yatekhram jr pwetty pwincess

Monday, January 31, 2011

kun fa ya kun, banjir maha dahsyat.






masya allah.

speechless.
nak taip entri ini pon rasa hati dan jiwa entah kemana..
terasa kosong sebab mengenangkan dugaan yang melanda kami sefamili.


^___^


oh yea, seperti yang kalian sedia maklum, kami sefamily sedang berkampung di pusat pemindahan banjir, sekolah keb kg melayu kluang.
sekolah lama momma!

memang semalam dalam sejarah, qies titon berhimpit himpot dalam bilik darjah hanya beralaskan kain nipis.shian my yayang..tapi alhamdulillah ada saja insan yang menyayanginya, terus ada bantuan kemanusiaan sebaik tau qies kat sini.

terima kasih uncle fir, toto inilah yang buat qies selesa tido walau sebenarnya keadaan kat sini sangat serba kekurangan :(


hujan turun tanpa henti since hari sabtu.
pukul 8 malam semalam, air mula memasuki umah atok nenek qies separas buku lali, memang kelaut lah suasana umah kami memunggah itu ini utk diselamatkan.awalnya seme takmo pinda, nak stay kat umah atas je.tapi bile air dah mule ke paras lutut pasukan penyelamat mule mengerah kami berpindah.especially kami ibu-ibu yang ada anak kecil didahulukan.kesian qies,tgh sedap tido berbedung selimut momma dukung dia ke tempat pemindahan sementara.paling sadis, baby faheem yang baru berumor sebulan,ibu dia yang blom habes pantang dgn kain batik segala berpindah.

sampai aje di pusat pemindahan sementara, seme org kampung diarahkan berpindah ke pusat pemindahan di dewan kg melayu.dan bermulaaah babak tragis lagi menyayat hati.

huwaa nak citer pon sedih okay.sangat syedih.
sebab bebetul macam citer titanik kekalutan tu.bayangkan momma kena panjat trak askar yg tinggi tu,sebelum tu abg2 askar lah yang bawak qies naik atas.lepastu giliran baby faheem, lagi sangat sedey.sian sgt dgn gelap hujan2 naik trak tuu.dalam trak both momma & mama lina sebak tak bole blah punye sbb syedih terkenangkan our baby face situation mencemaskan macam nie.terfikir macam tula our parents handle situation mcm nie time kami kecik-kecik dulu.insaf betul!


tapi qies & faheem mmg sgt baik sepanjang dlm trak tu langsung tak meragam.tido nyenyak sangat..tapi perjalanan sgt mencabar sbb banyak jalan yang terputus sbb dinaiki air yang hanya kenderaan berat je bole lalu.sepanjang jalan jugak kalimah 'lailahaila anta inni kuntu minalzolimin' kami lafazkan.

syukur, kami selamat sampai ke pusat pemindahan.oh yea dewan kg melayu fullhouse dgn mangsa banjir org kampung melayu so kami kena g skola.lagi 1 masalaah, almost seme bilik penuh! dahla that time mendukung qies yang syiok titon..bayangkan betapa hazabnya! momma cari jugak bilik then dapat kat tingkat 3.tapi lantai semata-mata takde tikar.mama bentangkan kain utk alaskan qies,sayuuuuuu hati tgk qies tdo macam tu.then barula ankel fir datang bwk bantuan kemanusiaan utk ninina kesayangan dia.rata-rata tempat kat kluang ni kena banjir..
kat tgh bandar pon naik air sekaki!

dan malam tadi kami sefamily, berhimpit himpitla bersama atas tikar nipis yang diberikan percuma.
takpelaa, susah senang sama-sama.kepulangan kami bercuti kali nie mmg besar ertinya.utk sama merasai kepayahan atok & nenek ninina rupenya.

*sigh*


dan syukur sepanjang disini qies behaved jee,tak meragam & cranky.
seakan memahami kesusahan di sini.
gud girl anak poppa!


dan biarkan ini bercerita,


masya allah, inilah umah atok & nenek qies.air sampai ke paras bumbung.

barang kat dalam dia?
usah difikirkan! nyawa seme org dah selamat,syukur alhamdulilah!




macam lautan!
sejarah 2006 berulang kembali..





si kecil yang masih belum mengerti apa-apa enak diulit mimpi di pusat pemindahan.
sejukkkkkk besh tdo!





faheem smile aje.siaan faheem baru 1bulan dah merasa banjir..


*kasi anak-anak kelahiran KL merasa susah*





sian budak budak nie seme..tapi derang tetap nyenyak zzzzz..




kenduri nasi kawah!






budak budak tak kira, kat mana je bole tdo..lagu huja hujan gini..sorgaaa!




petang semalam, farra & farah gumbira tgk air, jakun kat putrajaya mana ade macam ni..hihihihi.





alahaaaai sianya si ibu pantangg..pengalaman terhebat betul ni..




air dah mule masuk dapur umah atok nenek.percubaan menyelamatkan brg dgn pelampung..





alahaaai faheem titon atas mejaa...




snap from tgkat 3 SKKM, putih kabus tak nampak lgsg view bdr kluang!



apa bole buat, segalanya ketentuan ilahi..



momma tido tido ayam je malam tadi, 1 jam je lena.susah hati :(



dear papa, please dun wori too much bout us okay papa.
.kami seme selamat kat sini.cume biasalah tak berapa selesa.nak balek putrajaya pon tak bole lagi sebab banyak jalan still ditutup.tengokla esok lusa.lagipun tak senang hati nak tinggalkan atok ngan nenek qies dalam situasi tak besh macam skrg :(

insya allah, esok surut lah kot banjir..nie pon nampak dah tak hujan.
hope biarlah jangan hujan lagi.


kengkawan semua, terima kasih atas kata-kata semangat & doa.
biar apapun, semuanya ini ujian dari ALLAH kan..
harus redha..


*updated*



jumlah mangsa banjir terkini!


dan suda kebusanan tahap dewa dalam bilik darjah, makanya misi mengukur skool momma..
nasib baik D90 & lappy momma dapat diselamatkan, keja si bibik-bibiks tu laa.gendong bag laptop seme, momma busy gendong qies.



cucu sorga atok.

atok kata takpela banjir asal dapat tgk muke cucu kesayangan diye..
sonok jugak berkumpul gini..
tak sangke betul kepulangan anak cucu,rupenya nak 'bercuti' gini..

cobaaan..!



mak ngah kan teacher,sesuai sangatlaah dok skola.
kami adik beradik seme ex SKKM!




** terharu gile, atok qies semalam sanggup naik bot meredah banjir balek umah kami semata-mata nak selamatkan gambar konvo kami adek beradik yang tergantung kat dinding. demi nak selamatkan sentimental value anak-anak kesayangan dia.mana sangka banjir sampai sedalam ini.tskk.

31 comments:

HASNAH said...

syiannya kt ninina!! bersabar ajelah..moga pengalaman ini menjadikan kita lebih dewasa!!

Ena Mazly said...

Sabar ye yat dgn dugaan ni.. Semoga semuanya selamat... insyaallah...

vanilla ice said...

as salam kak..
ala sian nye tgk baby2 tido mcm tu..
xpe kak..saya doakan akak sefamily selamat..
semoga banjir cpt surut...

shah-kayrul said...

niela dugaan musim2 hujan nie...ada hikmah atas apa yg terjadi....bawa2 sabar yat...lepas nie nak keja keras kemas umah plak...yat kena tabah dan kuat supaya atok dan nenek qies tak susah ati...

eT said...

Harap sgt2 banjir ni cepat surut.terasa jugak kesusahan mangsa banjir bila baca en3 ni.
eT doakan sume selamat n sihat yer.aminnn...

dieha said...

sedey nengok keadaan tu...tapi camne pun jgn lupa doa tu(lailahailla anta kuntu minazzalimin)..apa yg berlaku ada hikmahnya kan yat..apapun kami dari jauh mendoakan moga semuanya selamat..

diha cuma leh kata kan..sggh kagum dgn qies..she's strong...and her mum superwomen..mmuahs utk korang..

BaBy^sUgUs said...

kak yat..saba ye kak. dugaan Allah. sian tgk qies n the babies tdo cmtu. huhuuh.. b strong kak.smoga sume slmat..

@ MaMa ALyA @ said...

kak yat..sayu & shedihnyer..huhu..
bertabah & bersabar k kak yat dengan dugaan yang datang..nurul doakan kak yat & family selamat & sentiasa dilindungi oleh-Nya..

Elin said...

yat...sedihnyer tgk keadaan. Mlm td tgk berita pasal banjir kat johor...hope yat, qies and famili bersabar and tabah k. Nasib qies behave...gud girl la die.

tak dpt bygkan cemana klu kena mcm ni.. :(

mamaelly said...

huhuh sabar ye yat..mak ayah aku pun sama..kena jugak..aku pun tak senang hati dok sini nie.. mak ayah aku sampai dah mlas nak pkr pasal barang2 rumah.. kereta pun habih tenggelam.. ermm sabar yeee...kuatkan semangat..huhuhuh nak nangis gak nie.. insya Allah arini aku blk Kluang..
sian ninina


p/s : pinjam gambar leh tak yat

Mama Qiestina said...

elly,

tulaaaaaaaaaaaaa siyes pengalaman ni aku takkan lupa.syedih siot berpindah bagai dok kat penempatan,old skool kita ngan qies.macam nak qies g skool mama..ramai2 makan nasi kawah.alahaaaaii..mmg raya cina betul!

gambo nak pinjam? sila sila buat cam gambo sendiri.byk lagi ni aku tak upload.susa nak handle qies kesana sini.

su su said...

semoga semuanya selamat...amin

linda said...

sedihnye bace..baru bace je, belum kene..keep strong kay : )

yaya+frdz+auf said...

yatt.... yaya rasa nak nangis baca entry ni. dah nangis dah pon depan pc. yaya bayangkan keadaan korang2 mak2 semua. dgn anak kecik nya...
*terfikir sedare2 yaya kt muar*

tabah la eh korang. kuatkan semangat.

cute said...

salam yat..

sedihnye bace entry nie..jage baby qies elok2..jgn lepaskan die..ujan nie bahaya untuk dia..series bergenang ayaqmata bace entry ni..

hati2 ye..doakan yg terbaik buat yat sefamili di sana...

@e_da said...

alahai tumpang sedih..teruk betul kluangbanjir mcm segamat dah..risau gak mak kat bt pahat tp so far diakata air tak naiklg...


sian qies n fahemm... sedih tgkbudak2 kan.. hope yatt n family tabah

lynn said...

sedeynye tgk .... ni br rasa erti idup kan... bsyukur tak kena kat umh ktorg

tinie & thahir said...

Sabar ye..
Alhamdulillah Qies n family dapat bersama kumpul..
Redha ye Yat ada hikmah di balik dugaan besar ini..

Dong, Dia & Azra said...

alahai...kesiannya Yat sekeluarga...sabar eyh...moga dipermudahkan.

Suliana said...

moga tabah menghadapi nya.. lappy & kamera mmg barang yg wajib angkat lepas qies.. hehe.. si kat family korang. dugaan betul cuti kali ni kan..

ety said...

Semoga kak yat sefamily selamat semuanya yer..dilindungi dari Nya...terutama qies yg masih kecil..dasyat tul tgk air yg naik sampai ker bumbung...bukan budak kecik jer jakun sy pun jakun skali..

Mama AqiL said...

Jaga diri dan family bebaik ye yatt...kami disini sentiasa mendoakan agar banjir cepat surut....

NaDia CoMaNeCi said...

kenangan n tambahan kenangan di skkm...kenangan terindah yat..

afni+hafiz=dani said...

memang teruk sgt taun ni kan kak yat? mujur jb da x hujan since pagi tadi..tapi sejuk die masyaallah macam kat oversea..

Maslina Rosdiana said...

Yat,

Sabar dan tabah ya...I know you are strong women...kita adalah wanita istimewa yang selalu berhadapan dengan pelbagai dugaan...hidup tak semuanya indah selalu,tapi ia akan jadi lebih indah bila terjadi perkara2 begini.Yang mana buat kita sedar bahawa ada orang lain yang juga menyayangi kita...

Apapun,do take a good care of yourself and Qies...semoga semuanya selamat ya..

Anonymous said...

kak yat,
moga bertabah dugaan dariNYA.
take care of urself & ur family too.
peluk cium tuk ninina.rindu!
-pqah-

nieda said...

besar betul dugaan...semoga semuanya selamat

OneSimpleMother said...

Ya Allah.. kesiannya.. dulu akak banjir hat buku lali jer dah rasa susah sangat nk bersihkan rumah tu. smoga yatt n famili dan mangsa2 banjir lain bersabar kay..

littlehumblelynn said...

alahai ..nasib badan..sabar yea yatt!!smg banjir cepat2 surut.yg penting keselamatan sumer..take care ok!!sedih tgk gambar qies tido nyenyak gituuu!!

jimah said...

sekali sekale singgah di blog kak yat..tapi cerita ni sgt menyayat hati...alhamdulillah selamat sumenye..thumbs up kat qies coz still jadi model terbaek dalam banjir..huhuh

jimah said...

"terharu gile, atok qies semalam sanggup naik bot meredah banjir balek umah kami semata-mata nak selamatkan gambar konvo kami adek beradik yang tergantung kat dinding. demi nak selamatkan sentimental value anak-anak kesayangan dia.mana sangka banjir sampai sedalam ini.tskk." - this is the part yang paling meruntun jiwa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails