yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, November 6, 2009

2 Month - Si Bam bam kena cucuk & domam!~

Happy 2 month old Shayang!~


=)


Alhamdulillah..si tecik bam bam permata hati kesayangan mama dah 2 month old semalam :)


Kejap je kan mase berlalu,dari selim melim dah jadik bam bam peha kfc!
So semalam mama & papa Qies bawak Qies g check up & cucuk die ngan Paed die,Dr Arba'yah kat An Nur Specialist Hospital tempat die dilahirkan itew.

We all gerak dari PD,since we all memang tak alik putrajaya lagi.
Hari hari PD to Putrajaya dah cam seblah kg je Papa Qies buat..adoyai.
Seb baik Qies well behaved je dalam car,die tak kesah..dapat nenen,mama polok polok pastu tido takk hengat punye kat comfoter die kat seat belakang ngan mama.
Owh dah jadi mama ni,memang mama & Qies dok belakang la.
Senang nak baringkan die,wat susu tuka diaper seme :)


Car Papa Qies dah macam reban dibueknye since ade baby ni.
Sana sini gantung napkin sebab silau Qies nak titon.ahaks!
Baru anak sorang pasni dah tambah 2-3 bawak bus je la pa..



Itu budak ticik senyum senyum agi,dia tatau nak kena cucuk tu :)

Siap titon la sementara tggu,seb baik hari keja so tak ramai sgt orang..
Kalo tak an nur ni full sokmo :)


Qies dah tau nak kena cucuk time ni,tu die cam pujuk mama tu tamau kena cucuk plsssss =P
Penakot cam mama die.haha.


Pujuk mama tak jalan,nak pujuk papa lah pulak..
Tamoooo tamooo cucuk..caketttttt!



Then dah sampai giliran.. Dr Arba'yah paed kesayangan Qiestina pggl masuk bilik..
Dr tu cam biasalah ngan friendly & mesra alam die [ bkn Qies je suke,mama papa pon suke].
Dia tanye apa kabo seme then dia ukur lilit pale,tinggi & ofkos berat Qies skrg.
Yea kawan kawan Qies dah makin bam bam peha KFC,berat dah 5.1kg.
[berat beras guni kicik tuuu..patotla lenguh tgn dukung lama lama].
Dah naik 1 kg compare dr last month,Dr kata okla normal & ikot yg sepatotnye.
Tinggi pulak 55cm,naik lagi 1cm dari last month.Haih tggi anak mama ni..
Pastu we all tanye la kinapa kadang2 idung Qies sumbat malam2 tu,then Dr kata it's normal for baby coz saluran die still sempit lagi,just wait n see nanti bulan2 depan dah ok insya allah.



Dr arba'yah tgh check up Qies,soft je dia,lawak lawak pulak tuuu :)
Tu la pasal i lioke An Nur ni,Doktor2 die besh & very da professional like Dr Fatimah tuuu..
lama tggu pon worth it la!


Pastu tibela saat yg paling ditakoti Qies & mamanye [ haip,lebeh kpd tak sampai hati ekceli].
Papa la yg pegang Qies & pujuk2 Qies.
Mama camwhore snap snap siap rakam video Qies kena cucuk.haha.
[ part ni memang papa superb,mama pon salute sbb papa mmg kewl..tingat time die tenangkan mama nak lahirkan Qies aritu :)]

Dr Ar'bakyah kata since Qies tak kena jab time 1 month aritu,sbb kat Joho aritu cek kat Klinik gomen memang tak kena jab 1 month..so semalam kena 2 dose.
Kat peha drumstick kiri kanan Qies.
Sekali cucuk je..waaaaa meraung si tecik tu.
Cian sangat,musti saket kan..tapi pastu tak lama die nanes.
Pastu cucuk lagi seblah peha,waaaa lagi.
Dr soh mama cepat2 hug die sebab dah 2 dose kan mmg saket.
Pelukkan mama la yg mampu redakan kesakitan die :)
Qies very gud girl,seminit je die nanes..pastu die senyum2 dah.
Hati mama pulak yg sayu tgk die kena cucuk,ahahah.
[tula pasal ko tak jadik Doktor yat oyyy! =P].

Then Dr kata ade probably Qies akan demam,tgkla mcm mana baby tahan ke tidak.
Biasala imunisasi jab kan..
So Dr bagi obat domam..
[adoiyai bole lupe nak tye pasal rotavirus & pneumococal tu seme penting ke tak..hmm].


Kite cucuk die! hehehehe..
Chikittt je cayang...

Papa pandai pujuk2 Qies,Dr Arba'yah pon siap agah agah dulu,pasangkan muzik kat belakang tu punye nak psiko budak2 nak kena cucuk ni..bagus betul :)


Pas kena cucuk..tgk moke layu die tuuu..tapi boley lagi main main ngan Papa tuuu..
Qies kuat cam mama yea,saket2 nak bersalin bole gelak hahahaha ngan Papa lagi aritu.
Sampai Dr fatimah pon heran dok tye saket ke idak..hiks :)

Gud girl cayang mama..



Pas je kuar dari An Nur,Mama ajak Papa singgah Manjaku dekat2 ngan An Nur tu.
Cam biasalah nak beli barang si tecik.
Hadiah sempena die kena cucuk,lol.
Bukanla..adiah die 2 month old :)


Bajet nak cari warmer je tapi taula napsu napsi suka suki sopeng ni,tgk ade sale gile gaban pulak.
Adoi sini sana sale saja,yg tak sale poket papa mama la =P
Mama tgk rega susu enfalac A+ & Mami Poko Qies murahla kat situ...
[ Hawa..pls take note haa!].
So sebakul la gak beli barang si Qies,macam macam ado.
Untk kawan Qies,Fatin & Zahra pon ade taw..
Antie Hawa nanti dtg umah bawak Fatin yea,mama Qies ade belikan legging syomel utk Fatin finky karer..nanti bole pakai sama ngan Qies.
Sesuai tu utk budak tgh paha drumstick :D


Sgt rona roni makaroni sopeng utk baby ni,lelagi kalo gegurl.

Tu die rembat gaun finky lagi,pastu stoking.Papa kata mama ni taksah tak beli stokin.
Ntah..comei2 la stokin..tu yg slalu beli tuu :)
Ade pureen & Baby Kiko.
Demi Qies,mama & Papa tak beli baju pon takpa..huhu..


Pas dah sopeng barang Qies,Papa ajak mamam luch pulak.
So sebab nak tempat ade akon,nak Qies selesa coz Qies pon tak berapa cehat kena cucuk kan..so we all mamam kat ciken rice shop alamanda.
Cam besela makan nasik ayam fav mama,pie tee seme tuu..nyummm..
Qies behave je dok dalam stroller,num ucu & titonn :)




the 3 of us mamam mamam spend time together :)


Pastu ptg tu g somban umah makcek belah papa Qies sampai ke malam.
Hmm malam tadi die cranky cket,badan dah mule rase panas demam.
Mama cek suhu die dah 37.04..so cepat2 bagi mamam obat.
Seb baik Qies senang je mkn obat,nganga je molot die mama suap guna syringe.
Gud girl...jgn penakot cam mama taw sayang!



Mamam obat ye sayang..nanti cepat baek demam..
syian die cranky je tak sedap badan..malam tadi mama tido 3 jam je jaga die demam..
Dahla ujan lebat kan..shejukk!



yeahh lawan demam..Qies kuat kan cayang...
Mama doakan Qies membesar dengan cehat slalu..amin..


Ni siang tadi..tido dgn aman nya pas pekena "obat domam & nenen mama seround"..
Cranky nak polok polok mama saje,mama masak pon dukung die..
Syian die..camanala nak tgglkan die g work ni :(


anak dara peha KFC nyum nyumm goweng pon dap neh!



tetap nak posing even tho badan tak berapa cehat...
owhh my potogedix baby :)
My soul..my eberything...


Moke Qies dah mcm syape sekarang ?? Papa ke mama?
Pattt vote :)

maintain ngan cheeky,suke senyum walau tak cehat ye sayang...
Get well soon mama doakan..
Nanti mama bawak Qies g jalan jalan lagi yek..


Hmm turn to 2 month Qies dah makin cerdik,dah mule kenal orang.
Die kalo cranky nak tido ke lapa musti nak mama polok2 dodoi die,org lain die tamau.
Haih,manje sungguh.
Ni risau nak tgglkan die ngan Papa isnin ni,hope okla..

Pastu dah mule kenal bunyik,cahaya & benda bergerak like kipas.
Die tenung & then die senyum2 tgk benda tu :)
Dah pandai tgk tv jugak,pasni mmg kompem berebut channel ngan mama la neh,die asek nak layan kartun die..walaweh!

Badan Qies dah makin tegap,kalo mandikan tu rase mak aihh semangatnye anak aku.
But she love bath so much,play with water.
Senyum2 die mama mandikan die,main buih tuu..
[ baru betul anak org kapal, tak takot air kan].

Qies gak suke berjalan jalan,kalo we olls bawak g sopeng tu kemain agi die tgk kiri kanan..
kepala mcm dah kuat je gaya.
Hmm ikot pangai parent die suke travel la neh..heheh.
Nanti ye cayang..kite g coti coti..

Pastu pandai respon tu kalo atok nenek kol nak dengo sora die..die cam nak cakap je..
tapi mulut blum becok lagi,tggula sehari 2 kot :)

So far tula milestone Qies,ade byk lagi..tapi tak sempat nak cite dah ni.
Qies dah merengek dahh tu,hmm biasanye kalo die cehat tido jeee tak mcm tu.
Takpela,layankan jea.

Esok maybe we olss balek home sweet home putrajaya..
Hope tak berabok sgtla umah kena tggl 2 bulan tu,nenek Qies dah bersih2kan aritu.
So kawan kawan mama papa yg nak dtg gomol our baby,sile roger dolu yaaa :)
Especially antie linda & antie hawa yg dah tak sabau nak gomol Qies tuu..

Hmmm..
Hope malam ni dapekla titonn,siyes sgt tired..
Camnila jadi mama,itula sebab bole selim dgn sgt pantas tanpa bantuan slimming center bagai.
Terkejar sana sini menguruskan si tecik..

Tata & Nite :)



13 comments:

edan rashid said...

orang lain takmo ka... takpe... ngan ancle dan mao kan... tehehehehe... semoga qies tak demam... gangster mana leh deman kena cucuk... tak rock la... ^_^

ummi thaqif said...

hayyp 2 month old qies...:)
sian dia demam,tak pe jgn risau jap je tu..demam cucuk ..moga cepat sembuh...
pas nie turn papa lak jaga..qies
barapa bulan hubby yat cuti ?

Mrs. Amie said...

Qies nie dah mcm rupa mama dia dah i tgk.. pasal pneuomococal & rotavirus i tanya gynae, dia kata tak ambil pun takpe sbb virus tu sbenarnya hanya ada di mexico.. but if u nak play safe, buatla.. no harm.. mm, Alhamdulillah Qaira kena jabtak pernah lagi demam.. tapi takutlah pulak during 5mths nanti sbb doc kata doa nie kuat compared to the previous one.. nasib during 4mths tak kena jab apa2..

azieaz said...

azie tgk muka dia sebijik papa dia..aleesya dlu pon muka daddy dia..tp skang org ckp da mcm mummy..tp azie tgk xder pon...hehehe,,cepat je masa berlalu kan..Qies da 2 mnths...kish kish Qies tu!!..

Iryani Noor said...

alll syiannn die demam kena cucukk..
cepat sembuh ya Qies.. cpt nyer dh 2 bulan ekk yat.. sonok tgk perkembangan qies... makinn gebuu..

Mama Qiestina said...

Edan..

tula pasai ngan ko cam tilam bono kan..tu die comfy je ngan ko kan..ngan papa die pon kadang tamau tuu..risau aku nak g keja ni..

hmm tula budak rock dah baek demam la ankel.jap jee demam..pasni moley ikot mama sopeng agi!

Mama Qiestina said...

antie tini,

mashehhh :D
jap je dah 2 mth,mama pon dah kena work :(

hmm papa tatau agi til when coti,tapi kalo bole till Qies dah ok ngan bb sitter baru die naik kapal.lagipon bln 12 ombak kuat,dia tanak naik kapal dulu time ni..

Mama Qiestina said...

amie..

yay!!!! ade gak org kata Qies uper mama..yay! kalo tak musti kata sgt sejibik papa..siap mak mil kata moke papa die mase kecik sejibik Qies tula..adoyaii.

Hmm tula ramai kata tak pntg sgt injek tu,dahla mahal gilee kan..i tgk opismate i claim smpi ratus2 tu 1 jab..

Mama Qiestina said...

azie,

tula almost 99% yg kata Qies adelah moke papanye.tu igt nak buat poll pasni Qies ikot moke sapa..hahaha.tah hapa hapa..jeles lak mama..

Hmm tula moke berubah2 kan..yat dok harap die ade dimple cam yat tapi cam tadak jee..tapi dagu terbelah cam tok ti tuu :)

mwaaaaaah aleesya gak!

Mama Qiestina said...

yani,

a'ah tula sonok sgt tgk die membesar..tak sgpp rasenye nak tinggalkan die g keja..tapi kena g jugak..huwaaa.

Makin hari makin cerdik & cheeky..
bam bam.

FdausAmad said...

Salam,

gua nak ajak lu dtg lepak blog gua.rilek rilek.

Selambe.

@e_da said...

happy 2 month qies.... lbh kurg mika tp mika 3 month hehhehe

ourLOVEternity said...

hamboi..cumel btul la qies nie..mcm chinese look pn ade nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails