yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, November 7, 2008

Musim Meraikan Cinta Tiba lagi..Tips!!

Salam...

To my fwenz..Sowi no update for this 3 days,sgt maleh nak tulih apa2 entry baru.
Tade mood plus kang asik tulih ttg our chenta terindah kang ade org meluat plak.
(Sebok je ada org PHD tu asik baca blog org pastu komen-komen berbaur jeles.ntah hapa-hapa saiko gile,kalo tak soke takyahla menyemak kat blog aku weh)
Imagine la pasal haku citershare laptop nagn suami ku syg pon jadik isu,kan ke tah hapa-hapa tu.
Annoying sungguh.Ini mcm punye worang pon ade kaaa?
Arhh lantakla aku nak share apepon ngan hasben aku kan,HASBEN aku la.
Diulangi HASBEN.Milikku yg sah lagi halal.
Musti org tu tak kawen lagi,tu pasal meroyan tak pat share ngan hasben.
kan kan?

Ok doke,let forget it.
Cuti skola kian menghampiri,sana sini sy & Bee dapat invitation for wedding.
Musim mengawan org kata.haha.
time2 ginila kan pengusaha bisnes kawen,mak andam & ofkos photog masyuk gile & tak ckp tgn sbb semuanya mau kawen.
Yg dah kawen pon busy nak kawen lagi.opsss.
Sy nak kawen lagi,tp ngan Mohd Ekhram Sharif jugak.boley ke?
*saiko angau*
Pasal cam ade je kan tak puas ati time wedding aritu.
Rase nak seperfect-perfect wedding ceremony.
Kalola boley ku undurkan mase...
Bukanla kata wedding aritu tak besh,sgt besh tp rase nak agi besh sbb tula memory meraikan chenta terindah sekali seumur hidop ngan Incik Hubby.
Rase nak semuanya perfect je.hihi.

So here i wanna share the tips khas utk Cik Zaleha kite yg bakal mengakhiri zaman dara nya & juge for the bride & groom out there;
( Cakap berdasarkan pengalaman ni taw)

For Akad Nikah;

~ Bakal Peranten lelaki & pompuan pastikan isi borang2 sume dengan lengkap,dptkan pengesahan bujang/dara from HR/ketua kg & wat test Hiv pastu Jgn lupe sijil kursus kawen tu mase nak compile borang nikah.Kalo yg lelaki tak sama negeri ngan bakal wifey tu pastikan isi borg nak nikah luar kariah ye.Cthnya sy org Jhr,Bee org Nogori.Kena isi borang kebenaran nikah luar kariah sbb Bee nak nikah kat kg sy Johor.

~ Pastikan dptkan sign saksi 2-2 belah pihak & siap2kan sume copy IC before majlis akad tu.

~ Mase hari akad nikah tu,peranten jgn lupe bwk IC & also the wali,saksi segala dah siap.
Jgn nanti time nak nikah time tula takde Ic.Dahla peranten stress n nerbes tahap dewa.
Kang kalut la pulak.

~ Pastikan save siap2 no pak imam yg nak nikahkan tu sbb nak pastikan dia dtg ontime time akad.Jgn lupe follow-up takot la dia terlupa musim2 org kawen gini ramai sgt book dia.

~ Follow up siap2 ngan saksi2 jugak.Pastikan dorg dtg on time utk kelancaran majlis.

~ Peranten pompuan jgn lupa bawak bantal nikah tu.Kang sakit montot la bakal suami awk :)

~ Bawak siap2 maskawen & brg kemas batal air semayang tu.

~ Tips for peranten lelaki-Pstikan dtg awal,jgn pak imam pulak tggu awak.Alamatnya siapla awak kena soal kaw2 punye time nak akad tu.Like my Bee dia dtg serentak ngan sy so okla tade sape2 kena tggu.Just masetu My abah late ckit sbb bz gile layan tetamu dah mule dtg.
So wali pon kena standy awal2.Dia org terpenting on Akad Nikah oke :)

~ Time akad peranten kena byk2 selawat,tenangkan fikiran & fokus to akad nikah yg bakal dilafazkan.Jgn gopoh2 jwp akad,relax2 je.Buat cam tade apa-apa.Tak larinye buah hati awak tu.
Alhamdulillah My Bee berjaya lafaz akad 1 kali je :)

~ Pas Akad Nikah tu,kalo boley jgn batalkan air semayang dulu,peranten lelaki cpt2 la solat sunat nikah dulu.Kalo nikah kat umah,peranten pompuan siap2kan la sejadah kat bilik peranten tu.
Slalu mmg imam soh solat after akad tanda kesyukuran dah jadi suami isteri.
Then barula nak batalkan air semayang kiss2 wifey bagai :)

~ Pastu pas akad nikah tu peranten salam la both family,polok2 mak ayah & PIL tu.
Taching wokey.Tapi jgnla nanges lelebiy kang abes maskara tuu..lagipon tu hari bahagia.
Senyummm :)

~ Pastu jgn lupe acara bergambo gedix ngan family both side sbb bile dah majlis resepsi tu mak abah dah kemana,sume busy gile nanti tak smpt nak bergambo sama.Betau photog soh amik gambo family.

Resepsi time:

Ni kemuncak majlis yg havoc lagi meriah gile.So peranten kena bebetul prepare for this.

~ Pastikan mekap on time,betau kat mak andam tu jgn lambat2.Kalo majlis bersanding kul 2, kul 1.30 musti dah siap coz masetula ramai amat org dtg nak tgk peranten & nak bergambo sama.Kalo blom siap hampela kwn2 kan.

~ Door gift sebaiknya serah kat AJK majlis,so dia tau nak bagi VVIP door gift tu kat kwn2 & sedara mara semua.Jgn smpi ade VVIP yg tak dpt pulak.Org dah dtg jauh2.cian tak bwk alik apa2..Ni sgt penting tau.Sbb nilah tanda ingatan tima kaseh utk yg dtg.

~ Kalo bole pas kompang2 peranten lelaki dah smpi tu,teros naik pelamin & bergambo sekejap je.Jgn lama2 teros org kuat majlis ajak family peranten lelaki makan.Cian dtg jauh2 kena tggu lama br dpt makan.

~ kalo kat Johor ade adat tol2 tu seblom naik pelamin,so siap2kanla duit tol tu siap2.
Takyah byk2,1 sampul sehengget ckpla.Utk Mak andam je around RM 50,tu mase sy la.
Kalo tak bg jgn harapla peranten lelaki dpt dok pelamin.hihi.

~ Kalo ade acara merenjis tu,siap2kan awal alat utk tepung tawar tu.Jgn peranten dah dok atas pelamin baru nak prepare.Kalut gile la alamatnye ;)

~ Mase makan beradap,peranten jgn makan tak hengat,control2 la ckit walo lapo gile.Buruk bebeno la kalo melahap kat high table tu sbb kwn2 dok dtg nak tgk peranten.Photog pon tak abes2 capturing the moments.

~Pastikan meja VVIP cukup makanan & sudu segala.Kesian family in law dtg jauh2 tak dilayan sempurna.Penting gile ni tau..

~ Music background pulak Jgnla terlampau kuat smpi ganggu tetamu nak bersembang.Agak2le kalo nak meriah2 pon.

~ Lepas makan,p la layan tetamu & bersalaman tanda ucapan terima kaseh coz dorg sudi dtg memeriahkan majlis kita :) Kena senyum walopon penat amat time tuu..Sehari je pon penat.

~ Ikot je arahan photog utk bergambo gedix dpn pelamin walo ramai amat tgk kite time tu.
Mmgla shegaaan nak gambo2 pelok2 kiss tu dpn org ramai kan.
Standard la peranten kan,layaaaaaaaan je.Dah halal lagipon..Sbb nanti nyesal gile tak amik byk gambo sbb tula sehari je kite jadi peranten vogue d vass.Moke pastikan sunyum & bkn muke ketat.Nanti gambo tak santekk.

~ Kalo ade outdoor session,Kul 5 ptg camtu cepat2la tuka baju or mulekan shooting sbb time camtu dah tak panas dah nak berguling2 sakan kat tepi tasek ke,tepi laut ke.Gambo pon chantek je kaloo cuaca oke.Kalo ujan nasib ko ler bergambo indoor jek.
Agi 1 kena wat muke selambe je time shoot outddoor tu org tgk je cam ade shooting pilem.
Like us,p shoot kat stesen ketapi,sume org dok tggu train sambil layan roti bakar kat Kluang Station tu pandang tak hengat cam nampak artis fofular.
Buat bodo je & pastikan aksi2 manje nampak natural gitew.
Buang kemalu-maluan tu sbb nanti gambo tak santek eko juge yg rugi.
Bayo mahal tu kat Photog kan!

Lagi 1,for me walo persiapan very vogue the vass,tema kaler chantek menarek ko mmg da bomb sekalipon yg tinngal hanyalah memory je pastu.
So ape yg terpenting?
ofkosla PHOTOGRAPHER.
So pepandaila pilih photog & videographer yg besh utk captured every single moments hari terindah tu.
Pilih yg sporting,kreatif lagi innovatif.
Kalo boley buat appoinment n bincang ngan photog b4 majlis,tgk hasil2 keja dia.
Jangan main tangkap muat je asal ade sbb nanti in the end menyesal pulak gambo tak chantek.
Biar kuar $$ $asal puas hati.
Sbb tu jela yg tggl pas majlis kawen gilang gemilang tu.
Gambo utk tatapan hingga ke anak cucu.

Sekian,dah pjg amat dah Entry utk bakal raja sehari kali neh.
Entry ditujukan khas utk Cik Zaleha yang tgh bz konting days for big day tuu..

Tak buat Party Bujang ke za??
Kalo ade ajakla aku eyhhh :D
Aku pon bujang 3 bulan tauuu..hihi.

Za..hope this tips can help u a a lots eyh.
Selamat menempuh alam perkahwinan yg sweet sour ni dgn jayanya.
Dah dekat majlis nie,happy2 n jgn tensi2 oke.
Sure ur big day besh gile punye.

Tips yg lain?
ahem** kat internet ni byk,ko google je oke.
Dimulakan dgn bismillah taw.

Oke daaa...
Sy pon nak verangan flashback memory Our Big Day 8 bulan lepas jugak.hihi.
Enjoice...

Memory Chenta terindah 16 March 2008 yg termanis buat Yat & Ekhram.

Layan our storyboard album [ dah basi daa,tp tetap soka nak share okels]


The Solemnization

Kami sampai serentak kat Surau utk Akad..
CHEMISTRY i told u :) kalo dah jodoh tu kan byk je kebetulan..



Nerbes-nerbes ni nak jadi hasben & wifey,nanti u all rase la :D


tie the knot with 1 kali lafaz akad.Proud to my bee :)


oke dah boley amik marbles pixas polok2 daa :)



Hantaran Chenta YatEkhram

Turqoise from huney & off white From Bee :)


Resepsi bahagia kemuncak Chenta



Sang Raja menuju ke umah sang ratu :)

dan bersandinglah dua jiwa yg saling mencintai di pelamin impian..

High Table besh-besh moments.Acara Fav..makan!!


Peranten potong cake la pulak,juge acara wajib..


bergambo versi manje dpn pelamin harus ade.layaaaaaann..

Aksi golek-golek di bilik peranten juge harus ade.Penat tu hias bilik :)


Edisi skodeng Mak Abah & adik beradik harus ade.Org kuat majlis neh tau..

Aksi gile2 kengkawan meraikan peranten,meriahkan suasana juge musti.


Outdoor Session


Dan tibe masenya berhindustan dengan yg terchenta.Sekali seumur idop je layannn.
Location: Kluang Railway station [ tmpt yg pemes semalaya ngan roti bakar & kopi kluang]

Dan this one most fav my wedding pixas.
Sendiri punye idea juga mau baling2 bunge tanda meraikan chenta tu,tp direalisasikan dgn jayanya oleh photog yg besh gile.


My fav wedding pixas.Kredit to Abg Rahmat for superb shoot :D

8 comments:

.t e n t a n g.n a n i e . said...

wahh k.yat..byknyeeee tip2 berguna for bakal2 penganten..kene amik note nih.hehe..bgus2..ske tgk gamba2 kwen k.yat..sgt suwitt..hehe

Yat Ekhram said...

nanie cayang..

haha,,tula tips berdasarkan pengalaman tu utk bakal2 peranten di luar sana :)

Amik note jgn tak amik note dik.
Tu abg kapal dah balek tu apalagi cargassss la plan bertunang & kawen yea..org kata jgn tggu lama-lama..nanti lama-lama..
haha.

Lapo nasik minyak nanie & Jat!!

Tq laling for ur nice words.Alalalal gambo kawen tu kena pnadai pilih photog.Tu kak yat kata kuar $$$ tape janji puas hati utk kenangan seumor hidop.

Tu cik Nurul kita teruja nak kawen mase tgk custom album akak time dtg open house aritu :)

Kan..kan nurul?

elly_yang_comel said...

Uik...wat entri ni utk aku ke??
Heheh tq tq..wat susah2 je ko ni yat...heheh wat aku makin berdebar2 walaupun aku lebih tergedik2 time nie...

Tq gak di atas segala2 tips tu..alhamdulillah la.persiapan dari pihak aku semua dah berjalan lancar.dah setle.skang nie mak ayah aku la ngah bz.nasib baik la ada makcik2 aku yang baik hati tolong mak aku menjalankan kenduri wat kali pertama dan terakhir ni.kalau dorang tak de susah gak mak ayah aku nak wat kan..
Mak andam aku amek kak atie..insya Allah tak ada ape masalah kot.tinggal nak p last fitting je nie.aku wat baju baru.so baju ikut saiz aku..rasa tak ada masalah gak.kameraman dari kl.kawan abg aku.pun rasanya tak ada masalah.skang nie sbnrnya tinggal tunggu majlis je...aku pun Cuma sibuk mengemas rumah baru je...
Yang aku risau skang nie kesihatan aku.minggu lepas aku demam..pitam masa tunggu bas nak p keje..pastu sakit gg...skang nie sengal2 badan...aku ni dah la lembik.tak leh lasak.majlis aku kalau ikut mmg la 30hb tu...tp 29 mlm tu aku dah ada program.ada khatam alquran,berinai n salin2 baju.kak atie kabo kat aku abih dekat kul 2 paling lambat.hooo mintak2 la tak de ape2 kan..

Ko doakan aku ye.ko datang tau.tema biru gelap n putih..kad ko aku dah pos...esok lusa dapat la tu...

Thanx yat...tak sabo nak join the club...ahaks..

Yat Ekhram said...

za,

badan nak pakai lama tu wehhh..kena jaga tau.ko tak cihat p jupe doc tau..nanti kan sakit time kenduri camana,kang susah tuu..

ko jgn stress sgt,tu yg mcm nak pitam pengsan segala.Aku paham sbb aku pon camtu,tak ckp tido pk mcm2..yela nak kawen bkn senang beb!

yups dekat2 nak majlis ni by2 solat hajat.mudah-mudahan dipermudahkan :)

go go go gurl..
cehhh statement tak sabo nak kawen tuuu..besh siot :P

alina said...

heheheh dah 8 bulan ek kita dah kawin.. miahhaha kejap jer ek.. kad nikah x amik2... adeh... baget busy..

Yat Ekhram said...

kak alina,

tula 8 bulan dah kan?
kejap amat!

rase cam masih dlm alam bercinta yg sgt besh lagi indah ngan hubby :D

yat pon selama ni dok berdua-duaan ngan hubby tak penah ada kad nikah.haha..JAWI tak kaco pon kalo muke suci murni dah kawen ni kan kak?

Nantila..dah peknen nanti amik kad nikah tu pasal nak buat kad yg cek pregnant tu..hihi.[pemalas gile]

elly_yang_comel said...

heheks..

ye la..aku jaga la nie...tp tu la.keje makin melambak plak dah dekat2 nie.aku jadi tak sabar nak bercuti..nak rehat cukup2.hehe

anyway thanx la sbb wat entri utk aku ye...mak terharu nyah..ahaks

Yat Ekhram said...

za,

dont mention beb.ilmu yg bermanfaat kalo kita share tu pahala beso kan? aku nak tulun org bina masid neh :D
aku suke bile kwn2 aku nak kawen sbb kawen tu besh :D

Bak kata hubby aku,kalo dia tau kawen ni besh..umo 25 dah kawen daa.haha.Besh sbb mematangkan hidup kita,lbh concern,bertanggungjawap & ofkos ade org menjaga kite sepenuh hati lillahi taala.

Nanti ko taula :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails