yatekhram jr pwetty pwincess

Friday, August 5, 2011

23 bulan hidup mama hanya untuk kamu.





diam tak diam dah masuk hari ke 5 kita semua berpuasa.
kejap jee! nanti tau-tau dah 10 hari.alahaai..pantas sangat masa berlalu sekarang ni.


i really love this fasting months, rasa relaks & tenang.
tapi sygnyaa mama baru sempat solat terawih berjemaah kat surau sekali je.sebab risau nak bawak qies yang hyper aktif asik nak berlari sini sana ni.semalam dahla layan cerita slot terbaru akasia 'kasih alia' tu cerita pasal budak kena kidnapped then kena jual, bunuh & diambil organ.nauzubillah! scary laa hal-hal macam nie.orang terlalu kejam sekarang ni :(

memangla tu drama, tapi realitinya memang ada.
so kita kena bebetul jaga anak-anak walau dimana saja berada.

tiap masa saat dan ketika mama doakan moga anak mama sentiasa dilindungi ALLAH.
Ameen.


erm cerita sahur pulak.
bangun sahur pagi tadi, siapkan meehun goweng untuk papa.tup-tup mama tengah gedegang masak, cik qiestina pulak bangun pegi kat mama kat dapo. ngan muka baru bangun tido mata shepet dia tu, alalala syomel.tau aje dia mama takde tido sebelah dia.qies pandai bukak esbok then amik solivite peberet dia.haih anak dara mama nie dah teror bukak tutup peti sejuk.jadiknya segala makanan peberet dia like sumi, vitagen kena letak kat bawah.so pandai qies amik sendiri :)

lepastu bila nampak meehun dah siap sedia atas meja, teruja dia nak juga.seb baik mama masak tak pedas, so qies mamam semangkuk siap bertambah.
lapar ye yayang..?

qies macam tau je dah tak lama dapat bersama lengkap sefamily, ada papa & mama.
jadi dia nak join saat-saat terindah macam ni sekali.lepas dah kenyang mamam 'sahur' siap lompat-lompat dari sofa ke sofa pastu gumpal-gumpal ngan papa sambil layan bbtv.lepastu pukul 7 off to lalaland semula sampaila sekarang tak bangun lagi.aman sket mama nak buat keja.hehe.


rutin harian as fulltime wife & mama at home masa bulan ramadan nie rest lah sket dari memasak. dah tak masak untuk lunch.untuk qies dia simple je nasi lauk ayam goreng pun okay.cume sometimes nak layan kerenah manja & lasak macam boi tu jelaa yang tired.lari sini sana, lompat lompat, panjat-panjat.memang mama kena tengok selalu.lepastu nanes macam kena dera bila kita tegah.tapi bila mood baik macam angel, kasi susu ke biskut pandai dia duduk depan tv sambil layanlaa bbtv dia dari pagi ke petang.sambil main-main conteng conteng kegemaran dia lah.mama belikan drawing block besar punya ngan crayon.haa contenglaa sampai penat ye nak..!



oh today 5 august 2011, genap baby ramadan mama sorang ni berusia 23 bulan.

bulan depan dah masuk second birthday.
my oh my.cepat betul masa.sekarang anak mama dah macam-macam akal,dah bijak.tapi mulut agak berat nak bercakap.nenek dia kata biarlaa qies ikot flow, jangan dipaksa-paksa.nanti dah teror bercakap mama tak terlayan kang :P



dan ini antara kegemaran masa kini si bakal dokter kesayangan papa & mama ni *amin*. doa ibu yang paling makbul, lebih lagi bulan ramadan.




tulisan bakal dokter katakan, hehe.



dah penat baring duduk laaa pulak...




amboi bersungguh sampai kuak lentang :P
macam ni laa kalau nak jadik dokter ye yayang..kena rajin.




qies tulis kejap tangan kanan, kejap tangan kiri.tapi rasanya more kanan macam mama..tapi tataula kalau dah besar nanti kidal sebab nampak 2-2 tangan dia bole :)



lagi sebulan birthday qies, kepala mama sudah ligat fikir idea bufday bash qies.
maybe this time nak buat simple tapi meriah kat umah atok dia kat kluang.kebetulan time raya kan, cantiklaa buat sekali.nanti kazen-kazen syomel qies berkumpul, meriah!
menu dah tentu ada kuih raya ketupat segala.

qies dah mula tau erti birthday, pantang nampak cake ke belon mesti dia nyanyi appy bufday to uuu, hehe. *sambil syomel molot donald duck hembus lilin*


mudah-mudahan ada rezeki lebih nanti ye yayang :)
as always, papa & mama loves u more!




12 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

wahhhh yeayyy tak lama besday girl yer....

dieha said...

yat.....next mth saidatul n qies dah 2thn..cepatnya masa berlalu..huhu..

rasa rindu moment ketika diaorg bayi kan..qies lahir awl bln..saidatul lahir hujung bln..hehe..

Mama Kembar 3 said...

amboi kusyuknya dokter tu tuluh prescription ubat yer? hehehe

Mamaleesya said...

uhuk uhuk...antie demam la, kene g kinik jupe dokter eryssa qiestina ni ;)

:: noremy bte rahmat :: said...

hehehehehehe...

snyum sorang-sorang je bila bc entry akk..tak sabar rasanya nak jadi MUMMY *amin*

nnti akk watla 2nd party kat umah mini putrajaya...(berharap sambil mata bercahaya)

buat qies cayang -> HEPY BZDAY ADVANCE DR UNTIE..cayang dier!

ZuRaNaI said...

alolo..rajinnyee die..hiii..blaja rajin2 eh qies..jd dr gigi pun bes jugak..hiii

iduraz said...

touching plak rasa bila baca entry kamu nih..mudah-mudahan impian mama nak tengok qies jadi doctor tercapai..amin!

siti asiah said...

dah bleh wat tocang dah rambut Qies yea...
bkn K.YAT je rindu time Qies tecik..
sy pn rindu...;)

Suliana said...

qies tmbh gigi lmbt kan.. tak pela, slow2, mcm anak sedara asben aku pun lmbt ckpnya.. nnti dah pandai bebel, siap la bising mulutnya.. hehe

~izan~ said...

bila ada anak2 kecik,mesti kita pun sama2 makan or masak tak pedas kan..sbb kesian bila dia plak nk kena ikot selera kita =)

pndai qies lukis2 yer..nntbley lukis gmbr auntie plak hihi..


slmt berpuasa yatt.. kita sesama menerjah rumah ibu bila asben takde hehe...

Momma Qiestina said...

antie mya,

tulaaa kejap je dah big gal, miss her babyhood time!

__________________________


dieha,

kan kaaan, kejap je bby ramadan kita dah big gal, aaaah terharu mak!

_____________________________


mama kembar & mama alica,
ngegeggee bakal dokter katakan :P
*AMEEEN*



______________________________

emy,

akak doakan selalu kamu dapat menikmati indahnya jadi mama.amin aminn..bulan posa ni doalaa banyak2 sebab makbul :)


________________________________

zuranal,

:)
dokter gigi ekk? haha pon okay! tapi mama prefer dia jadik dokter sakit puan, tlg orang beranak :D



_________________________________


asiah,
tulaaa sgt miss her babytime, yang tembam & syomel..huwaaa..



_________________________________

iduraz,
mama pon touching nie,huhu naluri keibuaaan tak bole blah!


_________________________________

suliana,

haah aku ada dengar gaak budak gigi lambat cakap lambat.tu aku redha je laaa, milestones budak2 ni unik kan :)


__________________________________

izan,

tula pasaaal! mmg masak tak pedas kalau malas nak masak 2 kali..sian qies lately ni suke makan..

tulaa tak lama lagi nak bermastautin umah mak laa ni.sorga!

Mama Likha said...

hppy 23rd qies ~~!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails