yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, December 10, 2008

Aidiladha at Kluang Part 1



Salam everyone...


Wehoooo..
I'm back to putrajaya again after bercuti-cuti ngan sgt YAY utk meraikan aidiladha with Bee & my family at Kluang Johor.

Baru je sampai our "penthouse lah-sgtt" ni gigih2 la bukak lappy & nak bukak blog.
Blogger tegar gitu kan.
Muahaha.
Kat umah kluang signal maxis broadband cam biskut kejap ade kejap tade tu sapal taleh nak hapdets entry baru.


Wokey,aidiladha this year sgt blast wokey coz 1st time la kan as hasben & wifey.
Kebetulan pulak Bee bercuti panjang dari malam merdeka tu hari,lagi besh la kan.
I'm so happie coz Bee dapat celebrate aidiladha ngan sy thn ni,tak sangka gak.
Ingatkan dia dah kena naik kapal dah,seb baik opis dia senyap je tak call lagi.hihi. Alhamdulillah..rezeki kawen la tu.
Bukan senang kan nak dapat cuti lama-lama camnie.
Tula kan,Allah maha adil..dia tak bagi rezeki yg tu..dia bagi yang ni :)
Syukur alhamdulillah for this precious moments.


Kami balek johor la for aidiladha,gilir2 gitu kan.
Aidilfitri dah kat PD so kali ni Johorian turn la pulak.
Kat Johor raya aji takla semeriah mana tp thn ni family sy yg meriah gile sbb sume adik beradik balek kali ni.
Happy la dapat gathering,Ajib & Baini pon ada.
Riuh gile.Lelagi time makan tula sampai mak beli meja lagi nak sambung utk acara makan2 family.Ahahah sejibik cam kat kedai mamak wokey.
Sora cucu kesayangan abah 2 org tu berkejar-kejaran dah cam doploh org dah.
Apelagi kalo bukan si Farra anak Kak Y yg bijak & Dylla yg manje anak my Abg Edi tu.
Happening abes.
Sampai tak cukup bilik ahh.
Yelah 4 org dah kawen tu yg berebut bilik la kan.hihi.

Bee siap kata..kite cek in hotel la huney! haha.Manyak santekkkk.Merajuk mak kang.
Tahun depan Akin pulak nak kawen.dah tggl adik sorg je single.
Kejap je anak mak abah diambil orang.How time flies quickly!
Seb baik Abg Edi punye umah seblah je umah mak abah,so kami bertiga yg dah kawen ni dapatla tido kat bilik gitu kan.
Cian kak y dia pulak ngalah tido umah atas tu.hehe.Org dah ade anak gitula kan..

Cam bese mak sy musti hiaskan bilik anak2 menantu dia ni cam bilik peranten tiap2 kali we all balek.Tq very much much mak..wangi2 bau bunge rampai gitu.

Happy gile Mak & Abah bile geng2 kelab keta Silver ni balek kampung.
Nampak muke mak abah bling2 happie.
Agaknye puas sbb dah berjaya besarkan anak2 yg 6 org ni. Bile terkenang dulu2 taching beb.
Ahaha..Penuh halaman umah mak abah yg luas tu ngan keta anak2 bile time raya gini. Kebetulan je pulak tu keta sume kaler silver. Wat a coincidence :)
Ajib silver VIOS,Kak Y sang kanchel siver & Bee si gumukk buatan japan pon kaler silver.hehe.
Bile 6 beradik + 4 menantu + 2 cucu berkumpul mmg cam nak runtuh umah.

Pagi aidiladha tu ujan sgt lebat tak berenti2 dari malam tu.
Siap banjir2 la kat kampung belakang tu,seb baik umah sy tak kena banjir.
Terkenang memory ms sy nak kawen aritu,air dah nak masuk umah.
Cuaks gile,seb baik tak jadik banjir kalo tak ntah camana la wedding we all aritu :)
Ujan rahmat upernya.
Aidiladha kali ni family sy buat korban,share la adek beradik.
So pagi2 after solat aidiladha tu org ramai dah mengerumuni dlm ujan2 lebat tu utk semelih lembu & gotong royong melapah lembu utk diagih2kan kat org ramai.
Sgt ngeri oke tgk lembu disembelih.
Mcm kesian sgt tgk lembu tuu,tapi mana leh kesian kan.

Itu satu ibadat kepada yg maha pencipta.
Syahdu sayu sume ada lagi time baca doa tu sume nama adik beradik kami disebut utk acara korban tu :)
Yela selalu tgk korban time kecik2 je dulu.


Bee tak ketinggalan tulun melapah lembu dlm ujan2 lebat tu.
Muke cuaks je mule2 tapi pastu kemain gigih la dia tulun org kampung melapah lembu. Heheh.
U jadik org kampung dah sekarang ni kan bee?


Oke blog yat kalo takde gambo makanye tak sah oke.
Ni tangkap gune olympus incik Engineer Petronas tu..
Ajib..bile mau banje kakakmu DSLR dah dapat bonus kaw2 tu? ahaks :P
Tak berapa sharp ahh picture,tatau napa.Setting camera dia kot.


Me & My Bee dipagi aidiladha yg chejuk ujan lebat tuuu.
As usual sy sgt sokaa melihat incik suami berbaju melayu.
Baju ijau ni baju resepsi kat PD.hehe.



The gedixs kapel Ajib & Baini.Ape kes raya aji baru nak tema marroon?
We all raya syawal aritu la dah tema maroon sefamily.hihi.



Hidangan pagi raya di johor.Tu sambal goreng jawa tuuu sedapp oke.
Kuah lodeh taleh tinggal,ketupat..kuah kacang..ayam masak merah :)
ahhh mmg yummyliciousssssss!!


lelaki-lelaki kesayangan saye sedang menikmati juadah...
Bee + Abah+ Ajib.

Aik mana daa Abg Edi & Abg Emi time ni??
Tgh tambat lembu kot.


Tunggangan kami sekeluarga di akhirat..insya allah :)
Putih kaler dia.




Ujan sgt lebat time nehhh..tapi sume gigih juge nak semelih lembu.
Tgk Ajib tuuu kelako gile gaya dia ngan safety helmet takot kena tandok ngan lembu.haha takla sbb ujan.
Bee pon dalam takot2 gigih gak tulun nak semelih lembu.
Semangat gotong royong gitu.
Bravo laling :)




Suasana sayu,terharu,takot,cemas semuala time nak semelih korban.
See 2 budak kecik tu skodeng dari tingkap jek.Takot la tu.
Menjerit2 panggil Mak uda dia neh.


dah siap semelihhh sume gigihla melapah2 n timbang2 nak agihkan kat org ramai.


Wahhh sukenya Bee Ngan Abg Edi nak pusing satu kampung agihkan daging.
Siap meredah banjir agi tuu.
Bee kata sonok sgt sbb pengalaman baru buat dia.hihi.
Kan Huney dah kata beshh dok kampung bee.. :)


Oke doke,have to stop here.
Banyak agi cite & pixas nak share spjg 5 hari cuti tp nantila yea.
Nak mengejotkan incik suami,tadi dia kata lapar.
Nak masak cam tade ape pulak dlm fridge,mau mengajak dia dating di kedai mamak.hihi.

Till then..mwaaaaaaaaaahs & gud nite.

Nota kaki to Lina my Kazen: Rugiii wooo ko tak balek raya...macam-macam ado.
Siap main air banjir wooooo =P

9 comments:

Noor Afiqah said...

wahhh...swonoknye raye!!!
dah lame kite tak tgk korban nih..
windu plak..huhu

.t e n t a n g.n a n i e . said...

kak yat..msih blom terlambat utk nani wish salam aidiladha ;)
.
.
meriah eyh..siap semelih lembu ag!
weee ;p t8 cr sis! =)

alina said...

huhuhuh mmg masa nak kawin aritu musim hujan... sampai sapa yg sebut asal banjir... mmg boleh angin satu badan... sg mengkibol dah penuh giler masa tu.. tawakal jer... huhuhuhuh sadis...

shima said...

Wah seronok ye Yat sambut Aiiladha..

Yat Ekhram said...

Fiqah,

yeahhh sonok raya ngan hubby kat kampung :) 1st time raya aji ngan hasben pulak thn ni.

sheraaaaaam oke tgk semelih lembu tu.

Yat Ekhram said...

Nanie cayang,

yups samat aidiladha jugak kat kamoo.camana dah jadik tunang org beshh tak???

bile walimahnye tuuu?
kotla thn depan nanie pulak sambut raya aji ngan hasben :)
sonok!

Yat Ekhram said...

kak alina,

tau takpe..mase wedding aritu kan air dah naik dahh..siap masuk umah ckit.yat tak bole ingat abah yat termenung je kat tgga tgk air tu masuk umah..khemah dah diri tup2 banjir.Mak pon risau tahap dewa tgk pelanin dah siap..seb baik berkat solat hajat tak banjir & selamat dah kawen :)

Tapi beshla kan musim ujan kawen..boley polok2 hubby.hihi.
* gelak jahat*

Yat Ekhram said...

Kak shima,

sgt selonotttttt pasal hubby ade kali ni tulun gigih semelih lembu.Suka dia jadik kg boy's.hihi.

akak raya mana thn ni?

.t e n t a n g.n a n i e . said...

kak yat..nani xset date ag..tggu die g sailing dl,br leh set date..budget2 maybe wat after raya kot..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails