yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, May 31, 2011

Jakarta bandung, any tips travel with si tecik?





wehooooo we are counting days for our next family holiday!
^_^


rasanya ada yang dah tau even tidak diwarkan-warkan sangat kami ingin kemana, tapi ramai sekali meneka dgn tepat kemana destinasi vacation kami kali ini :)

sebaik tak buat contest, kalau tak sure ramai pemenang.hehe.
seganlaa nak kecoh kecoh, kang tak jadik kuciwa jez.

Insya Allah from 4-7 june nie papa, momma, qies, nenek PD with family belah nenek PD nak jenjalan holiday ke jakarta & bandung.kiranya ala rombongan cik kiah time cuti skola laah nie.

plan asalnya papa qies tak dapat ikot sbb nak naik kapal mid may aritu, sekali atas sebab tak dapat dielakkan papa kena naik kapal lambat.so makanya papa qies bole join this trip!
memang mama & qies happy sangat laah, sebab lengkap kami bertiga.besh besh :)
kalau papa tak ikot tak dapat bayangkan macam mana mama nak kejar qies yang melasak ni..grr grr
kang sopeng kemana, anak kemana.huhuhu


so far preparation like flite ticket, hotel seme agent yang uruskan.we all departure from KLIA, flite ke jakarta sharp pukul 8 pagi tapi harus after subuh zass terus ke klia nanti..
hmm hope cik ninina tak mengamuklaa momma kacauing dia titon :P





mama & papa nak bawak naik belon laaa yayang!



passport seme dah ready, dah kasi siap-siap kat agent,dia yang uruskan seme.kami tau bayar then pegi.hehe.sebab kami pestime nak pegi sana, so tatau pape rasanya lagi senang if agent yang bawak.nanti dah 2nd time bole pegi sendiri.hope semuanya okaylaaah.momma a bit nervous lah jugak ni sebab tak penah lagi ke tempat orang..papa qies lainlaa seantero pelusuk donia sudah dijelajahi..hiks.


mama & papa happy sebab nak bawak qies jenjalan naik flite before qies 2 years old. flite tiket still FOC tapi airport tax kena bayarla.bagi qies merasa jalan-jalan with papa & mama :)
papa time tecik-tecik dulu dah merasa dok US seme ikot atok study, qies pon nak jugaak :P
mama jugak dah tua tua gini baru nak merasa g ober the sea..


plan esok ke lusa nak g tukar duit berjuta juta.cewaah! dengar bunyik juta-juta macam takot je bunyik kaan? ala duit indon bolela :D
hehe.ai pon takot ni actually.tapi ramai dah pesan jgn guna kredit kad kat sana sbb banyak sindiket klon2 ni seme.iya kee?


lagi 5 hari nak pegi neh!
tapi packing bag langsung tak buat lagi, biasalah last minute je mama qiestina ni.haha.kang ada yang tertinggal padan muke kan.kengkawan ramai advice bawak baju sket je, soh sopeng kat sana jee.tapi kalau susu enfagrow A+ cik qies ada ke kat sana? kuikuikui.harus kena bawak setupperware lah nak stay 4 hari kan, ini budak dahla monster susu.pampes kat sana mami pokok mesti ada kan? :)

eh tah hapa-hapa soklaan kan?
ampunkan saya, saya blur cket.tu sebab nak share ngan momma seme..


stroller wajib tak bawak? ai rasa macam wajib je sebab ini budak 12kg kuat titon.nanti takkan nak patah bahu dukung dia sambil sopeng.kekee.okay okay bawak je, seb baik si combi tu ringan kalau tak harus pow papa buggy maclaren nie :P


yang wajib sekali, harus DSLR kesayanganku, nanes kalau tak bawak! heee
orang sebok menyopeng, dia nak sebok menembak pulak.huh!

agenda utama haruslaah jalan-jalan ke tempat orang sambil bersopeng baju bajan raya.kita tengoklaa kang apa yang menarek kat sana.selalu dengar dari cerita kengkawan jakarta & bandung heaven bersopeng.hope kami sefamily sihat-sihat jee kat sana, kuat nak berjalan sini sana ukur mall seme.Insya ALLAH.


kalau korang yang penah ke sana nak share tips tempat makan besh ke, tempat sopeng besh lagi murah ke silalah drop komen..sangat dialu-alukan.dengar citer kat bandung gila babas tempat sopeng dia kan? hehe.bling bling jee dengar sesopeng..ada google tadi, macam syiok jee! buat hati ini nggak sabar mau kesana.aduh!


hottie momma seme..
korang ada tips tak nak travel dengan si tecik?
marilaa share di sini.bole jugak jadik guide kami sepanjang bervacation.do & dont's laa kiranya.haha.apa-apa jelaah.


tengkiu so much :)





jakarta bandung wait for us yeah :)




23 comments:

Ummi Rania Raffel said...

salam kak yat. just nak bgtau be careful, jaga stroller, kitaorang masa g vacation baru ni stroller hilang masa naik bas yang travel agen sediakan.

susu pulak elok jangan letak dapam tupperware. biar dalam tin, then balut dengan plastik. penah tertmpah susu2 tu masa nisa g mekah ke dalam beg. bayangkan baju2 kena susu.

masa nak fly, kasi qis nyonyot sumthing/makan gula/atau susu takut nanti sakit telinga.

ok tu je. kalo kak yat ada apa2 nak tanya nanti mesej kat fb, nisa ada je. we oll takde la bnyk pengalaman, tapi selalu jugak travel dengan baby, tambah2 pulak dah 2 skang ni..

Suliana said...

ala, masa ke bandung time anak dara lagi :-) klu pegi bandung, dapat kan satu hari saje ke pasar baru!!! tmpt utama yg mesti di tuju adalah situ okeh..mcm2 ada, habiskan duit kat sini yg byk. yg lain2 kedai mcm heritage, rumah mode & sume outlet2 tu blh combine satu hari jek.. hehe. klu pegi tangkuban perahu, tuliskan namaku atas batu.. hahaha

ety said...

hye k.yat..wah org pertama drop comment ni..heheee..

actually sama la kita holiday ke jakarta bandung tp sy g 2-5 july without agen la..

last year masa g vietnam masa tu rizqi blm 2 thn lagi..for susu mmg kena bwk setupperware besar la..n pampers sy bwk satu pack coz takut kat tmpat yg kita g tu xda pampers yg anak kita pakai..

stroller lak sy mmg xbwk coz b4 g sy buat research dulu n kat vietnam agak busy dgn motor2 so xsesuai kl nak seberang jalan dgn anak di dlm stroller...bahaya..n kwsn shopping pun sempit nk masuk stroller@ buggy pun xmuat..tp kat bandung ok bwk stroller..sbb tmpat shopping selesa n ala2 mcm butik(FO)..

n then dlm flite mmg xmau duk diam..rizqi siap berjalan ke depan ke belakang n pramugari siap main2 ngn dia..

hv fun..n nnti jgn lupa update yer..

Mama Qiestina said...

ummi rania,

tq darling for the tips.oh letak dalam tin ek? okay okay..tulaa harus setin kena bawakk susu sbb qies ni kuat num susu.bab stroller tu mmg kena hati2 laa kan, nanes kalau ilangg..combii tuu :P

ye akka mmg banyak nak tye awak, sbb tau awak selalu travel bawak 2 org syomel tuuu kan :)

Mama Qiestina said...

sue,

hhahaha takpee okay gak tips ko tuuu :) membantu laah.nanti harus aku tulis nama 3 of us sambil bergmbo feeling2 aar :P

* nak kirim pape bitau tau :D

Mama Qiestina said...

ety,

hohoho tulaa kan.abg ekhram kata bawak je seme pampes & susu qies dari sini.kang kat sana takdee payah..baju bajan takpe lagi kot bole beli sana kan..taula travel ngan dak tecik ni barang dia je sebagasi.hehe


wah ety pon nak kesana ek next months.okay kak yat pegi dulu nanti akak citer pengalaman akak pulakk eh :)

~mY LiFe~ said...

bandung mmng tmpt pling best utk shopping... ble akak wt entry ni tingat plak knangan lame.. hukhuk...

Mamaleesya said...

refer link ni yatt, guide to travel from fatin liyana

http://honeykoyuki.blogspot.com/2011/03/travel-guide-to-bandung-shopping-in.html

Mawar misswateva said...

kak, sy ke bandung and jakarta end of july..tp nk sopim brg2 kawen la..=D
ape2 pn sy tgu review dr kak yat nt eh tentang bandung and jakarta.=)

tc kak yat!!

Lyna Shaari said...

bandung memang tempat paling best utk shopping baju2 baby dekat factory outlet..pergilah ke RUMah mode, the secret,heritage n byk lagi lah..part makan nasi ampera & ns sumater sundal best ;) lina baru jek pergi ;) cume kene hati2 sket yatt dgn handbag..kalau blh bwk yg sling bag sb hr tu my biras punye mummy beg die kene toreh dkt pasar besar....berhati2 la ek kt saner..

Mama Qiestina said...

lina,

tq darling for tips.oh tulaaa ingat nak cari sling bag yang besar yang bole muat segala pampes susu/dslr..bahaya kan ramaai pencopet kat tempat mcm tuu.doakan seme selamat ye!

Maslina Roslan said...

Salam Yat,

Waaahh...ke seberang sana yaa...senang je sebenarnya nak jalan ngan anak2 ni...pampers kalau mami poko tak perlu bawak sepack besar tu,sbb dia leh tahan sehari kalau x poo-poo kan..so,yat agak2lah nak bawak berapa banyak.Buat berat je kalau bawak satu pack besar,susu plak bawak yang dalam pack(yang ni bungkus dalam plastik)...jangan bawak dalam tin,sbb tin pun beratkan bagasi.

Kalau gi Pasar Baru,better jangan bawak stroller or buggy,sbb sangat kecik laluan dia...dokong jelah cik Qies tu..papa dia ada kannn..ehehe...

Erm,kalau nak makan kat Bandung plak,cuba cari makanan sunda...yang tu mmg saya recomended..sedappp...

Kalau ke tangkuban parahu,jangan lupa singgah ladang teh,tengok arnab,ladang strawberri dan jugak kampung daun(kedai makan hetty kos endang)...

Kampung daun mesti singgah tau...sbb sangat cantik dan cozy...

Hmm...rumah mode dan semua butik2 kat sana pun harus pergi...kalau nak beli jeans LEVI's murah...gi TOKO TIGA...

Alah...kalau yat nak tahu banyak lagi...PM jelah kat FB ek...

Apapun,have fun and enjoy your holiday!!!

Intan said...

rasanya segala tips orang lain dah bagi tu. cuma nak pesan...shopping tu ingat2 purse eh. risau kalau2 kena copet. :)

have fun ya yat and qies! :)

Mama Qiestina said...

mas,


tq darlingsss susah payah panjang2 kasi tips..i liokeee ;D

tulaaa pestime nak pegi tu yang agak blur, bila ramaai dah suggest itu ini baru nampaak apa ak buat nanti.ehehe.tulaa kan, seb baik papa qies ada sekali.if not yat pon risau nak handle qies yang lasak kemain ni..hihi.

thanks so much taau mas.nanti ada lagi nak tanya yat pm mas okeh ;D

Mama Qiestina said...

intan,

tq so much atas peingatan tu dear.ye mmg kena alert laa kan tempat macamtuu sesak..jgnkan kat sana \kl nipon takot pencopet.yat dah penah kena dulu,pobiaa.

doakan pejalanan kami selamat pegi alik ye~

Ena Mazly said...

Yat, kita jumpa kat klia ye 4 jun nnt... Ehehe.. Flight kitaorg ke brisbane, australia pun pagi sabtu, kul 9.20.. Ehehehe.. Happy holiday yat...

Mama Qiestina said...

waaaaaah kak ena pon sama bercuti yee? syioknyeee g aussiee!!

hehhe kita berlaga bahu laa kat departure hall this saturday ek :)
kak ena too, selamat bercuti..bawak kangarooo sekor eh, qies nak buat toys.hahaa

mamamarissa said...

amboi, qies nak gi shopping kat bandung ya...nie yg anT jealous tau :D

anyway yat, hati2 dgn food kat sana...jue & hubby kena food poisoning masa gi sana dulu...kami elakkan makan kat gerai2 tepi jalan, masuk restaurant jer...at last, kena juga :(

bab shopping, mmg heaven...pasar baru mmg kena spend satu hari ok...FO plak tak yah ckp la, jue enjoy FO @ jalan dago...mmg best sgt...tapi yat kena hati2 dgn bag...elakkan pakai handbag, better pakai sling bag...handbag yg 'utama', kena pakai stroller ya...kalo tak, tak menang tangan :D

enjoy ur hols & shopping...muahsss

@ MaMa ALyA @ said...

wahh..sume orang sedang mode cuti-cuti kat ober sea..hehe... apepun...safe journey kak & enjoy ur holiday...

stroller adelah benda WAJIB dibawa.. kalau tak mahu tak sempat mama nak sesoping baju manyak2.. hehe..

@ MaMa ALyA @ said...

wahh...sume orang sedang mode bercuti-cuti kat obersea kan..hehe.. apepun sfae journey & enjoy ur holiday kak.. :-)

btw stroller ade benda paling WAJIb di bawa.. kalau tak nanti mama tak leh sesoping dengan aman dan bahagia.. hehehe..

HaninFarshid said...

have fun yat....and enjoy ur trip ;)

hanin rasa semua dah bagi tips....jgn risau yat...i know qies is a big girl...and a very good girl...just nie first time dier naik flight...pastikan dier hisap gula-gula ke? minum susu ke? or isap puting ke? bagi dier tak sakit telinga :)nasib baik flight ke sana tak lama...so,qies tak restless sgt :)

yups! sana memang shopping heaven ;)all the fo's banyak baju baby cute2....pakai sling bag....selesa and selamat skit nak jalan2....

will pray for you to have a safe journey...

muah! to qies ;)

take care...

ibu chicamie said...

wee...bestnyer lahai.mama yat soping ler baju bajan utk dijual same.leh beli mane yg b'kenan ;-D

Mrs. GordoEdi said...

yup betul cakap nani...beli la baju bajan bebyk!! heaven sungguh dpt shopping tau =)

nway saya pun pernah ade experience pegi Bandung with my lil doter..& mostly dah ade dlm komen2 kat atas..

Enjoy ur trip k! =))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails