yatekhram jr pwetty pwincess

Saturday, November 29, 2008

Soto Ayam penuh kaseh sayang YatEkhram

Just now i received sms from my school fwenz,Hana..

"Salam Yat,aku nak mintak tulun ckit.Kalu tak keberatan,aku nak la meniru resepi soto ko yang sedap marbles tu.Boley ke? Tetibe malam ni tingat nak makan soto..

ahahah.Nak guling2 gelak ngan Bee baca sms ni.
Bukan ape,dah masuk ni adelah 18 org tye the same.Nak resepi soto ayam yatekhram.
Aritu malam-malam bute juge ade my colluages ngidam nak makan soto ayam sy,siap call tu tye camana nak buat.Adoyaai.
Ini macam kena buat class masakan soto la =P

Actually simple jek masak soto.
Yang Renyahnye nak sediakan bahan2 dia jek.

Yang menyedapkan adelah mandrem.haha.tadeela guwau jek.
Kalo ade pon haku baca ya latif..ya latiff je bagi lembutkan hati org.hihi.

Okla atas request Cik Hana & yg lain-lain sy share la secret recipe soto ayam yatekhram.
Actually secret recipe ni tau na,nanti org tiru aku taleh meniaga.hahahaha.
Aku dah plan ngan laki aku & Eyta nak bukak kedai soto ayam/bubur ayam nanti.
So Hasben aku bole benti keja kapal.yay!
Berangantakhengat =P
Tapi kalo betul pon okla kan pasal aku tau aku dah kompem ade customer cam ko.hehe.
Poyos kan.


Ok bahan-bahan WAJIB ada;

Untuk Hidangan 5-6 org makan ni tau..

Untuk kuah sup:

Ayam dlm 1/3 eko jea. ( ayam potong kecik2)
Sub bunjut adabi [wajib ada]
Kiub ayam maggi
Sayur campur like kubis bunge,carrot,jagung muda & apa2la ikot suke u all]
Kentang [potong dadu]
Daun sup [wajib ada,namapon sup beb!]

Cara masak kuah sup:
Mule-mule masukkan ayam dah dipotong kecik2 dalam periuk.
Tuangkan air dalam 3/4 periuk.
Pastu bile air dah mendidih masukkan sup bunjut & kiub ayam maggi tu dlm 1 bar.
Then masukkan sayur2 yg keras tu dulu & kentang.Masak smpi lembut.
Pastu kacau2 smpi naik bau yg marbles sampai jiran2 teruja lapa.haha.
Then jgn lupe boh garam & pak aji sesedap rase.Kalo sape tak makan aji toksahla boh.
Garam jgn byk2 sgt dlm 1/2 sudu camtu,agak2la kalo tawar tambah agi smpi marbles.
Pastu masukkan daun sup yg dihiris2 & kacau2. [last sekali]
Dah masak angkat la.
Peringatan..kuah sup paling penting kena marbles,kalo kuah tak sedap mmg tak marbles la]


Untuk hiasan + tambah sedap:
ayam part breast tu goreng kering2 & disiat-siat.[ni WAJIB ada]
Bawang goreng [bawang kecik tu ko hiris2 pastu gorengla kering2,baunye tu marbles]
Soo hoon pon harus goreng
Kacang tanah juge digoreng.

Nasik impit or ketupat:
Tupat nasik [tak kirela jenama Nona ke apa] yg segera tu.Kalo rajen buatla tupat ori.
Rebus smpi masak dlm 1/2 jam pastu sejukkan & potong kecik2.

Pastu item wajib ada lagi untuk menyedapkan soto ayam;
Sambal kicap la :)

Sambal Kicap
Bahan2nye cili api,bawang putih,gule,aji & ofkos kicap manis adabi.Haha gwe obses jenama adabi jek.Jenama lain tak berapa marbles utk kicap.
Cili tu tumbuk lumat ngan bawang putih,boh ckit gula & aji.
Pastu tuang la kicap.simple kan!
[ Eyta pakar bab wat sambal kicap ni beb]




Ketupat /nasik impit



Kuah sup ayam + sayur campur



Bahan2 penambah rase,tu sambal kicappp sgt penting oke :)


Pastu dah siap dan inilah hasilnye;

Soto Ayam Penuh kaseh sayang YatEkhram :D


mintak maahap ye sume.bole tgk je taleh rase.hehe.
Cam citer P Ramlee gitu..


Terliur?
Rase lapa tetibe?
Owh sile ke ke dapo sekarang & selamat mencoba puan-puan.
Puan je ke? Cik2 pon boley.
Actually kuah sup tu bukan takat boley dimakan ngan nasi impit or tupat tapi bubur nasik juge.

Dear Hana laling,
Kalo nak rase keoriginalan soto ayam gwe dtg umah la wehhh.
Sahabat kite si Eyta tu nak pindah umah baru,nak buat party housewarming kot =P

Cehhh,dah betau resepi soto tetibe haku rase lapo nie.
Baikla sy nak masuk dapur dulu prepare dinner utk my sayang & layan sehati berdansa.

Selamat mencoba :)

*pesanan penaja*
pastikan berhati2 di dapur terutama ketika menggoreng ayam takot2 terkena tumpahan minyak panas cam sy.hiks.Tak pepasal bee hari2 kena sapukan franch oil.

Dan Pastikan memasak dengan ikhlas & penuh kaseh sayang..
PASTI LAZAT :)

22 comments:

fairy tales said...

kaka sgt sedap la soto 2 buat org trase sgt lapa....
lapa sunguh~

Yat Ekhram said...

nana,

ahhahaha nampak sedap ye??
mmg chedapp pon :P

mehla dtg ghumah kami,kang kak yat masak spesel soto utk kamu :)
tau dah dah 18 org ngigau2 nak makan soto akak ni.haha.

Anonymous said...

tengkiu2 pn yat ats ur resepi soto ayam mables..hehehe.eyta nk pindh umh?klu xde aral, smpilah aku umh ko ms party eyta tu nnt.blh rs de ori mables soto ayam puan yat..hehehe

**Hana**

puterikurekure said...

nak try la hari ni. :)

alina said...

yat...

nak lagi sedap.. beli rempah soto kat mbah soto @pasar besar kluang tu... rebus ngn ayam... tu soto jawa pure tu... RM2 sebungkus... hehehhe terliur den dibueknyer...

Yat Ekhram said...

hana laling,

hheheheh..sile2 mencoba kat umah.Prepare as wifey,kena pandai masak oke barula somi sayang gilez nanti.Air tgn tu pengikat kaseh tau..

Tula eyta berangkat meninggalkan daku arini :( :(
Coba ko tye dia,tak buat hosewarming party ke? hihi.

boley je na,nak makan soto aku..dtg umah insya allah aku masakkan spesel punye.

Yat Ekhram said...

puteri,

sile2 try..ni makanan tradisi johor yg digemari semua :)

Yat Ekhram said...

kak alina,

oho ye ke?? boley la yat carik mggu ni nak balek raya aji kat kluang :)
Tula actually macam2 boley buat utk tambahkan kesedpan soto tu.

yang yat bagi resepi ni resepi sndri yg diolah sesedap rase.Sekali jadik fav ramai daa :)

ala cianye mak buying terliur..p cari soto pat kang baby ngences tu!

alina said...

sudah request mak buat masa raya haji nanti... hehehehe nak buat sndri amatlah malasnyer... padahal dlm fridge ada mcm2 rempah... stok dr pasar kluang... ehhehee

Yat Ekhram said...

kak lina,

ahahhahaha yela kalo dah M payah ckit lagipon akak preggy.takpe request je mak musti dia tunaikan nye demi cucu tu :)

btw kak alina dok mana now ngan hubby? kl area gak kan?

alina said...

kt balakong tu... depan mines.. dekat je ngn UPM.. senang hubby nak buat parttime kt situ... hehehehe

busyuksayang said...

sedapnya yat...nak buat utk my PIL bila balik kota bharu nanti...:)

Tulip said...

soto ni mknana favourite myhabi..nak try lah buat utk dia time raya nnt..hopefully menjadilah..hehehe

Noor Afiqah said...

wahh...sedapnye soto!!
my favorite larhh!!!
kalau blk sgpore,mesti makan soto..sangat2 sedap..
soto sgpore n johor kan same rase..dekat je la kan?
k.yat dah try mi rebus wahid yg famous kat jb ke?sodap jugakss

Yat Ekhram said...

busyuksyg..

msuti try tau utk PIL n hubby!
kompem dorg addicted gile nanti.

Tau tak ni hah kengkawan opis ni asik2 request yat buat soto ayam ni.
tatau aku dah mandrem dorg sesiap.lol :P

Yat Ekhram said...

tulip,

makanan fav habi ye? dia org joho ke? ahaha.my hubby tak minat la pulak eventho wifeynye pakar masak soto.haha.pakar lah-sgttt :p

try jgn tak try..
kalo sodappp cakap yat ajo.
kalo tak sodap sndri ajo :)

Yat Ekhram said...

fiqah,

samo jo soto spore / johorian :)
yg tak samo soto yatekhram pasal dia spesel ckit sbb dimasak penuh kaseh syg.haha.poyos gile.

mee rebus wahid kat bakang opis akak pon ada neh..sedap kan! kak yat mmg antu la mee rebus & soto.
adoyaiii lapo la pulak ptg nie sembang makan :)

Yat Ekhram said...

kak alina,

owh dekat jek ngan pjaya :)
umah sndri ke kak?

cikaida said...

SALAM..
yat..pnat2 aida gi alamanda..nk singgah umah leh?
nak mamam soto!

Yat Ekhram said...

aida..

bereh dear..awak punye sapal kalo nak makan soto harus sy masakkan tau :)

mehla dtg ghumah..tak lama lagi sy dok sorg2 for 3 mths coz hasben sy naik kapal.Makanye umah mmg line clear if kwn2 nak dtg lepak2.hihi.

------pharmacueticalsmile------ said...

ohhh...
sgt terliur tgk soto ayam kak yat nie... hehe
plus tgh lapa giler kn... hehe =)

Yat Ekhram said...

pharmacy,

ahahhhahaha terliur yea :0
nanti ahh kalo ade rejeki akak ajak kamu & abg kapal tu makan2 kat umah kak yat yea..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails