yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, April 19, 2010

Qies demam campak rupenya :(





hmm terjawap sudah why demam Qies tak elok lagi since last friday.
kejap panas,kejap sejuk.termometer sentiasa ade seblah Qies sbb mama n papa risau tu yg asek dok cek suhu badan coz Qies tak penah demam panas lama camtu.
aritu sehari je dah okay.



semalam pepagi after bangun dari titon,mama terkejot tgk punyelah byk rashes kat muke,leher & badan Qies.
sepantas kilat mama ajak papa g klinik lita alis kat ngan terowong ke precint 11 tu.ari jumaat aritu pon dah bawak Qies kesitu,so dokter dah ade medical history diye.
haih seb baekklah di saat kritikal camni papa Qies ade disisi,kalo tak tataula camana nak handle cranky baby sorg ni.
tuhan maha adil kan,di saat sukar papa Qies ade,so syukur lagi disitu.




shian muke shayang,penuh rashes.
gatal gile tu,shiannn..sabar ye syg...




moke syedih.be strong anak mama!




sebadan penuh rashes gatal.dah boh lotion calamine hope kurg gatal tu.



naseb baikla disaat kritikal camni papa Qies ade,bolela gilir gilir pujuk & dukung Qies yg asek nanes cranky.tido pon nak atas pewot.letak je huwaaaa..die tak selesa,kalo tak oke je.




sampai je klinik, dokter intan kata confirm Qies kena demam campak :(
adoila hai.shianya anak mama..kecik shangat lagi dah kena demam campak.hmm..
then dokter kasi obat makan,lotion calamine & also appeton bagi Qies selera makan.mmg pon lately ni Qies takmo mamam langsung,habis ditepis tepis bubur diye.
seb baik nak num susu,tu pon 4oz kadang tak abes.shiann.susut badan anak kesygn mama.



lotion macam bedak sejuk.Qies bile dah kena sapu ni cam oke lah tak cranky sgt.kalo tak tu gatal agaknye die meraung je.shiann..


ubat gatal utk dimakan.
bersilat oke nak kasi Qies makan obat skrg ni,habes disembur muke mama.papa tlg pegang tgn diye & mama bg ubat pakai syringe.apa yg penting ker-ja-sam-ma betulla.




malam tadi pon mama & papa sama sama jadik zombie Qies teros teros nanes tamau tido & asek nak dukung.mmg berpass pass jela si tecik ni.kejap papa kejap mama.yg kelakonya papa lah, mata pejam rapat tapi pegang Qies.haha.ngantok tak blh blah tul.
ginila kan jadi parent,harus ade pengorbanan apalagi bile anak saket gini.



dokter soh kasi appeton ni so selera makan Qies dtg alik.
tula she refuse to eat,risau mama.




then dokter intan kata tak kasi hantar Qies ke baby sitter sampai dah baik nanti.
takot kang jangkit kat bby lain pulak.
mama tanye berapa lama baru ok,dokter kata dlm seminggu.adoiyaii takkan nak EL seminggu?
harus ade yg jadik resaksa gorgom nanti.ahaha.
*eh ade mak kesah?*
lagipon kalo tak sbb anak,takde maknanya nak suka suki nak EL segala ni.it's soooo not me.
rase guilty je tak p keja.hihi.



papa Qies kata utamakan Qies, keja tu biar p lah.kesihatan anak lagi penting.kalo anak saket duhet berkoyan pon tak guna.lagipon time skrg ni Qies asek nak manje ngan mama je,takmo ngan papanya pon.tu fenin pale mama nak tinggalkan diye ngan papa.lagipon taula org laki jaga anak macam mana,tak sesabar kite maknya ni kan?
anak nanes je nak emo,ahahaha.patotla sorga tu bwh tapak kaki ibu kan :)


dokter bitau gak,nothing to worry Qies demam ke ape asal tak terlalu tinggi suhunya.
selagi dia aktif mean badan die tgh reaction dengan antibodi something like that.kalo die taknak mamam or num susu tu biasa coz die tgk tak sehat.

owh okay.


so baikla saye cube tidak terlalu risau tapi tetap berjaga jaga kerana eryssa Qiestina satu satunya anak sy kala ini.
ofkosla hati seorg ibu ni risau,apatah lagi sy baru 'kehilangan' anak sedara yg sy sayangi.
tu yg sy sangat alert,Qies demam kali ni 3 kali bawak g jupe dokter.banyak gile bil Qies nak claim kat co.haha.fully utilised medical entitlement mama thn ni.seb baek la juge Qies dah ade insuran,so incase kena admit ke ape bleh cover kat situ.



walo demam campak, si tecik murah senyuman ni tetap cenyum + aktif



ala si tepung gomak mama :))


happy sangat napa tu?




oh dah nampak lappy mama patotla..mmg nila "obat" dia kala nanes.
pantang nampak laptop die tekan tekan tgk moke dia kat FB teros diam :)



adoiiii sampai tertonggeng tonggeng vontots dia.tgh kemarok nak merangkak.





okay doke.kedengaran Qies dah ek ek dari dalam our bilik beradu tu.




Qies tido sangat lasak,so utk elak jatuh katil harus bantal sana sini.




masa utk kasi die num air kelapa pulak ni..
semalam sampai ke bangi kami p carik buah kelapa muda.

seb baekk dapat.daun bambu je tak jupe.mano nak carik celah kl ni?
mak ngah kata kat taman warisan pertanian putrajaya.hmm..
papa Qies dok sebok ajak alik PD je ni.adoii malasnye.



papepun doakan baby korean kesayangan ramai ni cepat sehat yeee.
ameen.

:)



** refer blog ni kalo nak tau more about demam campak.kat blog dr saiful.


16 comments:

mamamarissa said...

get well soon cayang

Mrs. Amie said...

ciannya dia.. qaira pun demam! so worried la kalau baby demam nie.. Qies cranky all the times ker? get well soon Qies!

Me_Lina said...

dr. saiful ney... PAED alya... mmg bagus.... kak ena syorkan... bnyk toys kt clinic dier.... ubat yg dier bg pun bagus...

lyla ahmad said...

moga qies cpt sembuh..hehe qies ni dmam2 pon maintain je..comel cgt...geram tgk...=)

Niza said...

alaa kesiannye Qies..Hope she will get well soon!

Suliana said...

haa..sama ngan aqil..demam campak juga, tapi kali ke dua dah ni..huhu.. aku tak leh cuti plak tu, terpaksa pos kat umah makcik aku kat gombak.. sedih plak... qies, cepat baik ye..doakan aqil sekali :-)

Hezrina Rusli said...

laa..sama la dgn my Hanna..dia demam yg bebetul panas 2 hari..Pastu tgk da ok x panas.. Ingatkan ok la.. Sekali balik keje g amik dia, tgk da naik rashes satu muka.. Tp alhamdulillah 2 hari je campak dia naik.. Skrg dah sihat balik... :p

cute said...

ala cian bby qies..at least yat ade papa qies disisi.. huhuhu afrina kene time ayah nun jauh disana...

ubt tue mmg ok...tak lama..dun wori..afrina kene ari rabu...by saturday da back to normal...

@e_da said...

sian tgk anak sakit kan.. tak sanggup rasa.. koga qies cepat sembuh k...

sama mcm mika pantang nampak laptop... agaknya ni penangan masa preggy duk ngadap lappy.. ehheheh turun kat anak..

Faheem Jr said...

alahai siannya kena demam campak..nasib di hujung entri yat dah kata nak bagi minum air kelapa muda tu.. :) harap2 cepats embuk ye ericha ninina..faheem pun tgh demam..

~aReda~ said...

Alololo,shian nye Qies..mama n papa Qies b'tabah la ye..muge Qies cpt smbuh k...:p

Mama Qiestina said...

terima kasehs semua doakan Qies cepay sehat :))

tadi dah bawak die p berubat cara kg kat PD,amik air kasi die minum & mandikan ngan air kelapa.hope cepatla recover.tak smpi hati tgk dia asek nanes cranky all the time sbb gatai miang tak selesa tu ;(
kalola mama bole ganti sakit dia,mama dia ni rela.

Wife Mr.Em~Ibu Mr.Aqil said...

smoga cpt smbuh qies syg..

cik zatil said...

kak yat semoga qies cpt sembuh
cian kat dia tapi qies
kuatnye... :)

anna said...

cian nye...banyakkan bersabar yea kak yat:(

Mama Qiestina said...

alhamdulillah Qies makin pulih arini.

terima kaseh doa doa semua!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails