yatekhram jr pwetty pwincess

Thursday, December 24, 2009

Spend quality time with my darling

Life mama & papa memang hectic and super duper beezee since kelahiran Qies.
dulu mama & papa berdua jek,banyak mase utk bersama berlovey dovey ngan papa.
tapi segala-galanye berubah dengan kehadiran Qies.
Mase yang limited dibahagi sama rata dengan Papa & Qies.
Berbagi bagi kaseh sayang with Papa & Qies yang mama sayangi.

Bile mama dah mule naik keja after confinement hari tu,lagilah super beezee.
kat opis pulak bile ujung tawon camni banyakla assignmentnye like board paper yg tetibe mama kena involve pulak.
Tak pasai pasai kena need extra effort + add workload compare to previous.
Nak buat camana,dah keja mama redha jela.
Demi carik rezeki buat Qies.

But Qies & Papa dun wori oke.
i try my besh to be with kamu kamu yg mama sayangi.
Semampu mungkin mama tamau stayback + workaholic like before kelahiran Qies dulu.
Now mama tau kena bagi bagi mase antara career & responbility as wifey + mama.

Cabaran ibu bekerjaya mmg camnila agaknye.
Terkejar kejar mase utk nak buat semua.
bangun seawal 6 pagi & hanya dapat tido seawal 11 malam coz a few housechores to settle like packing baju & barang2 Qies utk dibawak g skool keesokan harinya.
Tido pulak now ni mmg tido tido ayam je,biasalah 2-3 kali Qies bangun nak susu.
Kesyian nak kejotkan Papa,taula lelaki kalo dah sedap tido macamana.
Bom meletop pon ade mak kesah =P

But mama lucky juge coz opis hanye sekangkang kucen & tak perlu rushing g opis.
then lunch time maseh berkesempatan menjenguk Qies kat skola.
Currently Qies kena g skool nagn Ibu,coz Mama tamau nanti Qies terlalu attach ngan papa.
Terlalu manje dengan Papa.
takot Qies demam demam rindu bile Papa jauh nanti.
Papa pulak naik kapal nanti bebulan bulan.
Cukupla sebulan papa jaga Qies mase mama g work ye sayang..

Papa mmg terbukti Mr mama yg superb :)
Ramai gile opismate mama kagum papa yg 1st time papa bole jaga Qies dengan baik.
Jaga sendirian tanpa bantuan sesiapa mase mama g work..
I'm so proud of u bee bee cayang.mwahh..
marine engineer pon terbukti pandai jaga anak!
teheeeeee.
=)


Semalam mama ade sembang ngan opismate mama,die ni pangkat yg jenis 3 paku la kat sini.
Die kata sedih kadang2 asek sangat ngan keja,then tak nampak progress baby twin die.
[ mama needa,sure u know who i mean kan?]
dahla bertawon2 die nantikan baby tu,then workload tak hengat punye banyak.die takde mase nak tgk perkembangan anak anak dia.
G keja anak still tido,balek keja anak dah tido.
So bile masenya nak main ngan anak?
Tak perasan anak dah pandai ape skrg ponn..
ya ampunnn..sampai camtu sekali.

Then mama terfikir,duit memang penting.
Tapi apepun duit tak bole membeli saat saat indah bersama Qies & Papa.
tak seme orang bertuah bole merasai momen jadi seorang isteri & ibu.
So mama tak fedulik dah nak stayback,keja bagai nak rak macam bujang2 dulu.
Teringat kata kata 1 of my colluages" yat,anak2 lagi penting,esok kite mati anak2 yg doakan kite" duit berjuta pon tak bleh bawak...
Hmm yups..it's really true!
Kata kata itu sgt terkesan dii hati mama..

But i really love my job.
Rase happy sebab at least dapat tolong2 orang,yeah HR line kan bole bantu kawan2 dapat keja etc.
mama merasai kesusahan carik keja mase baru grad aritu,celah KL mana ai tak pusing g intebiu..
Then now bile nampak moke bling2 candidate yg success dapat keja, yg amik offer letter kat mama,then mama realize..bukan senang beb nak carik keja now!
Jadiknye harus bersyukur dengan rezeki yg dikurniakan Allah..

Then dah blaja penat, 3 tawon struggle kat University,ngan kena bayo loan PTPTN.
harusla kena g keja.
Lainla Papa Qies milionaire bole bayokan cash je utang mama tuu =P
Yang penting sekali nawaitu mama g work sbb utk Qies,utk balas jasa atok & nenek Qies yg takkan terbalas sampai bile bile & untuk bantu adik adik yg maseh blaja and ofkos nak bantu Papa..lebih2 lagi bile Papa cuti lama lama camni,harusla sangap kan poket Papa.
Susah senang Papa,mama harus bersama..
Demi mini family yang mama amat sayangi..

So after work,tajam jam 5.45 selalunye Papa & Qies dah tggu mama kat luar opis.
Owh mama terkam Qies dulu,rase ilang segala mak nenek prob keja + kusut jiwa kacau time keja bile lihat senyuman manis anak mama ni..
Hilang penat lelah seharian mencari rezeki.

Mama terfikir,penat2 mama keja..balek umah nampak senyuman manje Qies..ilang penat seme.
tapi nanti kesian papa,kat tengah2 laut..bile tension ngan keja seme,kite berdua jauh darinye.
Berbulan bulan pulak tu merindukan kite berdua.
Papa sacrifice a lot for the sake of us.

Bile Qies dah besar nanti,Mama hope Qies faham & appreciate oke sayang..
Papa & Mama cube beri yang terbaek buat Qies..
Kalo bole mama & papa tamau Qies merasai susah macam mama & papa penah rasai mase kecik2 dulu.
G skola jalan kaki,takde duhet belanja skolah,takde duet nak beli buku,mainan, bla bla..
Tapi mama & papa tabahkan hati,kuatkan tekad & akhirnye alhamdulillah "jadi orang".
But mama & papa tamau spoilkan Qies dengan material oke..
Qies sangat bertuah dilahirkan serba sempurna..


Selagi Papa bercuti nie,kite enjoiceeeeeeeeeeeeeeee...
papa Qies jenis tak kesah & suke ajak we olss jalan jalan pas mama abes keja.

Kadang2 tu yg sampai midvalley,hahaha.
naseb baik ade highway MEX tu,so papa on je bile mama kata nak kemana.
Saja saja jalan,beli barang ckit & we dinner together...
Yang penting we spend our quality time sama sama..



Papa's girl

Qies yg sangat suke berjalan jalan ukur mall ngan Papa & mama :)



Mama's favourite kalo g sopeng..macam macam ado.
Kalo masuk kedai 2 ni,tak sah tak belikan Qies pape..
Barang mama papa dah ke laot dah!

tengah sale gile gaban wooo sikalang..
Duhet je yg tak sale la ni..adoyai.



Papa Qies suke sangat nak belikan Qies jaket ade topi tuuu..
princess kite tecik agila bee!



Kadang kadang pas keja,papa amik mama kat opis musti g lepaking pekena char kuew teow foodcourt precint 9..
manyak cedapppppp wooo.
sambil2 tu bawak Qies jalan jalan lagi..
Ngan papa pot pet pot pet pasai gusip terbaru[ yea papa Qies sangat bery gud listener].

Thank u beebee coz lend me shoulder to cry on..
Pinjamkan tinge utk mama lepas gewammm seme tu..


We olss jenis type tensi je makannnnn..haha.


harap maaf,kami takdela nak pekena char kuew teow sampai ke hartamas mcm zaman berdua dulu..
Mase berdua dulu,makan punye pasal sanggup runner 1 KL.haha.
Ni mamam kat belakang opis je,dappppp wooo!



apela mama & papa gusipppppp tuuu?
cam besh jeeek
mamam tak ajak Qies pong!
=P




Mase itu emas,lepaking with adek beradik mama pulak...


we olls kawen sama sama[ mac 2008], dapat baby pon sama sama daaa.
kebetulan jeeek.
Sorang boi sorang gegurl.hah match la tu.
tapi Qies kata tamau tawen sepupu la =P


PJJ kapel sembang tak hengat.

Sorang ganu,sorg dok JB
Sorang dok Putrajaya,sorg dok kapal merata donia.

Tapi alhamdulillah happy :)


baby 2009 cucu sorga pakceh mohtar & makcek jenab.haha.
Syian atok musti rindu amat 2 cucu ni..
dah sorg dok JB
sorang agi dok Putrajaya.

Windunyeeeeeeee nak alik Kluang!



Mase utk melepak ngan kekandaku mak buyung,
We olls ni nama je dok berjiran tapi sbb bz ngan keja payah bebenonye nak dating!



siapla mak ngah & farra gomol2 Qies.
Mamam nasik lemak kat foodcourt precint 8 dappppppp wooo!


beshnye naik car kancil mak ngah!





Dan sebelom g work hari hari,dalam dalam rushing nak g keja tu sempatla main main ngan Qies & berlovey dovey ngan papa Qies.haha.


sedey hati nak tgglkan Qies g keja,kadang2 Qies cebik je tgk mama nak tinggalkan die.
sayang gud girl kan..dok baek2 ngan ibu kat skool,nanti mama alik keja mama bawak jalan jalan ngan papa!



seblom g work,mama polok polok ciom anak dara bam bam kesayangan mama dolu!
sampai abes pipi Qies kena lipstick mama.haha.

Berlovey dovey ngan Papa jugak..
ape?? dah ade anak takleh nak lomentik keee?
jangan......
jgn tak lomentik...



Appeciate masa yang ade nie,lebey lebey lagi Papa dah nak naik ship dah.
Lama gile gaban papa cuti kali ni,dekat 5 bulan wooo.
Kalo saving jota jota harus cuti setawon teros demi Qies.ahaha.
Sebab Papa kata " tak puas bermain & tengok perkembangan Qies hari hari".
Baru papa tau penangan asmara Eryssa Qiestina :)
Papa naik nanti,then sign off agaknye Qies dah pandai panggil "papa".
alahaiii..

Qies dun grow too fast oke sayang..
mama pon sama,tak puas nak main main nagn Qies.
tau tau jek nanti Qies dah meniarap,merangkak,berjalan,bercakap bla bla..
Mama luv Qies so much..

Yahooooooooooooooo esok coti krismas..
and mama pon amik cuti ari isnin nanti..kena abeskan cuti daaa,bole carry forward 10 hari jek.
So cuti mama ade 11 agi,kena amik 1 hari gak,kalo tak burn gitu je..rugi wooo.
So 4 hari la mama akan spend time ngan Qies & Papa.
i liokeeeeeeeeee!
Hope cuaca okla nak bawak Qies jalan jalan..

Bagus betul bulan 12 ni tiap kali jumaat je coti.
Next week cuti new year pulak,yay yay!

SELAMAT BERCUTI SEMUA..

manfaatkan hari hari cuti kamu kamu semua bersama yg tersayang yee..

Hargai org yg kite sayangi selagi mereka maseh ade.

Tata~!
:)

Notakaki: To all ex SKKM & SSAJ yg bergathering kat Hotel Aneka Kluang malam ni,happy reunion.
I''m so sowi tak pat nak join,kalo tak harusla dslr ai mengganas lagi malam ni ngan gambo syantek memori kite semua.

lenkali buat gath area KL pulak ye,u all fahamla yekk payah ckit nak travel jauh2 ngan baby tecik ni.Till we meet again insya allah..kim salam semua ye puan emi marlina..i mish korang so much!

9 comments:

diri ini.... said...

hye..i silent reader je b4 ne..tetibe hari ni tergerak nak tinggalkan jejak...
entry kali ni tetibe buat i rase sedey.. mesti Qies tercari-cari papa dia nanti kan?

Mama Qiestina said...

diri ini,

jgnkan u yg sedey..ai pon sama.
mtah tetibe rasa sayu terfikirkan anak + hasben kat umah.

:(

Tula tatau camana reaksi Qies pertama kali berjauhan ngan papanye..dahla die sgt manje ngan papanye.hmm hope she's strong like his mommy..amin..

Masriezz said...

hi yat... mas pun silent reader gak... nampaknya kita sama la... masz nikah 21 mac 2008 n adik hubby nikah 14 mac 2008... n kitorang dapat baby april 2009... masz 12/4/2009 n biras masz 28/4/2009... masz baby boy n biras masz baby gal... sepasang gak la... n tamau kawen sepupu gak... heheheh... :)

Mama Qiestina said...

masriezzzz..

hah miowwwwwww..

tu dia kaur agi sorg silent reader ai.
haha.

whoa kite serupa lah yekk.
kawen mac 2008,tapi tula yat 10 bulan tawen baru preggy si Qies.almaklumla jupe papanye brp bulan sekali..hehhe.

adik kak yat pulak,gugur 2 kali..pastu ayiel lahir ogos,Qies sept 2009.tula adik nak sama ngan akak jugakk..taleh lawan taukey.haha.

tula tamaula sepupu sepapat..
balek2 org tu.haha.

Masriezz said...

heheh... masz dapat bb pun masa ikut hubby nek kapal... :) anak kapal puteri zamrud tu...

Mama Qiestina said...

mas,

oh geng wifey org kapal la ni..
kite sekapal lah yooooooo.
tambah lagi lsit chenta luar biasa ai.haha.i liokeeeee :)

baby kapal la tu yeek?
besh besh.

so papanye ade umah ke kapal ni?
ai nak link kan u oke.
keep in touch eyh :)

w|cKa` said...

utk pengetahuan kak yat, anak kak masz ni adalah 2nd kazen husband saya.. sedara mara diorg nih.. hihi

mamaelly said...

oit yat...aku tadi kan..cam tak cam je masa kat kedai kasut tu.masa mula2 aku nampak hawa..betul ke hawa nie..lain je muka..pastu aku tak nampak muka ko..aku dengar sore je..terus aku cakap kat laki aku..cam sore yat...aku tgk baby dalam stroller tu..itu kan qiestina..heheh amek..jejak kasihan dalam kedai kasut..hehehe aku geram kat anak ko tadi..sori la kalau tercubit2..heheh rasa nak gigit pun ada..hhehehe

.ArianiAizat. said...

hahaha bley plak izan,masz n k.yat 'bersoreh' salasiah keluarga kat cni!hihik..
.
.
nani palin ske ayat yang kat bawah tu k.yat..
'hargai org yg kite sayangi slagi mereka masih ade'
*sobsob*
.
nani plak yg sedey T___T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails