yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, September 24, 2010

our yayang still demam :(







jasad aje yang ade kat opis ni, tapi hati melayang kat my yayang yang still demam :(
tsk.tskk.
sapela yang tak risau bile si buah hati kesayangan tak sihat.








tetengah malam tadi dari kul 1-3 pagi qies merengek nanes sebab tak selesa.
cranky semacam.bila rase dahi n belakang diye panas.hati ini dah tak keruan.
bile cek temp 39! * masya allah*


mata mama yang macam kena gam teros terbuntang sbb risau tgk qies yg asek nanes.seb baek nanes tak kuat, nanes ala-ala manje diye tula.mama tengok bonda eyta diye tgh syiok titon kat sofa l-shape yang selalu jadik port papa tengok bola tu.

sepantas kilat, mama g basahkan towel kecik and bukak baju qies seme tinggalkan pampes je.
mama lap-lap badan qies.
pastu masukkan obat demam kat vontots diye.
tak lama pastu qies senyap tak merengek lagi.mama amik suhu badan qies lagi nampak dah trn ke 37.tapi qies still batok kuat lagi.mama tutup kipas seme & selimutkan diye.teros dia titon sampai kul 7.30 pagi ni.

cek suhu dia pagi ni still 37 something.badan suam suam lagi.tapi mama g keja jugak even berbelah bahagi.mama bekalkan kat ibu segala obat,termometer, koolfever tu seme.mama mintak tlg ibu monitor qies.kalo tak kebah-kebah mmg amik EL je jap lagi ni.anak demam tak bole buat main-main wooo!

hari nie masuk hari ke 3 qies demam.tapi demam dia on off.siang oke, tengah malam yang panas alik badan diye.apekah?
napa demam kejap oke, kejap datang balek ni?
huwawawaa.* blur*

apekah sebab qies nak tumbuh gigi? nampak 4 batang nak naik teros ni..
apekah sbb qies batuk + selsema tu memburukkan lagi demam diye.
adekah sbb nak ringankan badan sbb nak berjalan.hmm..
dokter kata baby bile nak tumbuh gigi memang demam diye kuat skit.
tapi mama risau sbb skrg ni macam2 virus tengah mengganas di pasaran :(
*nauzubillah*



i'm so blur and sesangat risau tahap gaban neh :((
tadi mama dok google pasal demam and baca entry kak lynn, anak diye pon demam.
hmm mmg musim demam ke skrg ni? tskk.


ya ALLAH kau peliharalah anakku dari segala penyakit..


papa qies dahlah masuk hari ke 9 tak dapat phone line.tak bole nak bitau pape kat papa :((
suppose ari ahad ni papa dah bole sign off.
tapi ntahla.nak call papa pon tak bole, camana nak tau papa bole balek bile.huwaaa..
syedihnyeeee.


papa, qies really need u now!
poor our yayang..
mama rase qies demam windukan papa neh.takde lainla.dia cume nak papa ade polok polok diye sbb lately ni molot die asek sebut papa aje.tskk.
mama dah fenin dah bile fikir qies demam ni, nak keja pon asek teringatkan diye.


mama doa sesangat moga papa kan pulang secepat mungkin sbb time-time kritikal macam ni kehadiran papa mmg sesangat diperlukan.
angin lalu, tlg sampaikan salam windu qies kat papa yeh!




gaya nakal anak papa.
cepat baek demam ye yayang, mama suke qies notty camni..



oh jam, cepatla pukul 12.30! mama nak alik tengok qies..
shian yayang mama, seb baek sok 2 hari takyah g skool.doplohpatjam bole gomol ngan mama kat umah.




** update : ibu sms mama pukul 10 tadi, ibu kata dah kasi qies obat n tampal koolfever.badan dah tak panas.qies pon dah tido dlm buai.luckily qies ade 'ibu' yang baek dan concern dgn qies.kalo tak, ofkos sgt tak sampai hati nak tinggalkan qies bile diye tak sihat camni.

19 comments:

Me_Lina said...

bahaya deman lama2 ney... especially on off ney... kena selalu monitor... hati2 ek yatt... pepe pun bnyk2 bersabar n berdoa...

:: noremy anak rahmat :: said...

sabo ye kak.....
insyaAllah qies akn cpt baik tue...
jgn cedeh-cedeh yer...

cik puan akish said...

alallala....demam mau tumbuh gg kot.....xpon mau maek upah....dah nak berjalan...:)

get well soon dear qies!!!

koklie's said...

yatt u bawak klinik biasa or pakar kanak-kanak? kalu bley bwk jmpe pakar kanak2 klinik biasa obat die kengkadang xbape bgus... xelok dmam lelame

cikmin said...

mak aiii gaya qis yg last tu...boleh jadi ballerina ni mama..faheem bulan ni dah 10 bulan..pun tengah demam..mana taknya..semuanya skill dia dapat dalam tempoh umur 10 bulan ni..merangkak go head gostan,berdiri sambil bergayut,panjat tangga dan gigi 4 batang atas bawah nak kuar...haishhh..

Softtouch [Hanim] said...

sy persan budak2 selalu mcm tu.siang ok bila malam jer panas giler..anak sy pun selalu mcm tu..biasanya ada tonsil di tekaknya..kalu xelok jgk bwk p klinik lagi..semoga qies cpt sembuh

Mama Qiestina said...

koklies,

bawak g klinik biasa dekat ngan umah je.tapi tula maybe obat tak brp besh. qies windu nak jupe paed diye kat annur specialist gak kot =P
dia serasi sgt obat annur.tapi jauh ckit ngan umah.takpe nanti mmg nak p bawak.

doakan qies ye :)

Mama Qiestina said...

hanim,

tulaa ramai kwn2 opis pon kata yg sama..anak demam malam.hmm napalah yekk?

kita mama-mama ni risau banget kann.sobss.

tq doakan qies :)

Mama Qiestina said...

kak lina,

tulaa risau tahap dewa dewii okes.dahla papanye jauhh :(

akak doakan semenya oke eh.

Mama Qiestina said...

mama aqish,

itulaaa ramai yg kata simptom nak tumbuh gg mmg demam terokk.hope so laaa.

mintak dijauhkanlaaaaaah segala yang buruk.tskk.

ameen..

Mama Qiestina said...

emy,

mau tak syedihhh.dahla papanye jauh,tak dapat call pon.ni qies demam pulak..mamanye pon demam.

dugaan kan.

btw doakan papa die alik ASAP eh!

Mama Qiestina said...

cik min,

hahaha gaya bakal gimnas negara =P

tula kot, qies demam tumbuh gg + dapat skills berjalan.hope cepatlah sihat.kalo dak tu risau sgt hati mama diye nie.

Iryani Noor said...

hopefully qies cpt sembuh...
skrg mmg musm demam..
ramai member amik cuti sbb jaga anak kt umah...

HaninFarshid said...

yat...yups..memang skang musim demam..kyra kan last month masuk hospital sebab demam..demam dier kejap on kejap off...tapi dier still active macam biasa..biler dah naik 40 degrees...tu yang hanin terus gi hospital kyra....doctor suruh admitted...farshid pun suh masuk hospital sebab at least ada nurse and doctor pantau kyra makan ubat semua...taulah...biler kiter bagi ubat...mau tak kena buat silat gayung...hahaha!

lagi satu...paed kyra ada pesan kat hanin dulu...make sure selalu lap badan dier...bagi sejuk....and kalau dier banyak tido siang,kurang makan,kurang minum susu,demam tak turun2..asik on off and tak active macam biasa...kena gi hospital...sebab takut dier dehydrate..kurang air....and budak demam panas nie bahaya...memang kena make sure demam dier tak lebih 38 degrees...

hope qies cepat sembuh...take care yat..

:: noremy anak rahmat :: said...

insyaAllah kak....sntiasa doakan yg terbaik utk akk...sabo yer!

to caiptain-pulangkan balik papa qies..cian qies dah demam windu kt papa dier...

Masrina binti Alim said...

salam kak yat,
teuk lagi ker demam qies,kalo ikut pengalaman saya,kalu demam high temperature dan on off mcm tu disebabkan viru sdlm badan dia,means bkn demam biasa lah.kalo boleh akak jgn biarkan suhu tinggi lelama,takut demam panas akan effect otak dia.sy dulu,time adam demam panas mcm tuh,teros admit ward after 3-4 hari demam x kebah-kebah..siap masuk air seme.
juz to share my experience,better kita terlebih caring kat dia coz kita tak tau apa yg sebenarnya sakit tu kan..

littlehumblelynn said...

yatt

adoikhh risaunya kalo anak sakit..kaloo after 72 hrs demam on-off better pg proper check kat specialist..kesian kat dia..

qies,cepat2 sembuh ok..sian kat mama..papa jauh tuh..alah geramnya tgk,,nanti aunty jupe nak gigit kaki sikit...

abah dan mak haqq said...

cepat sembuh ya qiestina..
esok lusa papa dah ada kat sebelah pelopciom mama dan qiestina :)

- mak haqq

cik zatil said...

qies semoga cepat smbuh
n jgn lupa mamam
ubat ea syg..

kak yat mcmana dah oke
ke demam tu??

take care ye kak
:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails