yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, November 27, 2008

Ada apa dengan Cinta Jarak Jauh?

Well,baca je tajuk u guys dah faham kan ape sy nak share malam nie.
Maybe this entry quite sensitive to others yg tak berapa open minded but lately i received so many msg/comments on my friendster,bertanye kan pandangan sy ttg cinta jarak jauh.
Kebanyakkan msg from seaman la kan,adik-adik kebanyakkanye.
Hampir tiap2 hari ade je msg kat inbox.

Dorg tye camana nak manage situasi bile bercinta jarak jauh,nak mengekalkan hubungan ngan yg tersayang sedangkan jarak & mase memisahkan,bukan sekejap tp berbulan-bulan.
So sowi juge pd yg berkenaan,kak yat tak sempat la nak reply msg2 u all kat fwenster tu sbb lately kan mmg sgt busy ngan keja & comitment as a wifey.
Kat grup chenta kapal pon tak reply apa-apa.
Just jadik pemerhati dari jauh je.
Tambahan lagi fwenster asik mengong je kan,tu malas ckit nak reply.
Bukan sebab kak yat sumbunk ke apa eyh :)
Kak yat lebih suke sharing is caring kat umah ke 2 ni.
adik-adik,kak yat bukanla Dr Fadzillah Kamsah yg pakar dlm hal2 motivasi,but from my experience boleyla kak yat share.
Orang kata ilmu yg bermanfaat bagus kite kongsi2 utk kebaikan.


Actually to me,cinta bukanla diukur dari jarak & mase.
Tapi pelbagai elemen di dalam menguatkan jalinan kasih sayang tak kirela cinta tu jarak seblah umah ke atau sorg di kutub sorang di Mesia.
Cinta juge takkan terjadi kalo seblah pihak je bagai nak rak,tapi seblah pihak cam nak tanak je.
Means,komitmen & kehendak dua-dua pihak tu penting.
Kalo cinta berkepit hari-hari pon tak guna kalo tiap hari jupe cam anjing ngan kucen,tp biarla cinta yg jarang-jarang jupe tapi happy & sentiasa rase tiap hari sayang.
Memang betul,tak senang bercinta jarak jauh,kalo dalam Mesia pon kadang2 takde line bermggu2 bile kapal ada kat tgh lautan dalam.
Itu dari pengalaman kisah chenta sy.
Tapi itu bukanla alasan utk berubah hati kalo benar2 dah sayangkan someone.
Zaman digital ni,call boley,sms,emel & boley tulis surat juge.
Kesetiaan sebuah penantian tu worth it gile saat bertemu semula.
Happie like in heaven tau..


Elemen paling penting dlm cinta jarak jauh saling percaya,saling memahami,menyokong & yang penting tabah.
Kena kuat semangat,jgn peduli apa org kata as long as we happy dgn apa yg kite alami.
Biasalah bile kite tgh happy,byk je anasir2 berunsur saitanerojem menyibok & mengganggu kehappyan kite.Tu standard.
Mmg byk manusia hampeh.com kat dunia ni yg taleh tgk org happy.
Sy juge tak terlepas dari dugaan mcm ni sepanjang perjalanan cinta kami.
Alhamdulillah,mungkin lagi byk dugaan tiba,semakin kukuh ikatan cinta.
Nak uji sejauhmana tabahnye hati.
Percayalah..Allah takkan membebani hambanye melebihi kemampuan kite .
Di balek tiap kepayahan,pasti ade rahmat & kemanisan di akhir cerita.

Bergelumang ngan rindu,saket pening sorang-sorang,takde insan tercinta membelai tula asam garam cinta jarak jauh,tambah2 lagi bile dah kawen.
Hati mmg betul2 kena kuat,tak boley terlalu mengikot perasaan.
Nanti 1 benda pon taleh nak buat.
Try to make urself busy,cari hobi baru or buat hobi baru yg menghappykan.
Reward2 diri ngan apa2 yg disukai.
Pastu dekatkan diri dengan yg maha esa like baca quran,solat or slalulah dengar2 tazkirah.
Tu terapi paling berkesan kala jiwa kacau.
Memang terbukti menenangkan jiwa.
Tips ni bukan takat utk org yg bercinta jarak jauh je tapi bg yg tgh frust juge.

Musti ade antara u all yg kata..ek ele ko boleyla cakap yat.ko dah happy kawen!
Heloo incik/Cik..seblom sy menemui cinta sejati sy juge penah mengalami zaman kefrustan itu.
Bercinta bertahun2 putus dipertengahan jalan.
Dah janji nak seidop semati finally tade jodoh ngan si dia yg dicintai 7 thn lamanye.
Haha,sadis kan.Bukan niat nak bukak cite lame yg dah terpadam tu tp just nak share ngan kwn2 yg selama ni ckp..ur so lucky yat,u finally met ur prince charming,happily married bla..bla..
beb..sy Penah juge mengalami saat nanges berguling2 kuciwa.

Allah already have best plan for us.
Dan akhirnye kehadiran bee merubah segalanye.
Dia lelaki yg dtg ngan auranye tersendiri.
Dia pilihan hati sy,makanye no turning back.
Dia buat sy membuka pintu hati utk belajar menerima kelebihan & kekuranganye.
Dia melengkapi hidup sy & sy melengkapi hidup dia dgn elemen 3K.
Kasih sayang,kejujuran & kesetiaan.
Kami kenal tak lama,setahun je teros disatukan dgn ikatan yg sah.
Dalam temph tu hanye beberapa bulan spend time mengenal hati budi.
Selebihnye sorg kat Mesia,sorg kat obersea.
Only phone call yg hanye bbrpa kali dlm sebulan pengobat kerinduan.
Kalo dah jodoh tak kemana :)

Percayalah tiap apa yg ditentukan utk kita ada hikmahnye.
Cuma mata tak dapat melihatnye,kena tgk ngan mata hati.
Kena selalu bermuhasabah diri,merenung sedalam2nya.
Percayalah hati yg ikhlas bernawaitu,pasti Allah takkan menghampakan.
Buat baik dibalas baik,kalo kita dipihak yg benar Allah pasti membantu mempermudahkan jalan.

Kalo dah jupe someone yg betul2 ikhlas sayang & menghargai kite,appreciate.
Jgn salah gunakan kepercayaan yg diberi.
Tu resepi kesedapan berkekalan :)

Untuk adek2 yg bertanye pendapat sy tu..
percaya 1 benda je dik..kalo dah si dia mmg tercipta untuk kita,sooner or later pasti ikatan hati bakal direalisasikan dgn ijab & kabul.
Tak kire camana pon payahnye dugaan,diugut kerat 18 sekalipon dia pasti milik kite yg abadi.
Biar berbaldi2 airmata kerana rindu pada si dia,bonding makin kuat dirasakan.
Tak kirela jauh berjuta batu mcm mana pon,kalo nak seribu daya org kata.
Banyak-banyak berdoa semoga dipermudahkan urusan.
Harus ada ikhtiar,doa & tawakkal.
Tu basic yg kita semua kena amalkan termasok diri sy sendiri.

To Incik A nama sebenar,betul kan sy kata jgn mengikot emosi bile berfikir.
Bawak2 bersabar bile cinta dilanda twister.
Bile jauh2 rindu mmg byk setan2 menjiwa kacokan kite.
lebih2 lagi bile kite niat nak bina masjid ngan si dia.
Time tula dia nak goda kite jgn teroskan hasrat nak bina masjid tu.
Yela benda baik kan.
Tahniah kerana berjaya menempuhi dugaan cinta ngan cik tunang,dah counting day je kan nak mengikat janji hingga ke alam syurga.
Akhirnya.
I'm happy for u :)
Dan selamat pengantin baru in advance dari yatekhram.

Senang cite,kalo takot dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai.
Maksudnye??
Lu pikirlah sendiri :D
haha.
Pilihan di tangan kamu-kamu semua.
Take it or leave it.

Bukan senang nak senang,selagi namanye hidup takkan terlepas dari diuji.
Tak kiralah cinta jarak dekat ke jarak jauh tetap kena dijaga dgn setia.
Ikatan hati dua jiwa pengikat kaseh smpi tarikan nafas terakhir.

Entry yatekhram kalo tade gegambo tak sahla kan,meh korek gegambo lama :)

sekadar mengimbas kenangan cinta jarak jauh sy & incik suami,


the most happiest time amik Bee kat KLIA,dia dari Qatar mase ni. 5 Bulan tak jupe beb! Tersenyum lebar Bee mase ni nampak tunang kesayangan dia dah tggu dari jauh.haha.


Tingat agi ni 1st time amik Bee kat Klia,sanggup amik cuti oke semata2 nak jadi org 1st amik dia dah sign off kat KLIA.hihi. Muke glowing2 happy =)


dan memori ni after 3 mths ++ tak jupe.
lagi 2 weeks je kami akan diijabkabulkan baru bee balek.
happy bangat sbb balek2 nak tuka status =)



Akhir kata,sy mintak maaf kalo pandangan sy ni buat sesiapa terasa hati.
Ape kata u all pulak??
Marilah share-share bersama.

Sekian..selamat malam jumaat :)

17 comments:

Noor Afiqah said...

Teharu sgt2 bace post k.yat ni.bole jd panduan pd kte.tnpa dugaan dariNya,kte takkan tau ape kenikmatan sbenar dlm idup.tol tak?
Sangat special la pjj neh.caiyok!huhu

D'Panther Nurul said...

kak yat..
saya dgn ini menyokong 101 % segala statement yang telah dikeluarkan itu.. hehe... :-)
.
.
kepada yang rasa2 x blh survive dgn cinta PJJ ni..jgn sesekali cuba.. maka anda2 akan mengundang masalah selain mengecewakan orang yang berharap mahupun yang terharap.. [apekebenda nurul ckap nie..] hehe..

Yat Ekhram said...

fiqah,

terharu? jangan nanges tau :)
akak sekadar berkongsi pandangan.Senarnye sgt ramai tye kat akak camana cinta PJJ,camana boley survive smpi kawen bla2.Tu akak rase better share here je,letihla nak reply msg sorang2.

Yups,tade cabaran maka tak thrill la life.cam makan bubur ayam tanpa kuah sup je.hihi.

ye mari kite bertabah :)

Yat Ekhram said...

Nurul cayang,

hahahaha tima kaseh laling.
Cam pilihanraya gitu "menyokong penuh".

Ala kak yat just share from experience yg tak seberapa,Nurul lagila lama mengalami PJJ :)

yeah betul pada sesapa yg tak snggp PJJ jgn sekali2 terjebak or bagi harapan kat org lain.Nanti ada hati kan terluka..Tula tepuk dada,tanya iman..

Tak semua mampu face apa yg kite alami.Allah pilih kite dlm reramai sbb dia tau kite mampu hadapinye :)

ma[z]linda said...

maz stuju sangat ngan view kak yat nie. setiap relationship mmg kene ada tolak ansur sabar n setia.

tp pada sy, pjj nie sesuai kalau org tu mmg tak kisah sangat pasal nak kena berkepit mcm belangkas sepanjang masa. tp bila ade masa together mmg spend betul2. ;)

mcm sy ngan cik abg syg saye pon, time dia belayar mmg kene membz kan diri. n sibbaik mmg sy nie slalu bz ngan study n all. cuma nye bila dah mlm2 sorg2 kengkadang tak tertahan kan juge air mate nie sbb rindu. ;p tp if dia balik pon bukan boleh selalu jumpa pon.. ye laa dia kt seremban sy study kt penang... hmm..

erkk.. nie dah mcm segment luahan rase laa pulak nie.. :p

tcare k yat. tq sbb selalu bg nasihat yg bernas2. hehe

Yat Ekhram said...

maz,

yups betol tiap relationship kena ada give n take.that's the essence of love.

Seiyesly,if u choose Long distance relationship (LDR) u have to bear in mind that's not every time boley kepit bagai.Kena saling memahami & support each other.

Kak yat admit,akak pon lembik gak bile tingat hubby nak naik kapal musti banjir2 ahh.sedey beb.Tapi alhmadulillah tak lama,pas2 tu okla.Cumenye bile tak tahan rindu tu mmg harusla nanges juge.Tapi takpe airmata tu satu terapi juge.Standardla bila kite jauh nagn org tersyg.Tgkla akak smpi melecur tgn gara2 pikir hubby nak naik kapal.kusut :)

That's y la kan akak rase bile kawen/kapel nagn org kapal,hati kena redha siap2.Dah tau kan nature of work dia gitu.

Takpe maz..kang awak dah grad pat2 kawen yea,nanti at least time dia cuti kat darat awak bole spend time ngan dia selalu :)

hihi tula cam segmen luahan rase.
actually,akak takot gak nak bukak topic ni takot kang ade jela manusia sensitip tak tentu hala komen menghentam akak sbb entry ni.Tapi sbb byk sgt mintak pandangan akak kat fs akak buat jugak.Bernas eyh? tq laling..

p/s bf naik kapal mana?

ma[z]linda said...

betul3.. kene redha. masa mula2 tu pon mcm sure ke nak bercinta ngan org kapal nie.. tapi bila dah kenal hati budi, dh jadi mcm tak kisah.. redha tu datang sendiri. ;)

bf sy bawak kapal misc lng. tp skrg dia study break buat masters setahun! syioks! hehe. kitorg siap plan nak kawen time nie la kan tp parents tak bg. habiskan blaja dulu. huhu.. tapi nnt saye grad, dia pon habis masters kene naik kapal... tak sanggup nye nak tunggu tahun depan sbb mcm dah terbiasa dia ade kat darat.. :(...

btw, mmg bernas.. org2 yg bila bace terus nak melompat ngutuk2 tu baca ngan hati tertutup agaknye.. diorg tak boleh nak cuba paham from a different perspective. alaa.. pedulikan je.. blog kita, hak kita nak tulis ape. ;)

Yat Ekhram said...

maz laling,

kak yat tingat ahh 1st time mase nak seiyes ngan abg ekhram dulu,soklan 1st dia 'boley tak u accept keja i" huwaa..mase tu akak dah sob..sob..tp dah sayang punye sapal kan,kite terima & akhirnye happily married.
Takkanla kite nak rejek lelaki yg baik just bcoz of his work kan? lainla dia jual dadah ke apa..hihi.
harus rejek gitu kan.

First time kak yat pjj ngan tunang (time tu la) dia trs sail kat qatar tau.5 bulan pulak tu.Taula jauh gile nak call pon payah manjang tade line,pastu bile dapat call mahal yg amat.Masetu duit gaji byr bil maxis je .haha.Tapi takpe worth it :)

Wahh mmg sgt syiok bf kat darat oke.boley je gayut hari2 even tak jupe tu..Kak yat pulak hasben maybe nak smbg blaja juge kat tgnu next year.Ntahla,kalo ckp bajet la :)

hihi pasal komen2 ngutuk akak tu,akak just ignore je now.Akak teros reject komen tu tak kuasa nak publish takot kang berderet org BACKING kak yat harus si saiko tu lagi hangen.hahahaha..macam2 pangai org kan,kite tak kaco dia..dia sebok kacau kite.

btw kamu bakal doc kan? kak yat baru notice ahh ramai betul bakal Dr yg jadik pasangan seaman ni.wahh sgt bagus tau,nanti kak yat sakit senang nak refer kamu eyh :)

ma[z]linda said...

nak refer? hehe. boleh2. insyaAllah.. tp sebelom tu kene pas exam dulu baru boleh jd doc. hehe. skrg nie tgh exam nie.. doa2kan ye.. ;)

Yat Ekhram said...

maz,

amin~!

amin ya rabbal alamin.
kalo saket rindu ade obatnye tak?
hihi

norainiammran said...

itu dia.. doktor cinta!!! hehe

Yat Ekhram said...

ain,

ahahhaha tu la pasal dr luv gitu :)
actually kawan baik sy eyta dah lama dah gelar sy gitu,pasal sy motivator dia no 1 bab2 soal hati ni.hhehe.

ala just opinion je ain,lain org lain opinion kan :)

cikaida said...

yat!!
imgonna face it 2!!
kuat2!!

Yat Ekhram said...

aida..

yeahhhh chaiyok2.
awak kuat :)

biar jauh dimata,dihati sentiasa bersama.Kite doa sama2 ye.

fiza said...

hmmmm xtau nk ckp cmne..mmg mira sokong k.yat 100 pratus!! thanks k.yat..mira pcaya smua org msti stuju ngan k.yat. kata2 k.yat byk bg smangat n kekuatan kt org lain..that y la mira slalu ckp mira nk jd cam k.yat gak..syygggg k.yat sgt2!! =)

Yat Ekhram said...

mira,

tenkiu..tenkiu laling :)
alhamdulillah..this is just my 2cents opinion je.If ramai org agree i feel happy ofkos =)

Dan semoga kite akan teros comfort each other yg mengharungi cinta PJJ ini dgn setabah2nya insya allah.

dah tak lama lagi,kak yat pon akan face the same thing when hubby onboard again.

Btw,kak yat sayang mira too :D
meh polok-polok.

Ieyka said...

Kak Yat!!! ika ska entry ni..memberi inspirasi...hoho nk mcontohi k.yat yg kuat n tabah..thanks a lot..

cyg k.yat n qies yg cute miut tu
(^___________^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails