yatekhram jr pwetty pwincess

Wednesday, January 12, 2011

wahai pengasuh, anak kami amanah buat kamu!

teremo sekejap membaca entri terbaru kawan belog mama, ida mama mika tadi.
tentang entry ini.

tentang entri taska kurang ajar!
mengucap panjang tadi melihat macamana taska tu jaga anak-anak kecil yang tak tau apa-apa :(
muka ditekup dgn kain.motif? saja nak bagi derang tido? nak bagi derang lemas tak bernyawa terus so bole menyenangkan keja derang?



ASTAGHFIRULLAHALAZIM

* urut dada kejap*



saban hari kita baca kat paper, tentang kisah baby tersedak susu.makin menjadi-jadi.dahla ada 2-3 kes tu kat putrajaya nie.masya-allah.memang syedih! macamana lah perasaan mama papa baby tu, dihantar sihat walafiat balek balek dah tak bernyawa :(

oh siyesly i can't imagine.memangla segalanya ajal maut ketentuan tuhan.tapi kalau pengasuh sendiri yang cuai, kerja pon sebab nak duit semata-mata macam mana?

tolonglah pengasuh pengasuh sekalian alam, anak anak kecil itu amanah kamu dari ibu & ayahnya.bukan percuma tapi kamu dibayar..


bukan suka suki mama derang nak hantar * hari-hari rasa berat hati tinggal anak okeh* tapi sebab ada amanah mencarik rezeki.kalau tak for sure seme mama tak nak pegi keja, baik duduk rumah puas hati dapat jaga anak sendiri! tapi kami kena kuar bekerja.

kan ai dah teremo lebey.tskk tskk.


terus terkenang qies kat umah pengasuh yang kami panggil 'ibu'.
sejak qies berumur 3 bulan qies dah dijaga oleh ibu, sebulan sebelum papa naik kapal mama dah 'trainingkan' qies so that qies dah terbiasa.takot nanti manja sangat dengan papa, payah bile papa dah naik kapal.

bukan senang nak kasi anak kesayangan kita kat orang.risau fikir macam-macam..
yea hati seorang mama macam nila kan? tak keruan memikirkan zuriat yang dikandung 9 bulan di bawah jagaan orang asing..boleh kah dia menjaga dengan baik?


syukur alhamdulillah qies mendapat pengasuh yang baik :)

tuhan mendengar doa mama utk sentiasa permudahkan segalanya..malah mama tak cari pon pengasuh utk qies.dia sendiri yang datang approach mama, tingat lagi time tu mama terserempak dalam lif dgn ibu.mama baru bersalin 4 hari, mama kelek qies yang masih merah sbb baru balek dari hospital. terus dia tanya qies sapa yang jaga bila mama naik keja?
lepastu ibu bagi alamat rumah, kebetulan sebelah aje blok kami.memang cantik sangatlah sebab qies tak perlu berhujan panas tiap kali menghantar & ambil dia tiap hari.

^_____^


dan dari usia 3 bulan hingga sekarang qies baik-baik saja dalam jagaanya.
syukur alhamdulillah!

ibu memang baik orangnya, tak berkira langsung.kadang-kadang mama terlambat amik qies tapi dia tak penah cas OT ke apa.tetap rm 250 sebulan.. after qies 2 tahun nanti trn jadik 200 aje.lepastu dia tolong masakkan bubur utk qies, kadang2 baju qies pon berbasuh sekali.puas mama kata tapayah, dia tetap nak buatkan..
bila qies demam ke tak sihat dialah yg plg risau, mesti sms mama beritahu.aritu qies terbenjol ckit sbb terhantuk kat umah pon puas dia tanya kenapa? dia risau if qies jatuh time dia yg jaga..
padahal mama tak penah pon nak salahkan dia, yela kita paham anak kita lasak macam mana.kita sendiri pon tak terhandle kan..


so, bila orang dah berbudi kita berbahasa lah.

selalu lah ambil hati pengasuh anak kita, bila dapat gaji belikan something utk anak-anak dia, ala tapayah mahal-mahal, belikan pisang goreng ngan apam balek time kita balek keja tu pon dia dah happy. time hari raya belikan dia kuih raya, jajan-jajan utk anak dia..hari tu anak-anak dia berkenankan bag skola barbie qies, so papa & mama belikan sorang satu utk anak ibu.alah 2 org aje pun..tak susah mana pon kan nak buat baik dgn org yang baik dgn kita!
apalah sangat nilai duit berbanding kebaikan yang dia buat kan :)


zaman skrg ni serius susah nak cari pengasuh yang okay.hari-hari mama dengar keluhan mama-mama kat opis nie tentang pengasuh.ada tu asek nak cuti aje, macam-macam hal.jaga anak pon mcm tak ikhlas, nak mak budak amik hari-hari sharp kul 6, bila balek sure merah-merah vontots sebab pampes tak bertuka.tu blom baju tah- anak-sapa-sapa-dalam bag.siap bagi syarat kalau nak anak dijaga mesti bawak buai segala mak nenek *banyak songeh*. upah? nak 300 okay! tak bole kowtim punya.ye ini kisah benar, bukan rekaan semata-mata..


kalau jaga anak kita okay takpela jugak! huh.


so for those yang dah dapat pengasuh okay tu bersyukurlah ye.jangan kita pulak yg terlalu byk songeh sampai anak muka bercalar ckit nak konfront ngan pengasuh bagai.padahal tgn anak tatau diam dok cakar muke je tu :P

ini ada citer sorang mak budak ni kan, suka suka je kurangkan upah pengasuh.dahla ko balek hari-hari lambat, after magrib baru nak amik anak. berdating bagai dulu ngan hubby poya-poya bajet macam single lagi. pastu bajet anak ko sangat behaved la kan?
bila cukup bulan upah dah jadik 100 je kau bagi ibu.memang siot! alasan? anak dah umo 2 tahun tak payah nak dukung2 dah.pale hooo!! * emo dah nie* tak fikir pulak anak kau tu makan free, mandi air free, tgk tv karen free umah ibu? hadoyaii ini macam punye worang pun ada.
[ ini kisah benar ibu penah citer, tapi bagus mak budak tu dah tak anta lagi anak dia kat ibu*

shian ibu, dia baik baik jaga anak orang.orang pulak lah tak appreciate.
tapi inilah kehidupan kan :)


ehehhe.okaylah tamau emo emo.
just luah perasaan sekejap..


apepun doa papa & mama semoga qies dijaga dengan baik.tiap hari mama tak putus berdoa demi keselamatan & kesihatan anak kesayangan papa mama ni..
dan selebihnya mama tawakal pada ALLAH..dia lebih tahu yang terbaik.
dialah pemelihara insan-insan kesayangan kita.



eiyy! mama windu sesangat lah kat gula-gula hati mama nie..




auw chak! :)





kucen jugak kesayangan qies, haih macam momma betul!





pray for u always my yayang..



alamak! results GA tak bitau lagi kaaaaaaaaaaaaaan?


.



.



nak tau sapa yang kenaaaaaaaa?








* syabas syabas*

clap! clap!





tunggulah insya allah minggu nie juga mama bitau sape yang lucky tu eh :D


just wait & doa banyak banyak nama u all yang naik dek pilihan jejari runcing cik qiestina :))

14 comments:

cik puan akish said...

kite pon geram tau yatt..
dijauhkan anak beranak kite dr tmpt2 gtu..

=(

Suliana said...

betul la, aku pun mengucap panjang bca.. dlm paper pun ada kuar mcm2 berita mcm ni. alhmdlh setakat hari ni aqil baik2 saje kat nursery tu.. dulu ngan pgasuh lama pun masih keep in touch.. moga kita dijauhkan dari org2 yg tak amanah ni..

Ann said...

yat, bab pengasuh ni tak boleh nk komen banyak2.


apa yg pasti, kaisya dah tak dijaga pengasuh dia yg dulu sbb ann pernah up cerita kaisya jatuh buai kat umah dia dulu dlm blog.


huhu. sedih gila taw. padahal kita tak salahkan dia pun. just express kesedihan kita jerrr.


tp xpelah. mungkin itu yg terbaik utk kaisya. Allah kan lebih tahu apa yg dah direncana utk kita kan?

ninieZUERYANNIE said...

mama Qies, nursery lama Qisya dulu camtu.. sedih sgt tgk anak dibuat camtu.. kite tegur la pengasuh mintak jgn buat camtu, takut lemas.. alasan die anak2 susah nak tido kalo x buat camtu..

ada kes yang lebih teruk, baby dibedung & bagi susu botol disendal ngan bantal je kat atas badan.. mujur xde pape berlaku kat baby tuh.. mcm2 cerita kalo anta ank ke nursery..

tp kes mak budak yang mama Qies citer tuh mmg x patut.. ade plak nak suka2 ati kurangkan sendiri upah jaga anak.. kalo kite la dpt pengasuh yg bagus.. bukan senang nak cr org cam ibu Qies..

*upsss, citer pasal anak mesti ter-emo sikit.. hihiii..

@e_da said...

yatt tq kredit blog mama mika.. memang geram kan.. semua sayang anak.. tapi orang sampai hati buat anak kita mcm tu.. budak2 tu bernyawa bukan boneka... sy kalau balik keje mmg laju2 kalau boleh nak sampai umah amik anak.. taknak dia biar lama2 ngan pengasuh... bertuah qies dapat pengasuh yang baik... bukan senang nak cari zaman ni...

Za said...

Mama Qistina,
Saya kn smpy pk nak benti keja bla pk psl anak nih..pengasuh anak sy mmg ok..tp br2 ni dia amek baby br lahir..dia dh mengasuh anak sy, bdk umo 3 thn lbh, anak dia 2 thn lbh..sy risau sgt bla dia amek baby lg sorg..takut x terjaga anak sy yg tgh aktif tu..nak masuk 9bln..tp nk buat mcm mn, kita keja..mmg sentiasa berdoa dan tawakkal agar anak sy sentiasa dilindungi oleh-NYA..dtg keja, hati ttp terigt anak..

Mama Qiestina said...

eda,

ur most welcome dear :)

haihhhhhhhhhh emo gile ai bab-bab anak ni.ingat senang ke kita mabok ngandong separuh nyawa, nak beranak rase sakit macam apa tup2 org jaga anak kita macam tu :((

hope cepatla tindakan ke atas taska durjana tu!

aresaliyana said...

sama2 tggu keputusannya..hahahaha

cute said...

tul tue yat...series smlm akak bce pun menyirap bace..sib baik afrina kalu ibu ayh g keje nenek yg jage(syukur disitu...)

nie nk citer ade tue tp bukan kes bby..nie kes budak2 naik van g sekolah...depan mata akak nampak..
kan aritu ade pg2 ujan lebat...so budak2 nk g skul...ade ker patut van tue benti kt tepi jalan..agk jauh dr jln nk masuk skul..(nie kes tanak tempoh jem la tue)..die boleh turunkan budak2 skul tue tgh2 ujan..tak ker nyirap akak tgk..siap hubby nk turun kete nk g marah pakcik van yg buduss tue...u fikir ye yat...sure mak ayh dorang berpayung bagai tanak bg anak basah nk g skul alih2 turun van sesuka hati je pakcik van suh dorg jln je kalu berpayung takpe jugak...sakit ati tul mak ayh byr bukan sikit2 duit untuk byr van..bukannye murah...nape la mcm tue...amek duit sila bertangungjwb sket...gerammmmmmmmmmmmm!!!terus terfikir nak benti keje nanti kalu afrina stat skul nanti...biar ibu yg hantar amek die sendiri nanti....

ummi nia said...

dulu nia duk pengasuh lama jnis kurang jaga kebersihan..abes bdn nia jd naik rashes-rashes..pas tue dia jnis biarkan nia main kucen..susu plak mkn masa nk abes..dia kata nia jnis kurang isap susu..then, sy tukar pengasuh skrg nie..sebaya ngn sy.ok..kalo nk tgur pn x rasa malu coz sebaya..kalo pengasuh dulu pikir 2 or 3 kali jgk nk gtau..

shah-kayrul said...

mujur ninina dapat penjaga yg baik....mujur mak mertua kayrul dok dekat..so antar kat dia la tapi kayrul tetap bagi upah jaga mcm kita hantar kat baby sitter gak.....apa hal kita kena give & take gak la...

littlehumblelynn said...

yatt

pengasuh auni di taska sgt baik..malah pernah tlg jagakan dia the whole nite bila akak wat laser buang batu karang dulu.lgsg x berkira tp malangnya auni yg x tahan dok taska..akak jd sdh sbb mmg x tau sapa nk mintak tlg jaga anak kita..

untung yatt ada pengasuh yg baik!!

Mama Akim said...

YaAllah, tak patut betul la buat camtu..takde ati perut langsung.. sedey bila baca/tengok pasal anak2 mcmtu. Mamaakim tobatlah nak antar akim kat mana2 taska/pengasuh. bukan sng nak jumpa pengasuh yg betul2 baik cam mama qies dpt tu. Tak boley buat keje nanti ayik ingatkan akim. Seb baek tok n wan rela ati nak jagakan cucu walaupun mama terpaksa berjauhan dgn dia. Nak buat camne ati mama tak sanggup bg org lain jagakan. Separuh mati mabuk/bersalin semua tau...arap sgt pihak yg berkenaan pantau semua taska2 ni semua. Sedey sgt..menitik airmata mama. Tetiba ingat kat akim di kg.

Kaseh NazLieza said...

tarik nama mama husna taw qies...=))

alhmdulillah husna pon dpt pengasuh yg baik..mak long lieza sndiri..tp event mak long pon amtlah berat hati ms first time nk tgglkn husna ..ms kje dok fkr jer psl husna...

lieza pon rasa terguris sama if ada mne2 pengasuh yg lalai jg amanah dyeorg...smoga kjadian2 yg xdiingini djauhkan dr ank2 kita..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails