak tye mana u beli baby cot yg putih tuuu..i kenan sgt cari2 tak jupe..& berapa reganye eyh?

ctm-cak'on said...

alahai, tomeinye qies, geram3x...

cmne la qies bpisah dgn papa qies 3bln nnt? akasyah meragam gak mule2 bpisah coz sllu die 'bau' daddy die, ubatnya daddy die tgglkn baju yg x basuh lg, sy wat selimut kat akasyah utk 1week, lps dr tu dh x de ape2 akasyah ok la plak, kot sbb die kecik lg x taw ape2 kot berjauhan dgn daddy die(32hari), ek3x...

akak start la rakam segala aktiviti papa qies dgn qies n akak, itu le ubat indu yg sy wat utk daddy akasyah 4bln x dpt jmpe kami 2 beranak nieh, alhamdulillah mmg tu la ubat hubby die ckp lau indu kami 2 beranak...

peluk cium wat qies yg bam bam ;)

ARIBA said...

alalala...sweet sangat...;-)

AIRA HANIZA said...

Babycot tu i beli kat baby jaya (www.babyjaya.com)...RM599...Tapi ni yang saiz kecik 28" by 48"...Zara ni tido agak lasak..Kena selalu pantau, tangan or kaki dia selalu terkeluar kat celah2 palang cot tuh...Sebab tuh i beli cot yang kayu penuh kat head and foot dia...

Mama Qiestina said...

ariba,

thank u :)

ur ayra pon sgt syomelll.
btw salam kenal..i link kan u ok.

Mama Qiestina said...

aira haniza,

owh baby jaya yg kat damansara tu ekk?

oke i will terjah that shop after balek putrajaya bile dah abes confinement ni nanti..

tq for the info mama iryssa :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails