yatekhram jr pwetty pwincess

Sunday, February 27, 2011

ceritera febuari yang penuh dugaan.

esok febuary bakal melabuhkan tirainya.
pantas sekali masa berlalu kan!

febuary 2011 ini memang tak bole lupa,macam-macam kenangan suka duka terlakar.
antaranya banjir yang melanda kampung atok nenek qies kat kluang hari tu.sungguh tragis sampaikan kami adik beradik terlibat sama berpindah ke pusat gerakkan banjir, SKKM.
memang menyuntik rasa keinsafan betul, lelagi part hujan hujan naik trak, mengharung banjir!
pergh scary movie sungguh.


bole refer entri ini.

memang tak sangka betul, banjir 2006 berulang kembali.
habis musnah segala harta benda..
apakandaya, segalanya kuasa yang maha Esa, sapalah kita utk menolak ketentuanya kan..



dan ini antara momen-momen peristiwa banjir feb 2011 di kluang,




ayiel & qies dapat dok skool! hihi sejarah betul..





tetap nyenyak titon biarpun hanya beralaskan toto nipis kat skool momma..sian derang..


lihatlaaah umah kami yang dilanda banjir,



air naik separas telinga mungkin..ini rumah pak long qies.




musnah segala harta benda,ini rumah mama lina..



dan ini rumahku syurgaku..



kelihatan atok qies sedanggigih mencuci umah. habes kembang seme perabot.tskk tskk.kebanyakkan dah tak bole guna pon :(
gobok mamapapa time kawen pon dah babai :(



pak uteh siap datang dari terenggganu bagi bantuan kemanusiaam,




rindu papa, dapat pelok pak uteh pon ok!



dan qies dapat berlaro-larian mengukur skool mama ngan ayiel & the geng..






eeeee syape gaya kepochi tuuu?





siap nyanyi lagu skool atas pentas eh cayang?






nielaaah tempat mama mamam time skolaa dulu..




qies & ayiel dapat mamam atas meja kantin..ko ade?






papamama wedding photogeraper ,abg mat pon siap visit kami taau! buat liputan anta kat paper keee tu? nanti hantar beras selori kat kampung atok qies eh :P



4 hari qies berkampung kat skool mama,




ewaaah sukenya ada ramai kawan senasib :P
budak2 apelah derang paham..







merasa qies mamam nasi kawah dalam dulang ala2 nasi ambeng camni..
biar qies blaja erti susah..

nanti bila qies dah besar, qies baca entry mama nie sure qies terharu kan, hihi.



dan tak lupaaa...




boifren qies si nazran pon dtg visit qies & family!
anak bff mama, lizawati.





eh eh yayang mama buat pesyen show ke kat skool mama tu?



tok ti in da making :P hihihihi.



tadi call nenek qies, so far keadaan umah dah semakin okay.siap dah bercuci tang kain baju yang berkoyan penuh berlumpur tu semua..bukan 2- 3 hari habes membasuh tu seme, tapi dah nak sebulan laah baru siap.pinggan mangkuk je pon amik masa seminggu nak setelkan mencuci.banjir kali nie takde pulak sukarelawan dtg tolong.bantuan kewangan pon kureng.haih dimana bantuan pon tatau laaah.

hope pihak-pihak yang berwajib dapatlah buat something, datang tengok sendiri keadaan rumah mangsa-mangsa banjir nie seme.ada tu dah mula tido atas lantai je lah sebab tilam pun tak dapat nak diselamatkan, punca pendapatan for sure terjejas sbb tanaman mati.dahla org kampung kebanyyakn berharap dgn hasil kebun kelapa sawit.

lepastu hope adalah pengecualian/diskaun utk bil air.shian org kampung seme dok cuci umah..
derang dahla susah ditimpa bencana, kalau kena cas jugak mmg tak patotlaa kan..


ewah, ai dah macam repoter aduan rakyat pulak kan :P
katanya rakyat didahulukan kaaan!




4 comments:

Mama Farra dan Faris said...

ha..aaaa....tah mana bantuan ..

takat dpt beras ngan sadin..

pas ni takyah bli perabot..

Mama Qiestina said...

tulaa pasal mak ngah kan!

hmm kata rakyat didahulukan..nan ado jeelk.shian org2 kg seme..bukanya derang org senang..kita ni seb baik laa mak abah ade anak-anak ramai keja..

kan ai dah emo :P

isyaputry said...

hihi mak aku sampai skang tak abih lagi mengemas rmah banjir punya pasal yat...huhuh dah la berdua je tu kat rumah..ermm sadis..

sekolah kebangsaan kampung melayu..lalalala ingat lagi aku melodi lagu skkm tu

Kaseh NazLieza said...

setuju..badan2 yg mnjaga kebajikan rakyat sila ambil tindakan yg wajar secepat mungkin!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails