yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, April 6, 2010

faris aiman new hero in the family.

:))

ramainyaa lah yang tanye progress mak ngah Qies,camana baby seme since kena admit sbb demam terok kat HSAJB aritu.
2 mggu oke kena admit kat ICU kena jaga rapi sebab die tgh sarat preggy.dugaan betul utk mak ngah & family.
but alhamdulilah semenya semakin recover.



terima kaseh semua :)
terima kaseh atas doa doa kamu semua.
thank u for those who really concern.
muah muah.


alhamdulillah, after bertarung nyawa lahirla seorang putera dalam family mak ngah Qies.
dah sepasang dah akhirnya.berbaloi baloilah kena belah pewot =P

kalo kakak dia depan nama pangkal ,adek dia harus la F jugak.
'Faris Aiman' nama diberi.hihi.dulu mak uda penah plan nak kasi nama bb boi aiman.skali mak ngah dah amik dulu.hiks.

so baby aiman syomelll..lahir 22 mac 2010 di HSAJB seberat 2.2 kg thru emergency c-sect due to complication. baby baru berusia 31 weeks, preterm baby but alhamdulillah makin sehat & bam bam :)
manyak manyak num sushu mama yek cayang..


owh mak uda bersyukur sangat aiman & mama kedua-duanya sihat & bebas dari virus tu seme.
syukur ahamdulillah.
lega hati mak uda ni.



sekarang nie mak uda tak sabo la nak jupe aiman..insya allah nanti end month ni mak uda, pak uda & ninina balek kluang tgk aiman yeh? mak uda cuti 5 hari kot nanti.ade wedding kat BP & JB skali.bole lepak umah pak uteh aiman.Pak uteh kata nak ajak Qies ngan ayiel jenjalan Nusajaya JB nanti.can't wait!

apepun, mak uda dah belikan baju syomel syomel mickey mouse blue karer utk aiman tau.
tak shabo nak tenok aiman pakai :)
tak sabar nak jupe aiman and snap gegambo aiman manyak manyak juge.



faris aiman, anugerah kedua my lovely sis :)
mata buntang cam kakak dia juge,tapi rambut lurus.
baby tingkap cam Qies =P

bakal ustaz ni,ameen.



cucu sorga atok mohtar & nenek zainab.
cepat besar yeeh shayang..nanti leh join Qies, kak chaca & ayiel main kejar kejar raya ni :)
whoaaaaaa meriahnya umah joho nanti.suke suke.








korang tengokla ni gelagat 6 month (Qies) old vs 11 mth (chaca) old baby!


eeeeeeee kepocinya anak mama,mementangla badan agi bam bam dari chaca =P

Qies suke main golek golek ngan anak pak long yee?




Qies : kite ade mami poko..awak takdee.
chaca : ele kite tak elannn pongg.mama kite kasi kite pakai dady poko tau.

awak ade keee?



chaca : eyh Qies mama awak snap gambo kite ni,tenoklaaaaa camera!
Qies : tamaulaaa..mama kite asyek hala 'senapang pjg" nak tembak kite jeee.kite tak mekap ni..ngah musyuk.malu.




Qies windula kat atok.atok shayang sangat kat baby jepun..atok asik panggil Qies mana 'shepet" bile kol mama & papa.ahaha.



cepatla Qies becau, Qies nak itot atuk naik motor g jalan jalan tgk kampung.weee...



okay nanti mak lang & mak cu plsssssssss MMS gegambo aiman agi okay!
muaaaaaaaaaaah from Qies & family kat putrajaya ni.

:)


** nak mintak opinion u all, cara cara penjagaan baby prematured plssss.
kalo ade pape info share ngan ai oke.




3 comments:

mommy Iman said...

Salam Yat,I'm your silent reader, my baby pun prem 33weeks,2.0kg lahir. My advise just ask your sister to continue breast feed as prem baby really2 sensitive,mudah kene jangkitan, so if bolehlah jgn bg ramai sgt pegang and lawat lah until first 3month,bkn ape,kt xtau visitor tu bwk kuman ape, I dulu pun mmg xbgtau pun I dah kuar hospital,becoz nk limit kan org yg dtg visit.n jgn lupe wash or sanitize hand sblm pegang baby.Then baby prem ni ade 2 umur satu umur lahir st lg adjusted age dia,so klu nk tgk dev dia better ikt adjusted age dialah,jgn risau klu dia lmbt skit dr baby normal,aslkan dia ikt dev adjusted age dia,then ok je.My baby sekrg alhamdulillah dah 7kilos@5month,hsl menyusu Ibu:)And as doc said baby prem punye antibodi will be same as normal baby only when their on 2year.so kene hati2 skit lah kan.

puterikurekure said...

faris aiman comel!

baru 31 weeks dalam perut dah 2.2kg? sama berat ngan khalish masa 37 weeks tau! huhuhu~

kite tak tau la camne nak jaga premature. cuma tau kena jaga kebersihan extra sket sebab baby premature ni sensitif. tu je la yang kite tau.

Kaseh NazLieza said...

hye kak yat...lama giler xjengah blog akk rinduuuu...nampaknyer kepopularan qies dh mngalahkan akk..hehehhe...semoga berbahagia selalu ahkak ku yg syomel...hehehhe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails