yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, November 30, 2009

Qies pulak kena saman ngan Mummy Kyra

Adoila haii Qies pulak kena saman pulak daa!
tapi sbb Qies tak pandai taip lagi,so mama die la bayokan saman ye mummy kyra :)

Seblom tu,nak betau..ini bukan entry SHOW OFF ye :) Kotla ade yg kata ek ele tu pon nak tunjuk kan,ni just nak share ngan mama/papa baby stuff je.
Untuk panduan kot kot tgh carik barang baby ke ape. harap maklum =)


5 expensive baby related product I don't regret buying :
( NAK TAMBAH 1 LAGI OKE MUMMY KYRA!]


1) Stroller Combi yang mama & Papa Qies belikan kat kedai Toy City,Alamanda.
Owh sangat berbaloi baloi ye mama mama seme.Sebabye stroller ni sangat ringan [ dibuat dari besi kapalterbang], ade tmpt simpan barang,cute [tak makan space bonet keta papa sangat],senang nak bukak & tutup dan sgt berjasa utk bawak Qies jalan jalan :)
Reganye pada mama memang mahal la,dekat 1K tapi bile kenangkan sangat berjasa utk Qies teman mama papa jalan2,mamam & Qies tido dengan lena dalam tu,rase mmg berbaloi baloi.
Yang penting beli yg baek punye utk pakai lama kan u olss :)


keleta owen kecayangan Qies :)
sangat berbaloi baloi utk Qies jalan jalan sopeng,titon,tuka pampers..etc.



2) baby cot karer puteh from My Dear - Juge sangat berbaloi2 coz mama & papa belikan time warehouse sales my dear kat puchong aritu.Original price 500++ tapi sbb sale 350.Mama rase mahal gak tu,tapi okla.So far we olls mmg train Qies sleep dalam ni and nampaknye Qies tido lena dalam tu.
Pas tu,bile dia bgn Qies main main pulak toy yg mama gantung2 tu :)
Ajar Qies tido dalam cot for safety reason,takot jatuh katil or terpenyek dek mama papanye ni.
Lagipon cot ni bole gerak gerak,so Qies bole tgk moke mama bile mama solat or masak :)






3) Bouncer anakku - Still mama rase mahal but berbaloi baloi beli sbb Qies suke dok dalam ni nak main2 sambil layan LCD tv. Reganye after sale 170,kalo normal price 230.
Bouncer ni bole goyang2 macam buai,so kadang2 mama tidokan Qies dalam bouncer dulu baru angkat die ke cot.Mama & papa decide tanak ajar Qies naik buai pasai payah nak angkut kemana mana,so far Qies ok takde prob,bole tido tanpa buaian.Mama just tepok2 n dodoi die sambil zikir2 je :)



She love to swing swing & play sambil tgk cartoon :)



4) Susu - Currently Qies num ucu Enfalac A+ triple progard.
Susu ni memang mahal mama rase,tapi sebab Qies serasi bam bam Papa kata takpela Qies num je ucu nie,asalkan Qies membesar dgn cehat & kuat. Then susu ni takyah goncang lama2,senang je larut.
lagipon,almaklumla susu mama tak berapa nak meriah,nak membesarkan Qies yg bam bam tu.Before ni minum anmum infacare tapi poo poo Qies keras la pulak,shian die meneran :(
So stick la ngan Enfa,tapi seb baek yg refill tu tak semahal yg tin.
Okla asal Qies cehat ye cayang..


5) Diapers- Mami Poko : So far memang mama sgt puas ati dgn kualitinye coz Qies Qies tido lena pagi senyuman! Tebal & very soft sesuai la ngan kulit baby yg baru nak bam bam cam Qies.
tapi tula reganye pon "puas hati" la gak kan =P
So far paling murah penah beli kat manjaku bangi , S48 for only 32.90 tapi kat tempat lain besenya 37 or 38 mcm tu.Now mama bagi Huggies gak bile Qies kat "skola" & mami poko bile malam & jalan jalan.Papa kata takpela biar mahal ckit asal Qies selesa & tak naik rashes tu seme.
Ikotkan mama nak bagi cap ayam je.haha.
So papa yg kuar duhet biar papa decide :)

6) Botol susu Avent - Anti Colic & Free BPA.
mama melikan Qies yg karrer puteh anti colic tu then Papa pulak belikan yg karer kuning2 tu coz BPA free utk steril. To me,quite expensive la botol ni,tapi demi nak beri yg terbaek utk Qies takpala kuar wit ckit.Lagipon mama keja penat + stress mmg utk Qies cayang :)
So far alhamdulillah Qies tak kembong guna botol tu & Senang gak nak cuci.
nie pon papa kata stick je,jgn tuka brand lain dulu since Qies suke puting + botol ni.
[ bukan berlagak ke hape k].
Pas-pasni mama nak gak guna botol anakku yg byk org kasi adiah tu..
tamau demand demand tau cayang mama!



segala mak nenek keperluan Qies yg WAJIB dibeli tiap2 bulan..
semenya nak $$$ tapi berbaloi baloi asal anak sehat :)



5 cheap baby related product I don't regret buying :

1) baby wipes baby kiko : So far mcm2 mama dah try wipes utk Qies,tapi mama rase kiko plg besh [ papa pon kata the same] coz bau die wangi & tebal ckit tisu dia compare to others.
1 pack ade 3 pcs reganye 4.90.Okla tu kan,murah & berbaloi.


2) Kipas utk stroller : Murah je beli kat warehouse my dear sales aritu,reganya 15.90 so bile jalan jalan outdoor Qies tidakle kepanasan :)


3) Botol warmer K- baby : Sangat berguna bile jalan jalan,nak pastikan susu Qies suam suam lemak berkrim disukai Qies :)

4) bedding set baby love : mama belikan kat manjaku bangi time preggy aritu,murah jekk dalam 30 hengget tapi kain die sgt besh & lembut.Yang penting karer baby pink!
Qies fav bile nak titon musti carik carik.Then bantal Fiffy die :)






5) Terpenting & harus dibawa kemana mana skrg,of coz diaper bag!
bag barbie yg hanya berharga 19.90 yg dibeli kat pokan PD.
sangat berjasa sebab die cute [ mamanye yg minat gile,ahaha] ade manyak poket bole sumbat thermos kecik & botol avent Qies kat kiri kanan.
Dalam poket2 yg byk tu bole bubuh stokin,towel kecik,buku klinik & legging juge headband Qies yg macam2.
Pastu dalam bag bole boh susu kecik setin,baju2,mami poko 6 helai & ofkos DSLR kesayangan mama + papa Qies utk bergambau gedix kemana mana.
Juge wallet & handphone mama sekali masok dalam ni. All in 1 bag u olss! bagus kan..
Since dah ade Qies ni mintak ma'ahap la mama nak pakai henbeg bonia apatah lagi elvee.hahaha.
tak kose nak bawak..

[ mama dari zaman preggy dok usha diaper bag brand simple dimple tapi tatau nak carik kat mana,pls let me know kalo korg jupe!] baru macho kalo papa bawak bag tu.
Ni bag babrbie mmg sangku kat stroller Qies jela.haha.




macam macam ado dalam bag barbie Qies taw...
siap anak babysitter Qies minat gile,sudahnye mama Qies hadiahkan 2 utk anak dara syomel tu.
Musti dorg suke la,haha.
Sebab mama dorg jaga Qies besh,bagi hadiah utk anak derang :)


Okla itu je info baby product utk hari ni.
lenkali mama Qies merepek opsss fakta la bukan auta lagi.

Now mama Qiestina nak saman,

Sue Ibu Aqil

Syima Umi Amir

Kak Alina Mummy Alya

Hajar Mama hannah

Tulip Ibu Aisya Zara

Ety Ibu Rizqi

Nieda mama humayra

Roshda Ibu Iman

Mama Husna

Mas Ummi Adam

Puterikure Ibu Khalish

Koklies Mommy Rania

Azie Mummy Aleesya

Zezzaty Mama Rayna

Anum mama Aqil

Ariba Mama Ayra

Mel mummy Mika

Huda Mommy Mia

Izan Mummy Chaca

dan sesapa lah yg nak buat tag neh!





17 comments:

izanpyus said...

Eh eh Qies...auntie drive tak lebey hadlaju tau,tup2 mama qies saman.hehe..nanti auntie bayar saman tu yer...

sekarang sibuk bakar kek...nanti qies ajak mama tempah kat auntie...hehe...

take care yer bam2 qies,jgn noty2..jadi gudgurl tau.. :D

ielya said...

salam kenal mama Qies...

kalau u nak beli diaper bag simple dimple tu try tengok kat website ni:

www.littlewhiz.com

kalau nak pegi beli terus kat sana pun boleh. tapi jauh sikit la sebab kat klang.

Qies bam bam cute la. Kecik2 lagi dah jadik model mama ngan papa dia.:)

AIRA HANIZA said...

Selain little whiz, kat www.babyjaya.com pun ada...Kat Jusco ada banyak...Gi la tgk...

Mama Qiestina said...

antie izan..

ahahahhaha dah lama tak saman saman owang nehhhh :D

buat tau nanti.nak gak tau brg2 anak antie :)

Anita, Mummy Adzryl said...

yat, thx for the comment! btw, i keje bidang IT.. more to technical support. heh. tp dok ingat nak tukar field. huhu. btw, u keje mana ek? wahh orang HR ni sure byk contact2 kan! heee.. :D

l y n n a s h a a r i said...

mama qiestina : wahh..good info for me..sgt pening dgn babychecklist..ditambah im 1st time twin mommy to be,sume nak kene beli double..mujur jgk ada owg nk share2 bende2 yg patut dibeli ;)feel free to visit my blog yah.....

Misbehave said...

yang,

beg simple dimple tu ada jual kt jusco.

kt mom's care pon ada.

i bli kt mom's care midvalley :)

Mama Qiestina said...

aira,

thank yang!
akan ku carikk..

Mama Qiestina said...

lynna,

whoaaaaaaa baby twin tu!
congrats mama to be :)

yea sila jadikan panduan..
sy pon dulu mcm awak,dok baca mama blog utk tau2 brg2 ape nak beli.hehe.

Mama Qiestina said...

nita,

i keja GLC co,anak sykt MOF kat precint 9 putrajaya.nama co dirahsiakan.haha.

oh IT yeekk,ok doke nanti kalo ade vacant kat mana2 i info u okeh.
since i jadik org HR,mmg bolela nak rekmen ckit2,coz i pon macai2 je =P

Mama Qiestina said...

misbehave,

tula i ade carik kat mom's care midbellly tapi tadak aritu.sold out kot..skali papa Qies nampak org pakai bag tu aritu..huwaa teros die kata huwaaa canteknye bag simple dimple tu..kite kena carik 1 ni.haha.

thanks laling!

puterikurekure said...

ok! esok kite buat ek.
sebab mama khalish tak amek gambar apa pon lagi. hehehe~

Mama Qiestina said...

puteri,

oke doke.
ala tadak gambo pon takpaaa..
yat sajala alang2 nak bagi info tu yg boh gambo..dah kaki bergambo! ahaks.

roshda said...

x pasan kena saman ngan mama qies hehehe bz ngan iman je siang mlm.. nanti free ibu iman bayar saman ibu qies ye :D

roshda said...

lupa lak.. i baru je bli simple dimple bag tu kat ww.littlewhiz.com de sale.. i borong gak brg2 lain..try la tgk.. mmg my hubby pon yg kena bwk beg skolah iman yg smart tu ekek.. ske beg tu sbb sgt best de byk poket n siap de alas utk tuka lmpin yg comel lagi wpon kecik tp amat berguna masa jln jauh blk ganu aritu masa g tuka kat R&R :D

Mama Qiestina said...

ros,

ahahhaha tula mmg bz gile jadik mama kan! tu tak naik keja lagi..nanti lagi 24 jam rse tak ckp beb!

Hmm tula ramai kata bag tu ade kat jusco..nak cargasss carikla..
mmg minat gile..papa ade nak redeem kat bonuslink skali abesss dahh.Gile laki bag simple dimpleee tu.
lawa kan..siap ade changing mattt.

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails