yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, November 11, 2008

Bile Sang Suami Masuk Dapur

Phew..~~

Entah mimpi apa incik suami sy nak memasak la pulak mlm tu,slalunye dia tukang makan jea.
Tp mlm tu dia kata " Huney..bior Bee Masak,Huney tgk je tau!"

Kenapa apakah?
Weird ni?
Ini sudah ada kemajuan sehhhh..

Arghhh bagi la can org nak tunjuk skills memasak.
Bukan senang tu Bee nak masak.
kena bagi semangat neh.
Go go my sayang..u can do it bebeh.

So pastinya sy takkkan melepaskan saat lucu lagi bermakna bile incik hubby jadik Chef of the day.

Let's capturing this momentos,

Yea puan-puan masakan dari Chef Ekhram arini Ikan sambal masam manis sesedap rase..
( cam nama blog Puan yat,Sweet Sour gitu kan!)



Mule-mule panaskan minyak,masukkan cili yg diblender & tumis2 smpi baunye naik..
Semerbak harum baunye satu flat Ijau.muhahaha.
Org tingkat doblas ade terbau-bau tak?? hihi.



ikan kembong ke ikan buntal mustila digoreng terlebih dulu ( haku la yg goweng tuu!)
Cukup 3 eko saja sbb Bee makan 2 eko,Huney 1 eko jek.


Senyuman sesedap rase juge musti bg memastikan menu yg ingin dimasak sodap.
Pastikan no Ajinomoto ye puan-puan.
Pangkah
bak kata suami sy :D


Lepas ikan dimasukkan dlm kuali berserta segala hiasan bawang bolela angkat dlm pinggan.
haaa..senangkan?
Simple je lauk utk berdua,sesuai utk wanita berkerja yg sebok2 itu ye..


Dan inilah hasilnya Ikan sambal sesedap rase penuh kasih syg yg dimasak oleh Chef Ekhram.



Ikan masak masam manis sesedap rase By Incik Ekhram :D
nampak menyelerakan eyh?

Tgkla sape mentor dia kan kan? *hiks*
( perasan chef tahap dewa) :P

Selamat mencoba Puan-Puan.



Pastu apalagi...


Acara makan ngan jayanya pon berlangsung..nyummm..nyummmm..
Ewahh..ewah tak toleh kiri kanan nampak sayang?
Bismillah jgn lupe..


Sedap ke Bee masak?
Errrr..errr..boleyla!!

Okla tu permulaan,at least nanti sy dah mabok2 peknen taula Pakcek tu masak sndri.
Kalo tak cian dia..hari2 pekena mamak saja nanti.
Yang penting ada usaha nak blaja oke Bee :)
Well done my Dear darling..

Oke dah makan lauk penuh kasih syg tu..
Kite layan buah naga pulak!

Hamboihhh sukenye dia,pewot kenyang hati pon riang...

Moral of the story..

Mari memberi sokongan utk suami-suami/bakal suami anda semua utk memasak sbb kdg2 skills terpendam dorg ni marbles gak..cume penyakit M dorg tu je yg lebih..

On top of that,makan dirumah juge lebih menjimatkan lagi dijamin kebersihanya.
Pastu lebih berkhasiat la sbb kite bole kawal gula,garam,lemak bla..bla...bla.Cehh cam Doctor la pulak bebelan gwe arini.

The most important...makan dari air tgn pasangan terbukti boley mengeratkan kaseh sayang,so walo tak sedap pon tetap nak makan juge sbb org yg kite sayangi yg prepare susah2 makanan tu.Tak caya try :D

Oke doke,renung2kan dan selamat beramal =)

14 comments:

puterikurekure said...

betul tu! setuju sangat2!

masak lebih jimat. di samping merapatkan lagi hubungan suami-isteri. gituuu...~

:)

ungu violet said...

ohhh dok flat hijau upenye..blok mane?hehe..


baguslah laki pandai masak kan, esk kita berpantang pandai die masak sendiri..

Yat Ekhram said...

puteri,

ya betollll..masak lebih jimat kan?
semalam yat p paso malam serdang balek tu trs gigih masak,kalo tak bayangkan makan berdua kat luar busuk2 pon 20 henngget tuu.

Yeah betol,time masak tu siap bole manja2 bergurau ngan suami/isteri.
Bak kata Ustazah Bahyah..urutan cakar rimau.haha.

** Puteri,awak rase blog sy ni over tak? ade pulak org gile komen ckp sy ni cite rahsia laki bini somethg like that la,botul ke?
tak caya awak baca kat shout box sy tu..buduhs la itu worg!

Yat Ekhram said...

farah,

iye dok flat ijau @ flat antarabangsa dekat2 ngan PBLT tu ler..senang je,5 minit je jalan kaki p keja :)

Dok Blok D3,meh dtg ghumah sy meh!

ha'ah tula time mabok2 preggy/pantang nanti senang kalo hubby tau masak :)

busyuksayang said...

nampak sedap jer ur hubby masak...nyummy nyummy...

yat, u're so lucky yat coz at least ur hubby can cook...cam my darling hubby mmg failed...he really can't cook even goreng telur dadar...hahaha..tapi bila sesekali dia ke dapur, goreng nugget (tue pun time i merajuk)...walaupun sedikit hitam, tapi dia nampak sgt cute...saya suka...

Yat Ekhram said...

busyuk,

haha..kalo u nak tau tulah 1st time dia masak mcm "lauk" la..selama ni kalo ada pon dia goreng ayam kunyit or telor dadar je.Tu pon adoyaaii macin :P

Dia pon failed but masak2 neh,tp tula bile time i masak ske menyebok kaco2 & polok2.haha nasib tak kena ketuk ngan sudip jea..Lagi 1 dia rajen part tulun kupas bawang camtu jea.okla kan dr tade :)

Sy pon suke dia masak,cam lucu gile..taula org lelaki buat keja..gedegang2 kat dapo..hasilnya..wehoooo marbles gitu.Nak2 mentor No 1 dia ni ajar kan.

Tak kesahla kan,kesungguhan & kegigihan dia tu wajar dipuji..sape lagi nak puji suami sendiri kan awak?

D'Panther Nurul said...

hye akak..
lama sudah tak meninggalkan jejakkan.. so hari ni nurul meninggalkan jejak k.. hehe..
.
.
so sweet la akak en hubby masok dapurkan.. :-) sesekali dia pulak masak untuk kitakan.. besh2..hehe.. ni yang buat nurul berkobar2 nak kawen ni... hehe.. tapi pandaikah Mr Fiancee nurul tu masak?? hehe..

Yat Ekhram said...

nurul laling,

haha baru tggl jejak kasih syg :)
ingatkan dah lupa kakak mu ini..

haha,kalo nak tu tulah 1st time hasben kak yat nak masak lauk,kalo tak dia order saja,mementangla bini dia ni sgt chef kan [perasan tak hengat]

tula kak yat kata,actually suami/bakal suami kite ni bole masak,tgkla chef byknya laki saja kan? cume penyakit M yg amat tebal dlm diri tu..M=Manje.M=malas
haha.

berkobar2 nak kawen?
yiheeeeeeehaa.bagus tu :)
cepat join kelab.

ungu violet said...

farah salu je g umah member, blok c tu..aih rindu pulak nak mkn kat teja.hehee

Yat Ekhram said...

farah,

owh blok C umah kakak sy,sy blod D3.
mehla dtg lepak2 umah yat,bulan 12 ni hubby dah naik kapal,yat dok sengsorang jea :)

nak dtg roger2 yea,yat masak2 besh punye utk farah :)

haa tula p teja roger taw,kite lepak2 minum! yat banje..no hal.

AzuraNizam said...

hi yat..salam singgah..u pun sweet couple maa..seronok baca blog you..tapi sedihla nape kita takle tinggal msg kat shoutbox.

kena ban..huwaaa..sedih..
********
Your IP address 219.93.152.34 has been banned from this shoutbox.

Please try again later.
***********

Yat Ekhram said...

azura,

hi samat dtg ke umah sy :)
haha kami kapel manje gedix :P


aik takleh chat shoutbox?? pelik neh..cube azura coba & coba lagi sbb kdg mende tu mengong ckit.

yat ban makhluk dengki dengkos je.tadenya ban org lain :)

AzuraNizam said...

ok yat..kiter cuba lagi..hikhik..ingatkan nape kita kena ban..kita takde pon nak dengki sweet kapel mcm yatt nie..

kita dah khatam baca blog yat tau..best arr baca..romantik gitu...ewahhh..

Yat Ekhram said...

azura,

tima kaceh for ur kinds words..
ala azura n hubby pon suwit kapel juge ;D i liokeeee it.

haha,dah khatam dah baca blog yat?
amacam? oke doke tak kesah manje mangga laki bini yg chenta PJJ ni?

Nak tau gak sbb knp org nak dengki dengkos :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails