yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, October 15, 2009

Owh beshnya dapat kuar sopeng sambil berlovey dovie ngan Papa =)~

Hari yg gelap kini jadik terang..
lallalalalalalala~!

Ape motif da update blog subuh subuh?
Hehhehe saje je mama nak share citer besh ngan u all subuh2 syafie ni.
Ntah since Qies lahir subuh,die pon slalu bangun nak susu subuh2.
Malam tadi ntah nape die cranky tamoo titon,sudahnye mama bedung die baru titon kul 12 malam sambil mama papa layan citer sundel bolong yg sheraaaaaam itew.
So ni die tgh main2 kat playmat die,time mama bejimba online pulak yea.
Shayang dok dendiam main toy mama beli tu yea :D

Semalam mama dapat kuar sopeng nagn papa,tu yg beshnye u all :)
[ hek ele dapat kuar pon kecoh kan =P].
Yelah lama beb tak pat jejak sopeng komplex apatah lagi nak ukur mall.
Niat asalnye nak cari deco for utk Majlis Akikah Qies,nak order fresh flower la carik doorgift la.
Then dah alang alang tuuu,mama kecek2 la kat Papa nak g Kluang Mall yg baru bukak itew.
Seb baik Papa kasik ikot,yela mama dah 40 hari pon pantang.
So far nampak cam dah gagah berjalan,insya allah.

Si techik manje mama,terpaksa mama tinggalkan ngan nenek die sbb takotla nak bawak baby jalan2 di musim H1N1 ni plus stroller pon takde lagi.
So mama kuar ngan Papa berdua lebey baikla mcm berchenta gitu.
Time kasheh Qies bagi can mama & Papa berlovey dovie =)
Mama dah upah manyak barang2 mama belikan Qies kan?
Nanti kat Putrajaya dah tak bole nak tinggalkan die sbb sape pulak nak jaga.
Ke antie Eyta nak jaga?? lol.
[ ade berannn basuh poo poo Qies yg wangi antie taaa??]


Bile dah dapat jejak Kluang Mall,apalagi aktiviti merabakkan poket Papa & Poket sndri pon bermula la kan..
Tapi dah jadik mama ni,asek asek teringat anak bile kuar berdua tu.
Dalam keta citer pasal Qies ngan Papa,dah sampai mall citer lagi pasai Qies.
Senang citer kuar 4 jam je,hati mama & papa tetap teringat Qies.
Terfikir nanes ke die,carik2 mama ke Qies?
Kejap2 kol Nenek Qies tanya Qies camana.
Nenek kata die nanes cranky gak,teros mama cepat2 sopeng then ajak Papa alek.
Macam ni perasaan mama-mama bile tinggalkan si techik yea.
Camanalah bile mama dah naik keja nanti,mau drama airmata kot mama Qies ni.
[mama kot yg gembeng lebey dari Qies ;P]
Tapi mama kena work jugak sayang.
nak belikan sayang macam2,nak saving nti sayang nak skola seme :)

Anak mama gud girl kan..


Seblom tinggalkan si techik,kena dodoi2 n tidokan die dulu :)


yea jangan jeles kawan kawan,saye dah bole pakai balek jeans saye before zaman preggy aritu :)
Berkat penat menjaga Qies,tak cukup tido la ni..hihi.


lalalallalalalala..dah lama tak kuar meronggeng berdua,skali dapat kuar apalagi shalalalalalalala..
Time kasheh Papa kasik mama ikot =)
Dan time kasheh jugak Kat Qies shayang sbb bagi can kat mama papa berlovey dovey.hihi.

Papa kat belakang tu pilihkan bag beso,die kata senang mama nak letak pampes,susu & baju Qies seme.Dah kena simpan dah handbag kicik mama sbb dah ade "handbag" syomel tu.Duh!
Mama nak diaper bag simple dimple la papa!!!



Papa ajak mama mamam lunch kat KLUANG STATION yg femes itew.
Ni kat cawangan baru sebelah Kluang Parade tu.
Yg cawangan lama kat stesen ketapi tu sekali je mama g ngan Papa time photoshot wedding aritu.
Kedai dia nampak Classic jek,ala ala kayu buruk gitu.

Papa kasik mama mamam nasik ayam je,tu pon sambal die papa tak kasik sentuh sbb takot Qies sakit pewot sbb Qies kan nenen mama,so baikla papa,mama menurut perintah :)
Mule nak try nasik lemak die,Papa kata sedap gile tapi mengenangkan mama big no no to pedas so makan nasik ayam ngan kopi panas jela.[ikotkan hati nak ais,ais tapi pantang harus diikut,nanti Qies kembong mama gak yg tak tido malam].

Oh yea nak promote ckit kluang station ni,kalo kat KL cawangan die ade kat OU ngan Tesco ampang tak silap.
Menu special die kopi yg kaw2 tu ngan roti bakar la.
Mmg marbles sehh..
Pastu macam2 adola,korang g lah try =)



Sekali kat seblah Kluang station ade butik Fiffy baru bukak daa [Hawa, Sue & Kak Alina pls take note ha].
Mama apalagi Sopeng baju Qies la kan :)
Mmg niat hati nak cari baju lubang2 utk Qies,almaklum cuaca panas gile skrg ni.
Qies nanes je kalo pakai baju tebal2,die rimas.
Apelagi mama jadi membership fiffy teros la,aritu dah join anakku.Pasni nak join mothercare pulak boley papa??
Mama beli 3 helai baju lubang2 yg syomel,utk baby gurl mmg byk gile la pilihan.
Pastu belikan Qies soft toy yg mcm rattle tu,ade bunyik2.
Si techik tu dah mule pandai nak main2 skrg ni..



Dan bile sampai Kluang Mall,mama beli barang2 mama termasuk kasut [ aritu time preggy dah saiz 9,now kena back to saiz 7 balek ;)] & kalo balek Kluang mama mesti beli kasut cap cartino sonea.Ntah mmg i lioke sejak zaman skola dulu..selesa.
Ni lagilah dah jadi mama lecehla nak pakai heels bagai,sandal je :)

Then mama terjah kaunter mekap carik barang2 mekap mama yg dah berkurun abad tak beli.
Beli foundation,blusher & compact powder & pencuci muke.
[ dah berapa lame da tak cuci muke yat oyyy,naseb tak naik pimple jayat]

Ntah time preggy aritu mencinye alat solek,bau pon tak bleh la kalo tempek bedak2 tu sme harusla uwek2 tak hengat punye..upernya mama carry anak dara yg syomel la :)
Pembawak budak upernya.
Siapla Qies dah beso ckit ni musti die "kendurikan" brg mekap mama ni.
Bile jupe kedai aksesori pompuan mama mesti nak belikan Qies headband,tapi semalam papa tak kasik dah,die kata dah melambak dah mama yg lovely lace la,anakku la.
Adoii,kalo dah nama ibu2 mesti suke sopeng utk anak kan u all?


Pastu mama cam besela beli barang wajib Qies lagi,Drypers ngan Enfalac die[taleh nak bf kan Qies secara eksklusif coz tatau nape susu mmg tak berapa meriah,so kena topup gak ngan enfalac itew].

Then mama belila pek kecik [ 4pcs] diapers brand lain,nak tgk mami poko [ [papa kata mami pokai,hihi], Huggies & pet pet mana yg besh,serasi ngan Qies & jimatla ofcoz.
So far Qies mmg pakai Drypers dari die baru lahir,now dah tuka saiz S sbb peha die suda drumstick- bam bam- rase- nak- geget- boleyyy takk?
Kalo tgk kualiti Mami Poko la paling besh kan so far..kemas je jahitan die & tebal.
Tgkla nanti macam mana kata Papa,nak stay ngan drypers ke brand lain.
Mama ikot jela,dah Papa yg kuar wit kan :)


Oke doke,have to stop here.
Nak g "rebus" koleksi botol botol Avent kesayangan Qies.
Dah jadik mama ni,mmg serba serbi kena concern kan especially kebersihan,kang kalo anak saket kite jugak yg susah.

Petang ni ade projek buat pelamin kicik utk Majlis Akikah 3 Cucu Sorga la pulak.
Pinky Pinky gitew,harap jadikla tangan mama menghias ikot idea sendirik ni :)

Daaa~!
Selamat bekerja kawan kawan..

29 comments:

Misbehave said...

laaa aritu raya i balik kluang x nampak pon butik fiffy tu.huhu i pon ske bren fiffy. comel2 baju dia ;)

cartino sonea tu..mmg lawa2 kasut dia kan yat? kt kl xde jumpa lawa mcm kt sana..hehe.

kluang mall pon best best best kan?! :)

Suliana said...

wah yat..subuh dah update blog ye
kot berani jln yat..dah ok x perut ko tu?..aku plak yg risau tgk ko bjln sakan..hehe..actually, mamy poko tu mmg bagus, tapi duit je x brpa nak bagus..aku terpaksa pakaikan aqil, sbb pet pet dia naik ruam, dryper xtahan klu byk sgt kencing nnti kuar gel dia..huggies ok..eh, link blog aku tu nape kuar link cina, ko kena letak suliana dpn dia baru jadi..hehehe..akan ku pegi kedai fiffy tu..

Anonymous said...

perghh kak yat, nak berlovey dovie siap berpakaian sedondon.. so sweet..

riana..

Bila Hatiku Berbicara said...

salam~
kak yat,bile majlis aqiqah qies?
urm...
akak balik putrajaya bile?
waa...qies dah bam-bam...
chumell~ =))

Mama Qiestina said...

misbehave,

tula pasal i pon dah lama tak alek kluang time preggy tuuu tup2 tgk dah ade kluang mall la,mcm2 kedai ade kat town tuuu..semenya besh2 la.Terasa kluang mcm KL dah skrg nagna de big apple la secret recipe kat kluang mall tu.Tggula yat abes pantang..mamam!

ha'ah tula pasal aksut cartino sonea tu walo nampak cam cap A tapi ok taw..i suke laaa,selesa sgt2.bag2 dia pon lawa2..

btw,umah sape kat kluang tu u?

Mama Qiestina said...

Suliana,

ahahahaha tula puas beb aku pujuk laki aku nak ikot sopeng tuu..alasan nak beli doorgift akikah kang dia tatau nak pilih,taula kan org laki mana tau hias2 mende kreatiip2 ni..
skali dia kasik dahh..mak aku pon bg greenlite siap nak jaga qies..so jadikkk!

jalan slow2 je,takdela ukur mall ke apa.brg2 pon seme laki aku bawak,taleh nak melasak sgt lagi kan..

Ohh aku dah tuka da link ko tuu..ngantok kot td,taula si kenit tanak titon.

Hmm tula aku suke gak mami poko tapi tula mami pokaiii :D
so far qies cam ok je ngan drypers,tapi aku saja gatai2 nak try lain.hihi.

Mama Qiestina said...

Riana,

oh kami mmg suke sejak zaman berchenta memakai baju sedondon yaaa :)nampak sehati berdansa gitu kan..wahh gitu!

Nie dah ade Qies kena berdondon dondon lah pulak..hihi.

Mama Qiestina said...

inn,

majlis akikah Qies ahad ni kul 2 ptg.Owh akak akan buat entry jemputan utk seme kengkawan nanti :)

kalo free mehla dtg,ala ala open house gitu.Kanopi Pink2 pon dah siap didirikan nie,kak yat pulak tak saba..hihi.

busyuksayang said...

wah!! byknya toy Qies...pandai mama pujuk dia ya :)

p/s : teringin plak nak mkn roti stim kluang station :D

w|cKa` said...

kan sy dah kata, kak yat mesti kuar b4 abeh pantang.. tp salute la bdn akak bleh maintain.. cayalah!!

mommy_alya2.0 said...

hehehehhe,,.. semua kedai baby kt kluang tu akak dah jejak dik oii... sebaris ngn fiffy tu... ujung ada kedai baby gak... masa dlm pantang aritu, walaupun alya kuar ikut tingkap, x menghalang den nak berjalan satu bndr cr brg dier.. maklumler rumah sekangkang kera ngn bndar... hehhehe

akak dlu pun, susu x berapa meriah, pakai enfalac... dah 6 bulan pakai anmum... hhuhuhuh x sanggup... seminggu 2 kotak... terbang rm400 sebulan... nursery lagi, pampers, bil annur, insurance, dier je sorang abis 1k++... x kuasa den nak melayan sampai besar... hehehehhe

NURUL said...

bestnya pi shopping :)

Mama Qiestina said...

busyuk,

nguehehheheehe..tu lah upah die bagi can mamapapa g meronggeng.hihi.now dah ade anak ni g sopeng je asek beli brg baby jeee..nti awak pon camtuu..lagi jue pon expecting gegurl kan? selamat menyopeng barang baby yg pink tu ye..

alamak mak buyung ngidam..cepat ajak hubby g kat ou ade..kang ngences baby!

Mama Qiestina said...

izan,

ahahaha ramalanmu ternyata tepat.besela kan kaki jalan mana tahan dok umah lama2..kudis kaki.hihi.

maintain keeee???
ala still ade part yg kena buang lemak degil juge ni,kak yat malas tul berbengkung..panas amat.
pastu taleh diet sgt sbb qies menyusu kan..dahla tak brp meriah susu utk qies,cian diaa.

Nanti kalo izan preggy,kena tahan2 napsu makan ckit kalo tak alamtnye dah gumukk payah nak trn..kirenya makan berpada2 la tu je.

Mama Qiestina said...

kak alina,

aik alya pon lalu tingkap yaaa?
ingatkan anak saye jeee nak kuar lalu tingkap..ngahahahaha.
tula sy pon tak kirela gigih gak berjalan,mana tahan beb kena kurung dlm umah je nak gak shalalallala tgk donia luar.hihi.

Owh kedai2 kat kluang ni lama yat tak g,paham jela kawen ngan org keja kapal so 3 bln sekali baru die ade tu yg tak balek kluang..tula nak cari2 botol avent smpi ke batupahat mall la,skali kat kedai fiffy ade daaa :)
si techik yat ni memilih nak avent jek,agaknye puting cam nenen mama punye kot die suke tu.

Betul2..yat memula dr rekmen anmum..ni saja tuka enfalac tgk anak2 member bam2 num susu ni.tgkla kalo poket papa dah kuwus harus tuka lactogen kot :P
ha'ah utk anak je dah 1k lebey sebulan..baru anak sorg je tuu.
hope jadila die anak yg membahagiakan kita kan kak.. :)

Mama Qiestina said...

Nurul,

yea mmg besh sopeng.
Nanti si tecik kamu dah kuar taula hari2 kalo bole nak beli barang baby.hahahaha.

treasurekeeper said...

salam yat...

wah syoknye yat dpt pakai jeans lama!!! i still can't,terpaksa beli jeans baru, masih byk parts yg degil, tak masuk lg part stretchmarks huhuhu
nak diet pun takleh gak coz skrg ni tgh giat stockkan EBM, takut terkurang lak susu.tp takpelah Hannah punye pasal, redha je lah..

All the best 4 kenduri aqiqah tu yat :)
take care mama & baby Qies

-hajar

LiTtLe m3 said...

selamba lasak.. bleh ek?? i lom berani lg rasanya nak beranak dgn cerita2 yg mcm2 ni.. muehehehehe

masrina said...

salam k yat..ai..x sepat nak komen2 lagik kat akaknya blog ni..cbuk sket mingu ni..pasai kena bawa adam ikut g sekolah daa..pengasuh dia saket mata..seb baik dia baek jer kat sekolah tu..
nanti akak update la gambar kenduri Qies cepat2 yer..nanti enterframe kan skali byk2 si airil tuh..x dapt tgk live,dpt tgk gambar je jadi la..yer kak..smogakenduri bejalan ngan lancar..

aluyyah said...

amboiii..

sume brand nak try yea..

i think drypers ok for baby..

My baby sampai setahun dia pakai drypers , then now pet pet.. oklah..

yang penting okey!!

Mama Qiestina said...

wsalam hajar,

ala jeans tu pon takdela kecik mana awak..sy pon byk je part lemak degil lagi kat perot ni hah,dahla malas berbengkung.slalu hubby yg bising soh pakai baru pakai..hihi :)

betul2...kalo diet sgt nanti takde susu pulak,dahla bb bergantung kat kite kan..tula takpe pelan2 la nak kurus..yg pntg baby sehat.mmg byk berkorban kite susukan bb ni cam yat la sabo je tgk makannan pedas & ais tu demi tamoo bb kembong ke sakit perot.

oh thanks,jmputla dtg akikah kami kalo trn2 kluang tu,bawak bb hannah :)

Mama Qiestina said...

Baiti..

ish jgn macam tu dear..
anak tu anugerah terindah tau.

yat pon mule takot nak face mabok2 9 bulan pastu bersalin pon siap sakit 2-2..tapi after tgk Qiestina rase worth it gile la segala kesusahan tuu.itula kuasa tuhan kan..

i'll pray for u..

Mama Qiestina said...

Mas,

ok baikla mas akan ku hapdet berjuta juta lemon gambo akikah yg vogue d vass itu nanti.

Ni kak yat baru je siap wat sendiri pelamin kicik utk budak tecik 3 org tu bergolek2 buat photoshottt..yg lucu tu airil pon kena ikot tema karer pink..hihi :)

Mama Qiestina said...

aluyah,

ha'ah tula so far drypers ok je..nampak tade alahan apa kat Qies :)

yg pntg Qies selesa & kalo bole jimat,kite jimatkan la kat mana mana kan..better buat education saving dia :)

effizwaN said...

sonoknye..mama qies shopg^^
kat yat kluang katne?
effy pn pnh dok kluang
tp skunk dh pindah bandar tenggara
dekat je ngan kluang..
kopi kt stesen ketapi tu mmg best
roti bakar lg ummpppp!!
kem salam baby qiestina eyh>__<

ninaazmie said...

salam,
hai yatt..dh lame nina follow ur blog...chomelnye bb girl. nina ada 2 boys tau. ingatkan pregnant bb boy jer xnak mekap n wangi2...rupenya yatt pun kena penangan pembawakan bb ye.

Anonymous said...

salam..helo k.yat..sy ni anon yg baek ati ni tau.. =)
just nak bg suggestion to k.yat pasal susu tu..actually enfalac ade 2..yg akak beli tu tak brape elok kak...my doter minum enfa yg satu lg tu..yg rm70+ setin...my bro die doc n die la sugest susu tu..enfa yg akak beli tu tak cukup rumusan die.. (hik3 mcm la arif sgt sy ni ekkk)

so, slmt mencube susu enfa =)

Misbehave said...

kluang mmg kampung my mom.dia membesar kt sana.so raya mmg balik kluang, atok nenek da xde so balik umah mak long i je, kt taman idaman sblah balai polis bandor tu.hehe BANDOR.

Anonymous said...

Hello,nice post thanks for sharing?. I just joined and I am going to catch up by reading for a while. I hope I can join in soon.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails