yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, October 5, 2009

Happy 1 month old our Shayang Qiestina =)

Pagi tadi g klinik ngan Papa,we all bawak Qiestina sebab she's turn 1 month old today.
Kena check up kat klinik gomen Kat Kluang ni.
Mama ingat die kena cucuk arini,upernya just timbang berat & nurse check2 badan die je.
Naseb baikla,kalo tak musti demam pas kena cucuk tu kan?
And wowo berat si techik ni suda 4kg,ukur lilit pale dah 38cm & tinggu dah 54 cm
Kejap je dia dah bam bam!


Then Mama pon kena cek gak,amik urine & siap kena cucuk amek darah sekali.
Yang beshnye bile mama timbang berat,now dah 57 kg..turun 13 kg dari mase preggy 9 mth aritu.
Mase last cek up preggy tu 70 kg.
Okla kan sebulan dah trn 13 kg,pelan pelan kayuh orang kata.
Pasneh harus berazam menyelimkan badan agi :)


Owh pantasnya mase berlalu..
Maseh teringat dan segar diingatan saat mama berjuang bertarung nyawa melahirkan buah cinta mama & papa.
Sebulan yang lalu,tepat jam 6.13 pagi di keheningan subuh bersempena ramadan al mubarak yg mulia lahirlah seorang lagi umat Muhammad S.A.W.
[ mama maseh blom sempat nak citer pengalaman bersalin yg sungguh memorable itu,later yea]


Eryssa Qiestina turn to 1 month old today.
Sebulan ni Mama lihat sendiri progress pembesaran nya.
Pengalaman jadi mama mmg so priceless!


Sebulan yang penuh warna warni.
Pertama kali bergelar mama,agak kalut dengan "tugas" yang baru.
Especially kala si techik nanges tak mahu dipujuk macam malam tadi.
Sesungguhnye sangat mencabar kesabaran,rupe-rupenya baby kembong.
Kalut la mama & papa sbb Qies tak penah nanges kuat macam tuu.
Mujur ade atok & nenek menyelamatkan keadaan,sapu sapu bawang merah kecik gaul ngan minyak tak lama pastu Qies teros diam.
Owh petua orang lama juge yang "berguna" :)


Sebulan yang pertama ni,mmg Mama & Papa slalu berjaga malam.
Tak cukup titon, dua dua pon dah ade eyeback.
Mama & Papa tuka tuka shift jaga Qies.
Tapi mama la banyak on duty sebab nenen kat mama kan :P
Papa bangun juge tapi dia layan bola sambil dodoi Qies.hihi..



Mama dah tau dah gaya tido Qies,kul 12 malam ,kul 3 pagi & 6 pagi mesti die bangun nak nenen.
Pastu mama & Papa tuka pampers dia,pastu dia bkn nak teros tido.
Dia nak mama or Papa [slalunye mama la] dodoi dodoi kan die sambil zikir zikir kat telinga dia.
Bile letak je dia huwaaa huwaaa.
Manje yea anak Mama neh,nak ngempeng saja.
Tido pon takmo kat tilam dia,nak gak bawah ketiak mama.
Agaknye dia rindu saat dalam womb mama :)
Betulla la kata kata orang, selamat datang ke kelab berjaga malam!
adoyai..
Naseb baikla mama cuti 2 month & Papa cuti berbulan bulan demi Qies.
Kalo papa dah naik kapal nanti tak taule camana mama jaga Qies sendirian :(
Qies nanes tak berenti malam tadi,Atok kata maybe Qies tau Papa nak alik PD arini.
Yela since Qies lahir Papa tak penah tinggalkan Qies, hari hari polok & gomol Qies saja.
Papa kena alik PD juge to settle few thing.
Takmoo nanes ye shayang..


Dah jadi mama ni barulah tau do & dont's.
Ingatkan seme bleh,upernya bleh-blah.hahaaha.
Like Qies kan menyusu badan,Nenek Qies banyak ajar tak kasi makan yang pedas or yang sejuk nanti effect kat Qies.
Nasik pon kena makan nasi panas je.
So makan memang lah kena pantang betul betul.
Demi Qiestina mmg makan kena jaga makan lah.
Mama suke makan limau sunkist tapi Qies cam poo poo cair gile.
Pastu mak tak kasik dah makan limau tu,maybe sebab masam tu yang Qies poo poo cair.
Papa pulak tak kasik makan jamu tu seme takot Qies saket pewot la.
Owh sudahnye mama jadi selim sebab makan banyak pantang.
Tak yah g Slim world,wehehhehe :P
Antie Eyta,Rini & Ori please take note hah,jangan jelessss! Gwe suda beli penimbang berat yg baru hokels.

Penat mmg penat jadi mama,tambah lagi mama pon baru nak recover dari saket bersalin.
Dahla kena belah pewot kan time nak kuarkan Qies aritu.
Tapi bile tgk muke comellicious lagi bam bam si techik ni rase worth it.
Takpela pantang makan ke penat ke tak tido demi dia.
Ade sebulan agi cuti mau bergomol gomol ngan dia.
Ni mama busy buat preparation for majlis akikah & Cukur jambul Qies pulak dah.
Siapkan doorgift bagai.
Tema pinkylicious for my lovely pwincess :)


So far my darling Qiestina milestone:

~ Kepala die macam dah kuat,nak angkat angkat.Badan pon mak kata dah tegap [ maybe mama kuat minum susu time preggy dulu]. ~

Dah pandai cari suara suara orang yang panggil nama dia. Pastu cam dah kenal je muke orang especially mama & Papa dia.Tula kan sejak dalam womb agi mama & papa suke cakap2 ngan die :)
~

Dah pandai senyum sikit sikit,bile senyum alahai ilang mata dia.Dengan pipi bam bam dia,mak kata montel cam telur dah :)
~

Owh takmau dibedung yea kawan2. Mama bedung 5 minit je dia dah mengamok tendang tendang sebab nak kuarkan tgn dia.Die suke tido angkat tgn time tido.
~

Sangat kuat menyusu,tak cukup nenen mama berjam jam nak juga susu botol.Laju gile die hisap,kalo 30z tu tak smpi 5 minit abes.hahahaha.


~ Suke mandi.mase baru lahir aritu je nanes bile org mandikan dia.Sekarang dia suke mama rendam dalam bath tub tu..Baru betul anak org keja laut,suke main air..hehhhehehe. Kalo dalam air tu kemain kaki dia main kocak kocak air.Notty yea :)

~ Rambut tumbuh dgn lebatnya.Baru je cukur dah nak hitam balek dah pale die. Dia mmg baru lahir pon rambut lurus dah bole buat tocang aritu :)

~ Dah pandai pegang botol susu since die umo seminggu lagi.Tapi takdela kuat,cume bile mama bg susu botol kemain gaya die nak pegang,seb baik pakai mitten..yg tak menahan tu takmo botol susu lain,nak Avent je.Duh,macam macam la anak dara mama sorang ni :)


~ Bile dengar mama berzikir/selawat kat tinge die,dia diam je.Kalo tak selalu dia cranky..especially bile time nak tido.Dia mesti nak nenen & pastu wajibla kena dodoi/dukung keliling umah baru dia nak titon.Time ni la pass baton ngan papa/atok nenek seme.


~ Suke dok dalam keta papa.Masuk je dalam keta musti zzzzzzzz.Maybe sebab sejuk ade akon kot,hai techik2 dah suke berjalan yea? Nanti yea shayang,mama belikan car seat,papa bleh selalu ajak jalan-jalan pusing pusing.



So far tula progress my shayang neh.
Tiap tiap hari ade je keletah dia,lucu kadang bile tgk.
Terharu pon ade,mcm tak percaya inilah zuriat darah daging mama yg mama preggy dgn 1001 dugaan aritu.
Dengan mabok teroknye,dengan nyawa2 ikan dah mase berjuang nak lahirkan dia.
Bile nampak muke Qies,cam ilang segala kesakitan tu.
Mudah mudahan Qies jadik anak yg solehah & jadi kebanggaan semua ye shayang :)

So sempena Qies dah 1 mth old ni,kami kuar 3 of us.
Alang2 dah p klinik tu kan,singgah Mcd.Papa mamam burger double cheese fav dia & mama hanya dibenarkan makan chicken poridge & milo panas je.Tu pon segala cili yg ade Papa clearkan,taula nanti takot Qies saket pewot sbb nenen mama :)

Pastu we all singgah butik anakku jap,cadangnye nak cari baju lubang2 je utk Qies.
Sekali ade sale gile gaban..kebetulan Mama pon ade membership Anakku teros rembat Bouncer ala-ala buaian golek2 utk Qies & juga 5 helai baju & headband syomel utk si techik ni.
Tu dia sekali mama dapat kuar kan!
Selama ni pantang jgn harapla dapat kuar :)



Pic terbaru lagi terbaek dari ladang yg mama sempat captured..
To anon or Mak enon yang rase nak muntah darah tgk update Qiestina hang nampak kan butang X kat atas kanan tu,sila klick situ yea..jgn bikin onar di blog saye.

Saye update ni utk Papa Qies,Antie2 & Ankel2 Qiestina yg nak tgk progress Qiestina =)
Harap Maklum.



Finally on 1 month..My Qiestina tunjuk senyuman termanis die.
Shuke yea Papa & Mama belikan bouncer :)

** MMS gambo ni kat Papa tadi,eksaited kemain Papa Qies kat PD tu,musti angau gile je malam ni teringat pwincess kesayangan dia =)

ke sonok jadi "bujang" Pa?




Beshla mama dok dalam bouncer neh! Bole swing swing...

** Mama plan nak beli yg fisher price punye,sekali tgk yg ni syomel plus ade less teros rembat jea.Nampak Qies pon suke :)
Normal price 230,tadi dapat 169..kira okla kan?




Qiestina with her 1st gadjet..
Dia teros tak cranky bile dok dalam nie sambil main-main :)



Main main sampai Qies pon mengantokkk.
Nak titon la mama!!!

** Dapat gak snap pic die menguap ni,bkn senang weh nak captured :)



nyenyak gile qies tido malam neh,sonok agaknye kena buai buai pastu dapat baju bawu mama belikan die.
Rambang mata seme pink cumils,sekali beli 5 helai teros :)


Si pinkylicious pwincess.
Baju pemberian Mak Long die :)
Ni mase nak g klinik pagi tadi,shian dia pagi pagi dah kena kejot.




Ala shianye anak Mama,mengantok yea :)
Seb baik tak kena cucuk tadi,kalo tak musti malam ni dah demam..



Dan Qies bergaya ngan baju belang belang zebra pemberian Kak Ila geng wifey orang kapal =)
Kak ilah tau,atok Qies kata baju ni cam PLKN..ahahhaha.
Unik kan corak die??



Gaya tido baru Qies ala ala PLKN juge atok Qies kata =P



Macam macam Qies,die sekarang banyak nak main selain titon :)
Die paling suke "kayuh" beskal ngan bersilat atas katil.hik hik..




Mak ngah Qies kata moke Qies cam amoi bukit.ahahahha.
Nak buek camana,dah potostat Papa kan ghupenya =)

Makin hari pipi Qies dah bam bam cam burger double cheese.
Ape taknye kuat nenen,ngempeng jek kejanya..



Ok doke,tu je update my shayang 1 month.
Nak g kejotkan si techik tu,lama gile pulak dia sleep malam ni,dari kul 7 malam till now dah kul 11 tak mangun agi.
Nak kejotkan die num ucu & tuka diapers.[ harus dah berat sekilo tuu].
Comfy gile dia tido dalam bouncer dia malam neh,slalu mmg cranky je time gini.

Hmm lain pulak rasenya papa takde malam ni :(
Hope Qiestina tak meragam la sepanjang Papa die balek PD neh.
Be a gud girl yea shayang,training nanti Papa nak naik ship :)

To Papa, sile jgn lama2 "bujang" yea sayang..
Qiestina nak Papa gomol gomol cam slalu :)


*** Ankel Edan,aku snap pic Qiestina neh guna manual taw,no more auto lagi beb.
Dah reti dah nak adjust Speed ISO,apperture bagai berkat busan busan berpantang ni.Blaja dari tok guru wedding photog aku tuu! Tggula aku ade rezeki mau tangkap lens yg tamron tu bagi lagi marbles punye :)






15 comments:

edan rashid said...

ahahaha... oklah tu... baru cerah sikit gambar... takde la qies nampak cam gelap je kan.. hehehe... oklah... uncle sambung tido balik... chow chin chow... :P

cik mas said...

eii.. dia dah motak.. happy one month old qiestina comel.. :D

Kika Mohamad hEzry said...

heheh no la dont worry tak demam punye .. dulu nini pun i risau sgt takut demam .. :)

Suliana said...

qiestina, slmt ulang bulan..baru aunty nmpk mcm muka papa dia bila snyum..anak papa eh..hehe..owh..dah pandai kayuh beskal ye..aqil pun dulu mcm tu, exercise.slu sgt mengayuh..heran aku..muka qies tu kena nyamuk ke yat??nnti abg ko naik kapal, ko bawa sape teman duk umah??

~Pn.Ilah~ said...

Alahai dh besar ya Qiestina nih...Bile Qies nk lik Putrajaya??leh aunty pi tgk Qies n bwk Hana skali..nnt leh kwn2..hehe..

Alolo chomelnye Qies pakai baju zebra..a'a lah btl kata atuk dia mcm bdk PLKN pon yer..hehehe..Yg ptg nampak unik..

treasurekeeper said...

wah, qiestina dah besar..
sweet je dia smile, mata pun dah nampak..

qiestina pun jenis suka tido kat tgn ye??sama la ngan hannah pun...letak bwh mcm tak lena je tido, bunyi mcm2, bila letak kat tgn sedap je dia tido...qiestina pun camtu gak ke??

hannah pun dah botak cam qiestina gak..remind me of humpty dumpty :P

yat pun update la pasal labour ok..

take care dear mama & baby :)

Mama Qiestina said...

Edan,

tula gigih tau aku trial n error nak dapatkan gegambo santekkk camni :)

bising papa qies aku asek amik gambo anak dara die..hihi.nak buat camana..photomama kan!

Mama Qiestina said...

antie mas,

tenkuiii...
dalam pewot tu bole wat boipren ke kawan jeee?

Mama Qiestina said...

kika,

oh tak demam ehhh..i hope nanti die kena cucuk bile 2 mths pon tak demam..dahla mama dah mule keja time tu..syiannn dia kalo sakit.

Mama Qiestina said...

sue,

tula kojenya asik ngayuh beskal..aku rase bb mmg tabiat dia gitula kan..

ha'ah apalagi yamuk jayaaaaaaat la geget anak aku..dah pasang obat yamuk tu..kdg2 malam dia nak tido bawah tiak aku tu yg tak pasang kelambu dia..gewaaamm.dahla tak bleh sapu mopiko kan,bb techik agi.

ntahla sue,aku sorg2 la bile papa naik kapal,tp takpe mak ngah die dekat je ngan umah..pastu mommy angkat ramai dok seblah umah aku..derang la slalu tlg2 dr mase ngandong aritu :)

Mama Qiestina said...

kak ilaaahh,

hahahaha sgt tak bleh blah corak baju zebra tuuu,sgt ganas gituuu..
tp mmg syomel la dia pakai atok dia kata.

PLKN..ahahaha..plkn kuat nanes.
tak menahan tu,mama kol papa dngo sora papa teros benti nanes.Dasar anak manje papa betui :)

Mama Qiestina said...

Hajar,

yeaaaa betulll dia siap munyik uh uh uh kalo kite bedung dia sbb dia nak kuarkan tgn dia.Die suke kayuh2 beskal tu pasal tak nak dibedung :)
budak2 skrg kan!

Itula nanti sy citer labour exp,ramai gile yg tanya ni very horror exp tuu..hajar pon citer la ekk :)

mamaelly said...

aku nak gigit anak ko leh tak yat....geram tgk dia pakai baju zebra tu...eeeeeeeeeee

Anonymous said...

All About blog themes, when it comes to tips and tricks you will find them here, themes, plugins how to make money,all here

[URL="http://blogsblog.info"]blog[/URL]

Anonymous said...

i will keep updating and this is excellent forum [url=http://hydraulicsals.info/blackhawk_hydraulic_porta_power_frame_b65006_saint_charles.html]blackhawk hydraulic porta power frame b65006[/url]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails