yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, December 15, 2009

Info Shopping for Mommy,SALE!

Asek asek citer pasai Qies je kan?

Buhsan takk?
ele dah ai ikot je ape kata survei korang tu,seme suke tgk Qies jekk :)
tuan tanah dah jatuh no 8 kan.

Oke kali ni ai nak share ngan mommy mommy sekalian pasal shopping for baby korang.
Mommy to be pon bole [ fatin plssss noted haaa :)]
Fatin dah baca kan entry ceklist for baby tu...maklumla tgh cargasss nak sopeng brg baby sulung tu kan!


Last week mama sopeng for Qiestina,biasalah dah ade anak ni asek beli brg anak je.
we olls g alamanda tgk sana sini humannnnnnnngaih SALE!
bling bling mata tgk barang baby.ahhaa.
bole ilang ingatan beb,sebaek tak gaji lagi.haha.

Then mama terjah parkson alamanda,niatnye nak beli botol susu avent kat mothercare.
Sekali Parkson lagi sale daaa.
Botol susu 3 pcs,260ml @ 9oz for ade 20% lesss tu.
Biasanye 1 botol tu 28 hengget ++ camtu,tapi now tgh less dapat rm 19++ je 1 botol tuuu.
Tak ke save kaw kaw tu :)
Qies mmg penggemar no 1 botol avent,tu mama beli 3 pcs sekali.
So senang bole tuka tuka & takyah rushing nak basuh ke ape bile die nak ucu.
Now dah ade 5 dah botol die, 1 papa yg beli ade BPA free karer kuning tu.
Tapi yg free BPA tu lagi mahal la, 1 RM 45 camtu.
After less 20%,korang kire la sendiri reganya ekk.


So,cepat2 grab selagi sale maseh ade ni,mommies!
Berbaloi baloi...

botol peveret Qies yg bosa gabak :)
Seme org kata..eeeeee besonya botol Qies tak menahan baby tecik..teheee~!



Then Mama Needa info mama yg mamipoko buat sale gile gaban kat seme Giant start ari jumaat till sunday lepas.
Apalagi Papa Qies kata jomla g giant beli stok Mami poko Qies,kali ni we oll terjah Giant Kinrara Puchong pulak..whoa beso gile giant ni.nama pon giant kan =P

Last week kat giant Mamipoko S48 cume RM 31.93 sen jekkk.[ siap dpt 4 pcs free inside].
Biasanyeee kalo rega biasa 36.90 or ai penah tgk kat butik anakku smpi RM 40.gile babas tul!
Kat manjaku pon RM 32.90 aritu ai beli.
Memang save gile la kan!

So that day,apalagi mama & papa Qies rembat 6 bag teros la aritu sbb limit per customer 3 bag jek.
Penuh setroli,siap seat depan car papa Qies penuh bag mami poko.ahaks.
Baru betul bapak orang.keh keh keh..
Lenkali ade sale lagi harus bawak antie rini,antie ori,antie eyta & ankel dan daddy angkat Qies g giant beli mami poko neh =P
hahaha harus jatuh saham geng geng bujang ni!

Qies dah try banyak brand pampes like drypers mase newborn,huggies,petpet & mami poko.
Tapi tula bile tgk mami poko ni mmg mahal compare to other brand,tapi berbaloi baloi sbb quality die terbaek.
Kemas je bile pakai,nak bukak strap die pon senang.Siap ade gambo pooh agi.haha.
Qies pon selesa bile tido malam,tu yg penting.
Bile siang guna huggies pon takpe sbb slalu tukar.
Papa kata stick to mami pokay je la..



Qies peveret gak,tido lena pagi senyuman :)


Susu pulak,mama & papa dah survei banyak tempat gakkk,tapi termurah sekali kat manjaku bangi & pasaraya mesra PD..haha.
tempat lain tak survei agi.

Pack refill Enfalac A+ triple progard yg Qies num skrg ni [650gm] kat manjaku bangi
RM 55.90.
Tapi tgk kat giant kinrara time sale aritu 56.70.
Kat The store PD Rm 57.90,careffour alamanda pon sama.
Hmm bak kata hawa mama fatin,kat kay ell ni susu mahal,kat kluang gak murah kan wa?
Carik susu + pampes kat kluang tuuu..haha.
Bertuah la for mommy yg dapat exclusively bf baby,save banyakk kan :)
yela just count kalo sebulan 4 kotak dah berapa kan..

We olls type compare price.
kat mana bole save, kite savekan la.
yela duhet yg ade lebey better buat saving kat bank or masukkan Qies insuran kan :)
Abg emi..Qies mmg nak amik BSN prudential tu tauu,siapkan proposal baekk punye utk anak sedara bam bam abg emi ni yek!


ucu peberet Qies..yummyyyyy!


Ok tu saja review Sale baby product arini.
Korang korang kalo tau info sale barang barang baby ni share share la yekk.
Sahring is caring gitu kan :)

Mata mama Qies dah kuyu pekena obat selsema neh.
Nanti ade "barang baekkkk" lagik ai share ngan u all yeaa :)

Nite baybehh!


Notakaki: Kat Giant kinrara Puchong ade Kiosk jual baju baby syantek syomel & murahhh.
Ade carters,osh kosh,hacket pon ade weeeh!
Ade 10 hengget je selai romper wording2 tu, ai belikan Qies 7 helai teros.wakakkaka.
Takyah beli baju mahal2 nenek Qies kata,baby cepat bam bam.
nak hapload gambo baju tu,berokben siput amat malam ni!

24 comments:

CikMin said...

yatt..cara u ni pun bagus gak share dgn mommies2 sume..boleh la save kt memana..
setakat ni baby faheem xclusive BF dan Cloth diaper..mmg jimat dan berbaloi-baloi..mmg dah siap beli prudential(protectio+saving+investment)tuk faheem gak..nilai insurans tu pun lagi murah dari beli Disposable dgn susu tin sebulan..

p/s yatt..kt bentong ni xde la jual romper2 ada wording ni..nak pi kinrara tu mak aii jauhnye lak..

dey said...

wah detail gitu yat update pasal sale ni .siap haraga b4 n after sale.
harap laaa ble bf jer baby nnt.amin.
mesti ramai n meriah alamanda ni!!

Suliana said...

bagus gitu..betul kata cik min tu yat..aku pun tgh slow2 kumpul cloth diapers..lagi jimat..tapi kena rajin skit membasuh:-) ni mesti kes mama dia yg excited shopping..aku dah slow skit dah shopping barang anak ni..hehe

Anonymous said...

akum kak yat...ni mamaputri..erm,nak mtk tolong akak leh x?...sy ni x penah g alamanda..tp selalu pegi putrajaya time keje je..pegi kat kementerian dlm negeri..bole x sy transferkan duwet utk beli botol avent tu..coz takat ni kat sogo kalo 4oz=rm22++ , 9oz=23++..nanti sy g amek kat akak..leh x?...kalo x menyusahkan mamaqies la...huhuhu!!...

Mama Qiestina said...

mama putri,

boleh je yang..nanti kalo akak g alamanda akak belikan yekk.

tapi die jual 3 pcs sekotak taww..bukan jual 1-1.tapi mmg muraha,kalo dikira dlm rm 19++ je harga i botol avent tu.3 pcs tu after diskaun 50++,akak lupe exactly rega dia.

Tula akak pon mule survey mothercare rm 23 gak 1 botol 9oz tu,kat manjaku pon sama.

Nanti kalo akak g,akak roger eyh.
bg phone no kat emel akak: yat@pblt.com.my

Mama Qiestina said...

cik min,

tula sgt lucky mama yg bole exslusive bg susu badan..cam ai ni tah tatau kenapa mmg tak byk susu :(
bole utk Qies ngempeng je..kenyang mmg takla.

Hahah romper wording2 tu yat mmg minat gilee.slalu beli kat mothercare mmg mahal la.skali kat giant kinrara melambak2 & murah.apalagi ilang ingatan la mama Qies aritu..haha.

Mama Qiestina said...

Sue,

cloth diaper ekkk? cam menarek jeee tu kan..nantila Qies beso ckit aku nak try carik la.

skrg ni baby tecik agi,takpala pakai pampes dolu kan..

Tula tgh menggile sopeng utk Qies..ko taula bb girl bnyk gile gaban choice!

Mama Qiestina said...

Dey,

hahahahah tu dia mama to be...
ye jadik mama papa ni kena alert dah sale kat mana2 wehhh..lagi pampes susu tu wajib beli..kna carik rega plg hokay..u taula kan papanye dah lama cuti,so $$$$ sangap :)

bagus tu yana,niatkan BF baby dari skrg.bykkan makan sayur hokay..

mamaelly said...

yat...GIANT kinrara tu kat area rumah aku..mmg tmpt pebret aku tu..mmg situ ada kiost baju baby yg cantik2 kan..aku dah berkenan satu rompers tu...sabtu ni nak p beli..harus mak aku mengamuk..awal lagi dah beli..tapi takut baju tu dah tak ada nanti..hehehehe

treasurekeeper said...

wah..syoknye mama Qiestina shopping...time ujung tahun mcm ni la pbyk sale..kalau dpt bonus sebelom sale lg best kan?? hahahah

-hajar

MissLina said...

alya pakai cloth diapers gak... dh ada 20 psg.. now still pakai time mlm jer... musim ujan... takut insert dier x kering... siang still pakai drypers/mommy pokai...

susu... beli kt kluang jer... kedai2 cina jual ubat tu... berlambak2 kt kluang... anmum langkah 2 kt kl rm38 sekotak... kt kluang rm34... borong terus 8 kotak tiap kali balik kluang...

tang brg baby... selalu beli kt sogo... then daddy dier suka pesan member2 dier klu travelling... pastu suka beli kt branded outlet ikano...FOS mines for bju tdo.... giler murah... hehehehe...

Marsha~ said...

tu mahal tu Yat oooiii.. hahaha.. kat JJ melaka ni akan sales mamy poko s72 utk rm 43.90 aje.. maknanye sekeping rm0.60 aje.. meh lah dtg melaka yat shopping diapers!! hahahaha..

tang susu tu zaman Qila baby dulu i dpt semurah rm50 kat kedai ubat cina.. skrg beli utk Ariq aritu tak ingatle, rm56 kot tapi Ariq still fully breastfeed..susu tu standby je..btw, qies dah tak bf lagi ke?? nak kasi tembam baik bf lama2 tau.. nanti laaaaaaagggi Qies tembam..

AMoI said...

yat..

kalo beli botol susu avent, i recomend u beli yg BPA Free / PP(5)..avent non-BPA free tu antara product yg plg bahaya tau.(i've read an article about this b4. kat UK top product yg plg bahaya which contain high leach chemical/tocid).xtahu plak kalo ada revision of that article tu.

kalo nak product lain, MAM pun ok BPA Free & harga sgt murah & berpatutan + fancy design. i've been using it since lily was born.

fiffy/baby kiko pun dah ada bpa free.. CHEAP & SAFE FOR OUR DARL...heheh juz bagi pandangan jer..jgn mare.

Mama Qiestina said...

marsha,

alamakkkkkk ade tmpt agi murahhh ekkk?
ala bile JJ melaka tu bukak???
nak pigi gakkkkkkkkk.

JJ yg kat mana eyh marsha?
i penah g tesco & parkson melaka je b4.

Tula rega pampes ni lain2 kan..fenin i.slalu opismate i la yg info kalo ade sale mana mana.
maklumla 1st timer parent.

Thanks for da info yek,kalo g melaka i nak visit baby boi bole?
slalu gak umah akak ipar kat paya rumput tu..jauh tak?

Mama Qiestina said...

amoi,

thanks for info :)
bagus kan aku kata sharing is caring.

ye ke bahaya??
adoyaiii dahla aku baru beli 3 sekalik.adoyaiii...

tula igt nak beli MAM gak aritu,tapi avent yg sale tu tgkap avent.

p/s: napa ko privatekan blog daaa?
invite la aku..nak gak tgk hannah!

Mama Qiestina said...

za,

umah ko dkt je ekkk nagn kinrara..aku pestime g,sllau nampak dari highway je lawa gile bangunan kaca kaca..tu yg laki aku ajak g.

adoyaii dah beli baju baby kaa?
takpa bagus gak prepare awal,kang dah sarat payah nak jalan jalan,sakit sini sana.

Tapi romper ko beli saiz 6-12 teros tau..newborn cepat ketat..nnati terik anak ko pakai..syiann.

Mama Qiestina said...

hajar,

hahahahah tau takpa byk amat sale tapi poket la yg tak sale tuuu..lagi tgh bulan ni..tula kan hajar nak resign kang kite tak pat sopeng utk anak pulakkk..tu mama kena gak g work :)

bonussssssss?
adoyai nila soklan my collages dok tye kat i hari2..susu soya bonus ade la,hahah.

btw camana baby hannah?
ok dah kat nursery?

Mama Qiestina said...

kak alina,

tulaaaaaaaaaa pasai kat kluang kedai obat cina susu murahhhhhhhhhh kan!
hawa siap alik kluang tu semata mata nak beli susu..hahaah.

Hmmm tula yat pon slalu kirim kat opismate yg dok suke g bandung..kirim baju2 baby branded.kat sana murah gileeeeeez.

Azatulsheeda Azman said...

mothercare pun tgh sale gile2 up to 60%..last week bli gown 50%, so jd RM50++ je..prewalker shoe RM24++ (even my bb meniarap pun lumlg, tp blijela..hehe..)
pacifier pun ade 60%, 30%, 20%...n byk lg..

nway, gud info..nkpgla kiosk kt kinrara u kte tue...

i dhltk u under myblog list..nti exchnge k...

Mrs. Amie said...

I think for babies better beli BPA free. I used all BPA-free untuk Qaira. Baik bottles, cups, bowl etc. This is what we called as investment for future. sbb u google la BPA nie sbb dia ada side effect for babies. prevention is better than cure kan? sbb tue i kata ia adalah investment. hihihi

Mama Qiestina said...

amie,

thanks laling for info.
tula before i tatau pon,skali ade baca kat pa & ma kot..patotla hubby dok soh beli yg bpa free tuuu..hahah.

yups,yg penting anak kite sehat kan :)

Mama Qiestina said...

sheeda,

pigi jgn tak pigi..
macam macam adoooo :)

tq for link me yang!
mwaaaaaah ckit kat baby..

Anonymous said...

kak yat, kang tulun tgk berapa rm yg exactly ok..:D

Anita, Mummy Adzryl said...

yat, nape x try beli toujours jer? quality wise mcm mamy poko jgak.. berbaloi2.. i sukaa... amie la kenalkan! hikk.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails