yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, February 2, 2011

masih berkampung di sekolah momma

hmm, masuk hari ke 4 kami sefamily dan orang-orang kampung mendiami 'istana persinggahan' di pinggiran bandar kluang ini.

istana mana lagi utk si mangsa banjir..


iya masih di sekolah momma, sek.keb kg melayu yang terchenta.bagaikan terimbas segala momen di sini, waktu kecik berhingusan dulu.malam tadi kami sefamily berpindah ke tingkat 2 pulak, rendah ckit berbanding tingkat 3 pada awalnya.shian kat atok ngan nenek, penat kena turun naik tangga nak ke toilet seme.si ibu pantang, mama faheem lagilah kesyian.so derang dah move tingkat 1 sbb ramai mangsa banjir org kampung melayu dah balek.


my geng bas skolah dokter farynn, syima, sue & zaleha sure sedia maklum kan keadaan skool kita macam mana :)


tapi SKKM dah ade kemajuan okeh, ade building baru kat tepi padang.cumenya tak open utk mangsa banjir laah..


sepanjang kat sini, alhamdulillah qies sihat-sihat aje.mama risau takot jugak qies demam ke apa,yela dgn cuaca sejuk gini.so far dia sukee bangat sbb ramai kawan-kawan sebaya bole main sesama.memacam toys mama belikan utk ilangkan kebusanan dia, ade dokter toys,main masak-masak seme laah.dah macam nursery pon ada gaya kat sini..iya memang ramai budak kecik ngan babies.paling tecik umo 8 days okeh.imagine mama dia dalam pantang harung banjir.
*sila bayangkan dan insaf kengkawan seme*



terus terasa, kalau kita rase kita susah..sebenarnyaa ada orang lapanblas ratus lagi susah dari kita.so bencana alam nie banyak menyedarkan kita..tentang erti tolong menolong sesama insan.kalau dah ditimpa kesusahan camni still selfish tatau la nak kata..

kat sini even sangat banyak kekurangan *takkan nak expect comfy gile macam kat umah kita* tapi okaylah.dapat makan free 2 kali sehari,cukuplah mengalas perot.tapi kat sini tak susah, nak cari makanan luar banyak choice sbb jarak bandar kluang hanya sekangkang kucen.nak pekena roti bakar kluang station pon bole, asal ada ongkosnya.memang banyak $$$ mengalir time kritikal camni sbb yelaa kuar umah umpama sehelai sepinggang je,mana sempatnya nak bawak barang keperluan rumah segala.tapi momma tetap tak tinggal bag baju qies,lappy,kamera segala yang penting.nasib baik ada bibik2 membantu, derang tlg bawakkan bantal seme.mak ngah siap hangkut karpet bulu kucen demi keselesaan seme.ikotkan hati nak aje bawak 'rumah' kami berpindah, tapi..

hah ade tapi..



luckily mama bawak baju qies lebih, macam tau-tau je nak jadik macam ni.kalau tak bile masanya nak kering kalau cuaca cenggini? semalam pon mama gigih basuh baju qies,menyental kat toilet.lepastu sidai je kat bilik, angin tiup kuat so mmg keringlaa.stok pampes sebaik ada dapat bantuan ckit,tapi still tak cukup.mama beli jugak.susu qies pon makin kurg,tapi takpe smartkids dekat je.



dan mari kita lihat 'kemeriahan' suasana kami di pusat pemindahan banjir ini..



oloh anak momma syomelnya mamam beskut macam tu :)
oh biskut tu dapat free.semalam siap lori milo datang kasi budak2 minum free..

tenkiu tenkiu!








bibik bibik yang berdedikasi.
hahaha.

maklang yang byk jaga ninina & antie aily byk jagakan faheem..
nasib baik budak nie seme ada mak sedara yang rajen.kalau tak harus pitam mama-mama derang...




oloh manje mak lang,mengekor mak lang je kemana-mana.
nie mama gigih update belog ni, mak lang lah bawak qies g ukur skool..





kelihatan family pak long qies enterprame..cukup 5 beradik kami kumpul di sini.
tu atok nenek kata, ada hikmahnya banjir nie sebab anak-anak seramai 6 org berkumpul.ingat sennag nak kumpulkan seme dlm 1mase?

today, pak uteh qies nak balek dari terengganu,nak tlg cuci umah..

*jangan lupa bawak berus nak menyental lumpur segala ye pak uteh,kasi penuh itu caldina,ngeee*




dan inilah suasana 'istana persinggahan' kami..




bersesak 5 family,redha ajeee.
seronok jugak, sbb bukan senang nak kumpul macam ni...





gelagat nenek mendodoikan cucu.siap buat buai asal bolee.
yang pntg cucu nak tdo, kalau tak cranky jee 24 jam.haduii!
seb baik qies tak kesah tdo tanpa buai..







qies tepuk kepala ke tuu? haha..dia pelik tgk ramai org tdo lambak berjemaah kot.hihihi


apapun, ucapan jutaan terima kasih kepada pasukan pertahanan negara yang gigih membantu mangsa banjir.derang la yang gigih berjuang nak selamatkan seme mangsa banjir, tolong masakkan makanan kami semua.

moga ALLAH membalas budi baik kalian seme..





amboi abg askar tu suke kemain time mama hala senapang panjang kat diaorang,
bajet mama ni repoter berita harian kot :P






pengagihan makanan kat kantin skola.menu hari-hari macam-macam ada..

*tetibe teringat makan kat sini time skool dulu, makan mee basah..hihi*






makan berjemaah dalam kelas..

amboi qies suke sangatlaa mak ngah suapkan dia.kat sini qies happy sbb ramaaaaaaaai sayangkan dia..mama tak risau sbb ada family mama yang baik hati semenya.

deswai mama cakap kat papa, dun wori bout us kat sini.
kami seme okay, especially anak papa..dia happy kat sini ade ramai kawan..ala budak2 apelah yang dia paham tentang erti susah..






papa, qies okay kat sini :)

papa jangan risau ye kat kapal tuu.qies tak sempat main air banjir momma dah bawak g pindah tauu..qies nanak main air tu,dirty! eeee..


oh ye kat sini siap ada nurse & dokter datang melawat.derang banyak cek baby-baby.seme nak pastikan sihat.



eh okayla.tak bole berlama-lamaan membebel.nak mandikan qies pulakkk.pastu nak que amik makanan pulaaak.taulaa ramai-ramai semenya harus que.tapi siyes, this is very unforgettable moments.sangat menyuntik rasa keinsafan di hati.kalau tau kita sure tatau camana susahnya org bila ditimpa bencana.everything happen for a reason kan!

pasal umah? malas nak fikir dah ape yang musnah.kalau air naik paras bumbung pepaham sendirilaa macam mana perabot segala.harus dah waalaikumsalam.semalam atok qies ngan papa shah balek sekejap nak tgk umah, sangat syedih tgk gambo diaorg snap.almost everything damaged.tssk.gambar tu seme next entry eh.


tata!


* thank you semua for all ur concern & doa.we really appreciate it.

12 comments:

nieda said...

betul tu, dugaan mcm ni buat kita insaf. takpelah brg rumah rosak yang penting takde nyawa tergadai. tumpang sedih dgn bencana yg berlaku.

zahirian said...

oohh..moga baik2 semuanya..

Suliana said...

ala siannya korang.. igt kan dah balik sebab smlm kan panas kan.. hope korang sihat2 slalu k.. qies, dont notty ye, sian kat mama :-)

Mama Qiestina said...

sue,

blom bole balek,semalam air still paras pinggang umah akuu..arini hope dah makin surut.mana yg atkde anak kecik bole balek cuci umah..aku lepak sini laaa dulu.

nak balek putrajaya teros tak sampai hati,yelaa family kita yg kena.takpelaa susah senang biar sama-sama.

Marsha~ said...

ya Allah... Yat pun kena? sampai bumbung air naik Yat.... Aduusshhh... Harap2 Yat bersabar le ok.. ada dugaan semua ni.. yang penting semua selamat.. Yat mmg kebetulan ade kat Kluang ek??

semoga tabah.. nasib baik Qies ok eh tak cranky....

Mama Qiestina said...

marsha,

iyaa yat kan balek kluang ari sabtuu tuu.hujan lebat tak hengat punyee pastu malam tula banjirr..baca kat entry yang lepas.

mmg sangat sadis..tak bole lupa betul pengalaman ni.kongsi susah payah family yat,tu tak smpi hati lagi nak balek putrajaya..

alhamdulilah qies okay kat sini,ramai-ramai dia suke pulak :)

nadia comaneci said...

wei..aq pun geng bas sekolah skkm gak..x masuk list..sedey..hehe

tp aq x naik bas la gie sekolah dulu.. ;)

CuppyCakeMommy said...

sian nina and momma nina..
tp..tgk gaya bilik tu berkumpul ramai2 satu family cam best je boleh..hehehe.,,take care ok

Ena Mazly said...

Setiap yang berlaku pasti ada hilmahnyakan yat...

cik bihah said...

alorh tomeynye gigi qies 2 batang..hehehe..salu dgr cite pasal qies dr mak lang n paklang (to be) je..h next time kene jumpe qies nie..hehehe

cik bihah said...

alorh tomeynye gigi qies 2 batang..hehehe..salu dgr cite pasal qies dr mak lang n paklang (to be) je..h next time kene jumpe qies nie..hehehe

MamaAiman said...

sekarang banjir dah surut ke kakyat? memang terasa kepayahannya mase banjir tu..alhamdulillah qies takmeragam2..dah 2mggu takmasuk blog, banyak ni nak bace entry2 kat blog ni yg dah terlepas :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails