yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, October 23, 2009

Mr Mama a.k.a Papa kesayangan Qies

Fuhhhh~!
Marang kerapu si punden marang sekeper~!

....



....



....


Yay!!

Baru moley mukak blog =)
Dari pagi tadi nape tah blog ni demam ke ape,asek kuar error je.
Tah-hapa-hapa-tah.
Dahla mama tensi maxis bar line mama,padahal baru je dpt bil bulan ni.
Sungguh ngok ngek betul,ngan berokben sekali kena bar.
Seb baik ade celcom berokben papa,walopon siput sekali tapi okla dari takde kan..
Masalahnye line tak berapa laju tu yg payah nak online maybank2u.
Seb baik gaji suda masuk.hoho.


Hehehe sebut pasal Papa kesayangan Qies...


Being first time Papa,mama tgk Papa cepat adapt ngan new phase ni..
Die rajen tulun mama jaga Qies,eventho tak secekap mama :)

Papa mandikan Qies [ Papa kata demo dulu,nanti mama keja baru hari2 papa pulak yang mandikan Qies]
Boley ka gitu.lol.
Tapi takpa,now Papa rajen tulun mama siapkan air panas Qies & sama2 gosok2 badan Qies sampai bersih & wangi.
Papa lagi teliti dari mama kot,diela yg rajen korek idung Qies,korek tinge Qies & cuci "doublecheese" burger Qies smpi ilang segala kotoran degil.
Bab bab kebersihan ni memang Mama bagi two thumb up kat Papa Qies =)


Yela mama pon taleh la nak expect papa bole teros expert gile jaga baby.
Dahla die lelaki kan,tak penah ade anak seblom ni..tapi mama tgk die rajen blaja.
Mule mule die punyela kekok nak dukung Qies,takot takot je sbb pale Qies lembik lg.
Mama kena ajar camana nak pegang Qies..
Now dah oke dah,tak takot takot agi.


Pastu pakaikan baju Qies pon sama,Papa takot terkehel tgn Qies..
Die lembut2 je tarek tgn Qies alihkan badan Qies seme.
Then now semakin terror basuh poo poo & tukakan pampes.
[ ade ke papa kata poo poo Qies bau die syedap.adoi-la hai Papa!].
Cume time buat susu je slow ckit sbb tak reti nak bajet air panas suam camana.
Tapi tape sayang..kite suda ade water filter ELKEN ken 2 yg sgt bagus di rumah putrajaya itu,suda ade air panas & suam sekali disitu,hanye tekan saja air dah kuar.
Tak payah masak2 air dah.
Yang penting skali airnye terbukti bersih gile.
Bagus betul Pak Ngah Qies rekmen mende yg sgt berguna utk semua org yg ade baby ni.
[ sape nak boli kontek Pak Ngah Qies yea..hihi].



Meh sini kite masuk swimming pool shayang... Nanti Qies dah beso papa ajak mandi laut kat umah nenek PD eyh?

** Qies memang suke mandi,tak penah nanes pon mandi..senyum2 je die**



Kena pelan pelan pakaikan baju Qies,die tecik,lembut lagi.. Mule mule lap die kering2,sapukan nappy rash cream,sapu minyak telon & pakaikan bedak johnson.Pastu sikat rambut lurus die,dah syantekkk.. Hmmm wanginye anak papa,mwahhh! :)


Papa tgh surf laman web keta keta,Qies pon nak join skali tuuu..
Die tgk je papa die watpe..tak lama lagi siapla mama papa takde can nak blogging ke surf tenet die pulak nak conquer lappy cam Kak Farra die.4 tawon suda expert main tenet.Budak2 skrg :)
Pastu kompem kan LCD tv tu die konker gak nak tgk cartoon..adoyai!

** Nanti papa melikan lappy kicik yea cayang...**




Papa suke agah agah Qies & "borak borak" Ngan Qies :)
Sukela si techik ni...
macam mana la bile Papa takde nanti..huwaa mama pulak yg emo..


Tapi tadi Papa kata cam nak naik kapal cepat pulak sebab $ macam tak mengizinkan Papa nak stay lama lame kat darat :(
Suppose Papa nak stay till Dec,nak makesure Qies dah oke,dah bole sesuaikan diri ngan "skola" die while Mama dah p work mulai 9 Nov depan.
Tapi takpela Papa kata,tgk macam mana dulu.
Die pon tak sampai hati nak tgglkan Qiestina buah hati die.
Adoi-la hai beratnye hati mama nak lepaskan Papa naik kapal kali neh,bkn sbb mama jea tapi sebab Qies :(
Syian die baru nak kenal Papa,papa dah g jauh dari die.
3 bulan pulak tu,bukan 3 minggu atau 3 hari.
Kesyian Qies,die maseh terlalu kecil utk memahami erti perpisahan.
Hope she will understand,her papa work for her..
Nak meli ucu Qies,Pampers Qies,Baju syantek utk Qies..saving utk skolah Qies nanti. Bukan saja saja Papa nak tinggalkan kite sayang.. Mana tau nanti Papa dapat keja darat,tiap mase Papa spend ngan Qies yea :)
Mama doakan Papa selalu,moga moga ade rezeki Qies..amin.
Mama yakin tiap anak yg lahir pasti ade rezeki yg telah ditetapkan sejak die di luh mahfuz.. Insya allah..
For the time being,Papa toksah risau, kan mama juge work.. bolela bantu bantu Papa walo tak seberapa :)


Arghh forget it,while Papa ade ni kite enjoy la dulu.
Takmo ahh fikir saat yg tak besh itu..
Kang emo pulak petang petang gini,dahla time pas bersalin ni slalu tak keruan je emosi.
:)

Segalanye berubah sejak Qies lahir...
Now mama kena share Papa ngan Qies,dulu papa curahkan kaseh syg hanye utk mama.
Tempat memanje mama,tempat mengadu mama,kawan baek mama juge tak lupe pengkritik utama mama juge =P [ mama tau semenye utk kebaikan kan,pa?]
Even mama tau now Qies rank no 1 dihati papa,takpela mama tak kesah :)
While Papa ade ni kite manje manje puas puas ngan Papa dulu ye shayang..
Papa dah janji nak bawak kite jalan jalan,sementara mama still bercuti lagi ni..
Esok plan nak g batu pahat ade wedding sedara kat sana,pastu Papa nak ajak jalan jalan BP Mall tgk2 stroller.
Kat sane ade baby shop Papa kata..

Dan aksi tak bleh blah Qies yg mama sempat captured...
Qies asek nanes je,ha amekkkk...


***


***


***



moley die sunyum sunyum dalam bag akademi fantasia Papa die...
"Ade Qies keshah,Mama..." sambil jeling ala Papa die.
lol.
Tergelak beso Papa die tgk :D
ngam ngam je bag naik kapal Papa..kuikui [ ini bkn mendera anak ye kwn2].


Mama perasan List "memboncet Club" mama makin kurg kat blog mama ni..
Sorang sorang kengkawan blog mama dah kebabooo,seme tgh bz berpantang & mendodoi anak juge gigih update blog pasai baby memaseng :)
And mama tumpang happy coz kwn mama ex BLT ni dah dapat baby boi yg syomel...
Anak Puan Halina Majmin kite..
Namanye Muhamad Adam..sgt syomel cam mama die yg puteh melepak itu.
Berat 3.4 kg tu..semangat bam bam hokeh!


Alalalalalalla...Syomelnye "menantu" aku min..ahahahaha.
curik dari FB laki eko..kuikui..
Semoga adam jadik anak yg soleh yea cayang~!
To Mama Adam,selamat berpantang & welkam to the mommy.com club la...
Besh kan berpantang..moley coti coti 2 bulan golek golek ngan baby..huhu..
Besh kan jadik zombie,tak cukup titon malam..hiks.
Makan ikan ruan jgn tak makan bg cepat baek itu c-sect punye bekas haa..


Eyh u all yg bersalin C-sect..
Slalu darah nifas berapa ari baru betul2 kering yea?
Mama Qies tak abes agi,windu dah kat sejadah ni :)
[bukan windu part "tu" yea kawan kawan,biase die pk laen.lol].
Plus ingat sementara Papa ade agi ni nak gigih ganti pose yg sgt manyak itew..

Ok doke,terlebey sudaa.
Mau cargas ke dapo memasak dinner utk incik suami tercenta & adek adek yg lapa itu.
Mereka merindukan ikan siakap 3 rase masakkan mama Qies ni..
Yea antie Eyta,Chef yat suda kembali :)


Happy weekend shemua =)


















15 comments:

Umi said...

huby yat misc ke?

Mama Qaseh said...

lebih dr 44ari le yat darah nifas sy lu..x ingat to be exact bape hari..hehehehe

Mama Qiestina said...

nope..ex misc..now dgn company supply..alam maritim as marine engineer :)

edan rashid said...

woah... jangan pack qiestina dalam beg tu... tidaaaakkkk...ngahahahaha... uncle kat kb la ni qies... bila la nak balik putrajya..

Mama Qiestina said...

apash..oh itu mcm kaaa,oraite tq dear :)

Mama Qiestina said...

dan,

dah Qies asek nanes cranky serba tak kena tu yg aku letak die lm bag papa die..diam pulak tuuu..ahahahah..

Qies alik PD next week,tgkla nanti nak g jengah umah umah putrajaya & jengah workstation mama yg dah berabok gile tuuu bawak qies..
harus kena gomol jeee kan..
tapi takotlaaa..BLT ade antu!

ez@ said...

kak yat...kelako giler tgk Qies dlm beg papa dia..tergelak za tgk...ha3..diam jer dia mama dia letak dlm tu ek...gudgirl..

Mama Qiestina said...

antie eza,

kewl kan shaye???
sy teros menti nanes tak sbb cam besh pulak dok dalam bag papa tuu :P

sy mmg gudgirl tapi manje gade gade nak mama papa polok ium shaye jekkk..mase papa ade nila nak manje manje..huhu..

Anonymous said...

masa duk dlm beg tu siap lambai mama qies la.. pandai btul dia posing (ke mama dia yg posingkan??).. hehe.. lawak la k.yat..

papa qies tu mithali la k.yat.. kak yat bleh kira bape ramai en.suami diluar yg bleh berani mandikan anak.. salute la papa qies (like my hubby.. hehe)..

Riana..

Mama Qiestina said...

riana,

Qies mmg pandai posing la..dia kan copycat mama papa die,ahhahaha.Tula pasai gaya siap "mcm ade aku kesah" kikikiki..mcm2 keletah die tauu..

Papa mithali?
ahahaha yela kdg2 anak nanes die tak sedo gak tuuu.yela standard la lelaki kan dah tido tak igt donia :)
tapi okla..die superhubby mmg bole diharap jaga baby.Nanti diela ynak babysit bile akan naik keja..ha'ah bkn senang nak mandikan bb tecik..

izanpyus said...

Salam Yatt,

Hmm,Izan pun c-sect..masa sebelum discaj spital(Kuantan Specialist Hospital) tu,doktor kata darah nifas paling lama 2weeks,paling sekejap 1 weeks if caeser,sebab dia kata masa bedah tue,diorang dah sedut habis darah2 suma..Izan macam tak percaya,hehe...Maklumlah,anak 1st bersalin normal,nifas pun standard la 35-40days.

Tapi yg 2nd ni c-sect so nifas dalam 10hari je.Memula risau la kot2 tak kuar abis, tapi bila gi smula spital,bgtahu doktor,dia kata tu normal mcm yg diberitahu td...Then dalam sebulan lps tu period smula...

Maybe lain orang lain agaknyer...Juz share my experience,hehe...

Take care.. ;)

SePia said...

Wah. Bestnya Qies.
Mithali sungguh papa dia

Bee Razali said...

Salam,

Darah nifas 2 depend la pada seseorang.Kadang2 44 hari dah habis but kadang2 terus sambung period.Takut Yat terus sambung period,x menyusu sepenuhnya kan...Maybe juga...

~Pn.Ilah~ said...

Hi Yat, Ekhram dh mula belajar utk mjadi seorang babysitter ya!! Ingat kt hubby akak masa mula2 nk jd babysitter dulu...hehehe..Tak sangka kan marine engineer nih pandai jugak jaga anak!!huahua...Tak lama nnt Qies kompom tgk bola bersama2 papanya..hehe

Mama Qiestina said...

kak ila,

tula pasai marine engineer dok cebok montot anak..hahahhaha.Biarlah die buat kan,kang dah naik kapal taleh nak harap daah..tapi besela org laki ni kalo anak nanes mlm die tido mati tak dengo,tu yg kdg nak marah jugak..
Ha'ah teman papa tgk ball..sampai terkejot Qies dengo papa jerit2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails