yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, December 28, 2008

Things Make Me Occupied



Suda pukul 1 tgahari,dari tadi membizi kemas umah,lap habok mop2 semua.
Campak baju2 kotor dlm toshiba,pastu bukak lappy and setup broadband.
Hajat nak dengo lagu-lagu besh.
Then ahh cam buhsan,bukak astro Prima woweee ade persandingan Mawi Ikin live from Felda Taib Andak daa.
Oh yela kan arini majlis belah Mawi.
Harusla meriah gilezzz kat johor skrg neh,tgk kat tv tu dia kata 15 riban yg datang.
Siap ade kesah cinta dorang dari pagi tadi la nie.
Buat sy terleka sambil mengemas2 fail2 keja milik Bee.


Saye tertarik kata-kata Mawi,Dato Fadzillah Kamsah ade pesan kat dia
"Maafkan semua org seblom tido"
Yeahh selalu dengo Dato Fadzillah kata camtu,sy selalu suke tgk dia kat Oasis.
Sgtla membuat sy yg gembeng ni bermotivasi.
Betul tu,Maafkan semua orang yg menyakiti kita,tak kira dia sangat buat hati kite terhiris or sangat terasa hati ngan dia.
Dalam kata lain melukakan hati kite sedalam-dalamnya.
Memaafkan itu sememangnya dendam yg terindah.
Memaafkan buat kita rase tenang.
Orang kata kalo org sakitkan hati kita,kita buat baik je kat dia..nanti2 dia realize kebaikan kita.
Eleh cakap mmgla senang kan?
Tapi betul juga,orang yg sabar Allah pasti balas dengan kebaikan di penghujung cerita.
Doa org teraniaya mmg MAKBUL.
Allah bayo cash je di akhir zaman ni.

Lantakla org dengki dengkos tu nak kata apa,asal kite jgn nyusahkan org lain dahla kan.
Payah nak puaskan hati semua org. What's goes around comes around.
Hukum Karma.That's it.
Sekadar berkongsi pandangan yea,jangan nanti ade pulak org sentap tak tentu hala.
Kebebasan meluahkan pendapat,ilmu yg bermanfaat elok kite kongsi :)




Pewot rase kruk krak kruk krak dari tadi.
Bfast nescafe & Jelly doorgift org kawen.
Banyak gile doorgift kak y tlg bawak dr Kluang dari yg kwn2 kirim,sy tak pat pegi last week sbb anta Bee Ke kemaman.
Wedding Sam,Limah & Bedah.[klasik gitu nama kan]
Ape ade kat umah aku bedal je,kopok2 kuih raya time raya ade lagi.
Gile pemalas nak masak ni,nak p kedai beli ikan lagi malas ni.
Dah smggu lebih since Bee naik kapal dapo tak berasap.
Yeahh jimat gas,minyak sume.

Yela rase malas nak masak pastu makan sorg2,ingat nak ajak geng2 Unit 7 tu makan sini tp dorg balek kampung la ini mggu.
Kalo makan ramai2,semangat Chef ni berkobar2 juga.
Kalo Bee ada hari2 pon rajen nak masak.
Sebab suamiku-sayang itu kaki makan lauk wifey masak.ahaha.

Kalo dapat makan nasik minyak mawi kikin kan beshh :P
Siap ade lauk Ayam Penyek tuu!


Kak y & Abg Emi ajak P kenduri Tahlil Arwah Abg Hisyam semalam.

Tp sbb kena tido umah MIL dia sy shegaaan ahh.
Oh dah 3 months Arwah Abg Hisyam si adik abg emi tu meninggalkan dunia yg fana ini sbb eksiden kat Libya ramadan yg lalu.
Semoga Kak Izad,Muazzam & Muzzafar teros tabah hadapi segalanya.
Kehilangan suami tercinta,kehilangan ayah dikasihi tempat bermanje.
Tuhan lebih menyayanginya.


Owh lately sejak Bee sailing ni mmg Kak Y yg slalu concern adek dia ni.

Dah dia the only one adik beradik kat sini.
Seb baik umah kami dekat-dekat je,so selalulah lepak2 sama.
Tak dia dtg ghumah yatekhram,sy lepak umah dia.
Kebetulan Abg Emi mggu ni keja shift malam,Kak Y pon cikgu cikgu sedang bercuti.
With my sista,we can share everything sejak zaman bujang agi.
Dia kepala gile-gile cam sy,gosip artist bla-bla semua boley masuk.
Sangat bertuah la kan ade kakak,ade abang,kebetualn sy anak n0 3.
Jadik anak tengah2,ade abang akak,adik lelaki adik pompuan.
6 Semuanya. Besh ramai adek beradik,we can help each other.
Abang & Kakak ipar pon type pale boley masuk,lagila happening.
Bagusla kan,sekurang2nya i have my family around me.
Mereka pendorong semangat no 1 kala Bee jauh dimata ni.
I lap u all beri strong.


Lepak-lepak with Kak Y & family,



Tengok itu budak,datang umah mak uda harus buat cam umah dia sendiri.
Lappy dia conquer,Lcd tv pon nak tgk juga.
Sabo jela,seb baik budak bijak.
Tu mcm2 aksi dia kejap baring tergolek2 tu tgh main game la tu.
[ Sejibik pak uda,dah dpt lappy tak ingat donia]



Farra sangat soka dapat buku nyanyi2 & mengaji from Mak Uda.
Ala yg salesman jual 10 hengget dr meja ke meja time lunch time tula.
Bagus gak,berguna. Farra sokaa.
Dia dah khayal layan CD senang Mak uda nak gosip nagn Mama dia.lol!



Abesla dia dah nampak keta control pak uda dia,sampai habes bateri dikerjakan.
Ayoo Farra,mak uda tatawu Pak uda marah!

See dia dah penat teros bergolek tido kat Sofa Cabenzi mak uda.
Bangun2 jea menggomol baba dia. Pastu abesla mak uda taleh tgk channel lain,kartun 24 jam. Shrek,power puff girl,u mention it.Dia antu kartoon,siap hafal dialog2 kartun.
Tak padan baru 4 tahun suda sgt fasih membaca tuu.
Farra oh Farra!



Jom mak uda p parkkk!!!

Mana pak uda??dia tanya.
Ayooo..ini budak tye soklan manyak sensitif.
Pak uda naik kapal,dia work.. Owh work..dia kata.
Kapal ape?? lol.
Bykla pulak ko tanya farra oiii.




Mama Farra nak banje mak uda kat Chicken Rice Shop.

Craving kemain lagi tu.
Farra makan nasik kosong je kan?
Barula kuwus cam baba farra kan!

Kalo Pak Uda ade kan beshh,suke tgk pak uda mamam..dia bagi apa2 pon musti abes.
Pak uda jangan jeles tau,Farra beli jajan famous amous mak uda belikan.
Takpe eyyhh pak uda balek nanti kite buat family day.Yay!Yay!



Happy siblings get together @ Party Peti Chejuk Yat Ekhram

Lagipon Pak Uda dah dibekalkan dengan biskut famous aritu kat dalam bag AF mase nak naik kapal. hihi.
Makan sekeping je tau sehari.[jimat nak mati :P]
Hahaha.




Dan ni pagi semalam Kak Y ajak p bekfes kat Taman Warisan Pertanian,Precint 16 Putrajaya. Yeahh sape dtg putrajaya silela dtg makan kat tmpt ni.
Mmg chantek ala-ala dlm taman.[siap ade wedding semalam buat kat situ]
Makanan pon mcm2 ada,sate samuri pon ado.
Lokasi hanya di belakang Alamanda,dekat precint 14 tu ye kengkawan.
Ni tempat peveret time sy berdating-datingan nagn Bee dulu.
Kalo tatau lagi lokasi kat mana,bukak web Putrajaya.
Harus jupe map.

Kalo tak jupe meh sini aku dush-dush pang sekali.ahahah,Guwau je.
Farra sgt soka sbb dapat berlari-larian disini.



Wish to have happy family like them,insya allah :)



Abg Emi + Kak Y + Farra = Happy family sampai sorga



Ya Rabbi tak abes2 lagi wedding Mawi Ikin kat AstroPrima ni live From Johor.
Teruja gile ahh tgk,sy suke tgk wedding2 orang ni.

Culture Johorian Jawa Sungguh.[dan dan la proud jadi anak joho jawa la ni]
Rase cam nak kawen lagi sekali ngan Bee.ahahhaha.
Dah dekat pukul 4 yat oiyy..makan nya tak lagi.
Ralit golek2 kat sofa layan lappy & wedding Mawi kikin dari td.
Baikla harus menyelongkar fridge.
Saye jadik lapo tgk ayam penyet lauk makan berdamai Mawi tu.
Dan tetiba lapo tempe goreng dorg asik sebut tempe je dari tadi.
Chedaaaaaaaapnya.

Salam Maalhijrah 1430 Hijrah.
Sgt besh kan 3 hari cuti berturut2 mggu ni.
[sy terpk beshnya kalo hubby ade,harus jalan sana sini]
Eyh tapela :)


Samat bercuti yea semua~!

12 comments:

elya ezrin said...

adoi la..sgt sebijik sebojek la kan muke kak yat dgn kakak akak..konpius dibuatnye! =p

norainiammran said...

muka sama!!!! ooo... kakak yat rupanya!!!

Yat Ekhram said...

elya,

ahahahaha sejibik sobejek yea?
akak rase cam lain je,tp sume org kata gitu.Dia chinesse look cam ala-ala abby tu la.Kak yat muke jawa.hahaha.

Dia 5 thn tua dari akak,tp muke muda remaja gitu kan :)

Yat Ekhram said...

ain,

a'ah my bestest sista in da world.
Pale gile-gile walo dah jadi mama org tuu.

Tula tempat mengadu bile hasben naik kapal.hehe.

Aziani said...

Hi Yat.

Semoga awak pun bleh dapat one happy family macam akak & parent awak ek.

Semoga tabah ngan dugaan yg maha esa :)

Yat Ekhram said...

Hye aziani,

Tima kaseh atas doa awak tu :)
sy pon doakan awak.

Yeahh semoga allah kan selalu kurniakan kekuatan utk sy hadapi segalanya.

Thanks so much 4 ur kinds words :)

MeL said...

hi yat, selamat tahun baru! jumpa pn kat sini ;)

Yat Ekhram said...

hye mel,

aik mel pon jupe blog yat :)
yat bloghopin aritu jupe blog mel,dah lama dah link.kenal hubby mel abg cipot tu,dia penah dtg jupe bosh yat kak fieda tu dulu time nak bg kad wedding u all.

btw,samat thn baru gak utk mel.
Mwahss kat baby mika chumel,cam mama dia =)

MeL said...

yup2 mel ada tye jgk kt dia aritu ;) da add yat kat frienster, aritu igt nk terminate acct frenster but tiba2 cam syg plak coz kwn2 skolah ramai kt situ. cm bosan je lyn frenster skg hihi ;)
neway yat tcare k!

Yat Ekhram said...

mel,

tula aritu yat dah taleh view mel kat fs,ingat mel dah tanak kwn ngan yat :( hihi.

Owh tula yat pon sbb FS la menjejak kasihkan yat ngan kwn2 sejak skola rendah tu,tima kaseh to FS.

oke tq mel,u take care too.
share2 cite kat blog ye.

Memey Anuar said...

wedding kt tmn warisan 27th tu kazen saya la tu :p hehe

Yat Ekhram said...

hye memey,

sekali yat tingat memey norman hakim daa tadi.hihi.

owh kazen awak ke wedding tu? lawa kan tema biru.kite makan2 ngan family akak tgh gedegang2 wedding.

btw thanks ya visit here :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails