yatekhram jr pwetty pwincess

Tuesday, December 22, 2009

Tidurlah manjaku sayang!

Since Qies dah 3 month old nie,mama perasan payah bebeno nak tidokan Qies.
Bile nak titon je sure cranky bagai nak rak.
Musti nak mama dodoikan die,dukung dukung & bawak pusing pusing umah.
Mulut mama tak berenti zikirkan Qies & tangan pulak dok goyang2 dodoikan Qies.
Dengan Papa Qies tamau,nak dengan mama jugak.
adoyaii!

Mama ingat lagi last saturday,Qies nanes bagai nak rak kat umah atok kak farra.
Die bile masuk waktu maghrib je mulela cranky nak tido.
Mase tu mood Qies oke lagi then mama g lah solat while papa & pak ngah jaga Qies.
Then suddenly mama dengo Qies nanes tak berenti2,kuat sangat.
mengamok ngamok,sampai tak kusyuk mama solat.
Mase tu puas la seme org pujuk Qies termasuk mak ngah,nenek kak farra seme tapi mmg tak jalan langsung pujukan derang tu.
nenek kak farra siap suapkan gripe water,kot2la Qies kembong.
Tapi nanes lagi.
Then bile mama amik je Qies,teros Qies senyap.
Adoilaaaaaahai anak..nak ngan mama die ni jugak!
Punyela power of mommy, papa pon tak bleh buat Qies stop crying.
kecian anak mama,teresak esak nanes carik mama yea.
Sampai meleleh leleh airmata die.
Mama solat lah sayang..
macamana lah kalo mama kena stayback kat opis agi kalo Qies macam tuu..
Sebab maghrib je mmg Qies akan cranky nak mama dodoi & tidokan die.

Qies plssss tamau la notty cry cry..
mama tak tinggalkan Qies..mama ade je sebelah Qies.
Qies kan gudgirl..
Pasni tggl kite berdua je kat umah sayang..
Papa dah nak naik kapal..
Qies dok dendiam while mama solat yea :)

Qies main main la dalam baby cot yeee.
Mama dah hias cantek cantek,tukakan cadar baru,tukakan pillow baru..
Mama dah letak banyak toy,ade book utk qies main main..and ade music utk Qies dengo..
Bile tiap kali waktu maghrib mama pasangkan zikir munajat kat mp3 lappy mama,mama bukak astro oasis bagi Qies dengo orang mengaji.
Mama doakan Qies jauh dari gangguan benda2 jahat,insya allah.
syohhhhhhhhhh..syohhhh...!!!



Qies main main oke sayang!



eeeeee manyaknye toy die,seme bear tu pemberian papa Qies time mama & papa berchenta dulu.haha.
Qies kan penyambung cinta mama & papa :)
Bear + cekelat mmg papa soke bagi mama..yummy!



siap ade bear konvo,ni bukan papa kasik tapi saja mama nak insipirekan Qies :)


weeeee bear tu ade music utk yayang!


Qies suke kan mama dah kemas2kan cot Qies,Qies tido lena penuh senyuman :)



Si tecik mama ni pantang betul naik car,kompem tak sampai 5 minit die main main dah zzzzzzzzzzz...


tak payah mama nak pegang bagai,letak je atas seat ngan toto segala bantal musyuk die senyapla :)
Sekarang ni Qies & mama kena duduk belakang,luas & selesa.
Keta papa pon cam bilik baby la,siap ade napkin gantung2 buat langsir...



seeeeeeee...dah lelap dah die.
takyah dodoi2 bagai.
Kalolah kat umah cam ni kan bagus sayang!



Ini kat rumah musti cranky,nak Papa timang timang manje dulu..


*

*


ya ampun papa eksaited mesia menang bola aritu,sampai Qies kena julang.haha.
Naseb qies la dapat Papa gile bola.ekekekekeke..



Qies skrg pola tido die dah tanak tido siang lama2 cam newborn aritu.
setengah jam je Qies dah bangun nak main2 n nak mama dukung.
Kalo die bgn titon tak nampak moke sapa sapa mulelah die nanes.

'Ibu" yang jaga Qies pon cakap Qies asek nak berdukung je now,letak je merengek cranky.
Adoyai sayang..plssssss be gud girl.
Tamau susahkan "ibu" while mama work oke.

Sudahnye now mama & papa mengalah juge ngan Qies.
Terpaksa kasi Qies naik buaian bile kat umah "ibu" coz Qies tido tak nyenyak bile tido kat bawah.
Adoyaii..mama kesiankan "ibu".
Dia banyak lagi keja nak buat & nak kena jaga kawan2 Qies lagi 3 org tuuu..
Naseb baek yg 3 org tu dah pandai berjalan,kalo seme baby tecik cam Qies macamana lah..

Kalo Qies meragam asek nak berdukung ngan mama time mama cuti takpa.
Mama dah penat,mama letak je Qies dlm bouncer goyang2.
Pastu bukakkan cartoon kat astro,Qies ketawa sorg2 layan :)
Pandai anak mama ni,dah pandai tgk cartoon ye!

Hmm hope Qies faham yea,be a gud girl.
Mama g work utk sayang..
sedey hati mama bile "ibu" kata Qies carik mama bile nak tido.huwaaaa..
Segalanye mama buat utk Qies...



19 comments:

AmiYs said...

amir pon camtu.. sedih tol nk tinggalkan dia sbb dia cari2 aku time nak tdo.. adoi la...

~ SueHarriz ~ said...

sama la si Harriz xpyh tepuk2 kalo tido dlm kete..

saggieda said...

semua mama klu bleh mmg x mo ajr ank tido buai yat,tp....mmg gtu lah,dia akn tido kjp jerk...mmg x sempat ler nk buat keje2 umah...x per yat,biasanya,tdo siang jer nak kena buai....mlm,mama dah ada...so,buai x perlu lg dah...!hehehe....

Kaseh NazLieza said...

ank n ibu mmg xdpt dipisahkan...husna dh umur 6bln ni bru cranky lbh...mesti nk mama peluk2 n bzikir bru dye lena tdo..kdg klu dtg mood baik letak atas katil trus lena...anak2...

Mama Qiestina said...

huwaaaaaaa tula syima.

susah hati aku bile pk Qies payah nak tido bile siang,takot pengasuh die penat + hangen satu badan jekk..

pastu skrg qies dah mule kenal org..time tido nak nak ngan aku je.huwaaaa

Umi said...

mama qies..tulang tengkuk die dh kuat x?kalu ok,ape kate ajar die tido meniarap plak..

puterikurekure said...

memang skang ni diorang dah kenal mak pak dia kan? khalish pon camtu gak. dah pandai tengok tak lepas kalau mama atau papa dia lalu depan dia.

stakat ni alhamdulillah dia tak cranky cam qies. tapi risau jugak kalau lagi seminggu dua ni dia nak wat pangai camtu. harap2 qies sementara je cranky2 tu. ok?

:)

Suliana said...

biasala mcm tu yatt..igt lagi masa aku sorang2 dulu, aqil nangis xhenti2 aku tgh smbyg..aku biar je, tapi cpt2 la smbyg tu..tu blm pandai golek lagi tu, nnti kalau dah pandai merayap, ko tgh smbyg tu dia pgg kaki ko mnta dokong..hihi..tu lah anak..

Mama Qiestina said...

sue,

tula kalo dalam keta takyahhh tepok..letak je dah zzzzzzzzzzz..
adoyai..

Mama Qiestina said...

sagieda,

tula kat umah pengasoh je kdg2 naik buai..kesiankan akak yg jaga tuu..

ha'ah kat umah bile malam die oke,cume lamalah nak dodoikan dia.
then zzzzzzzzzz.kul 2 pg bgn lagi mintak susu.

Mama Qiestina said...

kaseh,

ha'ah tula Qies since 3 mth ni dah pajg akal kan..nak ngan mama je.
dia bau kan mama dia..manje betul..

tula time mood baik kejap je dodoi dah zzzzzzzz..kalo time badmood cranky tak hengat..

Mama Qiestina said...

umi,

dah kuat dahhh..mmg kadang yat tiarapkan die..pastu bile tgh malam nanesss dah penattt..hahaha.

WaN dAn TiE said...

SALAM..
YAT..T NAK SHARE SKT..NIE PETUA ORG TUA2LAH..
MULA T PUN KURANG PERCAYA..TPI BILA TERKENA BABY SENDIRI..BARU TAU...BABY DANISH NANGIS SAMPAI BIRU...LPS TU..
MIL AJARLAH..DKT BUCU BANTAL ATAU KAIN BLANKET..LETAKKAN SKT LADA HITAM BIJI ...SIMPUL... BABYKAN KECIL...DIER BOLEH NAMPAK IALAH MAKHLUK YANG KITA SELAKU ORG DEWASA X NAMPAK...KALU ADER..MAGNET KECIL PUN SAMA!!!
NIE KIRA PETUA ORG2 TUALAH HUHUHUHU... :))..CUBALAH INSYALLAH..
T PUN ADER BUAT..HUHUUHU
OK
WSLM
T

Mama Qiestina said...

puteri,

tula org kata baby berubah bulan tu yg mcm2 je pangai dia :)

tula hope pasni okla.
bkn ape,juz keciankan pengasuh dia la.

Mama Qiestina said...

sue,

tulaa mak aku pesan pasni bile papa die dah naik kapal,kalo nak solat bawak die kat tepi,letak dalam bouncer ke apa.asalkan nampak moke aku..macamnila kan jadik mama!

yg x tahan tu nak ngan aku jekkk
tamau ngan org len.duh!

baby2 mmg nak ngan mak je kan :)

Mama Qiestina said...

tie,

tq for sharing :)
tula ade gak org kata macamtu..

hmm itula bb ni wangi,tu benda asing soke usik2 kan..tu bile maghrib yat tak lekang pasangkan segala surah utk dia..

masrina said...

Dgr citer akak nie,
tringat ms adam 3 months doluuu..
asal maghrib jer meraung..
asal maghrib jer meraung,
dkt sejam baru tido lena..
dahla masa tu jg dia sorang2..
nak smayang pun x khusyuk maner..
tu kisah masa x leh menjalar lagi..
bila dah menjalar pulak,
duk atassejadah tak bergerak2..
tgk jer muka ummi solat..
terpaksa la ummi gerak ke kanan or kiri skt,baru dpt sujud..
skang pulak..dah boleh merangkak n berdiri,bergantung jer kat kaki..
x nak lepas..susah ke main nak tasyhud..
hmmm..mcm2 la kan..
tapi smua tu smentara jer kak..
bila dia dah besar sket lagi senangla kan..
cuma mak slalu ckp,jgn biar nangis kuat sgt..pasal bila dia nangis kuat sgt,lg senang kena kacau ngan benda lain..
okies kak..sabar je la..

Mama Qiestina said...

mas,

itulaaaaa agaknye kebanyakkan baby mg camtu kan :)

akak ade borak2 nagn mak2 yg anta baby sama kat umah pengasoh Qies pon camtu.agaknye derang mmg nak perhatian mama lebih time ni.manjeee sgt coz dah kena tggl seharian..

Hmm tula tadi papa die kuar,alhmdulillah akak solat magrib & isyak ok je dia tak nanes.tapi tula letak seblah akak,so dia nampak moke akak time tu.seblom tu pesan siap2 kat dia "mama solat yea sayang..tamau nanes"..cerdik..paham cakap mama diee :)

cute said...

yat,

sama je sume rasenye bb nie..anak sy pun sma gak...ilang jer ibu die afrina start leh nanges.

pg td kul 3 bgun ajak nyembang...tersengih2 je muke die nk marah pu ntak jd...yat tunggu la nanti qies bgun tgh2 pg ajak nyembang....mcm2 peel yg terindah dibuatnya..pape pun dorg tetap comey kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails