yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, November 8, 2009

Bukan suka suki mama nak tinggalkan Qies...

Huwaaaaa..
tetiba mood skrg adelah emo bile 2 org yg kusayangi dah lena tido.
[ yat ape kes golek golek dari tadi tamau titon tahh].
Jiwa kaco betull la!
Lagi pas Qies mengamok nak nenen,nak titonn tadi.Kuat die nanes..
Slalu Qies tak macamtu,tapi 2-3 hari ni die cam tau mama nak tinggalkan dia.
Terpikir camana lah Qies esok bile mama g work :(

Now Papa Qies dah zzzzz dengan aman kat sofa L shape [kunun nak tgk bola pagi nanti] & my darling Qies dah tido kat babycot puteh bersih yg mama papa belikan kat My dear warehouse sale tadi.

Esok bermulala episod seorang ibu bekerjaya..
Saye adelah sgt tak ada mood nak g work sebab mengenangkan saye harus meninggalkan si tecik bam bam yg sgt memerlukan belaian kaseh sayang mama nye ini.
Si tecik yg maseh menyusu badan..
Si tecik yg maseh tak mengerti apa apa.


BOLEH TAK SAYE RASE TANAK G WORK ESOK??
yea saye syedih sebab 2 bulan dah bergomol gomol ngan si manje saye 24 jam & perlu meninggalkanye dlm mase yg agak lama.
:(
Seiyes naluri kemamaan ni tak sampai hati!
Mesti slalu teringat ingat Qies bile kat opis nanti,terfikir ok ke dia,nak ke num ucu & titon.
Sebab selalu mama yg manjekan die..


Hmm ini ke dilema seme ibu ibu bekerjaya,u all?
Tak keja macam mana pulak,dah study tinggi2,nak kena setel itu utang PTPTN & komitmen yg macam macam..takkan seme nak harapkan hubby pulak.
Kalo kuar g keja pulak harus meninggalkan anak kesayangan..
Naseb baikla sementara papa tak offshore lagi ni,Qies akan dijaga oleh papa nye sendiri.
Tapi pas Papa naik ship Qies kena dok ngan babysitter yg maseh stranger & tak dikenali hati budi lagi.
tskkk..sob..sob..sob..


Tadi Mama dah jupe dah babysitter for Qies,akak tu dok 1 level ngan umah we all.
Nampak okla orgnye,so far dia jaga 4 org..tapi seme dah pandai berjalan.
tapi tak diskas abes lagi pasal upah & segala mak nenek keperluan lagi.
Selalu kan u all,berapa eyh upah babysitter kat kay ell ni?
Then,sbg langkah keselamatan ade ape2 dokumen tak kite nak mintak kat bb sitter tu?
Yeala takot gak kan case org larikan baby tu seme..nauzubillah!
Beringat seblom kena gitu kan..


Hope esok Qies okla dok ngan Papa,tak cranky.
Hope Qies boley sesuaikan diri tido sendiri tanpa nenen & dodoi from mama nye ini.
Bukan ape,lately ni Qies manje sangat,die kalo nak tido musti cranky & nak nenen baru die boley tido.Itu yg menyedihkan hati mama ni actually..
Mama harap papa pandaila pujuk2 Qies & Qies faham mama g work.

Bukan saja saja mama nak tinggalkan Qies sayang.. Demi mase depan Qies juge mama carik rezeki..
Qies dok dendiam,behave ngan Papa..tamau susahkan Papa. Nanti Papa bukak kan citer cartoon kat channel 611,612 tu yea,kan LCD tv now Qies punye :)
Insya allah bile lunch hour mama balek umah bagi Qies nenen yea cayang..


shayang mama,dok dendiam ngan Papa ye cayang!



Ok doke,kena rest & sleep dah ni.
Baju nak g keja tak iron lagi,seb baik tudung main sarung jee takyah gosok bagai.
Seb baik umah ngan opis sekangkang kucen je so bole gerak kul 8.30 pagi pon..
:)

Jap agi musti Qies mangun nak susu..
seblom die merengek baek layan mata yg dah macam kena gam gajah ni..
Sok nak kena "berjuang fi sabil lillah" dahh...


Happy working back,Puan Yat.. and happy jadi "Mr Mama" Incik Ekhram!

Semoga Tuhan tabahkan hati mama..
Permudahkan segala galanye..amin..
+_________+

22 comments:

~ SueHarriz ~ said...

mama eryssa..sedih ok baca entry u ni...i dh rasa ape u rasa...tringat balik knangan lama..kalo u bc blog i, u akan tahu yg i prnah brjauhan dgn baby sdri for 2months..azab giler time tu..mmg rmai yg prtikai psal working moms ni..mmg xleh nak elak kan..? kita kene keje..utk masa depan kita n anak2..sbb kita tatau the future..pape pn u jgn sedey2..org kata kalo kita asyk tringat kat dia, dia pn jd cranky kat umah tau..dia cm tahu...dun worry, kejap je masa bkrja tu..sedar2 dh ptg..! dah leh balik jmpe dia! Harriz's babysitter mntak rm180, jaga dr kul 12 - 7..tp i bg rm200 genapkan aje la...lgpn dia jga anak i sorg je.. u bg brapa..?
pape pn, take gud care of urself! muaxx!

Suliana said...

yat,
aku practice dulu hantar aqil time x keje..tgk camana makcik tu jaga..pastu, bila dah naik keje, jap2 call makcik tu ok ke x..tapi xde la plak amik ic makcik tu sbb tu mmg umah beli dia.ko tgk la muka mkcik tu ok ke x.hehe..kalau aku, 1st day dah byk komen pasal makcik tu..at last, she is the best la compare ngan nursery skrg.. rate rm 250.nursery rm 280 plus bubur dia masakkan.tapi kat kl ni range rm300 pun ado..percaya & tawakal je la..insylah slmt..

E.L.L.Y.N said...

yat,
lumrah la tu....seminggu mesti xleh konsentrate keje..rasa nak brenti pun ada..jap2 call umah
but, kita kena keje jgak kan...kuatkan hati k

ummi thaqif said...

1st time mmg cam tu...sabar yekk...semua ibu rasa cam tu,elok la time lunch leh jenguk...mcm akak dulu cam tu la time lunch je balik tgk baby nasib boss faham ,bby brestfeed time tu..
nanti seblm hubby offshore try dlu dlm seminggu antar nursery awal bg dia biasa..so time dua2 dah keje nanti tak de masalaah dah..
dont worry think fositive...Good Luck !!!:)

AmiYs said...

ko beruntung gak puan yat dapat dekat dengan baby...


aku lagi sadis... huuuwaaaa!!!!

Mrs. Amie said...

babe, selamat bekerja even i dulu pun sama mcm u.. bukan dulu la.. skrg pun sama.. rasa mcm nak berhenti keja n duduk umah diam2 dengan my baby kan? mmm, sabar ya..

iela said...

huhu.... nasib baik la rumah sekangkang kera jer. kalo jauh mau menangis. ahaha

p/s : liza ali mintak alamat atau contact no. Dia nak distribute card. InsyaAllah bulan 12 ni majlis dia. jgn lopa ha.. hehe

roshda said...

ai yat,
saba ye.. insylh si kecik tu xde pe.. jgn pk bukn2 :D makin tombam lil princess u.. cute.. i pon dok terpk gak ni.. leh ke nak berenggang ngan si kecik ni.. leh ke org tahan ngan perangai dia.. kejap je kn.. pejam celik u dh masuk keje blk.. kita doa sesama yg terbaik utk si comel awk.. :D

Suliana said...

ush budak bam bam ni..2 kali aunty su ni tinggalkan komen..mama qies mau gi work, qies xmo nangis tau..nnti aunty su kirim baju munge2 chumils utk qies..aunty su lum gi pos opis lagi la..tgu ye nnti mama qies bawa balik okel:-) tata

Zezzatty said...

dear,i hate this part oso :((

Anonymous said...

B.o.s.a.n

nak muntah darah.jangan lah tiru hasil kerja orang lain.
Yati sorang ke yang ada anak kecil?

Mama Qiestina said...

to anon pengecot yg bosan..

dah ko busan ape ke hal nye ko dtg blog aku?? ade aku soh??? ade aku kesahhh keee?

kalo ade beran jgn guna nama mak enon..bagila link siap no tepon bagai meh sini aku nak berkenalan ngan ko..reader2 aku pon nak berkenalan jugak ngan ko..kan kan reader mama Qiestina???

Mama Qiestina said...

sue,

ehhh murahla 180..
hmmm tula kan kite ni tak keja macamana pulak,dahla dok kl ni serba serbi duit saja kan :)

btw Qies dah ok dah ngan mr mama..
cranky sket je :)

Mama Qiestina said...

sue,

masheh nak abgi adiah Qies..nanti antie belikan utk aqil gakkk ye :)
ko senang2 meh jalan2 putarajaya bole kite wat outdoor photoshoot anak2 kite yg cumils tuuu...


oh tula aku pon nak anto trainig sejam 2 kat umah bb sitter b4 papanye naik kapal ni..

Mama Qiestina said...

kak lin,

tima kaseh..doakan seme ok ya.
jgn lupa air zam zam & kurma di makkah itu nanti :)

Mama Qiestina said...

kak tini,

itula seb baik uma dekat,so lunch je yat balek gomol2 & bg dia nenen..semalam nanes2 nampak moke yat balek teros senyum2...pandai betul :)

Mama Qiestina said...

syima,

ko takpe hati waja aku ni hati jawa..huaaaaaaaaaaaaaaa nak balek umah polok Qies:(

Mama Qiestina said...

amie,

tula rase nak benti keja je tapi ekonomi blom mengizinkan lagi :(
hmm seme okla kan amie..anak2 kita paham mama keja utk dia..

Mama Qiestina said...

ila,

wahhhhhh liza dah nak kawen kaa?
ok kang aku bagi alamat yaaa.

hmm nanti ko ade bb ko taula camana sedih beb nak tggl anak..

Mama Qiestina said...

roshda,

tula time yg ade ni gomol la anak puas2,ni cam i kejap2 tingat dia kat opis ni..tanya papa die dah bg susu ke dah mandi keeeeee..hmm risau.
sapa tak sayang anak kan :)

Mama Qiestina said...

zezzaty,

tulaaaaaa samalah,hari ke 2 ni baru ok mama dah tak syedih sgt tggl baby..btw,ur rayna sgt comelssss :)

@yurosni said...

yat,nnt dah anta kat bb sitter, elok la bj n pampers qies anta hr2..leh pantau bape kali dia tukr pampers qies..botol susu pon, semgg skali wat balik, leh cek thap kebersihan dia.ayu ada pgalaman xbest ngn bb sitter ni..skali skala bgs gak wat spotcheck.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails