yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, August 17, 2011

sesekali dapat duduk di kampung lelama..




memanglaah seronok!

oh hai feminat budak k-pop seme! :)
assalamualaikum..


sowila, memang dari pagi momma try nak update something kat sini, tapi pagi nie busy sangat dengan projek mengecat umah atok qies ni..kaler green apple okay! nampak klasik lah umah kampung nii..
haa jangan tak percaya momma qiestina cat umah, nenek qies siap perli2 lah tadi bole kee cat umah? maklum dah biasa keja ngadap lappy je.HAHA.


jangan dicabar, katanya superwomen kan..
^_^


lagipun taklah susah sangat keja mengecat ni, yang penting tekun & sabar.bahagian depan dah siap, bahagian dapur almost complete, tinggal bahagian tengah umah belum lagi.atok qies kata take a break sambung esok laa pulak.seronok sambil cat umah bole borak-borak ngan atok qies cerita itu ini, gossip terkini.eceeceh.syukurlaah atok qies even dah masuk 70 tahun masih kuat & sihat.masih lucu seperti selalunya.



Alhamdulillah..
moga-moga Abah terus sihat, kami doakan selalu.


we all kenalah gigih cat umah sebab kan harituuu umah atok & nenek almost musnah kena banjir. berlumpur & banyak yang damage.bole refer kisah banjir besar kat umah atok febuary lepas.


nenek qies tengah on progress siapkan langsir raya..
tahun ni tema langsir, tikar getah segala karer coklat.tapi kami sefamily punya tema baju raya biruuu.biruu mata hitamku okay! so tengoklaa nanti we all photoshoot di pagi raya..


tapinyaaa, tahun ni pak uteh & makngah seme raya umah mertua.sobss
makngah tahun ni turn raya KL dengan family in law.
pak uteh di terengganu katanya kena duty dipagi raya, almaklum tugas engineer petronas jaga loji minyak kan..harus gilir2 bercuti.macam papa jugak.
so pagi raya tu cuma ada momma & ninina, maklang, makcu & paklong kot.paklong pun kalau dia tak raya ngan family mertuaa.
papa for sure laah takde, huwaa lagi.tskk tskk.
macam nilah kan kalau adik beradik dah kawen, memang di pagi raya susah nak complete.
momma pun kira bonus dah 3 tahun berturut dapat raya kat kluang, sebab papa takde.kalau papa ada kompem raya PD tawon ni.huhu


hmm sesekali dapat lepak kat kampung lelama macam ni memang laah best.
bukanya senang nak lepak tempat jatuh lagikan dikenang inikah pulak tempat papa & mama diijabkabulkan nii..
dapatlaaah bermanja ngan mak & abah tahap maksima..
then bolelaah atok nenek gomol cucu sorga tetiap masa..
dulu time momma keja mmg 2-3 hari je dah kena balek KL, mencikkk.memang tak puas.now suka atilaah nak dok berapa lama, sampai papa balek end november pun bole.hehhe.

*sila jeles*


time momma ada ni bolelah tolong mana patot, taulaa dedekat nak raya ni ada 1001 keja mengemas umah nak kena buat.semalam bersihkan sawang, bukak langsir lama cuci segala..esok nak pasang tikar getah tu seme..kalau nak harapkan atok & nenek tak bolelah.kecian kompem derang dah usia emas tak larat..anak anak pulak merantau semenya.kat umah ni tinggal maklang sorang jee.


atok & nenek dah makin berusia, inilah masanyaa nak berbakti.nak balas jasa derang.
even takkan terbalas segala pengorbanan derang besarkan momma & adik beradik seramai 6 org ni seme dalam kepayahan...atok cuma keja kampung, nenek pulak fulltime housewife.sekarang ni kami setakat dapat gumbirakan mereka dengan melawat mereka selalu, belikan baju baru, belikan kuih muih atau segala makanan yang derang nak makan,bagi duit belanja, repair umah kampung ni setakat termampu dan yang penting doa yang tak penah putus..momma tau atok nenek tak penah harapkan material dari anak-anak, tapi why not kita gembirakan mereka :)


bila sebut pasal ayah & ibu ni sebak kan...
sometimes terfikir macam manalaah ada anak yang tergamak buang mak & ayah sendiri.

Ya Allah, sedih sangat :(


Semalam momma tengok kasih Alia kat tv3, tergamak ade anak tinggal bapak dia tepi jalan, dengan nyanyuk2 tu seme.masya-Allah! janganlaaa jadik anak derhaka macam tu..kehidupan kat dunia takkan berkat apatah lagi kat akhirat sana! mudah-mudahan kita seme terhindar dari sifat bongkak & takbur macam tu..tanpa ibu & ayah sapelaah kita..


eh emo pulak petang2 camni, hehhe.
maybe naluri keibuan menebal lah ni :P



okay tak bole lama-lama ngadap lappy ni, operasi mengasapkan dapur bermula kejap lagi.sambil tu layan citer laila manja.kul 6.30 citer hingga akhir waktu & kul 7 kasih Alia.haha kat sini momma ada geng layan citer bersiri, nenek qies laa sapa lagi! siap emo emo layan cerita, hehhe.lagi cita indon seme kalau watak jahat tu teraaaaaaamatla jahat.geram.



seb baik ada tv dedekat dapur, sambil masak sambil layan cerita.multi tasking habis :P




si budak dora kesayangan atok & nenek :)
nanti dah besar qies pulak balas budi atok & nenek okay yayang..




korang yang masih ada ibu & ayah selalulaah amik berat pasal derang yee!
jangan tunggu hari raya baru nak visit, sayangi derang selagi masih ada.hargaii seme kesempatan yang ada.ibu & ayah kita cuma ada sorang, takkan ada galang gantinya.

jangan menyesal bila derang dah takde..

percayalah doa mak & ayah buat hidup kita berkat..
biar hidup tak semewah mana tapi sempurna..

Insya Allah.





15 comments:

Syuhadah Razali said...

bestnye..adah tahun pertama beraya xde abah..xsempat balas jasa arwah lagi..hanya doa je mampu...=_=

Fitri Senin said...

agreed..salam perkenalan...baby u sgt comel..wish i had a baby girl

Momma Qiestina said...

adah,

alahaaai tabah ye dear..

takpe doakan abah selalu okay, hanya doa anak yg soleh buat bekalan di alam sana..

btw bila big day kamu?

Momma Qiestina said...

fitri,

haiii salam kenal :)

tq dearr, inilaah kesayangan gula2 hati kami.

mudah-mudahan u dapat baby girl juga.

F a i z a h ' s said...

alahai..comelnya qies nehs... :)

Momma Qiestina said...

anty faizah,'


terima kasih anty :D
Muahh!!

littlehumblelynn said...

Yatt,

wah harusler smp raya tuh kan.heaven dok kg kan.kurangler sunyi sikit.
X boleh terima ayat seorg kawan yg kg di tganu,blk kg hanya time raya.alasannya belanja mahal

smg thn ni allah bg taufik dn hidayah pd dia.aminnn

Mama Farra dan Faris said...

mak nya qies pun dulu mcm tu...

mesra gambo...fotogentiks..

Momma Qiestina said...

kak lin,

masya allah tanak balek kggg sebab kos? aduhaaaai.duit bole cari, mak bapak family mana nak cari kalau dah pergiii?

mudah-mudahaaan dia dapat hidayah kan kak lin, insya allah.

** memanggg sorag dok celah ketii mak ayah kat sini!

Momma Qiestina said...

makngah,

kuikuikuikui fotogenticccccc!
tu jangkit kat ninina..ekekek.

Intan & The Boys said...

beb, u kena tag contest tau. sila rujuk entri ni okay.

http://princesstortoise2.blogspot.com/2011/08/contest-baby-cute-with-baju.html


yat kat kampung sampai raya ke? peluk cium qies ok....

Ainul Hayat said...

Wah....seronok dengo cite Kak Yat kat kg halaman. Org xde kg cam saya ni leh dgr2 cite org jelah kak...HEHEHEHE...

Mamaleesya said...

InsyaAllah...

P/S: Budak dora syomel pakai baju cekcis

Momma Qiestina said...

intan,

hohooo oraitss nanti yat join yee..kena carik the syomel pix qies berbaju raya :)

________________________

mama alica,

ekekekkeek doraaa tak bole blah!



___________________________


ainul,
takpee tumpang sonok 2 ronokk pon bolee!

feeqa said...

salam kak yat..memang seronok kan dapat rayer samer2 family smer..tapi tahun ni sy sgt tak teruja nak sambut raya..mgkin sbb baru kehilangan ayah 10 ramadhan baru ni..raya seringkas yg mungkin..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails