yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, December 30, 2008

Tiap Minit pengikat hati

Tamat suda cuti yg panjang :)
Makanye harus memworkaholickan diri.

Hari sabtu hari sembang nagn Kak Y,hari ahad hari tgk tv sedonia[dari pagi smpi malam layan asto non stop] & hari semalam hari makan-makan sedonia[ p kenduri housewarming opismate & makan-makan dinner with geng-geng BUJANG yg besh itu]


3 hari yg penuh rindu dan rase kosong walopon cube membizikan diri.
Why ahh?
Sebabnya cuti 3 hari termasuk cuti awal muharram semalam.
Tataula kenapa.maybe Bee not here,that's y i feel empty.

Semalam pulak p kenduri housewarming my opismate tu sengsorang,memasing ngan hubby/kids ketawa riang.
Cam biasalah kwn2 provoke "hye yat,bujang ke? hubby dah naik kapal ye? cianyeeee'"
I hate words 'kesiannnya ko kena tggl berbulan2,kalo aku tadelah..laki/bini aku g outstation 2-3 hari pon aku dah meroyan dah'
Sabo jela.
Malas nak reply kata2 annoying camtu.
Buat sakit ati/melemahkan semangat jea.
Sy balas ngan senyuman terpaling manis dgn harapan mereka kan mengerti hati ini.
Senyuman paling ikhlas terjemahan hati sy.
Yg memikul bahu ini,tapi org lain pula mentafsir yg tak sepatotnya.
Buat spekulasi & assumption macam-macam.Itu ini semuanya negative side.
Hmm :(


To me,masing2 lain bahagian nya.
Lain jalan rezeki yang ditentukan.
Mungkin Allah menduga jalan hidup sy macam ni,dan pastinya terselit seribu hikmah di sebaliknya.
Tipulah kalo kata sy tak kecil hati/terasa ngan kata-kata berunsur provokasi dorg ni,tp then sy fikir jgn dilayan.Ignore je.
Biarkan mereka dengan dunia mereka,simply judge perkahwinan jarak jauh spt yg kami alami sgt SUSAH/SEDIH/MERANA.
Biarlah.
Yang penting kami lebih tau ape yg terbaik.Fullstop.


Syukur alhamdulillah 8 hari since tidak polok-polok bee & bertentang mata denganya sy masih lagi bernyawa dan diberikan kekuatan.
Saban waktu selepas solat sy doakan keselamatan & kesihatan hero dihati sy itu.
Biar kadang2 berjurai2 airmata ni kala menadah tgn ke hadrat ilahi bile menyebut nama suami yg dikasihi,tp sy happy sekurang2nya Allah sentiasa bersama kami dlm kejauahan ini.
Sy tau tuhan sentiasa bersama org2 yg sabar,insya allah.
Kadang2 rase sgt rindu solat berimamkan Bee.
Terngiang2 di telinga saat dia membaca surah2.
Lagi-lagi bile maghrib.
Now,tgk kain pelikat & sejadah dia yg tergantung kemas tu je :)



Hari ni & seterosnya [ Maybe till Feb 2009] my bosh already give us at HR dept special task.
Nak implement new system yg lbh effisyen,so SANGAT byk keja starting today.
Yea mmg sgtla byk keja nak buat,report end year,staff compensation & benefits,Recruitment yadayadaya.Full spectrum of HR works la kan.
Owh,Sgt stress.
Maybe pasni mmg kena stayback,balek lambat from opis to settle workloads.
Dulu zaman2 bujang sy sangatla workaholic,kalo tak pukul 9-10 malam mmg tak balek lg.
But since married,Bee tak kasi keja kuat-kuat sgt.
Lelagi bile time dia kat darat,harusla balek tajam 5.30.
Bagus gak busy keja sbb kadang2 tak sedar mase berlalu,tau2 je sahabat dah ajak p lunch,tau2 je sahabat dah ajak balek umah.
Okla kan therapy rindu!~


Maybe sbb byk keja tadi,pale sy agak weng2 di malam ini.
Pening tapi cam malas nak tido lagi.
Takpela after this mau solat isyak & jupe Bee dlm mimpi.

Abes keja tadi my HR team bermeeting kat kedai mamak pulak.
Pekena mee gorenng melayu la apalagi,ntahla cam lapa je hari ni.
Maybe tension keja,tu reward ngan makan.
Nak harap masak kat umah,yea sy sgt malas memasak now.
Peti sejuk pon tade mende,tggl coklat2 Bee je yg den tak brapa gomar nak makan tu.
[yea dia mmg antu coklat no 1 yea :) ]


Pastu balek keja tadi singgah umah Sahabat,borak-borak sakan la kan.
Dah 4 hari tak jupe dia,byk je gossip ngan geng2 bujang tu.
Seb baikla umah selang 2 pintu je,so sgt memudahkan nak sok sek sok sek.
[bukan ngompat haa]
That's y soka dok flat ijo ni,ramai kwn2 & dekat ngan opis.
Tadela lonely sgt bile Bee jauh camni.


Owh countdown for 2009,
Cheh,siap budak2 ni suda plan mau celebrate new year kat mana.
Cepat gile dah nak 2009 kan?
Rase tingat agi New year 2008 g tgk munge api ngan Rini & Ori kat Dataran Putra.
Bulan2 terakhir sy bujang that time.
Owh thn 2009 tak pat lagi celebrate new year ngan Bee.
Tapi takpe,yg pntg insya allah our 1st wedding anniversary March 2009 Bee balek.
Itu lagi penting la kan,meraikan cinta terindah :)


Tgh gosip2 ngan Cik Sahabat,Eyta tadi ringtone "aku & dirimu" berkumandang syahdu.
Yeahh yeahh Bee call :)

:)
:)

Theeee~!
SANGAT HAPPIE.

Only 5 minit conversation.
Iye kurang dr 5 minit rasenya Bee bagi bekalan kasih syg after 3 days lost contact.
Via satelit phone as usual.
Taleh cakap lama-lama,mahal yg amat.
Hanya satelit phone penghubung cinta jarak jauh kami,tiada line hp ye di tengah2 laut itu.
Bee kata kapal lama lagi nak anchor/masuk port.
So makanya saye harus bersabar sbb tak dapat nak mengades2 & bermanje gedix lama2 ngan Bee.
Kalo guna maxis line bleyla gayut smpi abes bateri.
This time kapal dia p Kemaman-Vietnam.
Chartered under Petronas carigali,makanya lama di tengah2 lautan Bee kata.


Takpela sayang,5 minit pon.
Yang penting huney tau ikatan hati kita.
Tima kaseh sbb selalu concern wifey Bee yg mengades2 ni.
Terima kaseh sayang,sbb selalu pinjamkan semangat Bee utk Huney teros kuat.
Yeah,wifey org kapal kena kuat,huney tau.
Bee g keja utk mase depan kita kan.
Huney doakan moga Bee happy,sihat,perform very2 well on the job & responsibiliy entrusted on u dan dilindungi Allah selalu.

Bee mengadu makanan tak chedap kat kapal n really miss my air tgn.
Nak nasik goweng,ayam goreng kunyit cam huney masak yea?
Ala shiaaanye.
Tape yea Bee,bertahan oke cayang.
Nanti bee balek huney masak besh2 smpi Bee gemok moncet.hihi.



Nanti Bee balek kite piknik Makan Mekdi lagi okels?


Hanya Bee yang mampu takluki hati Huney.
lagu peveret Bee :)

I love u so so so much.
And rindu Bee taleh blah.
Windu si moncet yg syomel huney :)
heee.


Dah pukul 12.35am daa.
Nak golek2 kat comfy bed dolu.
Mwaaaahhs.
Meh polok-polok dari jauh :)


p/s layan 'lagu kita' by aizad sangat membuatkan beridea memblog.hihi.

22 comments:

fiza said...

hye k.yat cayang..
sgt suwit la cinta k.yat & abg ekhram ni..
k.yat bg tips k..nati mira nk jd wifey yg besh cam k.yat gak..
k.yat jgn layan k diaorg yg xpaham betapa indahnya cinta jarak jauh ni..coz 'kita2' je yg tau..
btl k.yat, Tuhan dh takdirkan rezeki and jalan idup k.yat cmtu..
hikmahnya pasti akan ada nanti..
jgn isau k..terus m'busykan dr eh..Luv k.yat beri2 much!

elly_yang_comel said...

hukhukhuk...sabar je la banyak2 ye yat..dugaan cinta ko tu.semuanya menguatkan cinta korang berdua kan..

p/s : yat...aku dah berisi..3 minggu..heheh

Yat Ekhram said...

Fiza lalinks,

Hihi suwit cam cookies pemes amos peveret abg ekhram kamuu :)

Nak tips gape?
Tips jadi bini2 yg tabah?
tips jadi bini yg mengada-ngades?
Tips jaga pewot suami smpi moncet?
Tips gitu-gitu?
Ooops.

Ha'ah toksah layan la org pathetic camtu,dorg menilai erti bahagia dr mata kasar je.Padahal subjektif sebenarnya ikatan sebuah perkahwinan itu.

Tula sgt soper duper bz kat opis,tapi take a break 2-3 min jenguk blog.hihi.

Kak yat cayang mira juge.
eyh mana no hp kata nak bg?
msg kat inbox frenster akak plz!

Yat Ekhram said...

za,

wahhhhhhhhh peranten baru kembali :)
ha'ah tu la sabo jez.Dugaan mcm ni lagii menguatkan ikatan cinta actually,rindu2an saja.Mcm org kapel1 je gaya[ kengkawan aku kata camtu] haha.

Whoaaaaaa.sgt cargas production ko?
Congratsssss za.
Bunting pelamin kan?

whoa sgt musim2 ibu mengandong skrg ni,hawa & fukusyima pon tgh mabok uwek-uweks lembik tu.

Semoga selamat semuanya ye :)

puterikurekure said...

takpe yat. dugaan semua tu. persetankan je mereka2 yang suka nyakat tu. diorang tak rasa. biarkanla.

apa2 pon, asal kite happy cukup kan?

a.i.n.h.u.s.n.a said...

kak yat..
sob2....sedey nyeeeee..

1, pasal org len y mengata mcm2 tu, derang ingat kite pe tah...kesian la sket xde hubby disisi kan?? huh/

2, pasal hubby baru g, siyes akan terase lg kehadiranny..huhuhuhu...sedeeeeeeyyy..xsangup nak lalui ny..=(

cm biase ayt keramat sy, be strong=)

che-mie said...

ya ka bila layan lagu aizad ada idea hahaha

layan lagu ct norhalyza la....

Yat Ekhram said...

puteri,

tula persetankan jea :)
kalo dilayan molot2 org kite lagi sedey.Tpi seb baik tak ramai molot camtu,ramainye kwn2 yat type very supportive..dah tau yat "bujang" n dok sorg2 kat umah ade je yg slalu amik berat :)

Tula asalkan kite happy kan.
happy cara kite,tu lbh baik.

Yat Ekhram said...

ain lalinks,

Tula dik,i tell u awai2 pasal ain pon wife-to-be seaman kan :)
Persiapan mental terpenting skali.

nak kawen ngan golongan ni,kita-kita ni kena tebalkan tinge cam tinge gajah.Buat dek,senyum je.

Dorg ni peliks ckit time laki kite ade kat darat dia busy tye
'lamanya laki ko cuti,bile dia naik kapal?
then bile hubby dah naik ayat standard ' CIAN KO..bla..bla'
sabau je la.

ha'ah time baru2 hubby tade,mmg rase blur2 je,kosong.Biasalah nak ejas life berdua to SOLO.Then seb baik ade ramai kwn2 yg baik cam ain selalu saport.

:)

Yat Ekhram said...

hye cik mie,

lagu ct nurhalipan pon boley.Lol!

Marsha~ said...

mahal ek satelite phone?? my husband selalu sangat call pakai satelite phone. bila dia cerita seminit berapa euro bla bla bla bukan faham pon sebab dalam euro.. selama ni tak pernah terfikir berapa diorg spent utk call kita kan? cuba Yat fikir, suami org lain yg duduk dekat2 mana pernah berkorban macam ni? kita paling bruntung tau.. kita paling istimewa.. betul tak? tumbuk muka mereka yg suka cakap menyakitkan hati tu.. :D

Yat Ekhram said...

marsha,

tula mahal gile.Seminit tatau baper hengget.kena que lak tu nak guna.

Tula kan marsha,kite plg beruntung dalam jaoh2 ingatan dorg tetap pd kita kat sini :) Tula cakap yg penting2 je,asal dapat tau dia cihat & selamat tu melegakan hati wife cam kita ni kan?

Hahaha.
U penah tak kena provoke camtu?
I tak beraaann la nak tumbuk.
Dush dush pang.!

Tula i buat dek jek,ikot nasihat u selalu :)

alina said...

xpe yat... bulan march tu kejap jer.. that time leh celebrate saing2 kak ena...

Yat Ekhram said...

kak ena,

yeahhh..cepatla zam ala kazam sampai march sbb itu bulan rummate kesayangan sy balek plus oh yeahhh our 1st wedding annivesary.lol!

cepat gile mase berlalu,cam tingat agi last year bln doblas camnila gigih sopeng2 nak kawen.Thn ni je dah tak gile sopeng.hehhe.

Kak ina bile bb mau kuar?

elya ezrin said...

kak yat,

hamba2 Allah yg ckap mcm2 tuh x akan faham sume ni kan kak.

cube amik husband/tunang/boipren diorang campak pi tgh laut berbulan2, contact pun x tentu mase, mesti diorng sdey jugak.

sabo je la kan kak? mcm kwn akak ckp, seaman nih diorng lebih mgerti erti menyayangi & kita yg kt darat nih lg tau apa tu pengorbanan yg sebenar.

eheh,sory, ter'emos' lak saye nih. geramm btol dgn mulut2 org camtuh.

akak sabar2 ye, insyallah kemenangan ada dgn hamba-Nya yg sabar & redha =)

WaN dAn TiE said...

to yat...
saya salah seorang silent reader..
saya rasa terpanggil untuk mengubat kekosongan yat bila suami tiada disisi...
yat berdoalah selalu kepada Allah
kerana dia yang mengetahui aper yang di sebalik hijab. Bila suami pergi berkerja umpama suami pergi berjihad kejalan Allah. semoga kesabaran yat menanti suami Allah limpahi dgn rahmat yang paling istimewa .amin..
SEKIAN
TIE

Yat Ekhram said...

Elya,

Tu ahh kadang mau je haku babap org yg mentaliti kelas cap ayam camni.Tu akak bile kat opis takkan tunjuk muke sedey ke apa,ttp happy2 go lucky cam bese.Siap ade tu cakap,saspek tahap denggi dah kat akak.ahaha.

Abg ekhram selalu pujuk2 akak
"u biar je huney,apa org nak cakap biarla,jgn lawan.Dorg jeless tu tgk kite happy2."ahaha.

Dia je penyejok hati :)

Hahaha.Jgnla emo2..kita makan biskut pemes amos jom!

Yat Ekhram said...

Hye wan,

TQ for being my SR kat blog kesah tak sempurna sy ni :)

Hmm tula wan,sy tak penahnya berhenti berdoa pdNYA,semoga allah tabahkan hati kami,selamatkan dunia akhirat.Tula mak abah sy pon slalu kata,redha kan suami g keja,doakan dia selalu,beso pahala mendoakan suami :)

Amin~ Moga bahagia ni smpi alam sorga :)

Tieha Zuan said...

Hi Yat.. Salam kenal.. 1st time datang sini..

tieha n Hubby pun berjauhan juga.. tapi tak lama cam Yat.. just 3 weeks je..
dia kerja offshore kat kemaman.. n sometimes ada juga kene pergi sampai sempadan Vietnam..

masa awal2 dulu, sedih giler sampai every night nangis sambil peluk cium baju hubby yang tak dibasuh.hehehehe

bila dah lama tu, dah ok sikit + ada Zara kat sisi, taklah teringat sangat coz sibuk terkejar2 dengan Zara..

Yat Ekhram said...

Hye tieha :)

Nice meet u here.
Owh dia g 3 weeks je yea?
company ape yek?

Hmm tula sebot pasal baju hubby,ade gak kwn2 yat pesan jgn basoh baju yg last skali hubby pakai sbb bile rindu cube kiss baju2 tu,ahaks.
So yat pon simpan selai baju musyuk tu,mmg betulla cam tula jd cam bantak musyuk.hihi.

Btw,salam kenal yea :)

alina said...

bb dah boleh kuar bila2 masa sajer ni... dah 38 weeks...

.t e n t a n g.n a n i e . said...

btul tu kak yat dpt ckp 5minit gune satelite fon xpuas kan?huhu da la deorg kene berebut2 pkai.kesian kt deorg.

dala dpt ckp pentingpenting jer.pastu kenela jadi penunggu blik.huhu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails