yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, April 12, 2010

hanya 17 hari baby Faris Aiman 'dipinjamkan'.

Entry ini sangat mengusik perasaan saya rasa.
sila siap siapkan tisu dahulu.



Innalillahi wainnalillahi rojiun...
22 march 2010 - 9 April 2010

hanya 17 hari baby faris aiman yg syomel sempurna dipinjamkan buat mama & babanya..
hanya beberapa hari dapat dibelai manje dengan mama babanya.
ternyata ALLAH lebih menyayanginya..
*sebak*



mama spechless nak taip entry ni *sob sob*
kerana mama juge seorang ibu.mama memahami betapa sayu pilu hati seorang ibu & ayah utk menerima ketentuan anak yg disayangi pergi mengadap ilahi.namun segalanya sudah tertulis di luh mahfuz, aiman hanya 17 untuk bersama kami.kami redha kerana ALLAH lebih mengetahui yg terbaik.

suasana sayu dan pilu tatkala mendapat perkhabaran duka, kami sefamily bergegas pulang ke kluang.lemah lutut mama bile melihat sekujur tubuh kecil kaku.dia sungguh comel, tenang sekali bagaikan sedang tidur yg lena,wajah suci tulus mulus.wajah bidadara syurga.
tak tertahan air mata mama melihatnya..tapi mama harus kuat demi mak ngah Qies.berat mata memandang,berat lagi bahu yg memikul.berat lagi hati seorg ibu yg mengandung melahirkan :((
mama harus memberi semangat buat mak ngah + pak ngah Qies kala ini..

mengikut kata mamanya,aruah baby faris tiba tiba tamau menyusu petang jumaat ptg tu.then tiba tiba tak bernafas.mereka bergegas bawa baby aiman ke hospital dan dokter mengesahkan aruah baby aiman telah menemui ilahi.
*tak terbayangkan keadaan mamanya ketika itu,babanya sedang dalam perjalanan dari putrajaya ke kluang..tapi maseh belum mengentahui aruah baby aiman sudah tiada lagi, seme orang sepakat tamau bitau sbb takot babanya tak bole memandu dengan tenang*


apepun, faris aiman terpilih untuk menjadi ahli syurga, bakal menjadi syafaat buat mama & babanya di akhirat kelak..mama + baba faris aiman terpilih utk melalui semua dugaan ini dan pasti ada ganjarannya di akhirat nanti.
insya allah...



baby faris aiman, semoga berbahagia di syurga...
nantikan mama + baba di sana ye sayang..
kamu selamanya dalam ingatan.





kak farra tamau syedih yeekk, kalo kak farra sygkan adik faris..ALLAH lagi sygkan adek.
adek dah berbahagia di syurga...





dan saat saat terpilu salam terakhir arwah baby faris aiman,






aruah baby faris aiman + babanya utk kali terakhir
[kala ini hampir semua yg datang berziarah menitiskan airmata]




semoga mama + baba aiman terus tabah menghadapi ujian ALLAH s.w.t ini...




semoga berbahagia di syurga cucu atok sayang...
selamanya atok sayang faris aiman.





aruah bby faris aiman sempat pakai baju Qies sebelum pergi..
* tak sempat nak pakai baju yg mak uda belikan ni*



hmm banyak sangat nak citer tapi cukuplah setakat ini dulu.
tak bole tahan syedih, ni pon dah basah keyboard nak menaip :(
hanya yg mengalami kan memahami.lebih lebih ini melibatkan ahli keluarga yg disayangi.
ternyata tuhan sedang menduga hati hati kami kala ini.
kami redha, kerana ALLAH sudah mempunyai agenda terbaik.



Terima kaseh semua atas doa doa kat FB, SMS,call kata kata semangat buat kami.
kami semua sangat sangat menghargainya.
Allah saja balas budi baik kalian semua.


doakan semoga kami sekeluarga terus tabah dengan ujian ALLAH ini.
semoga mama + baba aruah bby faris aiman dikuatkan iman,ditabahkan hati, dikuatkan semangat menerima ketentuan ilahi ini.
tiap yang hidup pasti kan merasa mati.
segalanya di dunia ini PINJAMAN semata mata.sampai mase kite harus 'pulangkan' padaNYA.



Al fatihah buat Faris Aiman Bin Khairil Helmi.
Moga tenang di alam syurga sayang!


** pusara aruah faris aiman betul2 dekat dengan aruah anak kembar mama elly kat kg haji manan kluang.kala baby aiman dikebumikan kat seblah pusara dia ade seorg lagi baby meninggal sama hari dan dikebumikan sama sama.baby tu 8 bulan dlm womb mama dia then meninggal dlm pewot sbb uri ibunya pecah + tumpah darah.Subhanallah..
sayu hati ini melihatnya.mungkin mereka yg suci murni tidak berdosa ini sedang gembira bermain bersama di alam sana.wallahuaklam.





49 comments:

i n n z c h u b b y said...

al-fatihah...

moga kak yat sekeluarga tabah menghadapi dugaan ini terutamanya family mak ngah qies...

Mama AqiL said...

Al fatihah buat Faris Aiman Bin Khairil Helmi.Sesungguh Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuknye.

Menitis airmata aku membaca coretan ko yatt.berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnyer.apa yang penting..kita mesti BERSYUKUR dengan apa yang kita ada skrg.Jangan dipersiakan AMANAH yang diberikan.

Mama AqiL said...

Al fatihah buat Faris Aiman Bin Khairil Helmi.Sesungguh Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuknye.

Menitis airmata aku membaca coretan ko yatt.berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnyer.apa yang penting..kita mesti BERSYUKUR dengan apa yang kita ada skrg.Jangan dipersiakan AMANAH yang diberikan.

Intan said...

Ya Allah, sebak nya rasa...takziah buat keluarga mak ngah qies.

Betul tu Yat, semua yg kita ada nie adalah "pinjaman" dari-Nya...

Semoga mak ngah qies tabah dan sabar dengan dugaan dari-Nya ini...

Al-Fatihah.

izanpyus said...

Sedihnya..ye la perasaan seorang ibu kan..kita pun sama dapat rasa...

Ape2 pun, Al-Fatihah buat adik faris aiman...

puterikurekure said...

Al-Fatihah. tak terkata betapa sedihnya hati kite ni yat. terkejut pagi2 ni terima berita arwah faris dah tiada.

:(
bergenang air mata kite yat. biarpon tak kenal, tapi kite faham hati ibu/ayah arwah faris.

Ju@Lucky^Mummy said...

Al-Fatihah utk Baby Faris Aiman...

Semoga mama & babahnya serta keluarga tenang & sabar dgn ujian-Nya..

Hidup ini mmg sekadar pinjaman dari-Nya.

SaScha . said...

Al Fatihah adalah yg terbaik saat ini.
sgt pilu lg nyilu.
hopefully u guys seme betabah ye
dgn dugaan yg maha hebat nii..
Sesunggguhnya,Sesungguhnya..
takdir penentu segala.
Tiada apa pun yg dapat menghalang kuasa-Nya.
Namun segala sesuatu yg ditetapkan-Nya,tida pernah ada yg sia2 or tanpa sebab.yakinlah ada hikmah..
mungkin itu dpt mengubati hati. c,;

CatlinaFly said...

innalillah...semoga mama dan baba arwah faris tabahkan hati...

Ibu Alia Kaiyisah said...

Salam takziah.

harap mama dan baba arwah redha dengan ketentuan. Allah dah buat percaturan yang lebih hebat untuk mereka. Insya-Allah, arwah Faris Aiman akan tunggu mama n baba dia kat syurga.

Al-Fatihah.

Fazira Aziz said...

Yat.. takziah untuk yat sekeluarga.. hmm ira pun turut sedih dengar berita ni. Semoga kakak yat sekeluarga tabah terima dugaan ini. Sesungguhnya faris aiman menanti mereka di pintu syurga.. Al Fatihah

ann @ hatiberbunga said...

al-fatihah buat baby faris aiman...

sgt sedey baca entri mu kali ini. ...

Mrs. Amie said...

Yat, sedihnya I baca... sangat sedih! i pun tak tahu nak ckp apa..yg pasti ada hikmah semuanya.. and hope ur sis tabah menghadapi dugaan ini.. al-fatihah..

Elin said...

salam Yat...
Al-Fatihah buat bb Faris Aiman yg sgt comel..
Semoga kakak yat sekeluarga tabah m'hadapi dugaan..Allah lebih sayang kan bb Faris.
nak menitis air mata baca entry ni..
:(

mamaelly said...

Al Fatihah utk arwah adik Faris Aiman Bin Khairil Helmi...

sesungguhnye Tuhan lebih menyayangi insan kecil ini...

semoga ko ngan seluruh keluarga akan tabah menghadapi dugaan ini...

betul2 dekat ngan kubur arwah Azams aku kan..dorang dah kenal2 la tu..dah siap main bola dah kot..

ermmm kuatkan semangat eh yat

azreen's said...

Takziah Yat sefamily.Allah lebih sygkan Aiman kan,tulah baby prem ni mmg mcm2 komplikasi,mcm sy dulu jgk,kuar msk hospital gak.Insyaallah moga dikurniakan pengganti Aiman.

azreen's said...

Takziah Yat sefamily.Allah lebih sygkan Aiman kan,tulah baby prem ni mmg mcm2 komplikasi,mcm sy dulu jgk,kuar msk hospital gak.Insyaallah moga dikurniakan pengganti Aiman.

azreen's said...

Takziah Yat sefamily.Allah lebih sygkan Aiman kan,tulah baby prem ni mmg mcm2 komplikasi,mcm sy dulu jgk,kuar msk hospital gak.Insyaallah moga dikurniakan pengganti Aiman.

@e_da said...

Salam takziah buat yat sekeluarga terutama pd mama n baba faris... Allah menyayanginya.. tp sbg seorg ibu mmg terlalu berat untuk menghadapinya.. dlm pantang dgn ketiadaan baby.. urghhhh berat sungguh dugaan itu.. meleleh air mata teringat anak sy di nursery... moga ibunya tabah menghadapi.. alfatihah buat faris aiman...

Suliana said...

al fatihah buat baby aiman.. hati seorang ibu memang akan tersentuh dgn kisah sedih mcm ni.. kita pun ada anak sendiri, tak dapat nak digmbrkan kalau itu terjadi pada aku.. hanya insan terpilih saja yg diuji sebegini.. macamanala org sekarang ni tergamak buang bayi.. :-(

cute said...

Salam yat..

sedihnye..salam takziah buat yat sekeluarga..

Al-fatihah...syurga lah temanmu wahai anak!

w|cKa` said...

takziah utk kak yat sekeluarga..

mrs.lune said...

al-fatihah. betol. arwah sentiasa akan menunggu mama n ayah die di pintu syurga nanti.

faizah said...

al-fatihah..

ummul said...

takziah untk kak yat sekeluarge.. Al-fatihah..

mamamarissa said...

sedihnya saya yat...menangis bila tgk pics arwah...salam takziah buat kakak yat & keluarga...semoga terus tabah menghadapi hari mendatang...alfatihah :(

Maslina Rosdiana said...

Salam Yat,

Salam takziah tuk keluarga arwah dan Al-Fatihah.Sedih dan sebak membaca entry Yat ni..

Teringat camne perasaan bila anak x gerak dalam womb lebih 10 hours gara2 mama dia stress dan breakdown..mmg x tergambar dengan perkataan perasaan itu..

Apapun,semoga kakak yat tabah dan cekal menghadapi ujian dari-Nya..

Cik E said...

takziah untuk yat sefamily...
xpe la..arwah Aiman dah tunggu mama baba dia kat 'sana'..

tapi dia meninggal pasal apa ye yat?

Faheem Jr said...

AL-FATIHAH...

salam takziah untuk yat sekeluarga terutama mama dan baba arwah faris,sebaik baca status fb yat ari tu,cikmin berkongsi kesedihan di blog faheem.

http://kasehabadi.blogspot.com/2010/04/faris-aimansyurga-tempat-mu.html

lyla ahmad said...

salam...moga kak yat n kuarga tabah hadapi dugaan ni...insyaAllah arwah aiman akn tenang kt sana...amin... al fatihah buat arwah baby aiman....

P-QaH said...

kak yat,
fiqa jua memahmi perasaan makngah qies
die perlu sangat-sangat tabah
ada hikmah disebaliknya
Al-fatihah utk baby Aiman...

nieda said...

Innalillah, takziah.. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat baby Faris Aiman. Pasti dia tenang DISANA. Semoga ibu bapa Faris kuat semangat dan diberi kekuatan..

Ena Mazly said...

Salam takziah buat Yat n family.. Semoga semua terus tabah..

Sayunya hati tgk aiman di dalam pelukan terakhir baba nya..

Tak terbayang kalau berada di tempat mama dan babanya...

Tuhan itu maha mengetahui. Insyaallah ada hikmah buat mama dan baba nya di atas dugaan ini..

Mama Qiestina said...

terima kaseh atas doa doa seme :)

sy akan sampaikan salam buat mama + baba faris aiman.moga mereka teros tabah diatas ujian Allah ini.

qadak qadar,tiada siapa dapat menghalang.mmg sayu hati, penantian selama 6 thn utk menanti cahaya mata ke 2 ini dan berakhir dgn kesedihan begini.apepun ALLAH lebih tahu yg terbaek..insya allah..

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

iqa yang masih tak punya anak pun rasa sangat sebak..ini kan pula akk sekeluarga..semoga akak sekaluarga tabah mngahadapi dugaan ilahi

Marsha~ said...

sedihnya..... besar betul dugaanya ye... takziah utk yat sekeluarga..

Dokter faRyn said...

sebak aku yatt. aku rasa sedih jugak.

tapi sesungguh-Nya ALLAH itu Maha Penyayang. hanya mereka-mereka yang terpilih je diduga sebegini rupa.

semoga rohnya dirahmati ALLAH selalu.


ameen, ya rabbal a'alameen.

ZuRaNaI said...

takziah utk family kak yat..

nina mazda said...

sedih nye baca pasal baby aiman ni. sabar ye kak yat.

tak terkata rasa pilu, apatah lagi yang mengalami.

:(

nalhuda said...

takziah utk yat sekeluarga...tumpang sedih.

liza said...

sedih baca entry ni..saya pun pernah kehilangan adik lepas 12 hari Allah pinjamkan tuk kami sayang dia..sampai sekrang bila teringatkan arwah adik..mesti bergenang air mata..tak terbayang perasan my mum masa tu..dahlaa dlm pantang lagi..moga Allah kuatkan hati mama dan baba awah aiman dengan dugaan ini..
AlFatihah

zee nazeri said...

Salam Takziah..
Berat mata yg memandang berat lagi bahu yg memikul..semoga tabah menghadapi dugaan.

Mama Qiestina said...

elly mama azams,

yups bebetul kubur aiman seblah kubur anak anak twin ko tu..aku nampak ade nama anak korg kat situ.sayu gile hati okay..ko mmg tabah..

za, kakak aku nak pinjam semangat dari ko neh,dia tgh baca baca blog yg senaseb ngan dia utk kumpul semangat yg hilang..aku memahami kesedihan yg dirasai kerana aku juge seorg ibu..

apepun azams ko n aiman sure tgh bermain main bersama di syurga.berbahgiala mereka di sana..amin.

fadel said...

salam takziah dari akak ..
especially utk yat sekeluarga dan kakak yat..walaupun akak hanya mengenali kakak yat dr blog yat sahaja..tapi tatkala membaca blog yat..memang terkejut dan tiada sapa menyangka baby faris aiman hanya dipinjamkan buat seketika sahaja...al fatihah untuk arwah baby faris aiman...semoga family yat tabah dgn ujian dari Allah..

fadel said...

salam takziah dari akak ..
especially utk yat sekeluarga dan kakak yat..walaupun akak hanya mengenali kakak yat dr blog yat sahaja..tapi tatkala membaca blog yat..memang terkejut dan tiada sapa menyangka baby faris aiman hanya dipinjamkan buat seketika sahaja...al fatihah untuk arwah baby faris aiman...semoga family yat tabah dgn ujian dari Allah..

Iryani Noor said...

al-fatihah buat baby Faris..
ternyata Tuhan lebih sayang kn dia..
moga yat sekeluarga tabah menghadapi dugaan ini terutama buat ibu bapa faris..
sgt sayu.. menangis baca ur entry nih...
salam takziah..

mamaelly said...

ermmm insya Allah yat...yang paling penting sekarang abang ipar ko yg paling kene kuat semangat.sbb dia tempat kakak ko bersandar time2 nie kan...

aku dulu kalau hubby aku tak de...mak ayah aku tak de..kompom meroyan..duduk sorang2 pun leh nangis...nasib mak ada..mak la yg kuatkan semangat aku..sebak pulak aku bila ingat2 balik...insya Allah..lambat laun kakak ko akan jadi kuat...ingat Tuhan ada agenda yg lebih baik...insya Allah

Nurfatehah said...

Innalillah. takziah untuk kak yat n family. semoga tabah dengan kehilangan baby aiman..

Sue said...

yat, salam takziah utk yat sekeluarga. baby faris sgt comel. Allah lebih sygkannya.....

Bole tau, baby faris tu sakit ke..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails