yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, October 22, 2009

First Time Qies Kuar Copeng ngan MamaPapa

Hye semua,kamu kamu merindukan mama Qiestina or Qiestina?
[pertanyaan SUNGGUH TAK BLEH BLAH KAN =P].
[ especially antie Eyta,Antie Rini & Antie Owi yg for sure tak shabo2 nak gomol2 anak angkat u olls,asek tanye bile Qies nak alek Putrajaya kan :)].
Anak manje shaye suda makin bam bam juge pandai ajak sopeng skrg ni yea.


Shemalam, Qies ajak mama & Papa jalan jalan kluangmall taw..ecececeh ;P
Qies kata nak tgk uper Kuangmall tu macam mana?
Papa pulak dah penat2 cuci piok belanga yg bosa bosa after kenduri Qies tu kan,katanya nak carik ketenangan lah-sgt.
So we olls pon gigih la g KluangMall,huhu :)

Mama make overkan si tecik mama ni ngan baju pink,legging love love pink yg antie eyta shuke tu,dah bam bam kan drumstick Qies baru syomel nak pakai legging,pastu headband reben2 tak tinggal la kan [ camni la ade anak dara u..,kena "makeup" saja].

So pestime la Qies kuar sopeng nagn Papa Mama after 47 days lahir ke dunia,b4 ni kalo kuar pon Qies g kinik ngan spital je pastu adela 2 kali teman mama papa mamam MCD :)
Shemalam Qies ikot Papa Mama g kuang mall kemain agi die behave je Papa dukung.
Berat die dah berat beras sekampit oke,lenguh tangan dukung die.
Dahla tak beli stroller & baby carrier lagi utk Qies.
Mama survei2 juge shemalam tapi takde yg menarek & memenuhi piawaian yatekhram la plak.
Mama berkenan kat Stroller Combi jugak sbb ringan & syomel tapi kat Kluangmall tadela pulak kedai combi,kena tggu p alamanda nanti.
Baby carrier macam shuke yg baby bjorn,ade tgk kat Pa & Ma punye magazine aritu tp rega adoila hai cam lepas beli baby cot Qies jek.
Nanti pakai tak lama cam rugi pulak beli mahal2 camtu.

Ok back to story bawak Qies g sopeng..
Die kemain agi mata die tgk lampu lampu & asek tgk kiri kanan je.
Agaknye die pelik napa besau sgt tempat ni,ade macam macam2 barang.
Nape kat umah atok tak mcm tu pon..lol :P
Ahahaha.

Mama cam besela kan terjah department baby je dulu,nak tgk ape2 yg menarek nak beli utk Qies.
Tgk ade anakku,tollyjoy,puppywink mcm2 lagilah ade.
Cume takdela Oshkosh ke Baby GAP ye kawan kawan..[ Qies tak kesah brand cap ayam,hihi].
Ade sale pulak tu kat dlm pacific tu.
Dulu zaman Qies takde,asek tgk baju2 mama & Papa je..skrg dah ade Qies brg2 mamapapa dah jatuh rank ke 8 dah.
Shian Papa,jeans die pon selai tu jela tak bertuka,yela dah asek die pon same nak sopeng utk Qies jea.[ mamapapa mane tak shayang anak sendiri kan :)].
Papa berkenan kat Babycot Anakku,die siap try baringkan Qies kat dalam tu.
Rega pon affordable la..
Boley golek golek agi cam buaian,Qies apalagi sunyum2 la kuak lentang dlm tu.
Papa kata,kite kena beli neh Huney..Nanti Papa dah naik kapal senang mama nak jaga Qies,bahaya die tido kat katil kite kalo die dah pandai golek golek nanti.
Mama kata..Oke baikla Papa,nanti kite beli yek,kite carik kat butik anakku KL je senang nak angkut.Moley mama dapat point agi coz membership anakku.hihi.
Ni barang Qies je dah penuh sebonet ni,tak muat dah letak babycot :)

Pastu Qies lapa susu la pulak,try gak carik2 diaper change room ke bilik menyusu kat Kuangmall tapi tak nampak plak [ ke mama yg tak perasan tataula].
Kalo kat alamanda tu mmg kompem adela,selesa nak bf baby ke tuka pampes.
Dahla Qies poo poo pulak,sempat die buat "cake labu" 2 kali,lastnye mama tuka pampes die dlm keta papa jea.
Pastu icap susu botol kat kusi dalam Kuang Mall tu.
Papa tulun feedkan Qies,habes 3 oz sekelip mata je,Qies dah makin kuat num ucu now.
Kejap je susu abes,dahla Enfalac A+ kan quite expensive tapi takpela dah mama tak mampu nak exclusively bf die,asalkan die sehat membesar.. itulah yg membahagiakan hati mama & papa.
Tak sampai hati tgk die tak puas nenen mama.
Papa kata wit moley carik,anak manje sorg mana nak cari :)
Itula cinta hati buah hati kami..


Pas dah kenyang,Papa burpkan die teros die tido nyenyak kat bahu Papa.
Alah time nila kecianye Mama tgk die tido mcmtu,harus kena beli stroller cepat gak ni.
Cian die tak selesa tido kat bahu Papa,walaupon empuk bahu papa tu.
Mama soh papa tggu je kat kusi,biar mama je carik mamipoko & Enfalac A+ Qies.
Hampeh betul,boley abes pulak susu Qies kat situ ke tadak jual tataula.
Sudahnye kat Giant Kluang Parade baru ade enfalac a+ tu.punyela sold out susu tu..
Siap letak dlm cermin kaca berkunci tu,kena pggl promoter la pulak.
Dahla yg refill dalam kotak tu takde,yg ade dlm tin je..refill murah ckit..hmm.
Sabau jela...[ harus survei carrefour alamanda ade tak nanti,kalo tak masak la we olls carik ucu Qies].

Wokey,tak sah la kan "photojournalist" lah-sangat ni kalo tak tempek gegambo.
Tapi tadelah nak hangkut dslr dlm kuangmall,tak kuasa u..diaper bag Qies je dah berat berkilo2 dengan segala mak nenek baju,pampes,termos botol susu die bagailah...taula dah jadik mak org ni takdenya nak melenggang kangkung dah.
Dahla tak dapat carik agi backpack simple dimple idaman mama tuu lagi..
Ni captured guna nokia cap ayam mama jekk,so kualiti gambo adelah kurg menarek :)
Layannnnn.. cap ayam pon cap ayamla asal bole amik gambo wat kenangan suda =)



Papa.. beshnye jalan jalan..
Ape tu Papa?? Yg lampu lampu bling bling tu papa..mesharnye tmpt nehh..
Ni ke kuang mall Papa??



Mama trykan topi karer pink,tapi besau sgt.
Nantila Qies beso cikit mama belikan yea shayang..nak jalan petang petang kat park nanti..



Mama :Qies ke ke Mama yg syomel??.lol =P
Perashannn tak bleh blah la mama ni..
Qies: Mama,nanti kite g alamanda pulak ekkk...
Mummy angkat Qies nak itott takkk??



Qies: Eyh manyaknyeeee baju...
Qies nak jadik model moleyyy mama??
Mama : Moley shayang..moleyyy blahh =P
kan mama nak Qies jadik Doctor Saket Puan Cam Dr Fatimah..

Kelako tgk gambau ni kan,seb baik Qies ade moke,kalo tak dah tak nampak ade baby kat situ..hihi.




Qies :eyh ape shelesha je ni mama???
Owhhh baby cotttt upernya...
Qies tamau balek bole mama?? nak duk dlm ni...





Qies : Papa Qies shuke la baby cot ni Papa,bole buai2..ade karer2 lah Papa...
Papa : Oke Shayang..nanti papa melikan yeaaa..Shayang dok dendiam tamau notty2 yea..
kalo bole..Papa nak bg yg terbaek dari ladang utk anak manje Papa ni tau..Pasni Papa naik kapal shayang tamau nanes nanes taw :)



kemain agi anak mama ni sunyum sunyum dalam ni yea :)
pandai pujuk papamama yea shayang.
U alwiz make us happy darlink..
Shayang dieee.Mwahhhhhhhhhhh!



Pwincess Qiestina lapa Ucu lah pulak,kite num duluuuuuuuuuu...

Mohd Ekhram Sharif & Eryssa Qiestina...
I love both of u..
I LOVE US SO MUCH!
[mama nak katakan mcm ni hari hari kat u all berdua :)]
kamu kamu means everything to me,baby honey masham musyuk manje.


Okla mama jom kite alek mama...

Qies : beshnye pat copeng,jalan jalan ngan mama papa...beshnye beshnye...nak lagi nak lagi...

MamaPapa: oke shayang,be a gud girl taw,nanti mama papa ajak jalan jalan kat PD & Putrajaya pulak next week.Nenek PD tak shabo nak gomol Qies pulak tuuu..kite jalan jalan tepi laut pulak yea :)



Tata shemuaaaa~!
Mwaaaaaahh.

14 comments:

Anonymous said...

ekekekek.. lawak tul la entry ni.. papa qies shomel la pakai suar sedap mana qies.. ekekek.. gelak lagi.. jgn mare ea kak yat cakap papa qies shomel..

Riana..

Suliana said...

yat,
nasib baik salesgirl x bising korg golek2 kat situ..hehe..knpa ko x beli bbycot yg kayunyer??tahan lama skit, nnti dah besar pun leh tido situ..aqil xde babycot ni..hehe..dia nak ngempeng je ngan ibu dia..

Anonymous said...

kak yat dulu ada wat 3d or 4d scan ea ms qies dlm womb.. kat tajuk apa?.. nak cari malasla.. banyak sgt kat arkib ni..

Riana..

Mama Qiestina said...

Riana,

ahahahhahaha ngan ahkak nak gelak sekali bolee? mmg tak bleh blah ok dia pakai suar sedap akak tuu,seme gara2 nak sental ipok itam punye pasai :)

ala takde maknenya akak nak marah ko puji laki ahkak,dah dia mmg syomell,,ahahahah.

adoi tak buat 3d 4d la yang oiii.tak sempat..lagipon nak seprais la kunun tanak tgk moke Qies dulu,tup2 kuar moke papa daaa :)

Mama Qiestina said...

sue,

tula aku kenan yg kayu karer putih2 tu tp ekhram suke yg tu bole buai2..
ntahla tgk nanti mcm mana..

berani salesgirl nak marah..aku bakar kang kuangmall..huhu.. :P

Umi said...

yat..bleh la beli playpan tu..bagus..adlina pon ade..boleh dibungkus2 kan..pehtu nti bile die dah memanjat..percayela betape x ruginye beli mende alah tu..senang nak ditolak2 berubah tempat..kite masak pon die bleh tengok..kite pon senang ati nampak die..jgn beli kaler cerah..kecuali kalu yat ni ade banyak mase nak mencuci..*wink*..hiii

Mama Qiestina said...

umi,

tula mmg kena ada baby cot.dahla pasni kena jaga die sorg2 kat umah kan..nanti nak masak ke apa die musti nak tgk moke mama die ni..jauh je nanes..skrg pon dah pandai tu,mama ilang je huwaaa..

btw bile adik adlina nak kuar?
papa die ade tak nti time bersalin?

@yurosni said...

yat,xpe ke dukung qies camtu?bese umor sbln lbh msh dukung baring@tdurkan..baby cot jgn beli yg kayu sbb ada membe gtau, anak dia hantuk kepala bila meragam

Misbehave said...

yat,

i prasa enfalac qis tu enfalac 'bayi khas HA' itu bkn enfalac yg biasa. qis ada problem susu ke?

Mama Qiestina said...

rosni,tak slalu dukung camtu kepala tak brp kuat gi so kena pegang belakang kepala dia.ha'ah baringkan die bile bawak kemana mana..

oh kayu bahaya ekk..hmm tq for d info :)

Mama Qiestina said...

rosni,tak slalu dukung camtu kepala tak brp kuat gi so kena pegang belakang kepala dia.ha'ah baringkan die bile bawak kemana mana..

oh kayu bahaya ekk..hmm tq for d info :)

Mama Qiestina said...

hmm tula nak citer sadis ni mama sunshine :(

salah beli susu daa utk Qies..kan sold out susu anmum yg bese die num kat kluang aritu,yat tryla nak beli enfalac a+ tu sbb anak adik ipar yat num oke,sekali pahitt da rasenya Qies tanak num :(
ni seb baik ade susu mama die lagi & papa berjaya dapat belikan anmum infacare semula :)

skrg ni byk try & error susu..sbb poo poo die keras ckit.rasenya pasni teros ngan anmum jela,dr dlm pewot die ngan susu tu sesuai,paed pon suggest anmum time kat annur aritu.

ginilah pestime mama kot,kalut.hihi.

Umi said...

adik adlina kuar end dis ni..insyaAllah ayah die ade..kalu tade..mau uminye p bintulu nun suh kapten bg balik gak!hehehe

masrina said...

wah soping sakan yer kak..btulla..dah jd mak2 ni, pantang tgk barang bb..semua nak kaut. sebbaik ada suami yg pandai kontrol nafsu soping nih..heee

mmm, nak share ngan akak ni psl susu bb..akak jgn tukar slalu tu susu dia, takut nanti dia sakit.
psl adam dah penah jd gtu..ms dm pantg dulu sy bagi bebelac, then pas 3 bulan, dia x nak nyusu badan..so, sy tukar la susu yg up2 sket..byk jemis gakla psl x kena slera dia..yg last sy bg wyeth promil..dia minum elok, tp dia berak2..sampai luka usus dia..then, paed specialist suh tukar similac, sama gak..last2 sy try bebelac balik..Alhamdulillah dia ok jer..x berak2 lagik..
satu lagik, bab2 susu nih, ats bb tuh sdiri..x smestinya yg mahal tuh sesuai tuk dia..ada bb tuh sesuai ngan lactogen jer..mungkin bahan2 dlm susu mahal2 nih mcm2 kut, x tahan ngan perut bb..
k..panjang lebar lakss..heee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails