yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, June 22, 2011

Pasar baru bandung yang maha crowded!

pengembaraan ke bandung diteruskan ke pasar baru pada hari ke 3..

kat sini apa yang bole ku katakan tempatnyaa memang laaah tersangat sesak, macet, jammed & sekapal denganya sebab bole dikatakan sorga membeli belah spt yang diwarwarkan ramai orang itu.

tempat ini barang jualannya ala-ala kat tanah abang jakarta tu laa, pusat jualan busana muslim, kain-kain like lace, kain pasang segala mak nenek kainlaah.kalau orang nak kawen sopeng kat sini mmg bole ilang ingatan, sbb kain-kain dia memang cantik-cantik.kebaya sulam yang biasa jual 100 kat sini, kat sana baru rm 30-40 jez.kalaulaa ada duit berguni-guni memang bole beli & jual kat sini :)

telekung pun banyak pilihan, sempatlaa mama beli 2 pasang utk nenek & kegunaan sendiri.tapi kami tak berlama-lama kat dalam tu sebab sesak napas.laluan dia sempit, org berhimpit & panas.qies dah cranky gilee, dengan tak bole bawak strollernya.masa kami turun bas tu pun berlari-lari nak seberang jalan yang jammed tahap gaban.

suasananya bebetul macam kat jalan TAR bila dedekat nak raya, pesta betullah.cuma bezanya teramat luas & bersepah-sepah orang meniaga sini sana.sampai naik rimas kena ikot ngan peniaga jalanan yang dok laa paksa kita beli itu ini.




sorga beli belah!



pemandangan yang dapat dilihat sepanjang menuju ke pasar baru,



hahaha! nama bakso tak menahan :P




maaaaak aih banyaknyee nenas!



jalan raya yang teramat sesak, kalau kat KL tu korang kata jammed ni haku tatau nak kategorikan sbg apa..derang kat sana ikot suka suki jee..



kalau rasa nak naik beca pon bolee! :)





sampai kat tangga pasar baru, ya ampun sesak ngan umat manusia.dengan org niaga sini sana..kalau kita kat sini harus dah kena angkut ngan DBKL.hahaha!

derang kat sana struggle betul cari rezeki, orang terlalu ramai tu persaingan kerja pon sengit.
moral of the story : bersyukurlaah kita semua kat sini banyak peluang mencarik rezeki :)


stoberi paaak! murah murah dong..20 ribu aja sepaket!




geng-geng cik kiah kita orang dah tak larat nak ukur mall, tunggu bus lepak kat tangga.bus nak amik we all pun payah sbb teramat-amat jam..lama gak busan tggu kat sini perati keletah orang..





si tecik ni dah mula cranky, asik nak mengukur tangga..
tu budak kat belakang papa tu asiklaa pujuk papa beli bag diaa..sudahnyee beli jelaa 30 ribuu..
duit mesia 10 hengget laa :D



macam-macam jualan, di tepi tangga juga bole..




tas tangan-nya bukk!




korang nak beli toto pun bolee, haha.pastu pengsan nak bawak naik flitee..bole senget!


memang sangat mencabar bawak budak tecik travel, dia mana tau diam.

kita risaulaa orang kidnaped time dia lari sini sana tuu..
papa & mama memang very nak fengsan jaga qies ditengah laut manusia tuu..mujurlaa ada ramai atok/nenek/antie & ankel yang rajin tlg jagakan qies :)
qies the only one si tecik, tu seme orang nak volunteer jagakan diaa..



atok man yang sabar layankan kerenah qies :)
tengkiu atokkk!




qies ngan tokman nak naik taksi kee tu?




atok, santeeek tau kalau qies nak beli nie utk mama?
hehe.





kat tangga jugak bole cari rezeki dong!




nenek & kengkawan yang sudah sangat kepenatan..duit rupiah pon dah habis..



aduhaaaaai qies sudah nampak toys peberet diaa..tapi papa tanak belikan sebab mahal gile derang jual..tawar2 langsung tak bole.kat mesia 7-8 hengget kat sana sampai 15 hengget.melampau laa tu, saja nak ketuk pelancong.





tapayah laa eh sayaaang, kat rumah dah banyaaaak sgt toys qies..
sib baik qies budak baik, pujuk-pujuk dia okay :)







memang meriah macam nak raya!




alamak toys laaaaaaaaaagi.larikkkkkk!!




with uncle jasmi, pon rajen layankan qies :)
ni seme kes rindu kat anak kat mesia laaah..



makan lauk padang lagikks...




dah malam & sangat penat so makanyaaa time beradu di hotel :)


sambung lagi final episode percutian we all yang menarik tertarik da boom di lain entry.haha.
tell yu, memang banyak series macam nora elena, ahaks :P

nanti ai sambung cer cer cite eh!
:)



12 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

hapeningggg giler!!! walau sesak banget huhuhuhu

@e_da said...

yatt tertarik la nak g sana.. dah lama teringin sgt.. kalau tak keberatan leh tak yatt bgtau total kos yg besar2 like hotel pengangkutan dan makan.. brape habis?? leh la sy spent gak nak makan angin sana.. ehhehe

Mama Qiestina said...

eda,

refer this entry eh :

http://huneyhubby.blogspot.com/2011/06/family-holiday-jakarta-bandung-part-1.html

memang besh gile.ida ada add sy kat fesbuk kan? nanti sy pm berapa bajet sopeng seme :) kat sini reveal bahayaaa..nanti ada mak enon dengki.hehe.

mama tims said...

waaaa...g bandung...best tu..tingin nak g sana plak la,

*tgh tggu mama qiestina nak singgah blog mamatim..

Mama Qiestina said...

mama mya.

sangat happeninggg! tggu mya besar sket bole bawak g vacation bandungg yee! sopeng baju bby gal sana sorgaa!!

Mama Qiestina said...

mama tims,

alaaa bandung jee :)
tapi siyes besh..

oraits mama qies nak terjah blog mama tims pulakk ni.salam kenal ye :D

aMyErInAiMiE said...

hi kak! baru ke bandung ya buk??hehe...sy pun masih demam bandung ni! akak g bile? saya pegi minggu lepas. seminggu jugakla disana. so kte experience hampir bende yg same la. ;)

salam kenalan!

Mama Qiestina said...

amy,

haaai dear :)
akak g bandung 4-7 arituuu..sonokk kan holiday kat sana..

nanti akak terjah belog awak pulakk yee,update taw citer bandungg tu.btw, salam kenal dari ninina :D

Ayuraza said...

salam..BW..besssnyer jenjalan..:P

~mY LiFe~ said...

salam kak yat.... rindunya kak blog ni.... bandung mmng best utk g travel... nadia g sne pun cm xnk blik je xpuas g shpping.. hukhuk... kt sne xleh than orng duk jual2 brng tu la asyik ikut je smpai la kt beli kan kak???

Iryani Noor said...

huhh best la...
bnyk tmpt leh shopping...
nasib baik qies tak borong smer mainan tu.. hehehhe...

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails