yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, August 28, 2011

bahang raya makin terasa..


lagiiiii sehari je puasa.lagi sehari je bangun sahur.
Ya Allah tersangat pantas kan masa berlalu nii..



^_^

puasa kali ini best sebab awal puasa dapat merasa puasa ngan papa qies, then terus zass balek kluang sejak 2 minggu lepas.masa keja dulu tak dapat nak lelama lepak kat kampung camni.so marila kita manfaatkan peluang yang ada.

suasana berpuasa kat kampung for sure laah terbaik!
hari-hari makan juadah sedap-sedap masakkan mak & abah yang membesarkan, air tangan sendiri *ecehwah saja kasi show off, kan ai suke menunjukkk..kau ade?* hehe.lepastu time berbuka riuh coz adik-beradik berkumpul, dengan anak cucu semeja.


kemeriahan ramadan kat kampung, ramai-ramai berjemaah terawih kat surau.
bukan setakat orang tua, budak-budak pon join sama.siap ada yang tertido sambil solat.takpela, praktis make perfect.kecik-kecikk dah dididik beramal ibadah, nanti mudah-mudahan jadik anak soleh solehah.lepas je terawih makan moreh reramai, memacam ada.seronook! momma tahun ni dapatla selalu pegi terawih ngan nenek sebab qies ada maklang dia babysitkan.kalau takde sapa jaga tak dapatlaa sebab si lasak ni mana tau diam.sekejap lari sini sana.dah jadik ibu macam nilah kan..


rugi tak rebut peluang berterawih sebab ramadan hanya setahun sekali.
next year entah kita dapat jupe ramadan lagi ke tidak.. *muhasabah diri sendiri*


menjelang syawal, keja kemas mengemas memanglaa tersangat banyak.macam umah atok qies ni dengan umah atas, umah bawah, umah tengah, umah dapo.taulaa umah kampung kan luas.nak pasang langsir je dah berapa tingkap.tukar kusyen lagii.nak belikan sofa nenek qies tamau katanya suke tuka-tuka kusyen.orang tua katakan, memang macam tu kot.kita ikotkan jelaa..


this year langsir bertukar baru, tikar getah pun sama. rumah kena cat semula.sebab hari tu kan banjir teruk.seme kena tukar..hope janganlaa banjir datang lagi.pengsan nak mengemas.orang yang tak merasa banjir memang takkan paham kesusahan-nya.


preparation raya seme dah setel, dah 'menunjuk' pon kat previous entry.HAHA.
so tinggal nak masak jee lah untuk santapan di pagi raya.atok kata nak masak nasi ayam je sebab for sure pagii raya penuh semeja orang balas munjung.

korang tau ape tuu munjung? tatau tanda pendek umur.opsss :P
hehe.

munjungan tu tradisi orang jawa.dia macam anta juadah: ketupat rendang kuah kacang & kuah lodeh ke rumah jiran-jiran la.biasanya awal-awal sebelum raya dah anta.family we all buat last 2 days.dari pagi ke petang bersilat masak.lepastu atok ngan ninina anta ke rumah jiran-jiran sekampung naik motor.oh ini budak tecik suka sangatlaah naik motor.

kalau jiran dekat-dekat anta pakai dulang macam ni lah.

mehlaa nak 'SHOW OFF' kan rupe munjungan tuuu,



tradisi orang jawa, nak kata johor je buat tak kot.selangor pun buat kan?
memang unikkkkkk & sangat best.

hehe tu percubaan pertama ai buat sambal kacang, termasin sket mak kata.nak buek camana da biasa masak agak masin utk papa, dia kan nogorian.

* ngences je pak uteh qies tak pat alik beraya johor tuu*
hehe.


ngences = terliur




semalam momma isi wit raye dalam sampul, si tecikk ni pon sebokk nak tolong jugak.suke sangat main duit.
aih anak momma ni nak jadik akauntan ke?




one, two, threeee..
habisss renyuukk duit tuu yayang!




hahaha sampul tak bole blah! momma asingkan laah amaun.lain sampul lain amaunya.
kalau kazen-kazen qies haruslaa dapat masyuk dari budak-budak lain.kazen qies baru 5 orang..



dan gaya model tecik yang selalu bikin gelak seantero umah atok,inilah current obsession qies

.




.




.





tak menahan nak pakai heels makcu diaa! kekeke.
heels ke wedges tah.ai pon tatau :P



sebokk je mulut tu sebut 'kassssssyutt, kasyutttt..' ngee.



hmm, for sure korang dah golek-golek kat kampung halaman kan!
gedegang2 buat persiapan last minutes.momma pun plan hari ni nak buat cornflakes madu.my peberet ever.

okay dokay.
marilah nikmati saat manis lagi terindah dengan yang tersayang..


** rindunya kat kesayangan kami kat tengah laut tu, 2 weeks dah tak dapat bekalan kasih sayang.line out of coverage.hope papa call lah di pagi raya nanti.mish u loads.



3 comments:

feeqa said...

hai kak yat..
selamat menyambut syawal yang bakal menjelma..hehehe..
kat sini pon dah start munjung2 dah..kadang sampai penuh satu meja..
itu budak qies sama macam lubna..siap la kasut sape2 pon dia pakai..keletuk keletak satu umah..kan..huhu..siap handbag..skrg ni..sebok dok mekap bagai..jaga2 kak yat..itu syomell qies akan lebih melaram dari momma nya nanti..hikhik

Momma Qiestina said...

feeqa,

hahahahhahaa tula pasal qies lagi vogi da vass dari momma diaa, ngee.anak katakan.mesti syomel kan..opsss jangan puji lelebih nanti mak enon sentap yangg!

selamat hari raya ye feeqa, selamat bergembira di hari raya..maaf zahir batin kay.

** bestnyaaa jupe hubby kat PG kan? jelessss

Mama Farra dan Faris said...

wahhhhhhh............


tak abis-abis nak jeleskan mak nga n pak ute......

jgn show off okey -ayat mak enton..ehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails